• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

"Prosiaczek" stawia na jakość i dobry smak swoich produktów

4 stycznia 2021 (artykuł sprzed 3 lat) 
  • Pracownicy "Prosiaczka" doglądają produkcji swoich wyrobów na każdym etapie.
  • Jakość produktów jest tu na pierwszym miejscu, czuwa nad nią pani technolog.

W tworzenie swoich specjałów wkładają nie tylko serce, ale i specjalistyczną wiedzę, dzięki czemu nic nie jest tu dziełem przypadku. Firma "Prosiaczek", producent wyrobów mięsnych, stawia na jakość. O procesie powstawania tego, co później trafia na półki sklepów, także tych w Trójmieście i okolicach, rozmawiamy z Jolantą Stachowicz, technologiem.



Kupując wędliny chcemy, żeby były bezpieczne, zdrowe i smaczne. Czy te wszystkie warunki państwa wyroby spełniają?

Jolanta Stachowicz, technolog produkcji w firmie Prosiaczek: Oczywiście, choć to bardzo szerokie pojęcia. Ale w naszej firmie bardzo tego pilnujemy. Nasz zakład musi spełniać wiele wymogów i je spełnia. Świadczą o tym międzynarodowe certyfikaty, które posiadamy, w tym certyfikat IFS. Nie ma więc opcji, żeby coś było nie tak, spełniamy wszelkie standardy.

Jolanta Stachowicz, technolog produkcji w firmie "Prosiaczek". Jolanta Stachowicz, technolog produkcji w firmie "Prosiaczek".
Skąd pochodzi mięso, które przerabiacie na wędliny?

Mamy własny ubój, kupujemy też od lokalnych dostawców. W naszych sklepach sprzedajemy wyłącznie polskie mięso - z naszego uboju i rozbioru, zakupione głównie od rolników.

Czytaj też: Sklepy mięsne Prosiaczek także w Trójmieście

Czym te produkty się wyróżniają na rynku?

Jesteśmy niedużym zakładem i "nie pompujemy" w nasze wyroby ukrytej wody z dodatkami chemicznymi. Im mniej mięsa w składzie na etykiecie, tym więcej wody. My stawiamy na rozwój asortymentu bez polepszaczy. Mamy linię produktów z "dziadkowej spiżarni", gdzie używamy naturalnych przypraw. W naszej ofercie nie znajdzie się wyrobów wysoko "nastrzykniętych", czyli takich, w których jest drugie tyle wody, co mięsa. Staramy się, idziemy w stronę swojską, a nie przemysłową. I myślę, że to nas właśnie wyróżnia spośród innych producentów.

Czyli wybór między tym, co mamy w marketach, a u was zdaje się być prosty...

Tak. Choć wiadomo, że w przypadku wyrobów mięsnych trafiających do marketów często do zakupu skłania ludzi niska cena. Trzeba jednak pamiętać, że z tą niższą ceną wiąże się dużo niższa jakość produktu. W naszych sklepach ceny nie są tak niskie jak w marketach, ale jeśli chodzi o jakość, to nie ma czego porównywać. I mówię to także z perspektywy konsumenta.

W takim razie co jest hitem oferty "Prosiaczka"?

Od wielu lat asortymentem hitowym, najlepiej się sprzedającym jest "dziadkowa szynka". Nasza szynka ma dobry skład, bez sztucznych polepszaczy, zawiera tylko w obniżonej ilości sól peklującą, która nadaje jej różowy kolor. Ta szynka nie tylko nie ma dodanej wody, ale też traci swoją wodę w procesie produkcji. Jej 100 g wyprodukowano ze 102 g mięsa wieprzowego, co oznacza, że produkt stracił swoją wodę w trakcie obróbki termicznej. Ma bardzo dobry smak, który klienci doceniają - jest jednocześnie soczysta i krucha. Jej receptura jest niezmieniana od ok. 10 lat. Polecić mogę też "dziadkowy schab", kiełbasę pieczoną "od dziadka", o bardzo domowym, swojskim smaku, bo nie jest wędzona.

  • Flagowymi produktami "Prosiaczka" jest linia produktów z "dziadkowej spiżarni".
  • W ofercie "Prosiaczka" jest bogaty wybór kiełbas, które smakują jak swojskie.
A jak zmieniła się świadomość konsumencka, jeśli chodzi o wyroby mięsne?

Ta świadomość w ostatnich latach wzrosła. Ludzie wolą dopłacić więcej i mieć produkt pierwszej klasy, zjeść coś pewnego i dobrego. Widzimy to także po tym, co się u nas najlepiej sprzedaje. Klienci czytają etykiety, wiedzą, że im jest ona dłuższa, tym gorzej dla produktu. A dobre produkty mięsne tę listę powinny mieć naprawdę krótką.

Czy dobra atmosfera w pracy wpływa na jakość produkcji?

U nas większość ludzi pracuje wiele lat, mamy pracowników stałych, którzy wkładają serce w to, co robią, i dokładają wszelkich starań do tego, żeby finalnie powstał produkt o jak najlepszej jakości. Nic nie dzieje się u nas przypadkowo.

* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł

Miejsca

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (19)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane