• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Restauracja Magdy Gessler oficjalnie otwarta

Alicja Olkowska
16 maja 2018 (artykuł sprzed 6 lat) 
Magda Gessler podczas otwarcia Santo Porto w Gdyni. Magda Gessler podczas otwarcia Santo Porto w Gdyni.

Były stoły pełne ryb i owoców morza, odnowione wnętrza, Magda Gessler, tłum fotoreporterów, dziennikarzy "Dzień dobry TVN" i ich kamery. Zanim jednak goście weszli do nowej gdyńskiej restauracji Santo Porto, musieli wykazać się nie lada cierpliwością, ponieważ drzwi restauracji otworzono z półgodzinnym poślizgiem.



Szczątkowa i mało konkretna informacja, że Magda Gessler otwiera w Gdyni restaurację, pojawiła się w kwietniu, jednak przez kilka tygodni dokładna lokalizacja Santo Porto była owiana tajemnicą. Udało się nam jako pierwszym ustalić, że lokal firmowany nazwiskiem prowadzącej program "Kuchenne rewolucje" znajdować się będzie w budynku Art Deco przy ul. Żołnierzy I Armii Wojska Polskiego 10 zobacz na mapie Gdyni (dawny lokal Open Kitchen).

W środowy wieczór wszystko stało się jasne: zaproszeni goście oraz przedstawiciele mediów mogli sprawdzić, jaką wizję rybnej restauracji stworzyła telewizyjna kulinarna ekspertka. Zanim jednak skosztowali przygotowanych specjalnie na tę okazję dań, musieli czekać na zewnątrz pół godziny. Magda Gessler chętnie udzielała wywiadów, odpowiadała na pytania oraz pozowała do zdjęć, zarówno przedstawicielom mediów, jak gościom restauracji. Przy wejściu do restauracji gości witał także współwłaściciel - przedsiębiorca z Bydgoszczy.

Szukasz ciekawych kulinarnych imprez w maju? Tutaj znajdziesz wszystkie


Teoretycznie otwarcie rybnej restauracji w Trójmieście to nic nadzwyczajnego - skoro morze jest tak blisko, znalezienie miejsca z dobrymi lokalnymi rybami nie powinno stanowić problemu. Praktyka wskazuje jednak na coś zgoła innego: owszem, dania z rybami zamówimy w wielu knajpach, ale nie każda może się pochwalić tymi naprawdę świeżymi, niemrożonymi lub po prostu menu skrojonym głównie pod miłośników ryb i owoców morza. Czym zatem na ich tle wyróżnia się Santo Porto?

Przede wszystkim klienci sami mogą decydować, co znajdzie się na ich talerzu i to dosłownie. Tuż po przekroczeniu progu restauracji znajdzie się lodowa lada ze świeżymi rybami i owocami morza, które najpierw są wybierane, potem ważone, by na koniec trafić do otwartej kuchni, gdzie danie będzie przygotowane na oczach zamawiającego (w dniu otwarcia nie zdecydowano się na ustawienie lady, dostępna będzie od 17 maja).


  • Zespół szefów kuchni.
  • Otwarcie Santo Porto w Gdyni.
  • Otwarcie Santo Porto w Gdyni.
  • Otwarcie Santo Porto w Gdyni.
  • Tłum gości czekający na otwarcie restauracji.
Podczas środowej inauguracji nie chciano zdradzić, jakie dokładnie potrawy znajdą się w menu oraz ile będą kosztować, ale przygotowany specjalny poczęstunek można potraktować jako zapowiedź karty. Tego dnia goście skosztowali m.in. ryb wędzonych (jesiotr, węgorz, pstrąg), marynowanych, łososia gravlax (marynowany w soli, cukrze oraz skórkach z cytrusów), a także owoców morza, czyli ostryg otwieranych na bieżąco i smacznych krewetek. Kartę zdominują jednak ryby sprowadzane z Portugalii i Hiszpanii, choć, co wyraźnie podkreśla szef kuchni, nie zabraknie także lokalnych bałtyckich akcentów. Pomyślano również o tych, którzy wolą tradycyjne mięsne dania - w menu znajdzie się ich kilka.

Wspomniana lodowa lada z rybami to ciekawe rozwiązanie i atrakcja dla gości, ale warto zauważyć, że wcale nie pojawiła się pierwszy raz w Trójmieście za sprawą gdyńskiego Santo Porto. Niektórzy może pamiętają, że w 2010 roku podobny stół stanął przed wejściem do Tawerny Dominikańskiej w Gdańsku, którą odmieniała w swoim programie... Magda Gessler. Tak wyeksponowane ryby i owoce morza znajdziemy również w sopockim lokalu Seafood Station.

Lokal Santo Porto będzie otwarty od czwartku 17 maja.

Powitanie Magdy Gessler w Gdyni:

Miejsca

  • Santo Porto Gdynia, Żołnierzy I Armii Wojska Polskiego 10

Wydarzenia

Opinie (273) ponad 50 zablokowanych

  • Gessler

    Jak się miewa któryś tam mężulek bankrut..

    • 6 0

  • Czerwona Tęcza...

    TVN. .... Jak by Hitler miał taką telewizję to byśmy do dzisiaj nie wiedzieli że w ogóle była wojna !!!!

    • 11 2

  • Ciekawe kiedy zacznie rzucać garnkami, talerzami i sypać qrfami ...

    oczywiście na wizji ... ???

    • 15 2

  • Ryby prosto ze ścieku z Motławy

    • 12 6

  • co za nazwa (1)

    takie nazwy mnie osobiscie zniechecają do wejścia

    • 14 2

    • Nazwa w stylu fafarafa

      Szkoda, zę nazwa jakaś obcobrzmiąca. mogła być jakaś prosta. W kuchennych rew.to takie proste daje nazwy,a tu już zapomniałam:(

      • 2 1

  • Syf !!!

    • 8 3

  • ;) (1)

    Wczesniej też tam byla knajpa i splajtowała..obok sa inne knajpy z cenami od 50zeta ..drogo!!!..ta ulica jest mało turystyczna i knajpiana.Magda G.daje tylko nazwisko.i dekoruje..to bar jakiegos pseudobiznesboya z Bydgoszczy...Daje pòl roku na zamknięcie budy....Amen

    • 26 4

    • Bzdura

      to ciekawe, bo w knajpie obok i zaraz w bocznej uliczce koło pomnika, zawsze pełno ludzi. przechodze codziennie to widzę. bardzo dobre miejce.

      • 1 0

  • gdynianin (1)

    swieze ryby z portugalii ? dobry dowcip
    Losos? tez swiezy?? zapewne atlantycki, no ba... gdynia lezy nad atlantykiem
    Niezle kity

    • 61 4

    • Dzis po 17.00 wychodziałam z Aldka i bardzo nieprzyjemnie śmierdziało rybą na dworze, wiadomo jak :( , a ryba świeża jak to wiemy i wie to Gessler w ogóle nie śmierdzi, wręcz jej w ogóle nie czuć podczas smażenia. Może warto dogadać się z kimś z hali rybnej, by ktoś dostarczał codziennie jednak świeże ryby do knajpy. Poza tym trzymam kciuki!

      • 3 0

  • Na codzien latam po calym swiecie

    I jadam w najlepszych lokalach. W Santo Porto jest wysmienicie. Jedna z najlepszych rybnych restauracji w Europie a moze i na swiecie. Mam nadzieje ze podniosa ceny bo sporo plebsu bylo a tylko wysrubowanymi cenami mozna ich utrzymac z dala.

    • 9 5

  • Gdansk ma za maly fejm na takie lokale (4)

    • 45 69

    • ehhh te gdyńskie kompleksy

      nawet przy otwarciu jakies knajpy trzeba sie napinać.
      A co to za cudowna knajpa że takie objawienie spotkało miasto powiatowe. Łooo Jezu!

      • 4 4

    • U ciebie w domu jest mały fejm

      • 8 3

    • ma za drogie stawki czynszu (1)

      • 11 4

      • i korki

        aż się nie chce jechać

        • 8 4

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane