- 1 10 najlepszych trójmiejskich restauracji (69 opinii)
- 2 Ranking restauracji w Trójmieście (46 opinii)
- 3 Jemy na mieście: Garden Food&Cafe (55 opinii)
- 4 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (152 opinie)
- 5 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (40 opinii)
- 6 Trójmiejscy restauratorzy wyróżnieni (34 opinie)
Magda Gessler otwiera rybną restaurację w Gdyni
Restauracja Porto Santo by Magda Gessler znajdować się będzie w budynku Art Deco przy ul. Żołnierzy I Armii Wojska Polskiego 10 . Wcześniej lokal zajmowała restauracja Open Kitchen.
Informacja o tym, że restauratorka i telewizyjna celebrytka Magda Gessler otwiera restaurację w Gdyni, pojawiła się w mediach z początkiem kwietnia. Nikt jednak nie wiedział, w którym miejscu gospodyni "Kuchennych Rewolucji" planuje otworzyć lokal - wspominano wyłącznie o Kamiennej Górze.
Jak ustaliliśmy w dwóch niezależnych źródłach związanych z kompleksem mieszkalno-usługowym Art Deco przy ul. Żołnierzy I Armii Wojska Polskiego 10 Porto Santo by Magda Gessler - bo tak będzie nazywać się lokal - ma być zlokalizowany na parterze budynku. Bywalcy gdyńskich restauracji dobrze znają tę lokalizację - wcześniej działał tutaj lokal Open Kitchen, a po sąsiedzku z powodzeniem funkcjonują Marmolada Chleb i Kawa oraz Falla.
Obecnie w lokalu trwają prace wykończeniowe, a przez okna można zobaczyć pierwsze elementy wystroju - m.in. wiszące w wielu miejscach srebrne ozdoby w kształcie ryb i owoców morza. Nie powinno to dziwić, bo Gessler w przesłanym do agencji informacyjnej Newseria Lifestyle tłumaczyła, że Porto Santo będzie restauracją rybną, dla której inspiracją były lokale rybne z Hiszpanii czy Portugalii.
- Będzie to typowa rybna restauracja, taka jakiej w Polsce jeszcze nie było, gdzie ryby będą leżeć na lodzie - będzie można je wybrać, zważyć, każdy będzie wiedział, czy to jest ta ryba, a nie przyniesiona z zaplecza - mówiła restauratorka.
Nie wiadomo, czy zapowiadany na koniec kwietnia termin otwarcia lokalu zostanie utrzymany. Udało nam się natomiast ustalić, że szefem kuchni Porto Santo będzie Bartosz Rozbiegała, który przez kilka lat kierował kuchnią w restauracji Hotelu Kozi Gród w Pomlewie pod Gdańskiem. Obecnie kompletuje załogę do Porto Santo.
Miejsca
Opinie (235) ponad 50 zablokowanych
-
2018-04-25 23:11
niby FAJNIE, ALE
Bałtyk jest tak zabrudzony, że coraz więcej poparzonych, chorych ryb wyławiają. Korodują beczki z chemikaliami, gazy bojowe i nie tylko pozostawione po II WŚ. Lubię ryby, ale coraz rzadziej je jadam, bo chyba nie warto. Ciekawe co będą serwować.
Kwasy omega 3 z apteki bezpieczniejsze.- 1 2
-
2018-04-25 11:55
Co z restauracją w Redzie „świnka i rybka”?? (2)
Świeży dorsz w lipcu...( w okresie ochronnym)...ha ha , ile za 100gram??
- 19 2
-
2018-04-25 23:00
świnka i rybka error 404
Dawno zamknęli, a nawet nie zdążyłam zawitać raz
- 7 0
-
2018-04-25 19:06
Zgoda.
Ale jest furtka. Okres ochronny dotyczy masowego połowu.
Rybak w kajaku jest poza paragrafem.- 2 1
-
2018-04-25 21:57
No to będzie gdzie przeklinać ..... a to tylko w tym Gessler jest „mistrzynią”
Teraz trzeba będzie wpuścić tam kogoś aby pokazał brud i przeterminowaną żywność
- 3 0
-
2018-04-25 21:53
To pewnie Gesslerowa będzie gotować....tyle, że poza wysypywaniem pełnych opakowań przypraw „kucharka”
Nie potrafi nic ugotować
- 2 1
-
2018-04-25 19:24
SUPPER Madzia teraz pokaze jak tanio i dobrze sie je swierze podukty (1)
jw
- 3 2
-
2018-04-25 20:39
będzie jak u mamy :)
- 1 0
-
2018-04-25 16:51
Była kiedyś restauracja rybna "Aloza" (1)
Kalmary w cieście i zupa segedyńska
- 11 0
-
2018-04-25 20:01
była. A co mamy teraz?
- 0 0
-
2018-04-25 13:46
tylko rybna... (2)
Naprawdę ciekawe jak jej pójdzie z rybną restauracją...z tego co wiem to niektóre padają ....ile można jeść samych ryb ! ..... życzę powodzenia :)
- 6 1
-
2018-04-25 14:02
(1)
Ryb mozna jeść dużo. Im więcej, tym lepiej. gdy będzie tam dobry śledzik w occie, dorsz smażony czy nawet jakies tam portugalskie wymysły chętnie pójdę. Wolę ryby niz hamburgera czy innego hot doga
- 3 2
-
2018-04-25 19:53
:)
Tak, szczególnie farbowanego łososia i dorsza z robakami :)
- 1 1
-
2018-04-25 17:59
Czy szczochy się odważą. ??? (1)
Ciekawe czy do Magdy też przyjdą patole od wymuszania haraczy ??? Ale myślę że będą się wstydzić bo w powyciąganych dresach pani Magda nie będzie wpuszczała.
- 2 1
-
2018-04-25 19:23
Jakie haracze? Idziesz na Okopową i jadą z tematem.
- 1 0
-
2018-04-25 17:54
Reaktywować "Alozę" (1)
Rozumiem ,Gdynia ,lokalny kaszubski smak ryb obecny tu od zawsze.A po co hiszpańskie czy portugalskie potrawy z ryb nad Bałtykiem.Dorsze,flądry ,śledzie,szprotki to rodowód i tradycja Gdyni.
Kto pamięta Alozę i smak tam serwowanych dań.Wiem że wiele osób pamięta ten lokal.Śródziemnomorskie smaki owszem ale w Porto,Barcelonie ,w czasie podróży zawsze degustuję lokalną kuchnię,a rybną szczególnie.A miejsce takie sobie,daleko od gdyńskich atrakcji i parkingu.
Oglądając wiele "kuchennych rewolucji"nie zjem nic w rodzimych "barach".- 8 0
-
2018-04-25 19:09
Nie, nie pamietamy tej nory
- 0 0
-
2018-04-25 16:22
To będzie jej kolejna restauracja dla bogatych. (3)
Biedni będą mogli popatrzeć przez szybę i powąchać. Nie jestem bogaty ale raz byłem w jej restauracji w Warszawie. Bogaci znajomi zaprosili. Rachunek był spory, smak bez rewelacji a najgorsze że wyszedłem głodny, mimo że jestem szczupłej budowy ciała i na codzień wiele nie jem. Jeżeli tak będzie i w Gdyni, to życzę jej powodzenia.
- 18 2
-
2018-04-25 19:08
Na krzycha polazl jesc i jeszcze narzeka : ))
- 1 2
-
2018-04-25 16:23
Jak powąchać? Przez szybę? (1)
- 1 3
-
2018-04-25 16:26
Wywietrznik wąchaj.
- 3 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.