• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Restauracja Seafood Station oficjalnie otwarta

Alicja Olkowska
29 września 2016 (artykuł sprzed 7 lat) 
Gablota z rybami i owocami morza. Gablota z rybami i owocami morza.

W środowy wieczór sopocka restauracja Seafood Station, mieszcząca się w budynku Sopot Centrum i działająca już od kilku tygodni, została oficjalnie otwarta. Zaproszeni goście mieli okazję spróbować flagowych pozycji z karty menu, opartej w całości na rybach i owocach morza z całego świata.



Seafood Station zobacz na mapie Sopotu nie jest jedyną restauracją w Trójmieście, gdzie w karcie menu znajdziemy świeże ryby i owoce morza, bo te serwują m.in. ZafishowaniTawerna Dominikańska w Gdańsku, Krew i woda w Gdyni czy food-truck Honolulu; jest jednak pierwszą, która stawia tylko na takie produkty.

- Planowaliśmy tę restaurację od bardzo dawna. Zależało nam, by stworzyć miejsce dla każdego, które przyciągnie gości niecodziennym menu, oryginalnym wystrojem i klimatem. Tworząc ją wzorowaliśmy się na portowej hali rybnej, ale w dzisiejszym, nowoczesnym wydaniu. Wyróżnia nas m.in. otwarta kuchnia, tzw. open kitchen, dzięki której możemy podglądać pracę kucharzy oraz lada, wypełniona lodem, na której wyłożone są ryby i owoce morza. Każdy może wybrać dokładnie to, na co ma ochotę - mówiła Marta Lendzion, współwłaścicielka sopockiej restauracji.
Z okazji otwarcia szef kuchni, Radosław Wereszczyński, przygotował najpopularniejsze dania z karty w formie niewielkich przekąsek na zimno i ciepło. Na stoły trafiły m.in. ostrygi, koktajlowe krewetki, minikanapki z pastą z makreli, delikatne ceviche z dorsza oraz śledzie marynowane w cydrze. Szczególnym jednak zainteresowaniem cieszyły się potrawy podane na ciepło - kawałki grillowanej ośmiornicy, aromatyczne przegrzebki oraz miniaturowe "fish&chips" z dodatkiem puree z groszku. Nie zabrakło także specjalnie wybranych pod menu alkoholi, w tym win białych, musujących oraz drinków.



  • Wnętrze restauracji Seafood Station.
  • Marta Lendzion i Janusz Kotański - właściciele restauracji.
  • Podczas otwarcia serwowano także ostrygi.
  • Wnętrze restauracji.
  • Podczas otwarcia na stoły trafiły m.in. ostrygi, krewetki, minikanapka z pastą z makreli, delikatne ceviche z dorsza oraz śledzie marynowane w cydrze.
- Inspiracją przy tworzeniu menu był bogaty świat mórz i oceanów, ale nie unikamy lokalności. W karcie znajdziemy dobrze nam znane ryby, takie jak dorsz czy śledź. Lokalność widać również w wystroju restauracji, która mieści się nieopodal dworca. To dlatego pod wielkim, ciętym z bali rodzinnym stołem, który stoi w centrum lokalu oraz w jego drewnianym odbiciu zawieszonym pod sufitem, widać motyw szyn. Na ścianach znajdują się białe kafle, przywołujące Hale Targowe w Gdyni - opowiadała współwłaścicielka.
Wnętrze, które zaprojektował dr Jan Sikora, to mieszanka kontrastów. Z jednej strony są to surowe i proste elementy, takie jak drewno, mozaika na podłodze czy białe kafle na ścianach, z drugiej eleganckie i nawiązujące do stylu postkolonialnego - m.in. wygodne sofy, designerski zegar "Barcelona" firmy Nomon czy oryginalne lampy "Mimosa" od Atelier Areti, kształtem przypominające rybią ikrę.

Zobacz także: Jan Sikora. Projektant modnych miejsc

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (113) 6 zablokowanych

  • (2)

    Przez komuchów z eurokołchozu ceny ryb w Polsce są skandalicznie wysokie.

    • 2 2

    • eurokołchokomuchów

      • 3 0

    • Ceny są już takie w tych knajpach jakby w Polsce ludzie w euro zarabiali....

      • 4 0

  • 19zł za ostrygę?! (3)

    19zł za ostrygę to gruba przesada. W makro można kupić świeżą za 3-4 zł, oblać sokiem z cytryny i gotowe. Pozdrawiam.

    • 13 5

    • A ziemniaka kupisz za 20 groszy, a w nawet taniej restauracji masz go za 2-4 złote...

      • 4 0

    • Świadomość produktu...oraz Gastrobiznesu !
      Kupuj w makro,smacznego!!!

      • 0 1

    • W UK

      W UK ostrygi kosztują 1-2gbp sztuka w restauracji. W prawdzie jest to tam o wiele bardziej popularny produkt, ale i tak 16pln to zarty.

      • 1 0

  • bardzo lubie patrzeć na tych wspanialych ludzi (5)

    Bogatych,pieknych,swiatowych bywalców salonów,modnie ubranych ,z klasą i obyciem potrafiących sie odnaleźć w tak ekskluzywnych miejscach.Te wspaniałe brody,eleganckie kreacje dam,te kieliszki do wina wielkosci glowy..Cóż za wielki świat,niedostępny dla mnie tyrajacego w markecie za najniższą krajową na śmieciowej umowie.Poozstaje mi tylko tanie piwo,mielone i TVN oraz czasami takie właśnie artykuły na Trojmiasto.pl

    • 18 1

    • wiesz ile kosztuje kg świeżej flądry? (1)

      6-7 złotych, zatem nie marudź, że jesteś skazany na mielone. Za dwie średnie flądry zapłacisz okolo 3-4 złotych, to dużo?

      • 1 3

      • Po co odpowiadasz na prowokacje?

        • 1 1

    • (2)

      Zmień pracę, weź kredyt, sprzedaj obraz!

      • 9 0

      • Zahacz sie w radzie nadzorczej bez wykształcenia albo aptece

        • 1 1

      • wynieś znaczki za mln pln

        • 1 0

  • Typowo (2)

    Typowo hejtowo...coz by innego na Trojmiasto.pl

    • 2 4

    • zostaw Trojmiasto.pl poczytaj Wyborczą albo Newsweeka (1)

      • 3 1

      • Tylko hejterzy maja tu powodzenie
        Moze czas zmienic nazwe ?

        • 0 2

  • a jest karp smażony? (1)

    • 5 1

    • Na pewno , i szczupak i kijanka

      • 2 0

  • Jak można żreć te świństwa??? Ludzie, syf! Syf! Syf!

    • 3 5

  • A (4)

    A rabat na kartę sopocką jest?

    • 4 2

    • jest znizka na legitymacje partyjną Platformy Obywatelskiej

      • 2 1

    • Budyn z kolezkami będą bywać na spotkaniach biznesowych

      Ustalą kto ma co mowic w razie wizyty CBA

      • 1 1

    • Nie, ale jeśli jesteś ministrantem jakiegoś ministra, to na pewno Cię ugoszczą z upustem

      • 0 2

    • Typowo... polaki...rabaty,znikzki...
      Sopociak,ktory mieszka w Sopocie chce znizke tytulem czego?mieszkania w Sopocie?To tak drogie miasto,wiec chyba Sopocian stac na wyjscie do restauracji?!

      • 0 0

  • Super miejsce i naprawde smaczne jedzenie. (2)

    Co do cen to zalezy od zarobkow, ja zarabiam naprawde dobrze i wydanie 200 PLN na obiad nie jest dla mnie odczuwalne. Atmosfera wysmienita, mila obsluga.

    • 5 4

    • jesteś radną z PO? (1)

      Czy tanczysz w kokomo?

      • 4 1

      • raczej sponsoring

        • 2 1

  • BYLAM ZJADLAM (4)

    bylam zjadlam ,swieze ostrygi stek z tunczyka i pyszne frytki. Zdecydowanie na TAK. Oby tak dalej. Jutro znowu przyjde. pozdrawiam.

    • 6 2

    • świeże ostrygi?

      Znaczy z Bałtyku?Brawo!Z całą pewnością świeże:)

      • 3 1

    • Pozdrów Martę B. i Olę!!! (2)

      • 0 0

      • Jutro mamy wolne. (1)

        • 0 0

        • Tylko Marta

          • 0 0

  • (2)

    To sie mówi przerost formy nad treścią. Polecam do Rybakow obok przystani przyjść z ranca i za pare groszy kupić rybkę prosto z kutra . I do tego flaszka wina lub zimne piwo plus biały świeży chlebek . W tej knajpie zeby sie najeść z rodzina 1000 zł . Założę sie ze bedzie zamknięta za rok. Ppzdr

    • 4 5

    • i koc na plazy może jeszcze? (1)

      Kogoś stać to sobie idzie zjeść w fajnym lokalu, nie każdy lubi "gotować" produkty z biedronki

      • 1 2

      • Czytaj ze zrozumieniem , Swieza Ryba z Kutra co przyplywa co rano. A nie osmiornica za 100 gram wieziona niewiadomo skad. Napnij sie bardziej i jedz deluks , smacznego przyjemnego zadluzania sienna karcie

        • 1 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane