- 1 Ranking restauracji w Trójmieście (27 opinii)
- 2 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (143 opinie)
- 3 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (28 opinii)
- 4 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (40 opinii)
- 5 Trójmiejscy restauratorzy wyróżnieni (34 opinie)
- 6 Grill wege: 7 bezmięsnych propozycji (89 opinii)
Restaurant Week w Trójmieście. Polska kuchnia najlepsza
Uczestnicy festiwalu kulinarnego Restaurant Week, który w kwietniu odbywał się w wybranych restauracjach Trójmiasta, wytypowali najlepsze lokale. Pierwsze miejsce zajęła nowa gdyńska restauracja z kuchnią polską - By The Way.
Restaurant Week to festiwal kulinarny, podczas którego wybrane lokale przygotowują specjalną kartę dań. Goście, którzy wykupią rezerwację, mają okazję zjeść trzydaniowy posiłek popisowy szefa kuchni. W kwietniu impreza odbyła się w Trójmieście po raz piąty.
- Za każdym razem namawiamy gości, aby po wizycie weszli na naszą stronę internetową i opisali swoje wrażenie oraz wystawili restauracji recenzję - mówi trójmiejska koordynatorka Restaurant Week, Natalia Taranta-Pelc. - Każda recenzja uwzględnia pięciostopniową ocenę: obsługi, atmosfery, przystawki, dania głównego i deseru. Na tej podstawie wyciągana jest następnie ocena ogólna.
Najlepszą ocenę ogólną podczas kwietniowej edycji otrzymała gdyńska restauracja By The Way. Lokal otwarto kilka miesięcy temu, a właściciele zdecydowali się serwować prostą, ale nowoczesną kuchnię polską. Goście docenili serwowane tutaj podczas festiwalu żytnie tosty z wątróbką drobiową, remoladą z cebuli i warzywami; pierś kaczki z chrupiącą skórką z karmelizowaną marchewką, brukselką, musem z pieczonych jabłek oraz ciepłe brownie z bitą śmietaną i mrożonymi malinami.
Drugie miejsce zajął gdański Eliksir - połączenie ekskluzywnego koktajl-baru z restauracją fine-dining, a trzeci gdyńska restauracyjka z kuchnią hiszpańską - Tapas Barcelona.
Eliksir zgarnął również wyróżnienie w kategoriach "Najlepsze danie główne" oraz "Najlepszy deser". Za "Najlepszą przystawkę" oraz "Najlepszą atmosferę" nagrodzono Świnkę w trawce pod jabłonką - sopocką restaurację z nowoczesną kuchnią polską, a "Najlepszą obsługą" pochwalić się może By The Way.
Informacja o możliwości oceny odwiedzonego miejsca znajdowała się w materiałach reklamowych festiwalu, a mailowe przypomnienie wysyłane jest każdemu, kto zarezerwował stolik. Również sami restauratorzy zachęcają do wystawiania ocen - zarówno w lokalach, jak i w mediach społecznościowych.
Podczas kwietniowej edycji w festiwalu wzięło udział blisko trzydzieści lokali z całego Trójmiasta. Oprócz wymienionych wyżej zwycięzców, były to: Lobster, Delmonico, Seafood Station, Bliżej, Cały Gaweł, Fidel, Główna Osobowa, Koncept, Trattoria La Fortuna, Magiel, Nowy Świat, On/Off, Papieroovka, Pelican, Bonum, Polskie Smaki, Long Island, Serio, Brasserie de Verres en Vers i Zatoka Sztuki.
W każdej z nich dokonano średnio 200 rezerwacji. Ich liczba zależy wyłącznie od wielkości restauracji oraz festiwalowych miejsc, które udostępni restaurator. Trzeba więc brać pod uwagę, że w małym bistro może być ich kilka razy mniej niż w dużym, hotelowym lokalu.
Kolejna edycja Restaurant Week odbędzie się pod koniec wakacji.
Wydarzenia
Miejsca
Zobacz także
Opinie (31)
-
2017-05-18 18:06
Ojej
A gdzie Cały gaweł? Całe starania poszły na marę...
- 3 1
-
2017-05-18 15:24
(1)
pierś kaczki z chrupiącą skórką z karmelizowaną marchewką, brukselką, musem z pieczonych jabłek oraz ciepłe brownie z bitą śmietaną i mrożonymi malinami.
super, bardzo smakowite- 9 7
-
2017-05-18 17:05
dla jakiegoś francuskiego pudla chyba
- 3 8
-
2017-05-18 16:17
Mydło i powidło w zestawieniu restauracji
Klucz znają tylko ludzie z branży
- 8 3
-
2017-05-18 15:59
Eliksir? Hahahahahahahaha
- 10 6
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.