• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Pizza na telefon z dowozem. Sprawdziliśmy lokale w centrum Gdyni

Patsz
11 stycznia 2022 (artykuł sprzed 2 lat) 
Sprawdziliśmy jakość obsługi pizzerii w centrum Gdyni, skąd telefonicznie zamawialiśmy posiłki. Sprawdziliśmy jakość obsługi pizzerii w centrum Gdyni, skąd telefonicznie zamawialiśmy posiłki.

Przełom roku i nadchodzący karnawał to zawsze okres wzmożonej aktywności lokali zapewniających dowóz posiłków do mieszkań czy biur. W ostatnich dniach sprawdziliśmy jakość pizzerii w centrum Gdyni. Nie ocenialiśmy smaku pizzy, skupiliśmy się tylko na obsłudze: czasie dostawy, opakowaniu i kontakcie z pracownikami lokalu. W najbliższych dniach przygotujemy podobne zestawienie dla gdańskich pizzerii ze Śródmieścia.



Czy zamawiasz pizzę przez telefon?

Pizze zamawialiśmy telefonicznie przez cały jeden grudniowy tydzień do naszego gdyńskiego oddziału mieszczącego się przy ul. Świętojańskiej 134Mapka. Wybieraliśmy lokale mieszczące się w centrum Gdyni.

Okazuje się, że nie wszystkie z nich przyjmowały zamówienia przez telefon. W innych pod podanym numerem nikt z pracowników nie dyżurował, by odbierać zamówienia.

Zamawialiśmy zawsze dwie pizze około południa od poniedziałku do piątku, przeznaczając na każdy dzień ok. 60 zł.

Pizza&Pasta Napoli Gdynia



Najszybciej pojawił się dostawca z lokalu Pizza&Pasta Napoli Gdynia, który mieści się w Centrum Handlowym BatoryMapka. Posiłek zamawialiśmy o godz. 12:40 w poniedziałek.

Ocenialiśmy jakość obsługi w zamawianych pizzeriach. Na zdjęciu pizza z pizzeri Pizza&Pasta Napoli. Ocenialiśmy jakość obsługi w zamawianych pizzeriach. Na zdjęciu pizza z pizzeri Pizza&Pasta Napoli.
Podczas rozmowy poinformowano, że oczekiwanie na dostawę wyniesie maksymalnie 90 minut. Otrzymaliśmy SMS, że pizze zostaną dostarczone o godz. 14:15. Dostawca pojawił się z pizzami godzinę wcześniej, o godz. 13:15. Były ciepłe, ale nie gorące, zapakowane w estetyczne, czyste i niepogięte pudełka.

Viva la Pizza



W podobnym czasie pojawił się w oddziale dostawca z lokalu Viva la Pizza, który mieści się przy ul. Świętojańskiej 49Mapka. Pizzę zamawialiśmy w środę o godz. 12:25.

Proponowany czas oczekiwania wynosił ok. godziny z powodu 100-procentowego obłożenia. Osoba przyjmująca zamówienie nie wykluczała, że jego realizacja może potrwać dłużej. Nie było propozycji sosów, ale pojawiały się za to wątpliwości dotyczące adresu, mimo podawania szczegółowej lokalizacji. Pizze zostały dostarczone o godz. 13:10.

Kartony były czyste, nieuszkodzone, nie były tłuste. Pizza była ciepła.

Brooklyn Pizza



We wtorek zamówiliśmy pizze z pizzerii Brooklyn Pizza zlokalizowanej na pl. Kaszubskim. Kontakt z lokalem podjęliśmy o godz. 11:56. Dostawca na miejscu pojawił się o godz. 12:34, a więc stosunkowo szybko. Nie miał jednak gotówki potrzebnej do wydania reszty.

Pizze były gorące, ale pudełka niestety potłuszczone, co zepsuło pierwsze wrażenie dotyczące dobrze wyglądającej potrawy.

Pizzeria Domino's



W czwartek o godz. 12:20 zamówiliśmy pizze z pizzerii Domino's, której gdyński oddział mieści się przy ul. 10 Lutego. Na infolinii otrzymaliśmy informację, że czas oczekiwania to 20-30 minut, a dostawca będzie jechał z Centrum Kwiatkowskiego. Pizza została dostarczona o godz. 13:20, a więc po godzinie od zamówienia.

Pizza była ciepła, w zmyślnych, dużych i czystych kartonach, które po rozłożeniu boków tworzyły "duży" talerz. Znajdowały się w nim otwory na sos.

Pizzeria Da Grasso



Ostatnimi pizzami, które zamówiliśmy z lokali położonych w śródmieściu Gdyni, były w piątek dania z sieciowej pizzerii Da Grasso przy ul. Śląskiej. Zamówienie złożyliśmy o godz. 12:05, zostało ono dostarczone o godz. 12:50.

Pizze były ciepłe w porządnym i czystym pudełku. Gratis otrzymaliśmy jedną gumę do żucia, którą można było spożyć po posiłku. W zestawie były także dwa sosy.
Patsz

Miejsca

Opinie (198) 6 zablokowanych

  • W Gdyni tylko Karczma Gdyńska i Gdynianika (4)

    Jeśli chodzi o jakość pizzy, to w Gdyni wybieram tylko Karczmę Gdyńską lub Gdyniankę. Żadna z nich nie ma wersji na dowóz, ale pod względem jakości nie ma lepszych.

    • 18 16

    • Gdynianka to nie pizzeria. Sam jem tam raz na jakiś czas, ale nie rozumiem jak można to nazywać pizzerią. Placki przygotowane rano (moim zdaniem nawet nie tego samego dnia) stoją na metalowych stojakach na "zapleczu" bo to przecież nie kuchnia. Podgrzewane kiedy ktoś zamówi. Rigga z aluminiowej tacki była lepsza:)

      • 0 0

    • Po miejscach które polecasz śmiało mogę stwierdzić że nigdy w życiu dobre i prawdziwej pizzy nie jadłeś

      • 5 2

    • Nie znam "Karczmy".... (1)

      ... Ale Gdynianka to żart, nie pizza :D Tak, wiem że mnóstwo osób ma do niej sentyment, ale to są zwykle cebularze nie prawdziwa pizza.

      • 7 5

      • To samo jest w karczmie

        • 6 2

  • Tylko Brooklyn (1)

    Dalej nic nie ma
    Brooklyn 4 ever and ever always zawsze Kros Favourite i Brooklyn Te dwie pozycje miażdżą i nic im nie dorównuje. Polecam

    • 0 9

    • Hah

      Sorry ale chyba czas na amerykańskie placki niskiej jakości to czas minal

      • 0 0

  • Napoli

    Napoli wymiata z pizza klasyczna i makaronami!

    • 0 0

  • Doskonałą pizzę jadłam w San Francisco we włoskiej dzielnicy i w Mediolanie. Nigdzie w Polsce nie jadłam czegoś podobnie smacznego.

    • 0 0

  • Łatwo zrobić pizzę domową (3)

    Ciasto to mąka + woda, a składniki jakie kto lubi. Wygnieść, rozwałkować ciasto na cienko, zawinąć brzegi, dać na środek składniki, piec najpierw na 150 później podkręcić do 180 C. Kiedy spód pizzy zrobi się zarumieniony to znaczy że się dopiekła. Smacznego.

    Wymagany piekarnik ;)

    • 7 6

    • Ciasta na pizzę się nie wałkuje! I nie piecze ani w180, ani tym bardziej w150.

      • 0 0

    • A jaka mąka?

      Może być orkiszowa?
      A ser kasztelan, bo nie mam mozzarelli?
      Ten sosik może koncentrat pudliszki?
      A ciasto musi garować czy nie?
      W aldiku spody sprzedają
      No i koniecznie jakas kielbaska czy paróweczka jak nie mam salami ;)

      • 1 0

    • podobna łatwizna to chleb w domu

      • 1 0

  • Skromne te placuszki , składników prawie nie widać a ceny kosmiczne. (4)

    Dobre ciasto na pizzę w Aldiku 7 złotych do tego kilka złociszy składniki i mamy pizzę na dwie osoby spokojnie za 12-15 złotych. Coś mi się wydaje że zaczną się upadki tego typu biznesów w nowym ładzie.

    • 21 5

    • Ciasto w aldiku (2)

      Piekarnik se rozgrzeje tak nawet do 200 stopni C i... Niestety pizza w 400 C się piecze. To może lepiej już upieczoną bagietka, ser, pieczarki i Mam TO. Zapieks.
      Prawie pizza.

      • 0 2

      • masz jakiś biedny piekarnik... (1)

        mój się rozgrzewa do 660st....

        • 0 0

        • Wow, no teraz to mi zaimponowałeś...

          • 0 0

    • Ciasto to mąka, woda, oliwa, drożdże. Warto samemu zrobić.

      • 2 0

  • Bez hejtu (13)

    Chciałbym się podzielić opinią w temacie Pizzerii Da Grasso. Przez ostatnie pół roku zamówiłem z różnych miejsc w Gdyni. Niestety bardzo nie polecam, drogo, składników bardzo mało. Dużo pustych miejsc na pizzy. Jedyne co, to bardzo dobre sosy. Widać taką mają już politykę, kiedyś te pizzerie były bardzo dobre.

    • 38 6

    • ech.... (6)

      Dobra pizza właśnie ma dużo "pustych miejsc". W dobrej pizzy absolutnie najważniejsze jest ciasto, potem ser dobrej jakości, a dodatki, no właśnie, są tylko dodatkiem - parę plasterków salami, albo parę pieczarek, lub pomidory, albo tylko listki świeżej bazylii.

      A polak jak to polak - musi nawalić całą furę na wierzch, kiełbasy, szynki, boczku, ogórków, ile wlezie.

      • 7 3

      • No tak , najlepiej podać pusty placek (4)

        a skasować jak za wypasiony . I dorabianie teorii że Polak to potrzebuje wypasu na pizzy a wszyscy inni zadowalają się pustym plackiem. Kanapki też jesz w postaci suchego chleba?

        • 10 5

        • (1)

          tak, bo smak pizzy to jest ciasto + sos + ser - ciasto z włoskiej fariny tipo "00", z dobrą oliwą z oliwek i oryginalną mozarella, najlepiej bufala, oraz sos - z pomidorów pelati i świeżego oregano i czosnku. Same składniki na taką pizze kosztują często więcej niż polska pizza nawalona dodatkami jak leci. Bo tania wędlina z makro albo biedry + produkt seropodobny na tłuszczu roślinnym dużo nie kosztuje.

          Zresztą zauważyłem ostatnio, że baardzo wzrosła świadomość tego czym powinna być dobra pizza i jak grzyby po deszczu pojawiają się miejsca gdzie taką można dostać. A najlepiej samemu upiec ;)

          A jak jest dobry chleb, to i na sucho jest pyszny, ewentualnie maczany w oliwie z oliwek.

          • 3 1

          • Pomimo wielokrotnie podejmowanych prób, nigdy w domu nie udało mi się upiec pizzy z dobrym ciastem. Problem upatruję m. in. w piekarniku. Mój i tak osiąga wysokie temperatury bo 300 lub 350 st. (nie pamiętam teraz), ale to wciąż dużo za mało.

            • 0 0

        • To napisz, że za taką pizzę chciałbyś zapłacić mniej, a nie że to dorabianie teorii. Prawdziwa włoska pizza taka właśnie jest, choć Polakom się to nie mieści w głowie - ma mało składników. I powiem ci coś jeszcze gorszego - znajomi Włosi uważają, że jedzenie pizzy z sosem powinno być karalne :-D. No chyba że rozmawiamy o pizzy amerykańskiej, a to już zupełnie inna bajka.

          • 0 0

        • To nie teoria. Wystarczy zobaczyć śmietnik na placku w polskiej pizzerii i placek we Włoszech

          • 2 0

      • Zapomniałeś o jednym - muis jeszcze całość tej zbieraniny zasypać na zielono rukolą tak żeby nie było nic widać

        • 0 0

    • Dominos i DaGrasso to sztuczne pizze. (1)

      Zgaga murowana. To generalnie szerszy problem, lepiej wybierać coś co nie jest sieciówką. Brooklyn jest bardzo ok. Pizza & Pasta rowniez.

      • 10 0

      • trzeba patrzeć na cenę

        Jeżeli masz 2kę z przodu za margheritę, to jest na 90% ok, jeżeli mniej, to prawie na pewno nie ma w niej prawdziwego sera na mleku tylko produkt seropodobny na tłuszczu roślinnym, a w cieście tablica mendelejewa.

        • 5 2

    • nigdy nie były dobre

      • 0 0

    • kto jada da grasso xd, to jak w temacie o dobrych piwach pisac o zubru i tyskie

      • 7 0

    • Ja mam odwrotne wrazenia

      Testowaliśmy wiele pizzerii i najlepsze są właśnie z da grasso i grubego benka, choć z tym drugim różnie jest z dostawą, dwa razy pudełka pogniecione i pizza tez. W pizzy nie chodzi o to, żeby nawalić górę dodatków, ale o smak.

      • 1 9

    • w takich sieciówkach się nie zamawia jeśli chcesz dobra pizzę.

      • 17 1

  • Moje ulubione to te z Czerwonego Pieca i Maki i kawy.

    • 0 0

  • w centrum Gdyni bardzo dobra pizza (9)

    to Andiamo a Roma przy ul. Starowiejskiej i Francesco przy Abrahama.

    • 48 1

    • Już od wielu lat czekałem (3)

      Kto wpadnie na pomysł pizzy w kawałkach. Od "zawsze" była taka możliwość w Pizza Hut, ale nie było nigdzie włoskiego odpowiednika. W Italii na
      "każdym" kroku są pizzerie z opcją zjedzenia pizzy w kawałkach. Dobrze, że w Andiamo a Roma" jest taka możliwość.

      • 10 0

      • już było pisane ale redakcja chyba ukryła

        tylko ideolo -> spróbujcie to te reklamówki wyżej się okażą tylko opakowaniami po pizzach : D

        • 0 0

      • Nie na każdym kroku. Najwidoczniej bywalec tylko w miejscach turystycznych tam gdzie jedzą pizzę lokali ewidentnie nie byłeś gdyż tam pizzy na kawałki nie ma

        • 0 1

      • smaczna jest, choć nie jest tam tanio :)

        • 1 0

    • Bo w Andiamo przy Starowiejskiej robią pizze po włosku (z włoskich składników). (2)

      Mało kto w Polsce tak robi.

      • 5 0

      • Neapol vs. Rzym (1)

        Pizza generalnie dzieli się na neapolitańską (oryginał: na cienkim teście) oraz inne np. rzymska (na grubym cieście sprzedawaną w kawałkach). Jedna i druga jest znakomita pod warunkiem, że jest dobrze zrobiona. Jestem światowej klasy pizzożercą i zaświadczam, że pizza musi być gorąca. Zatem najlepsza będzie pizza z waszej okolicy. Jeśli nawet najlepsza pizza zaparzy się w drodze albo wystygnie będzie mniej smaczna
        Dla dzielnic Wielki, Mały Kack, Karwiny jako pizzę neapolitańską polecam: Lokalne Bistro (a jestem znawcą tematu)
        Dla całej Gdyni jako pizzę w kawałkach polecam Andiamo a Roma czyli pizzę rzymską. Pizza rzymska jest zrobiona jakby w połowie, czyli góra wymaga temperatury. Dzięki temu jak kupisz tam pizzę a w domu ją upieczesz to masz Rzym w Gdyni

        • 1 0

        • 100%

          • 0 0

    • to prawda

      • 0 0

    • właściciel?

      .

      • 5 0

  • Gdynianka nr 1. potem może Kawa i Mąka.Domino ma Double Bacon polecam (1)

    Ale wolę lasagne i rosół od Mamy.

    • 1 1

    • Gdynianka nie robi pizzy. Przestańcie się ośmieszać tym reklamowaniem

      • 0 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane