- 1 Moja Gruzja karmi dobrze i tanio (44 opinie)
- 2 Mieszkańcy ruszyli z pomocą małej lodziarni (238 opinii)
- 3 Kto ma szansę na gwiazdkę Michelina? (50 opinii)
- 4 Połączyła ich miłość do jedzenia (58 opinii)
- 5 W maju króluje zielony afrodyzjak (95 opinii)
- 6 Zmiany w kulinarnym zagłębiu na Elektryków (49 opinii)
Pizzeria Gdynianka kończy 30 lat
Gdynianka przy ul. Świętojańskiej 65 karmi w ten sam sposób od trzydziestu lat, a tamtejsza pizza na grubym cieście drożdżowym, obficie polana domowym sosem i posypana pieprzem ziołowym ma już kilka pokoleń wielbicieli. W sobotę w godz. 11-16, z okazji urodzin, drugą porcję będzie można zamówić za 1 grosz. Oto pięć faktów, które powinieneś znać, zanim staniesz w kolejce po ten legendarny przysmak.
Zaczęło się od ciastek
Gdynianka ruszyła w czerwcu 1987 roku. Pomysł na biznes wymusiło życie - prowadzona w tym miejscu wcześniej cukiernia (pod tą samą nazwą) nie przynosiła ponoć zadowalających zysków. Pani Elżbieta Malinowska z mężem, którzy przejęli lokal po mamie, postawili z miejsca na pizzę. Mieli wyczucie - włoski przysmak był powiewem Zachodu w szarej, jeszcze PRL-owskiej Polsce. Gdynianka stała się momentalnie jednym z modniejszych lokali w Gdyni.
Boazeria z dawnych lat
Obecnie epitet modny powinien zostać raczej zastąpiony słowem "vintage". Wystrój to relikt estetyki przełomu lat 80. i 90. Boazeria na ścianach, bar i stoliki pamiętają poprzednie dekady. Na przestrzeni lat dodano raptem parę rustykalnych bibelotów, ściany ozdobiono charakterystycznymi "obrazami z makaronu" i wymieniono lampy. Czas się tutaj zatrzymał, ale tak naprawdę nikomu to nie przeszkadza. Ponoć niektórych klimat retro przyciąga na równi ze smakiem pizzy.
Kolejki największe w mieście
Na klientów właściciele Gdynianki narzekać nie mogą. To lokal gastronomiczny z prawdopodobnie największymi kolejkami w całym Trójmieście - z kilkoma minutami w ogonku trzeba się liczyć szczególnie w porze obiadowej. Stoją dzieciaki i emeryci, korpopracownicy i hipsterzy. Wszyscy z gotówką w ręku (bo kartą w Gdyniance płacić nie można i pewnie nigdy nie będzie można) i w oczekiwaniu na wyjątkową pizzę.
Włoski placek po polsku
Pizza w Gdyniance tak naprawdę niewiele ma wspólnego ze swoim włoskim protoplastą. To nie jest cienki, pieczony w piecu opalanym drewnem placek z wymyślnymi dodatkami. Smakosze gdyniankowej pizzy - w powodu jej wyjątkowych gabarytów - nazywają ją pieszczotliwie drożdżówą albo bułą i zajadają się najchętniej dwuskładnikową "Cebulową" (10 zł), ewentualnie "Serową" (tylko z serem) czy "Szynkową" i "Pieczarkową". Przepis na puszyste, grube ciasto jest taki sam, jak 30 lat temu - nawet jeden z pizzermanów pracuje tutaj od początku.
Sos z chochelki i pieprz ziołowy
Gdy zamówione placki zostaną już upieczone i przyniesione z zaplecza, a pani za barem rozparceluje je na tekturowe tacki, zaczyna się rytuał doprawiania. Grzechem jest zjeść gdyniankową pizzę bez domowego pomidorowego sosu - nakładanego obficie chochlą z metalowego dzbana. Niepisana etykieta mówi, że to właściwy moment, aby wziąć do ręki metalowe solniczki i oprószyć placek majerankiem i pieprzem ziołowym. Potem pozostaje tylko usiąść przy jednym z kilku stolików i zjeść. O ile oczywiście znajdzie się wolne miejsce.
Miejsca
Opinie (190) ponad 10 zablokowanych
-
2017-10-21 22:16
Nie!
Ta Gdynianka to porażka!
- 2 13
-
2017-10-21 22:19
Super pizza
Super smaczna pizza wpadam tam od lat
- 3 1
-
2017-10-21 22:27
Najlepsza pizza w Trojmiescie
Szkoda, ze Zdzichu nie doczekal jubileuszu. Tak trzymaj Elu.
- 5 0
-
2017-10-22 08:36
genialny
niezastąpiony, wspaniały, smak Gdyni, tylko pizza cebulowa z Gdynianki
- 1 1
-
2017-10-22 12:36
tak tylko (1)
Pizzernia na Starowiejskiej jest zdecydowanie starsza .Ale szacun dla jubilatki .
- 3 0
-
2017-10-24 13:21
tylko że tam była zmiana wystroju
a pamiętam tą kaszubszczyznę, i ogromne wazy z trzema sosami...
szkoda, że właściciel się zmienił, albo poszedł "z duchem czasu"- 1 0
-
2017-10-22 22:05
Gdynianka - grzech tam nie zjeść!
Od kiedy pamietam to uwielbiamy z rodzina wziac 3 szt. I pojsc na plac zabaw. Tam najpierw wcinamy ze smakiem pizze a pozniej to juz korzystamy z zabawy :-)
- 0 0
-
2017-10-23 00:42
A kto pamięta
Jak ta poprzednia pani zawsze ogladala każdy banknot dwa razy: )
- 1 0
-
2017-10-24 21:44
Mniam mniam
- 0 0
-
2017-10-24 21:59
A kto pamieta (2)
budki pod pomnikiem harcerzy :)
- 7 0
-
2017-10-25 16:31
Nn
Wez sie walnij czlowieku w glowe
- 0 1
-
2018-03-16 22:28
budki były super:)
A te kolejki o 4 rano za hamburgerem :)
- 1 0
-
2021-02-02 19:27
Mniam
Jw
- 1 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.