• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Magda Gessler otwiera rybną restaurację w Gdyni

Łukasz Stafiej
25 kwietnia 2018 (artykuł sprzed 6 lat) 
Magda Gessler w Gdyni otworzy restaurację rybną o nazwie Porto Santo. Magda Gessler w Gdyni otworzy restaurację rybną o nazwie Porto Santo.

Restauracja Porto Santo by Magda Gessler znajdować się będzie w budynku Art Deco przy ul. Żołnierzy I Armii Wojska Polskiego 10 zobacz na mapie Gdyni. Wcześniej lokal zajmowała restauracja Open Kitchen.



Informacja o tym, że restauratorka i telewizyjna celebrytka Magda Gessler otwiera restaurację w Gdyni, pojawiła się w mediach z początkiem kwietnia. Nikt jednak nie wiedział, w którym miejscu gospodyni "Kuchennych Rewolucji" planuje otworzyć lokal - wspominano wyłącznie o Kamiennej Górze.

Jak ustaliliśmy w dwóch niezależnych źródłach związanych z kompleksem mieszkalno-usługowym Art Deco przy ul. Żołnierzy I Armii Wojska Polskiego 10 zobacz na mapie Gdyni Porto Santo by Magda Gessler - bo tak będzie nazywać się lokal - ma być zlokalizowany na parterze budynku. Bywalcy gdyńskich restauracji dobrze znają tę lokalizację - wcześniej działał tutaj lokal Open Kitchen, a po sąsiedzku z powodzeniem funkcjonują Marmolada Chleb i Kawa oraz Falla.

W lokalu przy ul. Żołnierzy I Armii Wojska Polskiego 10 wcześniej działała restauracja Open Kitchen. W lokalu przy ul. Żołnierzy I Armii Wojska Polskiego 10 wcześniej działała restauracja Open Kitchen.
Obecnie w lokalu trwają prace wykończeniowe, a przez okna można zobaczyć pierwsze elementy wystroju - m.in. wiszące w wielu miejscach srebrne ozdoby w kształcie ryb i owoców morza. Nie powinno to dziwić, bo Gessler w przesłanym do agencji informacyjnej Newseria Lifestyle tłumaczyła, że Porto Santo będzie restauracją rybną, dla której inspiracją były lokale rybne z Hiszpanii czy Portugalii.

- Będzie to typowa rybna restauracja, taka jakiej w Polsce jeszcze nie było, gdzie ryby będą leżeć na lodzie - będzie można je wybrać, zważyć, każdy będzie wiedział, czy to jest ta ryba, a nie przyniesiona z zaplecza - mówiła restauratorka.
Nie wiadomo, czy zapowiadany na koniec kwietnia termin otwarcia lokalu zostanie utrzymany. Udało nam się natomiast ustalić, że szefem kuchni Porto Santo będzie Bartosz Rozbiegała, który przez kilka lat kierował kuchnią w restauracji Hotelu Kozi Gród w Pomlewie pod Gdańskiem. Obecnie kompletuje załogę do Porto Santo.

Miejsca

  • Santo Porto Gdynia, Żołnierzy I Armii Wojska Polskiego 10

Opinie (235) ponad 50 zablokowanych

  • Uuuu...to mięsnego jeża nie będzie?

    • 4 0

  • Super, odwiedze.

    • 4 1

  • no mnie już nikt w knajpie tego flejtucha nie zobaczy !... (1)

    czy do zamówionych dań będą podawane odrębne talerzyki na włosy ?... A pod każdym pierścionkiem kupa bakterii i śmierdzącego żarcia przygotowywanego tydzień temu a łaki z rozczochranej ondulacji sypią się do wszystkich potraw !... Mój krewniak pracuje jako kucharz na zagranicznych statkach pasażerskich , jak ją widzi to dostaje mdłości i mówi ,że tam jej by nikt do kuchni nie wpuścił , w najlepszym przypadku wylądowała by za burtą !

    • 18 7

    • Popieram opinie. Profesjonalni kucharze właśnie tak wypowiadają się o Pani Magdzie. Już nie jedną opinię w podobnym tonie słyszałem.

      • 3 1

  • Ktoś pamieta "Alozę" w Gdyni? (2)

    Tam było zarcie. Garmaz rybny;sałatki, ryby w occie, w galarecie, wedzone, w pomidorach...no rózne różniste. dodatkowe świete konserwy rybne np watróbki dorsza w oliwie, lub szprotki w oleju aromatyzowanym, lub zwykłe, świeże, jeszcze ciepłe szprotki wedzone. była takze reestauracja z szerokim asortymentem dan, jadłem tam płetwe rekina. Świezy dorsz, sledzie pod różnymi postaciami, halibut, kalmary były zawsze. Tam tez prawie zawsze był browarek (tylko do konsumpcji, ale był)
    Zakładów Rybnych nie ma , Alozy nie ma, będzie Porto Santo (?) to portugalska wyspa, Biedra tez portugalska.
    Najsmutniejsze, że tych ryb juz nie ma. Bałtycki dorsz to jakis taki ubogi krewny dorsza rosyjskiego lub atlantyckiego, śledzie podobnie, wegorze przypominaja wieksze robale, łosos z zatoki puckiej to smutek. To, co my teraz jemy nawet nie przypomina smaku ryb sprzed 25-30 lat.
    Kutry na półwyspie łowiły jak szalone, "Dalmor" łowił...było, minęło :-(

    • 33 0

    • Pamietam Aloze, Zaklady Rybne i Dalmor -ale teraz jest inna gdyńska firma, która przejęła te Zakłady, ma własne sklepy z garmażem i wędzonkami no i też łowi ryby.

      • 3 0

    • Kergulena w 'Alozie'...

      To były czasy...
      Pamiętam jeszcze wystrój (zarówno sklepu, jak i restauracji).

      • 2 0

  • Będzie koszernie ;-)

    • 5 5

  • ciekawe jakie ceny będą w tym przybytku? bo właścicielka zawsze zwraca uwagę na to w swoich rewolucjach.

    • 5 1

  • JO JO DROGO Coś tutaj JO

    • 6 0

  • A ryby skąd będą kupować? (3)

    • 14 0

    • Z mega hurtowni w berlinie

      • 8 0

    • Z kutra )))))) (1)

      • 2 0

      • Z kufra chyba

        • 4 0

  • psa bym nie dal do nakarmienia tej starej tufcie

    • 13 10

  • będą kuchenne rewolucje

    Po 3 miesiącach zmiana wystroju i meniu na typowo polskie , dania po przystępnych cenach ?

    • 6 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane