• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Plaża Piekarza - Bistro & Relax

19 stycznia 2018 (artykuł sprzed 6 lat) 
  • Plaża Piekarza
  • Plaża Piekarza
  • Plaża Piekarza
  • Plaża Piekarza
  • Plaża Piekarza
  • Plaża Piekarza
  • Plaża Piekarza
  • Plaża Piekarza
  • Plaża Piekarza
  • Plaża Piekarza

Plaża Piekarza to pomysł na nowoczesne bistro jasieńskiej piekarni i cukierni Mój Piekarz. Na miejscu znajdziemy ciekawe menu w formie śniadań, obiadów i ciast. Jest świeżo, są wysokiej jakości produkty, a w środku panuje przyjemna atmosfera.



Wszystko zaczęło się ponad 20 lat temu od piekarni Mój Piekarz. Filozofią firmy jest stworzenie dobrego produktu, który zaspokoi gust wymagających klientów.

- Mamy wieloletnie doświadczenie w pieczeniu chleba oraz wiemy, że prawdziwy dobry produkt pochodzi z naturalnych surowców i wymaga swojego czasu. Wykonujemy naszą pracę z pełnego przekonania do produktu i czujemy niedosyt, stąd pomysł na bistro. Zgromadziliśmy piekarzy, cukierników i teraz jeszcze kucharzy w jednym miejscu, aby dla was również gotować - mówi właściciel.
Zarówno zakład produkcyjny firmy, sklep, jak i bistro mieszczą się w tym samym miejscu przy ul. Orzechowej 1. zobacz na mapie Gdańska Pierwsze, co rzuca się w oczy, to sam budynek Plaży Piekarza oraz jego ogród. Część, gdzie mieści się sala dla gości, jest bardzo jasna i łącznie z sufitem cała oszklona. Daje to niesamowity efekt otwartej i przyjaznej przestrzeni. Ponadto w środku znajdziemy specjalny kącik dla dzieci. Przed budynkiem mieści się wspomniany ogród zaaranżowany na miniplażę z łódką.

- Latem na pewno wydłużymy godziny działania lokalu tak, aby goście mogli spędzać wieczory na "plaży". Myślimy o gotowaniu na żywo na zewnątrz, oczywiście przy muzyce. Chcemy stworzyć wyjątkowy klimat, po który nie będzie trzeba jechać nad samo morze - mówi właściciel.
  • Plaża Piekarza
  • Plaża Piekarza
  • Plaża Piekarza
  • Plaża Piekarza
  • Plaża Piekarza
  • Plaża Piekarza
W bistro Plaża Piekarza każdy znajdzie coś dla siebie, np. śniadania w cenach od 8 do 19 zł, w których znajdziemy m.in.: jajecznicę, omlet maślany, twarożek śniadaniowy czy jajko sadzone na boczku.

W przystawkach i zupach królują krewetki w sosie winno-maślanym z pomidorkami cherry, czosnkiem, pietruszką i chilli w cenie 29 zł. Ofertę uzupełnia m.in. bruschetta pomidorowa (15 zł) czy krem z pomidorów (12 zł). Ceny sałatek rozpoczynają się od 24 zł, za danie z grillowanym halloumi, i kończą na 32 zł za sałatkę z krewetkami. Warto wspomnieć, że wielkość tych dań jest dostosowana do pobliskiej siłowni, tj. sałatki są naprawdę duże.

Jeśli chodzi o dania główne, w Plaży Piekarza zjemy: kaczkę, łososia, schab, kurczaka i wołowinę. Oczywiście każde z tych dań jest inaczej przygotowane i podane, np. kurczak w boczku (26 zł) i pierś z kaczki (39 zł) pieczone są metodą sous-vide, dzięki czemu zachowują naturalny soczysty smak. W burgerze (24 zł) spotkamy autorski sos barbecue z suszonych-wędzonych śliwek, a przy zamówieniu możemy wybrać stopień wysmażenia wołowiny. Jeśli mamy ochotę na trochę kuchni włoskiej, nie ma problemu. W "plaży" zjemy makarony z kurczakiem, łososiem czy krewetkami w cenie od 25 do 29 zł i pizzę (15-25 zł). Warto dodać, że ciasto na wspomnianą pizzę wyrabiane jest "po sąsiedzku" we własnej piekarni. Jeśli chodzi o dodatki, to nie zabraknie sosu z włoskich pomidorów pelatti, mozzarelli czy szynki parmeńskiej. Plaża Piekarza zadbała również o najmłodszych: przygotowano specjalny kącik wewnątrz bistro oraz menu, m.in. kurczak w sezamie (14 zł) czy naleśniki (13 zł).

Każdy, kto zdecyduje się na ciasto w Plaży Piekarza nie będzie żałował, wszak wszystkie produkty cukiernicze wyrabiane są na miejscu z wysokiej jakości składników, np. belgijskiej czekolady Callebaut. Nieważne, czy zjemy jabłecznik, tartę czy sernik, zawsze zapłacimy 9 zł. W skład napojów wchodzą nie tylko standardowo kawy, herbaty i napoje zimne, ale także świeżo wyciskane soki (12 zł) czy smoothie (9 zł).

Plaża Piekarza na pewno nie jest tłustą kuchnią, co nie znaczy, że się nie najemy. To nowoczesne bistro, gdzie młodzi kreatywni pracownicy na czele z właścicielem podążają za aktualnymi trendami, ciągle ulepszając swoje dania. Potrawy wysokiej jakości wymagają odpowiednio dłuższego czasu przygotowania. Dla spieszących się uruchomiona zostanie niebawem strona internetowa www.plaza-piekarza.pl do zamówień online. To pozwoli przygotować potrawy w czasie dojazdu gościa do bistro. A już latem, będziemy mieli okazję odpocząć przy kieliszku wina i desce serów czy wędlin na "plaży" piekarza.

Bistro Plaża Piekarza jest otwarte: poniedziałek-piątek w godz. 8-20. W sobotę w godz. 10-21 oraz w niedzielę od godz. 12 do 20.

* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł

Miejsca

Opinie (47) 3 zablokowane

  • nudne menu

    Jestem stała klientką odkąd powstało to miejsce. Często jadamy tam z rodzina. Jedzenie mają dobre. Lecz po epidemii się zepsuło: coraz mniej skłądników. pełno makaronu, klusek, warzyw i mięsa jak na lekarstwo. Menu od kilku lat takie samo prawie żadnych zmian, jeśli są to niestety na gorsze. Szkoda mi się już znudziło, super miejsce blisko domu ale ja już odpuszczam

    • 0 0

  • Idealne, w końcu Pizza na Jasieniu :)

    W końcu jest dobra Pizza na Jasieniu. Nie wiedziałem czego się spodziewać pod nazwą "Plaża Piekarza". Byliśmy tutaj z Żoną na obiedzie, słysząc o bistro myśleliśmy że będzie bardzo skromne jedzenie, ale tutaj mile nas zaskoczyli. To raczej jest Restauracja w Gdańsku a nie bistro. Zjedliśmy Pizzę Parmę i Kurczaka w Boczku, jedno i drugie pięknie podane i bogate porcje! Polecamy i będziemy wracać...

    • 0 1

  • Za drogo.Rosół za 15 zł-dziękuję bardzo.

    • 0 1

  • Slabo

    Obsluga zero, nikt nie wita gosci

    • 3 1

  • Słodka pizza? Dlaczego taka słodka?

    Poprostu nie uwierzycie, szok. Pizza jest z ketchupem zamiast sosu, albo ten smakuje jak ketchup, zresztą bez jest bez suszonych ziół i do tego na pizzy marnowana na słodko papryka. Nie lubię tak! Poza tym ciasto dobre. W burgerze podobno dobry soczysty kotlet, ale burger z serem.

    • 0 2

  • Chleb niemiec piecze dobry....

    ...kupuję harnasia jest git ....

    • 3 0

  • Miała być konkurencja dla Green Canteen BPH (2)

    A szkoda ceny jak w Piwnicy Rajców na Długiej. W tej lokalizacji sprawdzilby sie bar mleczny na karnety miesięczne. W Cube Park (ach te durne nazwy) pracują średniozamożni ludzie więc pytam dla kogo to bistro z cenami restauracji z trzema gwiazdkami Michelina?

    • 1 4

    • co to jest BPH ? przeszłość o której nikt nie pamięta... (1)

      • 0 0

      • Przecież jest w Gdańsku centrala BPH właśnie obok tego baru

        Pozostałości BPH zostały przejęte przez Aliora. Alior kiepsko płaci i kombinuje z umowami wiec ktoś tu dobrze napisał ze studenci słabo zarabiają. Wiec bar mleczny z daniami mącznymi lepiej sie sprawdzi niż serwowany dzik w czekoladzie czy kaczka duszona w drzwiach.
        No chyba ze właściciel i jego rodzina potrzebują dobrze zjeść w takim razie kto bogatemu zabroni?

        • 1 2

  • Opinia o wlascicielu

    Właściciel młody straszny cham!

    • 3 2

  • Niestety

    Ceny dań jak w AïOLI, niestety tylko ceny. Zarówno jakość produktów, obsługi i klimat nawet nie zbliżony do tego typu restauracji. Ogólne rozczarowanie

    • 4 2

  • Byłam, powinno być więcej dobrych zup, bez kostki rosolowej (1)

    • 1 1

    • I jeszcze jakaś dobrą rybka na danie obiadowe (oprócz łososia)

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane