• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Restauracja Seafood Station oficjalnie otwarta

Alicja Olkowska
29 września 2016 (artykuł sprzed 7 lat) 
Gablota z rybami i owocami morza. Gablota z rybami i owocami morza.

W środowy wieczór sopocka restauracja Seafood Station, mieszcząca się w budynku Sopot Centrum i działająca już od kilku tygodni, została oficjalnie otwarta. Zaproszeni goście mieli okazję spróbować flagowych pozycji z karty menu, opartej w całości na rybach i owocach morza z całego świata.



Seafood Station zobacz na mapie Sopotu nie jest jedyną restauracją w Trójmieście, gdzie w karcie menu znajdziemy świeże ryby i owoce morza, bo te serwują m.in. ZafishowaniTawerna Dominikańska w Gdańsku, Krew i woda w Gdyni czy food-truck Honolulu; jest jednak pierwszą, która stawia tylko na takie produkty.

- Planowaliśmy tę restaurację od bardzo dawna. Zależało nam, by stworzyć miejsce dla każdego, które przyciągnie gości niecodziennym menu, oryginalnym wystrojem i klimatem. Tworząc ją wzorowaliśmy się na portowej hali rybnej, ale w dzisiejszym, nowoczesnym wydaniu. Wyróżnia nas m.in. otwarta kuchnia, tzw. open kitchen, dzięki której możemy podglądać pracę kucharzy oraz lada, wypełniona lodem, na której wyłożone są ryby i owoce morza. Każdy może wybrać dokładnie to, na co ma ochotę - mówiła Marta Lendzion, współwłaścicielka sopockiej restauracji.
Z okazji otwarcia szef kuchni, Radosław Wereszczyński, przygotował najpopularniejsze dania z karty w formie niewielkich przekąsek na zimno i ciepło. Na stoły trafiły m.in. ostrygi, koktajlowe krewetki, minikanapki z pastą z makreli, delikatne ceviche z dorsza oraz śledzie marynowane w cydrze. Szczególnym jednak zainteresowaniem cieszyły się potrawy podane na ciepło - kawałki grillowanej ośmiornicy, aromatyczne przegrzebki oraz miniaturowe "fish&chips" z dodatkiem puree z groszku. Nie zabrakło także specjalnie wybranych pod menu alkoholi, w tym win białych, musujących oraz drinków.



  • Wnętrze restauracji Seafood Station.
  • Marta Lendzion i Janusz Kotański - właściciele restauracji.
  • Podczas otwarcia serwowano także ostrygi.
  • Wnętrze restauracji.
  • Podczas otwarcia na stoły trafiły m.in. ostrygi, krewetki, minikanapka z pastą z makreli, delikatne ceviche z dorsza oraz śledzie marynowane w cydrze.
- Inspiracją przy tworzeniu menu był bogaty świat mórz i oceanów, ale nie unikamy lokalności. W karcie znajdziemy dobrze nam znane ryby, takie jak dorsz czy śledź. Lokalność widać również w wystroju restauracji, która mieści się nieopodal dworca. To dlatego pod wielkim, ciętym z bali rodzinnym stołem, który stoi w centrum lokalu oraz w jego drewnianym odbiciu zawieszonym pod sufitem, widać motyw szyn. Na ścianach znajdują się białe kafle, przywołujące Hale Targowe w Gdyni - opowiadała współwłaścicielka.
Wnętrze, które zaprojektował dr Jan Sikora, to mieszanka kontrastów. Z jednej strony są to surowe i proste elementy, takie jak drewno, mozaika na podłodze czy białe kafle na ścianach, z drugiej eleganckie i nawiązujące do stylu postkolonialnego - m.in. wygodne sofy, designerski zegar "Barcelona" firmy Nomon czy oryginalne lampy "Mimosa" od Atelier Areti, kształtem przypominające rybią ikrę.

Zobacz także: Jan Sikora. Projektant modnych miejsc

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (113) 6 zablokowanych

  • (2)

    jakoś nie jest tania. co z tego, że można kupić w biedrze za 30 złotych ośmiornicę sporą? liczy jakoś a nie ilośc kiedy to zrozumiecie?

    • 4 4

    • z pewnością rzeczy z bidronki mają wysoką jakość... (1)

      Smacznego.Masz juz umówioną chemioterapię?

      • 0 3

      • Czytaj kretynie ze zrozumieniem

        • 1 1

  • kurczę! drożej niż w Barcelpnie na lotnisku!

    • 1 0

  • Ładne bistro na dworcu (1)

    trochę siara iści z dziewczyną na dworzec jeść nie .
    Wolę mniej luksusowo ale bardziej spokojnie i z widokiem .
    Czy ja wiem to chyba dla studenta to i ceny 5,10,15 powinny być

    • 1 4

    • 5.10.15 te czasy juz minely poza tym w Sopocie to nigdzie nie bylo takich akcji...jak ceny nie odpowiadaja to niedaleko MC i wiele innych miejsc

      • 2 1

  • ostrygi moga byc grozne dla zdrowia

    w stanach FDA ostrzega ze surowe ostrygi moga zawierac grozne bakterie

    • 2 0

  • Michalczewski byl

    Był.
    Jedzenie naprawdę przeciętne, brak finezji i soli.
    Świetne wina !!

    • 0 0

  • Tragedia

    Skusilem się ale zawiodłem. Jedzenie fatalne, nie polecam do tego ceny kosmiczne. Właściciel chyba się troszkę pomylił z powołaniem. Obsługa fatalna, kucharze jak z baru mlecznego nie miłe szefostwo.

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane