• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Piwne premiery w trójmiejskich browarach restauracyjnych

Łukasz Stafiej
23 lutego 2018 (artykuł sprzed 6 lat) 
W gdańskiej Brovarni premiery piwne odbywają się regularnie co kilka miesięcy. Niedawno było to piwo klasztorne Monasterium, a w marcu nowością będzie Dymione Marcowe. W gdańskiej Brovarni premiery piwne odbywają się regularnie co kilka miesięcy. Niedawno było to piwo klasztorne Monasterium, a w marcu nowością będzie Dymione Marcowe.

Trójmiejskie browary restauracyjne regularnie wprowadzają specjalne piwa do swojej oferty. W gdańskiej Brovarni napijemy się m.in. piwa klasztornego i marcowego, a w Browarze Port Gdynia - porteru bałtyckiego w kilku odsłonach. Specjalne piwo deserowe wprowadziła też wegańska kawiarnia Fukafe z Wrzeszcza.



Trunek, który pili mnisi



Piwo w tym stylu pierwszy raz uwarzyli w XVII wieku trapiści w jednym z klasztorów na terenie Francji. Potem styl ten kojarzony był przede wszystkim z mnichami z Belgii i Niderlandów. Współcześnie piwo klasztorne warzone jest przez niemal każdy browar, a oryginalna receptura jest raczej inspiracją, a nie wzorem. W Gdańsku napijemy się go pod nazwą Monasterium w Brovarni.

- Jest to najlżejsze z piw mnichów nazywane również mianem pater, czyli piwo ojcowskie. Piwo Monasterium posiada złożony lekko słodowy i owocowy aromat. Nuty pomarańczy i gruszki pokazują się na pierwszym planie, przechodząc w aromaty kwiatów i przypraw. Kolor jest zbliżony do pomarańczy, a smak wytrawny, jednak jego słodycz i owocowość doskonale balansują się z każdym kolejnym łykiem - tłumaczy Krzysztof Stieler, menedżer Brovarni.
Premierę Monasterium miało jakiś czas temu, ale w piątek o godz. 20 w lokalu zostanie odbita kolejna beczka. Niebawem, bo 16 marca, na krany trafi tam też kolejne sezonowe piwo - Dymione Marcowe, które również nawiązuje do historycznych tradycji piwowarstwa.

- Przed wiekami wszystkie piwa warzone w Gdańsku miały dymny posmak, który wynikał z ówczesnych sposobów przygotowywania słodów, mianowicie wszystkie słody suszono na rusztach opalanych drewnem. Aromaty dymu naturalnie przechodziły do słodu, który później podczas zacierania oddawał swoje wędzono-dymne posmaki do piwa - dodaje Stieler.

Polskie czarne złoto



Z kolei Browar Port Gdynia przygotował na sobotę premierę piw, które znawcy tematu nazywają polskim czarnym złotem. Chodzi o porter bałtycki - historyczny styl, który warzono od początków XIX wieku w krajach basenu Morza Bałtyckiego. Także w Polsce, gdzie ten ciemny, mocny i rozgrzewający trunek stał się swego rodzaju piwowarską wizytówką.

Adam Jakubowski, piwowar z Browaru Port Gdynia tłumaczy: - Nasza interpretacja to klasyka w nowoczesnej formie. Nasz porter podzieliliśmy na cztery części. Trzy trafiły na leżakowanie do dębowych beczek po rumie, bourbonie oraz rumie z Martyniki. Ostatnia część dojrzewała w tanku leżakowym. Cały proces to ponad pół roku naszej wspólnej pracy z głównym piwowarem Wojciechem Piaseckim.
Sobotnia premiera startuje o godz. 19. Cena za szklankę to 14 zł. Na imprezie gościć będą piwowarzy z kilku pomorskich browarów, którzy wezmą udział w panelu degustacyjnym. Będzie również możliwość darmowego zwiedzenia browaru oraz spróbowania jeszcze jednego specjalnego stylu uwarzonego przez tutejszych piwowarów - Flanders Red Ale, czyli piwa fermentowanego mieszanką drożdży i bakterii, które od ponad roku leżakuje w beczkach po czerwonym winie.

Piwo deserowe Bounty Hunter kawiarnia Fukafe uwarzyła razem z Browarem Brodacz. Piwo deserowe Bounty Hunter kawiarnia Fukafe uwarzyła razem z Browarem Brodacz.

Piwo deserowe



Natomiast po ciekawostkę piwosze powinni się wybrać do wrzeszczańskiej kawiarni Fukafe, której właściciele uwarzyli we współpracy z lokalnym browarem rzemieślniczym Brodacz specjalne piwo deserowe. Stoprocentowo roślinne, bo lokal serwuje wyłącznie dania i napoje bez produktów pochodzenia odzwierzęcego. W piwie Bounty Hunter zwierzaki występują tylko na etykiecie.

- To trunek inspirowany deserem i do słodkości świetnie pasujący - mówi Tomasz Brzostowski, szef Brodacza. - Wspólnie uwarzyliśmy jasne, słodkie piwo, do którego dodaliśmy jeszcze słodsze, prażone chipsy kokosowe i ziarna kakaowca. Jako pierwszy browar rzemieślniczy w Polsce, zdecydowaliśmy się na oznaczenie piw znakiem "100 proc. roślinnych składników". Premierze patronuje kampania RoślinnieJemy, która promuje dietę roślinną, dlatego też część dochodu z premiery zostanie przeznaczona na wsparcie jej działań.
Premiera Bounty Hunter odbędzie się w Fukafe w piątek o godz. 18. Cena za butelkę to 13 zł.

Miejsca

Miejsca

  • Fukafe Gdańsk, Wajdeloty 22

Wydarzenia

Opinie (141) ponad 10 zablokowanych

  • pani (2)

    Pani z prawej jest mega, słodki uśmiech

    • 8 3

    • Wszystkie do bani

      • 0 2

    • ta z aparatem ?

      ładna jest ta szczupła w środku co jako jedyna nie suszy zębów do uśmiechu

      • 5 1

  • Browar Port Gdynia - portery z beczek

    Brawo Gdynia, konkurencje przerzucacie przez kolano i sprzedajecie solidnego klapsa!! ;) Porter z beczki po rumie.. Klasyk w nowej odsłonie. Bede!!! ;)

    • 7 3

  • Polecam Browar Gdynia (4)

    • 9 10

    • My tez,właśnie pijemy zaje....... Portera

      • 4 0

    • Nie polecam (2)

      • 4 5

      • a ja zdecydowanie tak :D porter próbowałem i polecam

        • 6 0

      • Browar Port idzie mocno w Craft,tak trzymać

        • 3 0

  • dlaczego napój z trzech składników kosztuje w tych lokalach 20 zł za 0,5 L? (13)

    • 57 17

    • płacisz za beczki z Martyniki (1)

      i utrzymanie lokalu w strefie prestiżu

      • 16 3

      • Jest niezle,nie przesadzaj

        • 0 2

    • to kup sobie MOCNE FULL z bierdry (3)

      i wychyl na ławeczce w parku i nie piernicz.
      kazdy pije co chce

      • 16 17

      • (2)

        20 zloty w knajpie to moge dac za double ipe czy ris-a, bo za inne piwo to zwyczajne zdzierstwo

        • 6 2

        • (1)

          Ja za pintę Ipy płacę w pubie mniej niż dwa funty ale pracuję na to piwo 10 minut. A wy?

          • 4 0

          • 12 funciaków

            To Ty na budowie robisz??? Nie płacz proszę...

            • 1 3

    • (3)

      Bo jest craftowe, autorskie i rzemieślnicze?

      • 1 18

      • to niech kosztuje 300zł jak jest takie zaje.....ste. (1)

        • 14 2

        • Kosztuje tyle ile ludzie są skłonni za nie zapłacić.
          Po Samca Alfa ustawiają się kolejki, a kosztuje 50zł, więc niby czemu browary miałyby obniżać ceny ?

          • 1 4

      • tez pije craftowe, autorskie i rzemieśliccze...

        ale za 2,5 bo swoje :)

        • 7 0

    • jakość, koszt, czas - nierozrewalny trójkąt zależności (zawsze coć kosztem czegoś)

      zwykłe piwa Lech, Żywiec, Tyskie produkuje się w tydzień, a piwa rzemieślnicze dojrzewają tygodniami lub miesiącami - a to generuje koszty - między innymi

      poza tym składniki tez robią swoje i tak wspomniane prażone płatki kokosowe i ziarna kakaowca użyte do produkcji piwa Fukafe kosztują per butelka pewnie same więcej (bo też nie kupowane na statki) niż wszystkie składniki użyte do produkcji wspomnianych L:echów, Żywców i Tyskich

      • 5 2

    • Płacisz za "lans" na Instagramie/ fb

      W towarzystwie klasy " wyzszej" tj. naburmuszone u brodaczy co piją za kasę od babci

      • 27 5

    • Jest mój ulubiony trollik od "czemu 0,5 l kraftowego kosztuje tyle złotych. wolę trzy Perły kupić".

      Jeszcze opowiedz historię jak to twoi koledzy się kłócą do którego pubu iść, gdzie jest 50 odmian piwa kraftowego.

      • 9 16

  • Browar Port Gdynia

    Pyszne piwo, świetny klimat, najwspanialsze widoki tylko w Browar Port Gdynia!!!
    To moje ulubione miejsce na spotkania przy piwku. Miejsce godne polecenia.

    • 8 4

  • A ja wolę wypić sobie drinusia (4)

    Miłego piątku!

    • 3 1

    • lepiej walnąć browara w Gdyni ;)

      • 3 0

    • Fikołka lub kruszona pijam w łikęd.

      • 0 1

    • Wielki Post (1)

      Wielki Post

      • 0 1

      • To marsz do kościoła plackiem leżeć!!! A nie komentować głupio!

        • 0 1

  • Browar port

    Jedne z lepszych miejsc w Gdyni. Fajne zmieniajace sie piwka ktore wpadna w gusta każdemu amatorowi zlotego trunku, do tego smaczna kuchnia. A nadchodzacego wydarzenia z porterami nie moge przegapic. Polecam serdecznie i do zobaczyska

    • 11 5

  • Browar Port Gdynia POLECAM!!

    Premierowe Portery Browaru Port... coś pięknego!! Zarówno dla koneserów jak i wszystkich szaraczków lubiących napić się dobrego piwka przy świeżej rybce. I ten widok na morze... bezcenny!

    • 11 4

  • Ja jestem mile zaskoczona super lokal

    • 7 2

  • Browar Port Gdynia

    Świeża rybka i pyszne piwko tylko w Browar Port Gdynia!!!

    • 11 4

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane