- 1 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (16 opinii)
- 2 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (137 opinii)
- 3 Ranking restauracji w Trójmieście (3 opinie)
- 4 Grill wege: 7 bezmięsnych propozycji (89 opinii)
- 5 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (40 opinii)
- 6 Trójmiejscy restauratorzy wyróżnieni (33 opinie)
Restaurant Week, czyli tydzień (tańszego) ucztowania
Więcej restauracji, drożej, ale za to z gratisami - tak zapowiada się kolejna edycja festiwalu kulinarnego Restaurant Week, który potrwa od 20 do 31 października w wybranych restauracjach w Trójmieście. Rezerwacje już trwają.
- Najbliższa edycja dedykowana jest kulturze świętowania każdej ważnej okazji przy restauracyjnym stole z bliskimi, znajomymi czy współpracownikami - informuje Natalia Taranta-Pelc, trójmiejska koordynatorka festiwalu. - Kultura wspólnych wyjść do restauracji rozwija się w Polsce bardzo dynamicznie. W ciągu ostatnich dziesięciu lat liczba kelnerskich restauracji w Polsce wzrosła dwukrotnie, a rynek gastronomii niemalże się podwoił. Szybko spada odsetek Polaków, którzy w ogóle nie jadają na mieście - według badań GUS, dzisiaj wynosi już tylko 36 proc., a jeszcze niedawno było to 50 proc.
Restaurant Week to świetna okazja, aby odkryć nowe restauracje i sprawdzić nowe karty w tych, w których dawno nie byliśmy. Sprzyja temu przede wszystkim cena. W każdym lokalu będzie można spróbować trzydaniowego, popisowego menu szefa kuchni składającego się z przystawki lub zupy, dania głównego i deseru. Większość miejsc oferuje opcję mięsną oraz wegetariańską. Bywalcy zauważą, że impreza podrożała (o 10 zł za rezerwację).
- Koszt zestawu dla jednej osoby wynosi 49 zł. To znacznie mniej niż zapłacimy za trzydaniowy posiłek w cenie regularnej - przekonuje Natalia Taranta-Pelc. - Ewentualne napoje z karty nie są wliczone w cenę, ale na gości czekają niespodzianki w postaci darmowego aperitifu czy wody mineralnej w specjalnej cenie.
W jesiennej edycji weźmie udział rekordowa liczba trzydziestu czterech restauracji z całego Trójmiasta. Pełną ich listę można znaleźć na stronie restaurantweek.pl. Po wybraniu miejsca i daty należy opłacić rezerwację. Następnie na podany adres mailowy wysyłany jest kupon rezerwacyjny, który trzeba zabrać do lokalu.
Będzie można zjeść w restauracjach: By The Way, Bliżej, Cały Gaweł, Cozzi, Czarna Owca, Dancing Anchor, Delmonico Cut, Eliksir, Fedde Bistro, Fidel, Grono di Rucola, Haos, Ibis Kitchen, Kawior, Koncept, Krew i Woda, Novo Square Lounge Bar Marina, Novo Square Lounge Bar Gdańsk, Nowy Świat, Numero Uno, On/Off, Papieroovka, Pobrzegi, Sempre Gdynia, Seafood Station, Serio, Symfonia Smaków, Tapas Barcelona, Taverna Zante, Verres en Vers, Vertigo, Winestone Posejdon, Winestone Stare Miasto i Winestone Gdynia. W ich festiwalowym menu znalazły się przeróżne dania kuchni polskiej i międzynarodowej. Znajdziemy autorskie przepisy szefów kuchni na mięsa, ryby, owoce morza czy dania kuchni roślinnej.
W ramach wydarzeń towarzyszących festiwalowi w Tapas Barcelona odbędzie się degustacja win hiszpańskich. W cenie 79 zł będzie można spróbować czterech win oraz hiszpańskich serów, oliwek i wędlin. Rezerwacje na stronie imprezy.
Wydarzenia
Miejsca
Opinie (69) 6 zablokowanych
-
2017-10-17 15:10
10zł za rezerwację, 50zł za trzy pomazane talerze, do tego woda z kranu w "specjalnej cenie". Czad.
- 17 0
-
2017-10-17 12:45
Mało restauracji z kuchnią polską. (1)
Dlaczego w Trójmieście jest tak mało lokali gastronomicznych serwujących dania z kuchni polskiej?
- 10 0
-
2017-10-17 12:52
podawal byś małe porceje kuchni polskiej, to odrazu wiadomo że ktoś przycina :)
a tak to nigdy nie wiadomo :)
- 5 0
-
2017-10-17 12:39
Za 49zł to się najem do syta i sam wybiorę co zjem.
Fakt, niektórzy nie umieją gotować, a inni na nich zarabiają.
I tak ma być, i o to chodzi :)- 8 0
-
2017-10-17 12:30
Czyli aby ledwo sprobowac jakiegos dania 2 osoby musza miec min 200zl.
100 zl na dwie mikro porcje. Plus 30zl na piwo, herbate i sok. Pozniej 30 zl na pizze aby w koncu poczuc, ze sie cos zjadlo i 40 zl na powrot taxi do domu.
- 10 0
-
2017-10-17 11:29
Za samą nejm piss off dla tego iwentu ;)
"Weekend" może być, bo musi.
- 5 0
-
2017-10-17 11:24
koniecznie trzeba zgodnie z polskim zwyczjem i moda isc z szyja omotana kocem
- 4 1
-
2017-10-17 08:26
Na fotce ,,danie główne", idąc do takich restauracji na obiad trzeba najpierw najeść się porządnie w domu. (5)
opinia napisana z własnego doświadczeniea , im więcej gwiazdek tym mniejsze porcje na ogromnych talerzach ...
- 33 6
-
2017-10-17 09:12
(4)
Im więcej artykułów o restauracjach, tym więcej januszy biadolących o "porcjach" xD Weź chleb ze sobą i zajedz.
- 5 19
-
2017-10-17 09:15
racje ma a ty restauratorski oszuście milcz (3)
- 14 1
-
2017-10-17 09:48
(2)
Zawsze masz gramaturę podaną. Biadolenie w stylu "po ci samochód z salonu, skoro 10 letni passat też jeździ" typowe dla januszy
- 2 12
-
2017-10-17 09:58
płać dużo za mało, to jest to właśnie :) (1)
- 7 0
-
2017-10-17 10:12
Na tym polega wolny rynek. Jak tęsknisz za komuną, odgórnymi cenami i czterema czekoladami na obywatela, to przykro mi.
- 0 10
-
2017-10-17 10:03
teraz w modzie jest żeby płacić dużo za mało, a żeby się najeść trzeba zapłacić jeszcze więcej.
no ale przecież nie chodzi tu o pieniądze :)
- 7 0
-
2017-10-17 09:26
Naprawde?
Restaurant week.Przeciez te nazwy sa tak zenujace ze sie wszystkiego odechciewa.Kto jest grupa docelowa.Anglicy?
- 22 0
-
2017-10-17 09:04
(1)
O sile restauracji na rynku, świadczy stała klientela a nie wszelakie okazjonalne akcje.
- 20 0
-
2017-10-17 09:25
Dobra Restauracja nie potrzebuje reklamy ani dobrej lokalizacji
- 4 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.