- 1 Moja Gruzja karmi dobrze i tanio (41 opinii)
- 2 Mieszkańcy ruszyli z pomocą małej lodziarni (238 opinii)
- 3 Kto ma szansę na gwiazdkę Michelina? (50 opinii)
- 4 Połączyła ich miłość do jedzenia (58 opinii)
- 5 W maju króluje zielony afrodyzjak (95 opinii)
- 6 Zmiany w kulinarnym zagłębiu na Elektryków (49 opinii)
Piwne premiery w trójmiejskich browarach restauracyjnych
Trójmiejskie browary restauracyjne regularnie wprowadzają specjalne piwa do swojej oferty. W gdańskiej Brovarni napijemy się m.in. piwa klasztornego i marcowego, a w Browarze Port Gdynia - porteru bałtyckiego w kilku odsłonach. Specjalne piwo deserowe wprowadziła też wegańska kawiarnia Fukafe z Wrzeszcza.
Trunek, który pili mnisi
Piwo w tym stylu pierwszy raz uwarzyli w XVII wieku trapiści w jednym z klasztorów na terenie Francji. Potem styl ten kojarzony był przede wszystkim z mnichami z Belgii i Niderlandów. Współcześnie piwo klasztorne warzone jest przez niemal każdy browar, a oryginalna receptura jest raczej inspiracją, a nie wzorem. W Gdańsku napijemy się go pod nazwą Monasterium w Brovarni.
- Jest to najlżejsze z piw mnichów nazywane również mianem pater, czyli piwo ojcowskie. Piwo Monasterium posiada złożony lekko słodowy i owocowy aromat. Nuty pomarańczy i gruszki pokazują się na pierwszym planie, przechodząc w aromaty kwiatów i przypraw. Kolor jest zbliżony do pomarańczy, a smak wytrawny, jednak jego słodycz i owocowość doskonale balansują się z każdym kolejnym łykiem - tłumaczy Krzysztof Stieler, menedżer Brovarni.
Premierę Monasterium miało jakiś czas temu, ale w piątek o godz. 20 w lokalu zostanie odbita kolejna beczka. Niebawem, bo 16 marca, na krany trafi tam też kolejne sezonowe piwo - Dymione Marcowe, które również nawiązuje do historycznych tradycji piwowarstwa.
- Przed wiekami wszystkie piwa warzone w Gdańsku miały dymny posmak, który wynikał z ówczesnych sposobów przygotowywania słodów, mianowicie wszystkie słody suszono na rusztach opalanych drewnem. Aromaty dymu naturalnie przechodziły do słodu, który później podczas zacierania oddawał swoje wędzono-dymne posmaki do piwa - dodaje Stieler.
Polskie czarne złoto
Z kolei Browar Port Gdynia przygotował na sobotę premierę piw, które znawcy tematu nazywają polskim czarnym złotem. Chodzi o porter bałtycki - historyczny styl, który warzono od początków XIX wieku w krajach basenu Morza Bałtyckiego. Także w Polsce, gdzie ten ciemny, mocny i rozgrzewający trunek stał się swego rodzaju piwowarską wizytówką.
Adam Jakubowski, piwowar z Browaru Port Gdynia tłumaczy: - Nasza interpretacja to klasyka w nowoczesnej formie. Nasz porter podzieliliśmy na cztery części. Trzy trafiły na leżakowanie do dębowych beczek po rumie, bourbonie oraz rumie z Martyniki. Ostatnia część dojrzewała w tanku leżakowym. Cały proces to ponad pół roku naszej wspólnej pracy z głównym piwowarem Wojciechem Piaseckim.
Sobotnia premiera startuje o godz. 19. Cena za szklankę to 14 zł. Na imprezie gościć będą piwowarzy z kilku pomorskich browarów, którzy wezmą udział w panelu degustacyjnym. Będzie również możliwość darmowego zwiedzenia browaru oraz spróbowania jeszcze jednego specjalnego stylu uwarzonego przez tutejszych piwowarów - Flanders Red Ale, czyli piwa fermentowanego mieszanką drożdży i bakterii, które od ponad roku leżakuje w beczkach po czerwonym winie.
Piwo deserowe
Natomiast po ciekawostkę piwosze powinni się wybrać do wrzeszczańskiej kawiarni Fukafe, której właściciele uwarzyli we współpracy z lokalnym browarem rzemieślniczym Brodacz specjalne piwo deserowe. Stoprocentowo roślinne, bo lokal serwuje wyłącznie dania i napoje bez produktów pochodzenia odzwierzęcego. W piwie Bounty Hunter zwierzaki występują tylko na etykiecie.
- To trunek inspirowany deserem i do słodkości świetnie pasujący - mówi Tomasz Brzostowski, szef Brodacza. - Wspólnie uwarzyliśmy jasne, słodkie piwo, do którego dodaliśmy jeszcze słodsze, prażone chipsy kokosowe i ziarna kakaowca. Jako pierwszy browar rzemieślniczy w Polsce, zdecydowaliśmy się na oznaczenie piw znakiem "100 proc. roślinnych składników". Premierze patronuje kampania RoślinnieJemy, która promuje dietę roślinną, dlatego też część dochodu z premiery zostanie przeznaczona na wsparcie jej działań.
Premiera Bounty Hunter odbędzie się w Fukafe w piątek o godz. 18. Cena za butelkę to 13 zł.
Miejsca
-
Browar Port Gdynia Gdynia, Bulwar Nadmorski 2
-
Brovarnia Gdańsk Gdańsk, Szafarnia 9
Miejsca
Wydarzenia
Opinie (141) ponad 10 zablokowanych
-
2018-02-23 10:13
pani (2)
Pani z prawej jest mega, słodki uśmiech
- 8 3
-
2018-02-23 21:35
Wszystkie do bani
- 0 2
-
2018-02-23 10:16
ta z aparatem ?
ładna jest ta szczupła w środku co jako jedyna nie suszy zębów do uśmiechu
- 5 1
-
2018-02-23 20:48
Browar Port Gdynia - portery z beczek
Brawo Gdynia, konkurencje przerzucacie przez kolano i sprzedajecie solidnego klapsa!! ;) Porter z beczki po rumie.. Klasyk w nowej odsłonie. Bede!!! ;)
- 7 3
-
2018-02-23 09:09
Polecam Browar Gdynia (4)
- 9 10
-
2018-02-23 19:47
My tez,właśnie pijemy zaje....... Portera
- 4 0
-
2018-02-23 09:50
Nie polecam (2)
- 4 5
-
2018-02-23 15:26
a ja zdecydowanie tak :D porter próbowałem i polecam
- 6 0
-
2018-02-23 15:16
Browar Port idzie mocno w Craft,tak trzymać
- 3 0
-
2018-02-23 06:33
dlaczego napój z trzech składników kosztuje w tych lokalach 20 zł za 0,5 L? (13)
- 57 17
-
2018-02-23 07:07
płacisz za beczki z Martyniki (1)
i utrzymanie lokalu w strefie prestiżu
- 16 3
-
2018-02-23 19:45
Jest niezle,nie przesadzaj
- 0 2
-
2018-02-23 08:30
to kup sobie MOCNE FULL z bierdry (3)
i wychyl na ławeczce w parku i nie piernicz.
kazdy pije co chce- 16 17
-
2018-02-23 11:33
(2)
20 zloty w knajpie to moge dac za double ipe czy ris-a, bo za inne piwo to zwyczajne zdzierstwo
- 6 2
-
2018-02-23 14:31
(1)
Ja za pintę Ipy płacę w pubie mniej niż dwa funty ale pracuję na to piwo 10 minut. A wy?
- 4 0
-
2018-02-23 15:40
12 funciaków
To Ty na budowie robisz??? Nie płacz proszę...
- 1 3
-
2018-02-23 09:18
(3)
Bo jest craftowe, autorskie i rzemieślnicze?
- 1 18
-
2018-02-23 10:05
to niech kosztuje 300zł jak jest takie zaje.....ste. (1)
- 14 2
-
2018-02-23 11:49
Kosztuje tyle ile ludzie są skłonni za nie zapłacić.
Po Samca Alfa ustawiają się kolejki, a kosztuje 50zł, więc niby czemu browary miałyby obniżać ceny ?- 1 4
-
2018-02-23 10:52
tez pije craftowe, autorskie i rzemieśliccze...
ale za 2,5 bo swoje :)
- 7 0
-
2018-02-23 11:00
jakość, koszt, czas - nierozrewalny trójkąt zależności (zawsze coć kosztem czegoś)
zwykłe piwa Lech, Żywiec, Tyskie produkuje się w tydzień, a piwa rzemieślnicze dojrzewają tygodniami lub miesiącami - a to generuje koszty - między innymi
poza tym składniki tez robią swoje i tak wspomniane prażone płatki kokosowe i ziarna kakaowca użyte do produkcji piwa Fukafe kosztują per butelka pewnie same więcej (bo też nie kupowane na statki) niż wszystkie składniki użyte do produkcji wspomnianych L:echów, Żywców i Tyskich- 5 2
-
2018-02-23 09:54
Płacisz za "lans" na Instagramie/ fb
W towarzystwie klasy " wyzszej" tj. naburmuszone u brodaczy co piją za kasę od babci
- 27 5
-
2018-02-23 07:33
Jest mój ulubiony trollik od "czemu 0,5 l kraftowego kosztuje tyle złotych. wolę trzy Perły kupić".
Jeszcze opowiedz historię jak to twoi koledzy się kłócą do którego pubu iść, gdzie jest 50 odmian piwa kraftowego.
- 9 16
-
2018-02-23 19:25
Browar Port Gdynia
Pyszne piwo, świetny klimat, najwspanialsze widoki tylko w Browar Port Gdynia!!!
To moje ulubione miejsce na spotkania przy piwku. Miejsce godne polecenia.- 8 4
-
2018-02-23 10:33
A ja wolę wypić sobie drinusia (4)
Miłego piątku!
- 3 1
-
2018-02-23 18:47
lepiej walnąć browara w Gdyni ;)
- 3 0
-
2018-02-23 18:38
Fikołka lub kruszona pijam w łikęd.
- 0 1
-
2018-02-23 16:36
Wielki Post (1)
Wielki Post
- 0 1
-
2018-02-23 17:43
To marsz do kościoła plackiem leżeć!!! A nie komentować głupio!
- 0 1
-
2018-02-23 17:20
Browar port
Jedne z lepszych miejsc w Gdyni. Fajne zmieniajace sie piwka ktore wpadna w gusta każdemu amatorowi zlotego trunku, do tego smaczna kuchnia. A nadchodzacego wydarzenia z porterami nie moge przegapic. Polecam serdecznie i do zobaczyska
- 11 5
-
2018-02-23 17:20
Browar Port Gdynia POLECAM!!
Premierowe Portery Browaru Port... coś pięknego!! Zarówno dla koneserów jak i wszystkich szaraczków lubiących napić się dobrego piwka przy świeżej rybce. I ten widok na morze... bezcenny!
- 11 4
-
2018-02-23 17:18
Ja jestem mile zaskoczona super lokal
- 7 2
-
2018-02-23 17:15
Browar Port Gdynia
Świeża rybka i pyszne piwko tylko w Browar Port Gdynia!!!
- 11 4
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.