• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

OtwARTa - galeria nowych smaków

1 lutego 2017 (artykuł sprzed 7 lat) 
  • Danie serwowane w restauracji-galerii OtwARTa. Małe dzieła sztuki na ceramice pochodzącej z pracowni rzeźbiarskiej.
  • Danie serwowane w restauracji-galerii OtwARTa. Małe dzieła sztuki na ceramice pochodzącej z pracowni rzeźbiarskiej.
  • Danie serwowane w restauracji-galerii OtwARTa. Małe dzieła sztuki na ceramice pochodzącej z pracowni rzeźbiarskiej.
  • Danie serwowane w restauracji-galerii OtwARTa. Małe dzieła sztuki na ceramice pochodzącej z pracowni rzeźbiarskiej.
  • Danie serwowane w restauracji-galerii OtwARTa. Małe dzieła sztuki na ceramice pochodzącej z pracowni rzeźbiarskiej.
  • Danie serwowane w restauracji-galerii OtwARTa. Małe dzieła sztuki na ceramice pochodzącej z pracowni rzeźbiarskiej.
  • Danie serwowane w restauracji-galerii OtwARTa. Małe dzieła sztuki na ceramice pochodzącej z pracowni rzeźbiarskiej.
  • Danie serwowane w restauracji-galerii OtwARTa. Małe dzieła sztuki na ceramice pochodzącej z pracowni rzeźbiarskiej.
  • Danie serwowane w restauracji-galerii OtwARTa. Małe dzieła sztuki na ceramice pochodzącej z pracowni rzeźbiarskiej.
  • Danie serwowane w restauracji-galerii OtwARTa. Małe dzieła sztuki na ceramice pochodzącej z pracowni rzeźbiarskiej.
  • Danie serwowane w restauracji-galerii OtwARTa. Małe dzieła sztuki na ceramice pochodzącej z pracowni rzeźbiarskiej.
  • Danie serwowane w restauracji-galerii OtwARTa. Małe dzieła sztuki na ceramice pochodzącej z pracowni rzeźbiarskiej.

OtwARTa to niestandardowe połączenie galerii i restauracji, dzięki której, w samym centrum Wrzeszcza, można znaleźć coś dla ciała i coś dla ducha.



Restauracja znajduje się na osiedlu Garnizon zobacz na mapie Gdańska, miejscu o ponad 100-letniej tradycji. Jej pomysłodawcą i właścicielem jest pasjonat sztuki współczesnej Krzysztof Karżewicz.

- Wymarzyłem sobie miejsce, którego klimat tworzy przytulne , ciepłe wnętrze w otoczeniu sztuki na światowym poziomie. Miejsce, gdzie organizowane są cyklicznie wystawy i wernisaże, spotkania z artystami, konferencje, szkolenia, koncerty, dyskusje o sztuce - mówi Krzysztof. - Dodatkowo chciałem, żeby przeżyciom estetycznym towarzyszyło wyjątkowe jedzenie.
Zadbano tu o każdy szczegół. Nawet talerze w OtwARTej to małe dzieła sztuki. Każde danie serwowane jest na ręcznie wyrobionym i wypalonym w piecu talerzu, pochodzącym z niewielkiej regionalnej pracowni.
  • Wnętrza restauracji-galerii OtwARTa.
  • Wnętrza restauracji-galerii OtwARTa.

Zjeść w towarzystwie sztuki można tu od stycznia 2015 roku, ale samo menu OtwARTej przechodzi właśnie gruntowna rewolucję. Za zmiany zabrali się menedżerka Marta Jaczyńska wraz z pasjonatem gotowania Łukaszem Kozyrskim, który porzucił karierę bankiera, by oddać się swojej pasji - gotowaniu i czuwa teraz nad smakami. Postanowili połączyć siły: entuzjazm, doświadczenie, pozytywne wibracje i zrobić wszystko, żeby OtwARTa stała się miejscem z zupełnie nową energią.

Szef kuchni pragnie sprostać najwyższym wymaganiom i indywidualnym gustom gości. Dlatego w menu zawsze znajdą coś dla siebie wegetarianie czy osoby nietolerujące glutenu.
- Nie udajemy, że odkrywamy gotowanie na nowo, nie chcemy nadmiernie udziwniać - mówi szef kuchni Łukasz Kozyrski. - Każde danie serwujemy tak, jakbyśmy sami chcieli je zjeść i tak, żeby naszym gościom oszalały na chwilę kubki smakowe.
Miłośnicy ciast i deserów w OtwARTa również nie będą zawiedzeni. Wyboru słodkości nie ogranicza karta, a jedynie wyobraźnia cukiernika, Teresy Muś.

- Od wielu lat zajmuję się wypiekami ciast , których składniki oparte są wyłącznie o naturalne produkty i moje autorskie receptury - dodaje pani Teresa. - Nasi goście doceniają to i nawet z daleka przyjeżdżają do nas specjalnie na kawę i ulubione domowe "ciacho".
Często podkreślają, że są to ich ulubione smaki z dzieciństwa.

- Nasze miejsce nie ma być "ok", mamy ambicję, żeby było najlepsze! Może nie na świecie, ale przynajmniej tu, nad Bałtykiem - mówi menedżerka Marta Jaczyńska. - Mam swoje zdanie i śledzę trendy, ale zawsze rozmawiam z gośćmi, bo kto lepiej niż nasi stali bywalcy jest w stanie zaproponować coś nowego czy konstruktywnie skrytykować? Bez tego nie rozwijalibyśmy się, ponieważ to goście dają nam energię do pracy i inspirują do nowych pomysłów - dodaje.
Restauracja OtwARTa działa przy ul. Słonimskiego 6, tuż za wjazdem na teren osiedla Garnizon od strony ul. Szymanowskiego. Restauracja OtwARTa działa przy ul. Słonimskiego 6, tuż za wjazdem na teren osiedla Garnizon od strony ul. Szymanowskiego.

OtwARTa, oprócz klimatycznego wystroju, zaskakuje również pozycjami w menu, o które trudno gdzie indziej. Napić się tu można wody Fahrenheit z 24-karatowym złotem, czy prosecco Belstar, które ma 500 lat tradycji. Z lokalnych przysmaków jest piwo Starogdańskie, warzone przez piwowara z dawnego browaru we Wrzeszczu, działającego w latach 1955-1999.

Z nowego menu spróbować trzeba koniecznie:

  • matjasa holenderskiego z pieczonymi ziemniakami, cebulką, jabłkiem i kwaśną śmietaną (22 zł),
  • kaczki podawanej z domowymi kopytkami, musem z gruszki i czerwoną kapustą (45 zł).
  • Dla odważniejszych dobrym wyborem będą ozory wołowe z chipsami z jarmużu, selerem i chrzanem (28 zł).


Restauracja-galeria OtwARTa

ul. Antoniego Słonimskiego 6, 80-280 Gdańsk
rezerwacje - 691 497 410
otwartagarnizon.pl

* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł

Miejsca

  • Otwarta Gdańsk, Antoniego Słonimskiego 6

Opinie (25) 7 zablokowanych

  • (2)

    Nasze miejsce nie ma być "ok", mamy ambicję, żeby było najlepsze! Może nie na świecie, ale przynajmniej tu, nad Bałtykiem - mówi menedżerka Marta Jaczyńska.

    to tylko marzenia

    • 10 7

    • poczekamy, zobaczymy

      • 0 0

    • nawet marzen nie mozna przeciez zabronic. Powodzenie Otwarta!

      • 2 0

  • Bez szału (4)

    Byłem tam dwa razy, makaron z krewetkami zawierał 4 krewetki. Burger może być ale lepsze i tańsze są w burgerowniach.
    Trzeba uważać na sponsorowane artykuły.

    • 11 4

    • Od czasu zmiany całej ekipy nie ma już burgerów. Byłem i pytałem.

      Dostałem w zamian zarąbisty policzek wołowy!!!

      • 2 1

    • (1)

      Burgery to juz dawno i nieprawda! Od jakiegos czasu jest zupelnie nowe menu. W koncu jest smacznie :)

      • 0 0

      • Po zmianach jakość spadła. Tatar z chlebem co najmniej tygodniowym. Lemoniady przesłodzone. Na plus ciasta na deser pyszne.

        • 0 1

    • sponsorowana opinia

      Matko no przecież Trójmiasto ma politykę nie sponsorowania artykułów. Wspierają lokalne przedsiębiorstwa. Tylko trzeba mądrze pisać. Oni nie opiniuja i nie są od tego tylko piszą to co restauracja im powie.

      • 0 0

  • Haha

    Jezu ale wymyslaja nazwy, pierwszy lepszy przecietny licealista by cos takiego wymyslil. A pewnie jeszcze podnieceni byli jak na to wpadli :D

    • 5 6

  • Bywam tam od 2 lat i teraz czuje się tam świetnie!

    W końcu zmiany i obłędne jedzenie!!! Obsługa serdeczna i te nalewki- rewelacja !

    • 3 7

  • Idioci przecież napisali w artykule, ze sie wszystko zmieniło!

    • 5 0

  • Byłam tam z chłopakiem i super nas ugoszczono, a kaczka przepyszna !

    Na pewno wrocimy

    • 4 6

  • Sztuka na najwyższym poziomie!

    To prawda mój przyjaciel miał tam wernisaż!!!

    • 3 6

  • W koncu smacznie!

    Mialam okazje juz odwiedzic Otwarta po tej "rewolucji" i musze przyznac, ze zmiana na wielki plus! Dania w karcie brzmialy prosto i banalnie ale najwiekszy element zaskoczenia nadszedl w momencie postawienia talerza na stol! Wow! No i co najwazniejsze nie byl jedynym zaskoczeniem - bylo naprawde smacznie. A ciacha pozostaly bez zmian - nieprzeslodzone, klasyczne wypieki, takie wlasnie lubie. ;)

    • 3 4

  • Tak średnio (1)

    Trochę przereklamowane. Muzyka na żywo miała rozpocząć sie o 20, gitarzysta był ale zaczął dopiero grać o 22. Na kieliszek wódki czekałem 15 minut bo kelnerka/barmanka nie wiedziała jak sie obsłużyć butelką zmrożonego Bolsa, z którego nie chciała polecieć wódka..

    • 3 0

    • To chyba przed zmianą ekipy, bo teraz nie ma Bolsa :)

      • 1 0

  • Tam zmieniła sie cała obsługa !!! Teraz jest naprawdę super.

    • 2 3

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane