- 1 Ranking restauracji w Trójmieście (29 opinii)
- 2 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (143 opinie)
- 3 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (28 opinii)
- 4 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (40 opinii)
- 5 Trójmiejscy restauratorzy wyróżnieni (34 opinie)
- 6 Grill wege: 7 bezmięsnych propozycji (89 opinii)
Restauracja Magdy Gessler oficjalnie otwarta
Były stoły pełne ryb i owoców morza, odnowione wnętrza, Magda Gessler, tłum fotoreporterów, dziennikarzy "Dzień dobry TVN" i ich kamery. Zanim jednak goście weszli do nowej gdyńskiej restauracji Santo Porto, musieli wykazać się nie lada cierpliwością, ponieważ drzwi restauracji otworzono z półgodzinnym poślizgiem.
Szczątkowa i mało konkretna informacja, że Magda Gessler otwiera w Gdyni restaurację, pojawiła się w kwietniu, jednak przez kilka tygodni dokładna lokalizacja Santo Porto była owiana tajemnicą. Udało się nam jako pierwszym ustalić, że lokal firmowany nazwiskiem prowadzącej program "Kuchenne rewolucje" znajdować się będzie w budynku Art Deco przy ul. Żołnierzy I Armii Wojska Polskiego 10 (dawny lokal Open Kitchen).
W środowy wieczór wszystko stało się jasne: zaproszeni goście oraz przedstawiciele mediów mogli sprawdzić, jaką wizję rybnej restauracji stworzyła telewizyjna kulinarna ekspertka. Zanim jednak skosztowali przygotowanych specjalnie na tę okazję dań, musieli czekać na zewnątrz pół godziny. Magda Gessler chętnie udzielała wywiadów, odpowiadała na pytania oraz pozowała do zdjęć, zarówno przedstawicielom mediów, jak gościom restauracji. Przy wejściu do restauracji gości witał także współwłaściciel - przedsiębiorca z Bydgoszczy.
Szukasz ciekawych kulinarnych imprez w maju? Tutaj znajdziesz wszystkie
Teoretycznie otwarcie rybnej restauracji w Trójmieście to nic nadzwyczajnego - skoro morze jest tak blisko, znalezienie miejsca z dobrymi lokalnymi rybami nie powinno stanowić problemu. Praktyka wskazuje jednak na coś zgoła innego: owszem, dania z rybami zamówimy w wielu knajpach, ale nie każda może się pochwalić tymi naprawdę świeżymi, niemrożonymi lub po prostu menu skrojonym głównie pod miłośników ryb i owoców morza. Czym zatem na ich tle wyróżnia się Santo Porto?
Przede wszystkim klienci sami mogą decydować, co znajdzie się na ich talerzu i to dosłownie. Tuż po przekroczeniu progu restauracji znajdzie się lodowa lada ze świeżymi rybami i owocami morza, które najpierw są wybierane, potem ważone, by na koniec trafić do otwartej kuchni, gdzie danie będzie przygotowane na oczach zamawiającego (w dniu otwarcia nie zdecydowano się na ustawienie lady, dostępna będzie od 17 maja).
Podczas środowej inauguracji nie chciano zdradzić, jakie dokładnie potrawy znajdą się w menu oraz ile będą kosztować, ale przygotowany specjalny poczęstunek można potraktować jako zapowiedź karty. Tego dnia goście skosztowali m.in. ryb wędzonych (jesiotr, węgorz, pstrąg), marynowanych, łososia gravlax (marynowany w soli, cukrze oraz skórkach z cytrusów), a także owoców morza, czyli ostryg otwieranych na bieżąco i smacznych krewetek. Kartę zdominują jednak ryby sprowadzane z Portugalii i Hiszpanii, choć, co wyraźnie podkreśla szef kuchni, nie zabraknie także lokalnych bałtyckich akcentów. Pomyślano również o tych, którzy wolą tradycyjne mięsne dania - w menu znajdzie się ich kilka.
Wspomniana lodowa lada z rybami to ciekawe rozwiązanie i atrakcja dla gości, ale warto zauważyć, że wcale nie pojawiła się pierwszy raz w Trójmieście za sprawą gdyńskiego Santo Porto. Niektórzy może pamiętają, że w 2010 roku podobny stół stanął przed wejściem do Tawerny Dominikańskiej w Gdańsku, którą odmieniała w swoim programie... Magda Gessler. Tak wyeksponowane ryby i owoce morza znajdziemy również w sopockim lokalu Seafood Station.
Lokal Santo Porto będzie otwarty od czwartku 17 maja.
Powitanie Magdy Gessler w Gdyni:
Miejsca
Wydarzenia
Opinie (273) ponad 50 zablokowanych
-
2018-05-17 09:03
gdynianin (1)
w gdyni wszedzie sa swieze rybs... szczegolnie na skwerku :-)))))
z mocnego polowu :-))))- 13 8
-
2018-05-17 11:27
Chyba z mocznego
- 4 0
-
2018-05-17 09:10
Z (1)
Zobaczymy czy będzie smacznie jak u mamy i tanio
- 18 2
-
2018-05-17 10:19
dlaczego w restauracjach ma byc tanio?
Tanio jest w tzw. barach mlecznych.
- 2 2
-
2018-05-17 09:17
Dobrze, ze piszecie ktore miejsca omijac.
- 22 9
-
2018-05-17 09:20
Gesler chofzila z taca po swietojanskiej w ramach promocji?
Wpadne na kontrole do kuchni.jak cos bedzie nie tak wszystko bedzie fruwac.
- 25 9
-
2018-05-17 09:43
będą kuchenne rewolucje
Zmiana wystroju i polskie dania ekskluzywne na każdą kieszeń
- 12 5
-
2018-05-17 10:08
Jak był tam TVN to nic dobrego nie oznacza , jedynie propaganda z kłamstwami.
A z tyłu z pomnika Kukliński spogląda na te szarawary.
- 35 14
-
2018-05-17 10:08
Klamstwo (10)
Łeba od lat co roku zajadam sie najswiezszymi rybkami w kazdej niemal smazalni a nad kanałem w kazdej. Są lady lodowe rybke wybieram sama i taką mam podana naksmaczniejsze jaki jadlam nie pidam nazwy smazali bo wszedzie pycha.U pani magdy rybki na pikaz a te z pirtugali to przeciez ni świeże na poczatku beda kudzie a pozniej ani jednego goscia zyey przyklad w łen
bie na nadmorskie pi rewolucji pani magdy pizostal tylko szyld.Jnne kej restauracje to tulko przechwalki.Ślinka juz leci na rybke w łebie ale dopiero e czerwcu.Puchotki- 14 15
-
2018-05-17 10:18
Po jakiemu to napisane?
- 15 1
-
2018-05-17 10:49
Hahahaha
- 6 0
-
2018-05-17 11:30
(1)
Ty to Polak jesteś czy analfabeta?
- 5 0
-
2018-05-17 14:40
gorzej...to jest Polka
- 2 0
-
2018-05-17 11:53
A tobie co , gorzej ? (1)
- 1 0
-
2018-05-17 16:43
A było lepiej?
- 1 0
-
2018-05-17 15:59
Dyslektyk ?
- 0 1
-
2018-05-17 16:24
Puchotki? Jeśli wyczucie smaku takie samo jak znajomość języka polskiego, to moje gratulacje i smacznego. HAHAHAHAH
- 2 1
-
2018-05-17 16:36
Masz wlane?:)
- 1 0
-
2018-05-18 07:02
Co to ma być?
Sara zanim wyślesz komentarz przeczytaj go przed zaakceptowaniem... Chyba że czytałaś i tak ma być...
- 2 0
-
2018-05-17 10:10
Ja
Super! Na pewno się wybiorę.
Powodzenia Pani Magdo ;)- 12 22
-
2018-05-17 10:18
Sztuczny uśmiech pana robiącego selfie z kija w 1:04 - bezcenny!!! :-) (2)
- 4 0
-
2018-05-17 10:47
no to jest MISZCZ
potem na twarzo-książce będzie kciuki zbierał :)
- 1 0
-
2018-05-25 09:49
to jest Pan Marek Jerzy Wysoczyński i jest Smile Choachem
można o nim poczytać, robi dobrą robotę, dla chorych dzieci
- 0 1
-
2018-05-17 10:28
Gdynianka
Oj, oj, oj... biedni frustraci siedzący w swych za ciasnych mieszkankach, nieszczęśliwi ludzie plujący jadem z zazdrością na pyszczkach... Wstyd. Te komentarze, to jest właśnie wstyd.
Wszystkiego dobrego Pani Magdo. Odwiedzimy na pewno ;)- 21 38
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.