- 1 Trójmiasto w przewodniku Michelin (65 opinii)
- 2 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (72 opinie)
- 3 Co Polacy jedzą na śniadanie? (96 opinii)
- 4 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (108 opinii)
- 5 Ciągle o czymś zapominasz? Przyjrzyj się diecie (11 opinii)
- 6 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
Otwarcie restauracji Horizon w hotelu Holiday Inn Gdańsk
Wielkie otwarcie restauracji, zaprezentowanie nowej karty dań, muzyka na żywo, gotowanie na żywo i dobra zabawa. W czwartkowy wieczór zaproszeni przez hotel Holiday Inn Gdańsk - City Centre goście mieli okazję uczestniczyć w wielkim otwarciu restauracji Horizon. Kosztowali dań, które mają stanowić esencję trójmiejskiej kuchni oraz bawili się wspólnie przy przygotowanych atrakcjach. Co działo się podczas wydarzenia?
Inspirujący horyzont nad Motławą
Klimatyczne miejsce, z którego roztacza się widok na Marinę oraz w przejrzysty dzień na horyzont, od którego nosi nazwę restauracja. Inspiracje barwnym horyzontem łączącym niebo z ziemią znaleźć możemy w każdej płaszczyźnie. Zarówno we wnętrzu, w którym zawisły prace artystyczne inspirowane właśnie tym zjawiskiem, jak i jednocześnie promujące lokalnych twórców, wykonane przez Anitę Wasik, ale przede wszystkim na talerzach.
Otwarcie restauracji rozpoczęło się o godz. 19 w czwartek i potrwało do godz. 21. W czwartkowy wieczór nowe miejsce zostało zaprezentowane bliskim gościom hotelowym. Tego dnia szef kuchni - Piotr Domański - zaprezentował smaki, z którymi będą mogli obcować goście.
- Chcemy promować nasze lokalne jedzenie, ryby, świeże produkty i bazując na dużym doświadczeniu szefa kuchni, stworzyliśmy menu, które nawiązuje do wielu przepisów, które pochodzą od naszych przodków - mówiła dyrektor hotelu Holiday Inn, Magdalena Suliga.
Dania z lokalnych stron w Horizon
Wśród smaków, które można było skosztować tego wieczoru, znalazły się ryby w formie smażonej, wędzonej, a także udekorowane płatkami jadalnego złota, dania mięsne, a także desery. Jednym z ciekawszych dań, które można było zobaczyć na żywo, był m.in. świeży sandacz z szyjkami rakowymi i płatkami złota, który został stworzony na oczach gości podczas live cookingu.
- Możemy się nareszcie pochwalić tym, co stworzyliśmy. Nasze menu układaliśmy dobrych kilka miesięcy, by było regionalnie i smacznie. W karcie chciałem połączyć nieco lądu z morzem, dlatego znajdziemy w nim ryby, ale też grzyby, dziczyznę, a także grucholca, czyli nasze wegetariańskie danie na bazie ziemniaków. Pracujemy na dobrych produktach od lokalnych dostawców. Przedstawimy nasze menu w nieco skróconej formie, mamy też gorący stół przystawek, a także zaprezentujemy "live cooking" - mówił szef kuchni Piotr Domański.
Po uroczystym wprowadzeniu goście przystąpili do testowania nowych dań, a także zabawy. Bardzo relaksujące i ciekawe pod względem kulinarnym wydarzenie urozmaicone zostało o muzykę na żywo oraz występ grupy improwizacyjnej. Podsumowaniem wieczoru był przepyszny tort w barwach morza, który został pokrojony dla gości przez przedstawicieli restauracji Horizon.
Nowy punkt na gastronomicznej mapie gdańska pokazał, że w przestrzeni hotelowej można stworzyć prawdziwie przytulną restaurację, która nadaje się zarówno na stworzenie wydarzenia dla większej liczby gości, jak i na obiad w rodzinnym gronie.
* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł