• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Magda Gessler otwiera rybną restaurację w Gdyni

Łukasz Stafiej
25 kwietnia 2018 (artykuł sprzed 6 lat) 
Magda Gessler w Gdyni otworzy restaurację rybną o nazwie Porto Santo. Magda Gessler w Gdyni otworzy restaurację rybną o nazwie Porto Santo.

Restauracja Porto Santo by Magda Gessler znajdować się będzie w budynku Art Deco przy ul. Żołnierzy I Armii Wojska Polskiego 10 zobacz na mapie Gdyni. Wcześniej lokal zajmowała restauracja Open Kitchen.



Informacja o tym, że restauratorka i telewizyjna celebrytka Magda Gessler otwiera restaurację w Gdyni, pojawiła się w mediach z początkiem kwietnia. Nikt jednak nie wiedział, w którym miejscu gospodyni "Kuchennych Rewolucji" planuje otworzyć lokal - wspominano wyłącznie o Kamiennej Górze.

Jak ustaliliśmy w dwóch niezależnych źródłach związanych z kompleksem mieszkalno-usługowym Art Deco przy ul. Żołnierzy I Armii Wojska Polskiego 10 zobacz na mapie Gdyni Porto Santo by Magda Gessler - bo tak będzie nazywać się lokal - ma być zlokalizowany na parterze budynku. Bywalcy gdyńskich restauracji dobrze znają tę lokalizację - wcześniej działał tutaj lokal Open Kitchen, a po sąsiedzku z powodzeniem funkcjonują Marmolada Chleb i Kawa oraz Falla.

W lokalu przy ul. Żołnierzy I Armii Wojska Polskiego 10 wcześniej działała restauracja Open Kitchen. W lokalu przy ul. Żołnierzy I Armii Wojska Polskiego 10 wcześniej działała restauracja Open Kitchen.
Obecnie w lokalu trwają prace wykończeniowe, a przez okna można zobaczyć pierwsze elementy wystroju - m.in. wiszące w wielu miejscach srebrne ozdoby w kształcie ryb i owoców morza. Nie powinno to dziwić, bo Gessler w przesłanym do agencji informacyjnej Newseria Lifestyle tłumaczyła, że Porto Santo będzie restauracją rybną, dla której inspiracją były lokale rybne z Hiszpanii czy Portugalii.

- Będzie to typowa rybna restauracja, taka jakiej w Polsce jeszcze nie było, gdzie ryby będą leżeć na lodzie - będzie można je wybrać, zważyć, każdy będzie wiedział, czy to jest ta ryba, a nie przyniesiona z zaplecza - mówiła restauratorka.
Nie wiadomo, czy zapowiadany na koniec kwietnia termin otwarcia lokalu zostanie utrzymany. Udało nam się natomiast ustalić, że szefem kuchni Porto Santo będzie Bartosz Rozbiegała, który przez kilka lat kierował kuchnią w restauracji Hotelu Kozi Gród w Pomlewie pod Gdańskiem. Obecnie kompletuje załogę do Porto Santo.

Miejsca

  • Santo Porto Gdynia, Żołnierzy I Armii Wojska Polskiego 10

Opinie (235) ponad 50 zablokowanych

  • precz z Gdyni

    niech ona się nie pcha do Gdyni niechcemy tu tvnu i ich pseudo gwiazd ma restaurracje w Gdańsku i tam jest jej miejsce

    • 2 2

  • Juz pedze nazrec sie dwoch kg kucharka i vegety

    • 2 1

  • Rybka w Gdyni ,swieza ,to jest to na co czekalam od czasu Alozy ,a komu to cudo przeszkadzalo?Kto pamieta Aloze wie ze to bylo to co najlepsze w Gdyni ! :-)

    • 3 2

  • I na to czekala Gdynia I turysci

    • 3 0

  • Wymaga Kuchennych Rewolucji natychmiast

    • 0 0

  • Wymaga Kuchennych Rewolucji natychmiast

    Piękne miejsce w ładnej kamienicy.
    Lokal w bardzo ładnym stylu i harmonijnie użądzony.
    Miła atmosfera, dobrze się czułem do momentu zamówienia i kontaktu z miłą kelnerką.
    Pierwszy raz byłem trzy tygodnie po otwarciu więc można by się spodziewać odpowiednio już działającego lokalu tym bardziej, że nazwa zobowiązuje.
    Pani Gessler jednak zna się na jedzeniu i prowadzeniu restauracji na wysokim poziomie o czym sam się kilkukrotnie przekonałem. Więc moje oczekiwania nie były fastfoodowe.
    Pani kelnerka przy próbie zamówienie mówi :
    Pójdę sprawdzić,
    Zaraz się dowiem,
    Pójdę zapytać.
    Smażona ryba przypalona jak w plażowej smażalni lat 80., braki w karcie, co drugiej zupy brak a karta dań krótka jest - na jednej stronie, co drugiego wina brak, białe wino ciepłe, kelnerka oferuje nie taniego Rieslinga schłodzić w 5 minut.
    Przy zamówieniu deseru Pani kelnerka również nie odróżnia na ciepło podgrzanego od opalanego deseru Crema c


    atalana.
    Przy wysokiej płatności w gotówce przez 30 minut pani kelnerka nie podchodzi do stolika aby rozliczyć rachunek więc wysoki niezasłużony napiwek pozostaje na stole do końca.
    Lokal warto tylko zobaczyć bo ładny i oryginalny w śródziemnomorskim stylu jest, jednak Gdynia stała się stolicą trójmiejskiej gastronomii i konkurencja o wiele więcej i na wyższym poziomie oferuje.
    A tu takie warszawskie klimaty, których Gdynianie nie zaakceptują.
    Na osłodę muszę dodać, że Kucharz potrafi usmażyć dobrą rybę gdyż po błyskawicznej reklamacji obsługi dostałem tak świeżego i idealnie przygotowanego Turbota, że w życiu tak dobrego nie jadłem.
    Tylko czy warto się stresować ?

    • 0 0

  • opinie

    Obsluga bardzo nie mila a wrecz okropna,psuje opinie pani Magdy.
    Violetta

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane