• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Magda Gessler otwiera rybną restaurację w Gdyni

Łukasz Stafiej
25 kwietnia 2018 (artykuł sprzed 6 lat) 
Magda Gessler w Gdyni otworzy restaurację rybną o nazwie Porto Santo. Magda Gessler w Gdyni otworzy restaurację rybną o nazwie Porto Santo.

Restauracja Porto Santo by Magda Gessler znajdować się będzie w budynku Art Deco przy ul. Żołnierzy I Armii Wojska Polskiego 10 zobacz na mapie Gdyni. Wcześniej lokal zajmowała restauracja Open Kitchen.



Informacja o tym, że restauratorka i telewizyjna celebrytka Magda Gessler otwiera restaurację w Gdyni, pojawiła się w mediach z początkiem kwietnia. Nikt jednak nie wiedział, w którym miejscu gospodyni "Kuchennych Rewolucji" planuje otworzyć lokal - wspominano wyłącznie o Kamiennej Górze.

Jak ustaliliśmy w dwóch niezależnych źródłach związanych z kompleksem mieszkalno-usługowym Art Deco przy ul. Żołnierzy I Armii Wojska Polskiego 10 zobacz na mapie Gdyni Porto Santo by Magda Gessler - bo tak będzie nazywać się lokal - ma być zlokalizowany na parterze budynku. Bywalcy gdyńskich restauracji dobrze znają tę lokalizację - wcześniej działał tutaj lokal Open Kitchen, a po sąsiedzku z powodzeniem funkcjonują Marmolada Chleb i Kawa oraz Falla.

W lokalu przy ul. Żołnierzy I Armii Wojska Polskiego 10 wcześniej działała restauracja Open Kitchen. W lokalu przy ul. Żołnierzy I Armii Wojska Polskiego 10 wcześniej działała restauracja Open Kitchen.
Obecnie w lokalu trwają prace wykończeniowe, a przez okna można zobaczyć pierwsze elementy wystroju - m.in. wiszące w wielu miejscach srebrne ozdoby w kształcie ryb i owoców morza. Nie powinno to dziwić, bo Gessler w przesłanym do agencji informacyjnej Newseria Lifestyle tłumaczyła, że Porto Santo będzie restauracją rybną, dla której inspiracją były lokale rybne z Hiszpanii czy Portugalii.

- Będzie to typowa rybna restauracja, taka jakiej w Polsce jeszcze nie było, gdzie ryby będą leżeć na lodzie - będzie można je wybrać, zważyć, każdy będzie wiedział, czy to jest ta ryba, a nie przyniesiona z zaplecza - mówiła restauratorka.
Nie wiadomo, czy zapowiadany na koniec kwietnia termin otwarcia lokalu zostanie utrzymany. Udało nam się natomiast ustalić, że szefem kuchni Porto Santo będzie Bartosz Rozbiegała, który przez kilka lat kierował kuchnią w restauracji Hotelu Kozi Gród w Pomlewie pod Gdańskiem. Obecnie kompletuje załogę do Porto Santo.

Miejsca

  • Santo Porto Gdynia, Żołnierzy I Armii Wojska Polskiego 10

Opinie (235) ponad 50 zablokowanych

  • Nie lubie tej kobiety, nie ma szacunku do jedzenia.

    Jak zobaczyłem w jakimś Masterszefie jak hurtowo wywalała do kosza nie perfekcyjnie posadzone jajka na patelni mnie aż skrzywiło. Serio aż taki dobrobyt mamy, żeby wyrzucać tyle jedzenia bo nie jest 10/10 usmażone?

    • 21 3

  • (1)

    Bylam w kozim grodzie na paru obiadach ( nie ze sama tam z checia wracalam) i jedzenie było nie dobre. Jesli ten pan byl tam szefem kuchni i teraz bedzie tu to sukcesu nie wróżę

    • 18 2

    • Potwierdzam!

      W Kozim Grodzie dania co najmniej przekombinowane a ze szwedzkiego stołu suche I jakby cały czas odgrzewane

      • 2 1

  • Super :-]

    • 1 8

  • Czy to się przyjmie?

    Nowy lokal to nowe propozycje. Jednak czy Gdynia jest gotowa na posiłki rybne i to hiszpańskie i portugalskie? Owoce morza dla niektórych do dzisiaj są nie do zjedzenia, a ryby po kilku dniach od złowienia mają nieciekawy wygląd, zapach i smak. Do tego dojdą ceny tak wysokie, że na posiłki stać będzie niewielką grupę mieszkańców. Jeśli za rosołek trzeba będzie płacić około 50,00 złotych, a za rybę z frytkami do 80,00 złotych, albo i więcej, za tatara z ryb około 70,00 złotych, to myślę, że niezbyt długo utrzyma się na rynku. Gdy się zobaczy ceny, to można będzie się przekonać, jakie są szanse na sukces.

    • 9 1

  • "Aloza"

    Gdyniacy pamiętają "Alozę". Nic więcej nie trzeba. Kilka dobrych dań i piwko.

    • 11 2

  • Jak nie wyjdzie to będzie mogła siebie zaprosić z TVN.

    • 15 2

  • i rybki mrożone za miliony monet

    • 5 1

  • Po co to babsko w mojej Gdyni

    • 15 12

  • Ludność napływowa, mieszkająca w Gdyni, jada w fast foodach papier toaletowy ze smalcem. Ryby jedzą miejscowi i to w domu...

    • 10 5

  • trzeba będzie na rewolucje tam jechać

    • 2 4

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane