• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Magiel Towarzyski - bistro na Małym Kacku - otwarty

Olga Miłogrodzka
20 stycznia 2017 (artykuł sprzed 7 lat) 
Podkładki pod talerze przypominają w Maglu Towarzyskim wycinek z gazety - to nawiązanie do nazwy lokalu oraz jego "plotkarskiego" profilu. Podkładki pod talerze przypominają w Maglu Towarzyskim wycinek z gazety - to nawiązanie do nazwy lokalu oraz jego "plotkarskiego" profilu.

Gdynia doczekała się kolejnego lokalu gastronomicznego, tym razem jednak oddalonego od ścisłego centrum. Magiel Towarzyski - zjedz i wypij, który nazwę zaczerpnął ze świata rozrywki, stroni od sztywnej etykiety, sprzyjać chce za to luźnym rozmowom przy stole. W menu lokalu znajdziemy dania inspirowane tradycyjną kuchnią polską. Oprócz obiadów rano wydawane tu będą śniadania, wieczorami zaś serwowane drinki.



W gdyńskiej dzielnicy Mały Kack przy ul. Strzelców 1 zobacz na mapie Gdańska, w sąsiedztwie apartamentowców Altoria, Na PolanieConrada, swoje drzwi otworzyła w czwartek wieczór nowa restauracja - Magiel Towarzyski - zjedz i wypij.

- Lokal nie jest klasyczną restauracją, te kojarzą się z białymi obrusami, eleganckimi ubiorami i wysokimi cenami, a my tego nie chcemy. Jesteśmy raczej osiedlowym bistro, liczymy na to, że odwiedzać nas będą mieszkańcy okolicznych osiedli - twierdzi Sławek Lewicki, współwłaściciel i manager miejsca.
Wnętrze Magla zaprojektował młody kolektyw Marta TrzcińskaIzabela Witek z biura Kim Architekci - autorki wnętrz dwóch innych lokali w Trójmieście: gdańskiej Rady Miasta oraz letniej, barowej strefy sopockiego White Marlina. Królują tu szary beton i drewno - dębowa stolarka spotyka się z gresem nie tylko na podłodze, ale i na ścianach. Na jednej z nich wiszą abstrakcyjne obrazy Małgorzaty Kality, współwłaścicielki lokalu, na drugiej kilkadziesiąt zdjęć - wizerunków gwiazd przeniesionych tam z albumu Mario Testino. To one nawiązują do koncepcji Magla Towarzyskiego - "plotki" bowiem mają być integralnym elementem miejsca.

- Do restauracji chodzimy, aby cieszyć się życiem, aby je celebrować, jedzenie łączymy ze spędzaniem czasu w fajnym towarzystwie, rozmawiając o życiu - po prosu plotkując. Jedzenie jest u nas podstawą, ale do jego spożywania chcemy wykreować luźną, niezobowiązującą atmosferę. Planujemy organizować wystawy, wieczorki przy muzyce, spotkania tematyczne - tak, aby każdy znalazł tu coś dla siebie. Najważniejsze jednak - będę to podkreślał - są dla nas kulinaria - kontynuował Sławomir Lewicki.
  • Piotr Nowakowski - szef kuchni Magla
  • Sławek Lewicki - współwłaściciel lokalu
  • Małgorzata Kalita (w centrum) - współwłaścicielka lokalu oraz projektantki jego wnętrza: Izabela Witek oraz Marta Trzcińska
  • Mariusz Brożyński z Bar4you (odpowiedzialny za dobór koktajli podczas otwarcia) oraz Krzysztof Kozioł z Centrum Medycznego Dr Kubik
  • Ślimaki po staropolsku - obgotowane w ziołach, z masłem - podawane są w Maglu na grzankach.

Karta Magla prezentuje autorską kuchnię Piotra Nowakowskiego, a ten podsumowuje ją trzema słowami: polska, regionalna, jakościowa.

- Zjecie u nas potrawy polskie, przygotowane z regionalnych, świeżych produktów. Podawać będziemy m.in. ślimaki - tak, to staropolskie, nie tylko francuskie danie - obgotowane, w ziołach, z masłem, na grzance. Będą też raki - w risotto oraz w przystawkach. Z mięsa pojawią się comber i gicz cielęca, baranina, cielęcina, pierś z kaczki, żeberka. Będziemy przygotowywać śniadania z regionalnych produktów, takie jak kiełbaski kaszubskie i świeże, wiejskie jaja. Z zup w menu pojawią się: żurek staropolski w chlebie, esencjonalny, z ziemiankami i majerankiem; grzybowa i rosół na dzikim ptactwie z pierożkami nadziewanymi mięsem bażanta. A z deserów polecam szarlotkę. W naszym wydaniu będzie zdekonstruowana - jabłka smażyć będziemy bezpośrednio przed każdym zamówieniem - opowiadał nam szef kuchni - Piotr Nowakowski.
Otwarcie lokalu nie było hucznym wydarzeniem, w sumie skupiło około 50 osób. Oprawę muzyczną powierzono wokalistce Islet (przeczytaj wywiad z Islet), za barem zaś stanął Mariusz BrożyńskiBar4you - serwował koktajle z efektownym, "dymiącym" dwutlenkiem węgla (suchym lodem) oraz prosecco doprawione pestkami granatu i watą cukrową o smaku limonki.

Przez cały wieczór goście częstowani byli też przystawkami - min-porcjami dań z karty lokalu. W sumie z kuchni wyszło ich 2 tys. (20 potraw, po 100 małych porcji), a wśród nich: pierożek nadziewany mięsem bażanta w rosole, tatar z łososia, mus z topinamburu, śledzie w trzech odsłonach, ravioli z buraka, tatar wołowy, tarta ze szpinakiem, sałatka z kaszanką i nadziewany nią pieróg, ślimaki na grzance, risotto z rakiem, gratin z ziemniaka z pieczonym rostbefem, baranina (marynowana w winie, a następnie długo pieczona w niskiej temperaturze), gicz cielęca, halibut z bobem i groszkiem cukrowym, dorsz z pęczakiem oraz desery: szarlotka i tarta cytrynowa.

Lokal otwarty będzie 7 dni w tygodniu, od godziny 7 do 22.

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (123) ponad 50 zablokowanych

  • Artykuł sponsorowany. Reklama za sarmo.

    Będzie to wisiało cały weekend za darmo a inni muszą płacić krocie za jedna ikonkę.

    • 17 0

  • ..kolejne kulinarne kłamstwa !

    ...Świeże regionalne produkty zwłaszcza ślimaki , o tej porze roku to tylko w makro , gotowe na tackach leżą w zamrażarkach , i bażanty również !

    • 19 0

  • bistro a tam bażant i ślimaki? (1)

    Regularne bistro ma menu krótkie i bez wykwitów. To jest restaurant, niech nie ściemniają a tak w ogóle to powodzenia. Biznes jestciężki

    • 40 2

    • Byliśmy tam na kolacji ,fakt to nie typowe bistro ,to klimatyczna ,przyjemna mała restauracyjka z pysznym jedzeniem ,ceny jak za taka jakość i smak bardzo przystępne ,będziemy napewno częstymi gośćmi ,dziękujemy i powodzenia !
      Jesli jakość zostanie utrzymana to bedzie jedno z fajniejszych miejsc w Gdyni czego życzą właścicielom obietywni klienci !

      • 1 7

  • Nazwy Dan - Jak dla krola Sasa (2)

    Jak przyjedzie prezydent - ze swoja swita - moze przetrwaja - powodzenia .

    • 4 2

    • WWW. - dlaczego nie ma strony internetowej ? (1)

      chcialbym poznac ceny - tych wykwintnych dan .

      • 4 0

      • Nie ma, teraz melduj się na fejsbuniu

        najlepiej z komórki

        • 1 0

  • A niech się schowają Wasze żaby i ślimaki.... (2)

    To są drogie rzeczy Panie Ferdku.... A zasmażka jest?

    • 11 1

    • (1)

      Zawsze opcja jest bar mleczy albo własna chata .

      • 0 4

      • A może coś pośrodku?

        Brakuje tego

        • 1 0

  • Zycze sukcesu (1)

    Fajna sprawa. Bardzo trudno bedzie to utrzymac... Nie wiem kto robil badanie rynku ale taki profil sprawdza sie tylko na Gdanskiej Starowce badz w scislym centrum Gdyni. Mimo wszysko zycze sukcesu- praca czyni cuda!
    Niech w koncu i w Trojmiescie powstana klimatyczne restauracje w mniej znanych lokalizacjach. Trzymam kciuki

    • 24 10

    • oj tam, tatuś prezes da dychę miesięcznie i jakoś to będzie

      to samo jak "firmy" na Mysiej 3

      • 1 0

  • Niestety tam żaden lokal się nie utrzyma się

    • 17 3

  • Jedna z najlepszych fotografów młodego pokolenia

    • 0 10

  • to taka knajpka dla lepszych

    yhm

    • 10 0

  • pycha (1)

    w końcu zjem ślimaki!

    • 4 22

    • przyjdź w maju na Karwiny i żryj do woli

      rrr

      • 5 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane