• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Pizza neapolitańska z pieca opalanego drewnem. Ciekawe promocje w gdańskiej pizzerii

7 października 2022 (artykuł sprzed 1 roku) 

Jeżeli jesteś fanem pizzy, to musisz poznać pizzerię Napoli, która mieści się przy ul. Fieldorfa 2 na Oruni Górnej. Specjałem lokalu są pyszne pizze w stylu neapolitańskim przyrządzane z włoskich składników najwyższej jakości i wypiekane w klasyczny sposób - w piecu opalanym drewnem. Już z niedługo, bo 21 października odbędzie się specjalne wydarzenie dla miłośników włoskiej kuchni. Co planuje Napoli?




Smaki prosto z Neapolu



Prawdziwe włoskie smaki prosto z Neapolu w gdańskiej pizzerii. Jeśli macie ochotę zakosztować tego lubianego specjału w Trójmieście, koniecznie skierujcie swoje kroki do pizzerii NapoliMapka przy ul. Fieldorfa 2 na Oruni Górnej.

Pizza neapolitańska to zdecydowanie jedno z najbardziej charakterystycznych dań kuchni włoskiej. Poprawne przygotowanie pizzy neapolitańskiej to nie lada wyzwanie, któremu niewielu udaje się sprostać. Idealna "napoletana" musi być odpowiednio cienka i wilgotna w środku, a jej brzegi wysokie i elastyczne. Taki efekt udaje się osiągnąć m.in. dzięki wypiekaniu placka w stosunkowo krótkim czasie, ale wysokiej temperaturze oraz przygotowaniu go zgodnie z oryginalną, neapolitańską recepturą.

Jakość potwierdzona przez ekspertów



Pizze z lokalu Napoli zdobyły uznanie w samym Neapolu, dzięki temu pizzeria otrzymała certyfikat od stowarzyszenia GPN- Gruppo La Piccola. Jest to zaświadczenie, że są obecnie jedną z 270 pizzerii na świecie, która otrzymała ten certyfikat. Co oznacza, że ich pizza jest niczym te dostępne we Włoszech.

- Nasza pizzeria powstała z miłości do pizzy neapolitańskiej. Pizzę o tej nazwie można przyrządzać tylko według ściśle określonej receptury i tylko z oryginalnych składników. Do jej wyrobu używamy wyłącznie pomidorów San Marzano, które rosną na polach wulkanicznych na południe od Wezuwiusza, sera Fior di latte z mleka krów wypasanych w regionach Kampania i Lazio oraz mąki Caputo typu 00 z Neapolu - tłumaczy Damian Krzoska, współwłaściciel pizzerii.
Pizza w restauracji Napoli jest pieczona przez 60-90 sekund w piecu opalanym drewnem, w temperaturze powyżej 430 stopni Celsjusza. A ciekawe smaki pizzy dostępne są w ponad 20 propozycjach: od klasyków w stylu margarita i marinara, poprzez intrygującą "Stella Burrata" z
sosem pomidorowym, mozzarellą, scamorza, ricottą, salami spinata i rozpływającą się burratą, czy "Calzone" w formie pieroga. Ceny pizzy wahają się od 23 do 42 zł.

- Podobnie jak w Neapolu, oferujemy do pizzy tylko oliwę. Łącznie oferujemy ponad 20 rodzajów pizzy i każdy znajdzie coś dla siebie. Z najbardziej oryginalnych propozycji szczególnie polecam pizzę Nduja z pikantną kiełbasą kalabryjską o tej samej nazwie, nieco łagodniejszą i niezwykle popularną we Włoszech Mortadella e pistacchi, Vegetarianę z bakłażanem i kozim serem oraz Tartufo z pastą z czarnych trufli. Polecamy też pizzę, która zdecydowanie odbiega od klasyki, czyli Toto z gruszką i orzechami włoskimi - dodaje Damian Krzoska.

Wydarzenia dla koneserów dobrej pizzy i promocje



Już w październiku pizzeria Napoli mieszcząca się na gdańskiej Oruni zaprosi wszystkich miłośników dobrej kuchni na wyjątkowe wydarzenie. Tego dnia prawdziwi fani włoskich smaków będą mogli wziąć udział w degustacji, która odbędzie się w piątek 21 października, w godzinach 19-21. Wieczór koneserów nosić będzie tytuł "Włoskie winnice - wieczór z sommelierem". Będzie można skosztować prawdziwych smaków trzech regionów Włoch wybranych przez sommelierów, którzy również opowiedzą ciekawostki na ich temat.

Wstęp na degustacje jest darmowy, jednak mile widziana jest rezerwacja, którą należy dokonać na stronie internetowej pizzerii.

To jednak nie wszystko. Pizzeria ma stałe oferty promocyjne dla gości, na wybrane dni tygodnia. Wśród nich: w poniedziałek i wtorek w godzinach od 12 do 14 każda pizza o 15 proc. taniej, w środy i czwartki w godzinach od 12 do 15 do każdego panuozzo (włoskie kanapki wypiekane w piecu opalanym drewnem) kawę otrzymamy za symboliczną złotówkę.

Otwarte siedem dni w tygodniu



Pizzeria Napoli czynna jest przez siedem dni w tygodniu: poniedziałek-czwartek, w godz. 12-22, piątek-sobota w godz. 11-22, niedziela w godz. 12-22.

* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł

Wydarzenia

Włoskie winnice | Wieczór z sommelierem

degustacja, spotkanie

Miejsca

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (11)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane