- 1 Ranking restauracji w Trójmieście (29 opinii)
- 2 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (143 opinie)
- 3 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (28 opinii)
- 4 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (40 opinii)
- 5 Grill wege: 7 bezmięsnych propozycji (89 opinii)
- 6 Trójmiejscy restauratorzy wyróżnieni (34 opinie)
Restauracja Cyrano et Roxane kończy działalność
Znana i lubiana sopocka restauracja z kuchnią francuską Cyrano et Roxane 30 listopada wyda ostatni serwis. Właściciel planuje emeryturę i odpoczynek od gastronomii.
I mimo że lokal ma wielu bywalców i przez niektórych nazywany jest wręcz kulinarną ambasadą Francji w Trójmieście, małżeństwo postanowiło zakończyć restauracyjną działalność. 30 listopada zostanie wydany ostatni serwis i nalany ostatni kieliszek wina.
Jemy na mieście: francuska uczta w Cyrano et Roxane
- Za rok będę miał 60 lat i myślę, że to jest dobry moment na odpoczynek. Restauracja jest na topie swoich możliwości i to jest odpowiednia chwila, aby skończyć i pozostawić po sobie dobre wrażenie. Tak jak sportowcy kończą w szczycie swojej formy - mówi nam Marc Petit.
Lokal przy Bohaterów Monte Cassino 11 nie będzie stał pusty - Francuz ma już najemców. W miejscu Cyrano et Roxane powstanie nowoczesna pierogarnia.
- Nie wyjeżdżam z Sopotu, bo to moje miasto, ale do gastronomii nie planuję wracać. Mam zamiar odpoczywać i pisać książki.
Warto dodać, że restaurator w ostatnich latach wydał już dwie książki: "Gaskończyk w kraju Solidarności" oraz "Sopocką Marsyliankę". Obie pozycje to odrobinę satyryczne i groteskowe spojrzenie na Polskę oczami Francuza. W przyszłym roku Petit planuje kolejne wydawnictwo.
Dodajmy, że Cyrano et Roxane zawsze cieszyło się sporą popularnością, więc przed wizytą w listopadzie warto zrobić rezerwację - chętnych, aby pożegnać się z kuchnią Gaskończyka, na pewno nie zabraknie.
Miejsca
-
Cyrano & Roxane Sopot, Bohaterów Monte Cassino 11
Opinie (104) ponad 20 zablokowanych
-
2019-11-03 15:30
Zawsze gdy widzę te restauracje Januszy PRL'u
To widzę tą mentalność pozbawioną godności. Zrobić restaurację włoską, francuską, kebab turecki ... itd. A turyści z zagranicy przyjeżdżają i zastanawiają się "co wy macie swojego?". Całe szczęście mentalność nowego pokolenia się zmienia i jest coraz więcej polskich kulinariów ale jeszcze jak 10 lat temu oprowadzałem Chińczyków po 3mieście, to oczy wielkie robili, że "Jak to nie ma polskich restauracji? W Polsce?"
- 2 2
-
2019-11-04 09:56
Nie każdy się nadaje do tej roboty. Od początku słabo to wyglądało.
- 1 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.