- 1 Mieszkańcy ruszyli z pomocą małej lodziarni (237 opinii)
- 2 Kto ma szansę na gwiazdkę Michelina? (48 opinii)
- 3 10 najlepszych trójmiejskich restauracji (72 opinie)
- 4 Połączyła ich miłość do jedzenia (58 opinii)
- 5 W maju króluje zielony afrodyzjak (95 opinii)
- 6 Grzechy gastronomii: kto winny? (206 opinii)
Pizzeria Gdynianka kończy 30 lat
Gdynianka przy ul. Świętojańskiej 65 karmi w ten sam sposób od trzydziestu lat, a tamtejsza pizza na grubym cieście drożdżowym, obficie polana domowym sosem i posypana pieprzem ziołowym ma już kilka pokoleń wielbicieli. W sobotę w godz. 11-16, z okazji urodzin, drugą porcję będzie można zamówić za 1 grosz. Oto pięć faktów, które powinieneś znać, zanim staniesz w kolejce po ten legendarny przysmak.
Zaczęło się od ciastek
Gdynianka ruszyła w czerwcu 1987 roku. Pomysł na biznes wymusiło życie - prowadzona w tym miejscu wcześniej cukiernia (pod tą samą nazwą) nie przynosiła ponoć zadowalających zysków. Pani Elżbieta Malinowska z mężem, którzy przejęli lokal po mamie, postawili z miejsca na pizzę. Mieli wyczucie - włoski przysmak był powiewem Zachodu w szarej, jeszcze PRL-owskiej Polsce. Gdynianka stała się momentalnie jednym z modniejszych lokali w Gdyni.
Boazeria z dawnych lat
Obecnie epitet modny powinien zostać raczej zastąpiony słowem "vintage". Wystrój to relikt estetyki przełomu lat 80. i 90. Boazeria na ścianach, bar i stoliki pamiętają poprzednie dekady. Na przestrzeni lat dodano raptem parę rustykalnych bibelotów, ściany ozdobiono charakterystycznymi "obrazami z makaronu" i wymieniono lampy. Czas się tutaj zatrzymał, ale tak naprawdę nikomu to nie przeszkadza. Ponoć niektórych klimat retro przyciąga na równi ze smakiem pizzy.
Kolejki największe w mieście
Na klientów właściciele Gdynianki narzekać nie mogą. To lokal gastronomiczny z prawdopodobnie największymi kolejkami w całym Trójmieście - z kilkoma minutami w ogonku trzeba się liczyć szczególnie w porze obiadowej. Stoją dzieciaki i emeryci, korpopracownicy i hipsterzy. Wszyscy z gotówką w ręku (bo kartą w Gdyniance płacić nie można i pewnie nigdy nie będzie można) i w oczekiwaniu na wyjątkową pizzę.
Włoski placek po polsku
Pizza w Gdyniance tak naprawdę niewiele ma wspólnego ze swoim włoskim protoplastą. To nie jest cienki, pieczony w piecu opalanym drewnem placek z wymyślnymi dodatkami. Smakosze gdyniankowej pizzy - w powodu jej wyjątkowych gabarytów - nazywają ją pieszczotliwie drożdżówą albo bułą i zajadają się najchętniej dwuskładnikową "Cebulową" (10 zł), ewentualnie "Serową" (tylko z serem) czy "Szynkową" i "Pieczarkową". Przepis na puszyste, grube ciasto jest taki sam, jak 30 lat temu - nawet jeden z pizzermanów pracuje tutaj od początku.
Sos z chochelki i pieprz ziołowy
Gdy zamówione placki zostaną już upieczone i przyniesione z zaplecza, a pani za barem rozparceluje je na tekturowe tacki, zaczyna się rytuał doprawiania. Grzechem jest zjeść gdyniankową pizzę bez domowego pomidorowego sosu - nakładanego obficie chochlą z metalowego dzbana. Niepisana etykieta mówi, że to właściwy moment, aby wziąć do ręki metalowe solniczki i oprószyć placek majerankiem i pieprzem ziołowym. Potem pozostaje tylko usiąść przy jednym z kilku stolików i zjeść. O ile oczywiście znajdzie się wolne miejsce.
Miejsca
Opinie (190) ponad 10 zablokowanych
-
2017-10-20 13:17
a kto wie czy anker jeszcze jest? czy zaorali? (6)
ten syf i smród ubrań po wyjściu... bezcene....
- 37 8
-
2017-10-20 20:46
ma sie rozumieć
ze jest! i ciagle pełno ludzi:)
- 0 1
-
2017-10-20 13:22
Ja (3)
Anker jest i ma sie dobrze.
Ale tam tylko pizza i tylko bolognese z tym dziwnym bialym sosem ktory nie ma smaku, a z pizza smakuje rewelacyjnie- 5 2
-
2017-10-20 13:27
oj ten sos biały to coś dziwnego, podobne chyba w kwadrensie mieli.... mix czegoś tam, z czymś... (2)
- 6 2
-
2017-10-20 14:14
(1)
to białe, słonawe to coś co kucharz dodaje od siebie ... :-)
- 12 1
-
2017-10-20 18:19
dobrze, że znasz ten smak.
- 8 1
-
2017-10-20 13:30
ten syf i smród
takze przed budynkiem(niestety)
- 11 3
-
2017-10-20 20:44
Cudo pizza, smak się nie zmienił od tylu lat Szacun
- 10 1
-
2017-10-20 19:47
Najlepszego!
Kolejnych 30 lat!
- 12 2
-
2017-10-20 13:12
(4)
Chodzę od 30 lat :-) a od 10 zabieram również moje dzieci. Oby jak najdłużej Gdynianka istniała w niezmienionej postaci!
- 75 2
-
2017-10-20 13:17
Ile ważysz? (3)
- 6 16
-
2017-10-20 14:54
Ile (1)
86kg przy wzroscie nie cale 180
- 8 2
-
2017-10-20 19:14
masz 11 kg nadwagi pulpecie
zamiast zapychać się tym świństwem, idż na fitness poruszać swoim tłustym zadem
- 1 10
-
2017-10-20 16:51
Zdziwił byś się ;-)
- 3 2
-
2017-10-20 19:13
Do pełni szczęścia brakuje tylko pietruszki, którą kiedyś obficie posypywana była najlepsza pizza w Gdyni. Gratulacje i czekamy na kolejne smaczne jubileusze
- 13 3
-
2017-10-20 15:43
(1)
Moja mam pracowała obok na Świętojańskiej. Wtedy byliśmy małymi chłopcami z bratem (30 lat temu). Zawsze jak na koniec dania przyjeżdżaliśmy po mamę, to dawała nam pieniądze na pizze w Gdyniance. Biegliśmy do tej pizzerii, która wyglada teraz tak samo jak wtedy. Pizza smakuje tak samo pysznie jak wtedy i przypomina mi dzieciństwo. Moja ulubiona pizza to mieszana i tylko starzy klienci wiedzą jaka to jest :) Pozdrawiam.
- 35 2
-
2017-10-20 18:49
Mieszana i tylko mieszana. Najlepsza
- 8 1
-
2017-10-20 18:09
Po takim artykule to teraz nie będzie można tam się dopchać
Pozdrowienia dla Pani Malinowskiej. Pamietam gdy lokal sie otwieral w 1987 roku
- 15 4
-
2017-10-20 18:00
Pizza bomba
Do tego trzeba jeszcze wspomnieć panią sa ladą która groźnym tonem pacyfikowała głodnych klientów. Gdynianka była i jest najlepszą pizernią w Gdyni. Czas to udowodnił.
- 25 3
-
2017-10-20 17:07
10 zł
chyba najtańsza pizza w Trójmieście.
- 13 1
-
2017-10-20 12:53
(2)
Na Piiieeeczarceeee
- 39 3
-
2017-10-20 16:20
Polak to taka istota tylko narzekać jak to źle jak ciasno jak to niedobrze itd
- 7 6
-
2017-10-20 14:54
E tam. Cebulowa najlepsza!
- 13 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.