• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport
Skopiowano

Restaurant Week, czyli tydzień (tańszego) ucztowania

Łukasz Stafiej
17 października 2017 (artykuł sprzed 4 lat) 
Opinie (69)
Trzydaniowe festiwalowe menu przygotowali szefowie kuchni z 34 trójmiejskich restauracji. Rezerwacja dla jednej osoby kosztuje 49 zł. Trzydaniowe festiwalowe menu przygotowali szefowie kuchni z 34 trójmiejskich restauracji. Rezerwacja dla jednej osoby kosztuje 49 zł.

Więcej restauracji, drożej, ale za to z gratisami - tak zapowiada się kolejna edycja festiwalu kulinarnego Restaurant Week, który potrwa od 20 do 31 października w wybranych restauracjach w Trójmieście. Rezerwacje już trwają.



Cena 49 zł za trzydaniowe menu jest:

Restaurant Week to festiwal kulinarny, który organizowany jest równocześnie w największych miastach Polski. Organizatorzy zapraszają do udziału wybrane restauracje, których szefowie kuchni przygotowują specjalną festiwalową kartę. W Trójmieście impreza odbędzie się po raz szósty. Za każdym razem pod innym hasłem przewodnim.

- Najbliższa edycja dedykowana jest kulturze świętowania każdej ważnej okazji przy restauracyjnym stole z bliskimi, znajomymi czy współpracownikami - informuje Natalia Taranta-Pelc, trójmiejska koordynatorka festiwalu. - Kultura wspólnych wyjść do restauracji rozwija się w Polsce bardzo dynamicznie. W ciągu ostatnich dziesięciu lat liczba kelnerskich restauracji w Polsce wzrosła dwukrotnie, a rynek gastronomii niemalże się podwoił. Szybko spada odsetek Polaków, którzy w ogóle nie jadają na mieście - według badań GUS, dzisiaj wynosi już tylko 36 proc., a jeszcze niedawno było to 50 proc.
Restaurant Week to świetna okazja, aby odkryć nowe restauracje i sprawdzić nowe karty w tych, w których dawno nie byliśmy. Sprzyja temu przede wszystkim cena. W każdym lokalu będzie można spróbować trzydaniowego, popisowego menu szefa kuchni składającego się z przystawki lub zupy, dania głównego i deseru. Większość miejsc oferuje opcję mięsną oraz wegetariańską. Bywalcy zauważą, że impreza podrożała (o 10 zł za rezerwację).

- Koszt zestawu dla jednej osoby wynosi 49 zł. To znacznie mniej niż zapłacimy za trzydaniowy posiłek w cenie regularnej - przekonuje Natalia Taranta-Pelc. - Ewentualne napoje z karty nie są wliczone w cenę, ale na gości czekają niespodzianki w postaci darmowego aperitifu czy wody mineralnej w specjalnej cenie.
Wśród festiwalowych propozycji znalazły się przeróżne dania kuchni polskiej i międzynarodowej. Znajdziemy autorskie przepisy szefów kuchni na mięsa, ryby, owoce morza czy dania kuchni roślinnej. Wśród festiwalowych propozycji znalazły się przeróżne dania kuchni polskiej i międzynarodowej. Znajdziemy autorskie przepisy szefów kuchni na mięsa, ryby, owoce morza czy dania kuchni roślinnej.
W jesiennej edycji weźmie udział rekordowa liczba trzydziestu czterech restauracji z całego Trójmiasta. Pełną ich listę można znaleźć na stronie restaurantweek.pl. Po wybraniu miejsca i daty należy opłacić rezerwację. Następnie na podany adres mailowy wysyłany jest kupon rezerwacyjny, który trzeba zabrać do lokalu.

Będzie można zjeść w restauracjach: By The Way, Bliżej, Cały Gaweł, Cozzi, Czarna Owca, Dancing Anchor, Delmonico Cut, Eliksir, Fedde Bistro, Fidel, Grono di Rucola, Haos, Ibis Kitchen, Kawior, Koncept, Krew i Woda, Novo Square Lounge Bar Marina, Novo Square Lounge Bar Gdańsk, Nowy Świat, Numero Uno, On/Off, Papieroovka, Pobrzegi, Sempre Gdynia, Seafood Station, Serio, Symfonia Smaków, Tapas Barcelona, Taverna Zante, Verres en Vers, Vertigo, Winestone Posejdon, Winestone Stare Miasto i Winestone Gdynia. W ich festiwalowym menu znalazły się przeróżne dania kuchni polskiej i międzynarodowej. Znajdziemy autorskie przepisy szefów kuchni na mięsa, ryby, owoce morza czy dania kuchni roślinnej.

W ramach wydarzeń towarzyszących festiwalowi w Tapas Barcelona odbędzie się degustacja win hiszpańskich. W cenie 79 zł będzie można spróbować czterech win oraz hiszpańskich serów, oliwek i wędlin. Rezerwacje na stronie imprezy.

Wydarzenia

Restaurant Week

Miejsca

Opinie (69) 6 zablokowanych

  • 49 zł trochę drogo za degustację po której trzeba iść coś zjeść :).

    • 88 9

  • Week? Może weed?

    • 13 3

  • znowu impreza dla hipsterow

    • 19 1

  • i to mnie sie podoba

    o sile rynku gastronomicznego swiadczy to, jakie promocje najlepiej się sprzedają. w przypadku gdańska to oczywiscie zarło za darmo lub za pół ceny :) mmmm pachnie metropolią. ciekawe czy w dubaju i nyc też restauracje klasy michelin robią takie akcje ze np. "dziś do każdego obiadu zupa i napój za darmo"? jak myślicie?

    ktoś zorientowany w długofalowym marketingu mógłby powiedzieć, że to psucie produktu, bo skoro można go sprzedawać za pół ceny to chyba pełna cena nie jest uzasadniona. można nawet przypuścić, że klienci mogą potem czekać z kolejnym zakupem do kolejnej promocji (dlatego np. samochody nigdy nie są za pół ceny w salonie). ale przecieżw gdańskim gastro horyzont biznesowy to najbliższe wypłaty dla załogi i wiele więcej "przedsiębiorcy" nie interesuje :P więc chyba taka promocja na jaką rynek pozwala. fajnie, że trójmiasto.pl wspiera takie inicjatywy!

    • 11 6

  • Współczuję restauratorom!

    Ciężko mają w tym kraju, stąd co chwila jakieś dziwne akcje.
    A restauracji które dają dobrze i tanio zjeść w trójmieście to na palcach jednej ręki można policzyć.
    Polak ma we krwi, że po tygodniu harówki chciał by dostać w knajpie pełen talerz mięsiwa, najeść się do syta i napić piwa albo wódeczki za rozsądne pieniądze.

    • 21 8

  • Woda w specjalnej cenie.

    To mnie przekonało.
    Idę.

    • 95 1

  • Już nie pójdę

    Niestety w tekście jest zawarta nieprawda. 49 zł to faktycznie mniej niż za 3 pełne dania, ale w tej ofercie są tylko porcje degustacyjne, bardzo małe. W tym roku nie idę.

    • 22 2

  • wybór restauracji taki sobie

    • 8 3

  • A nie można po polsku?

    • 34 0

  • Ale co co chodzi?

    ??

    • 0 7

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet włoski - Pasta e vino

degustacja

Niedzielne Rodzinne obiady w My Place Gdynia

degustacja

Piwa edycji limitowanej

degustacja, warsztaty

Kultura

Nowe Lokale