- 1 Ranking restauracji w Trójmieście (28 opinii)
- 2 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (143 opinie)
- 3 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (28 opinii)
- 4 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (40 opinii)
- 5 Grill wege: 7 bezmięsnych propozycji (89 opinii)
- 6 Trójmiejscy restauratorzy wyróżnieni (34 opinie)
Różne wcielenia pizzy. Gdzie zjemy rzymską, gdzie nowojorską?
Choć większość z nas dzieli pizzę na dwie kategorię - na cienkim i grubym cieście - stylów przygotowywania tego popularnego włoskiego placka jest znacznie więcej. Sprawdzamy, jakie rodzaje pizzy (i gdzie) zjemy w Trójmieście.
Pizza neapolitańska
Dla wielu to złoty Graal pizzowych poszukiwań - sekret, który opanowują nieliczni. Z pewnością wypiek "napoletana" łatwy nie jest. Potrzeba odpowiednich składników, receptur i technik, a wszystko to jest regulowane przez ścisłe przepisy. Certyfikowanych przez stowarzyszenie Associazione Verace Pizza Napoletana pizzerii w Trójmieście nie ma, ale kilka próbuje mierzyć się z takim stylem wypieku. Na przykład wrzeszczańskie Tutam, gdzie placek jest odpowiednio cienki i wilgotny w środku, a ranty wysokie i elastyczne. To pizza na pewno nie dla fanów chrupiących placków.
Pizza włoska
To dość pojemna kategoria, w której znajdziemy większość starających się o dobrą jakość swoich wypieków pizzerii. To placek przygotowywany z włoskich surowców, na odpowiednio długo fermentowanym cieście i krótko wypiekany w wysokiej temperaturze. Zazwyczaj na cienkim cieście, z niewielkimi rantami, chrupiąca i nieprzeładowana składnikami. Taką pizzę znajdziecie m.in. w takich lokalach, jak Ogniem i Piecem, Czerwony Piec, Na Okrągło, Mąka i Kawa i wielu innych.
Pizza rzymska
Zwana również pizza al taglio, czyli pizza na kawałki. To placek grubszy i pulchniejszy od klasycznego i sprzedawany z wielkich blach w kształcie wycinanego nożyczkami prostokąta, a nie koła. Ten rodzaj pizzy jest popularny jeszcze szczególnie na rzymskim ulicach i ponoć stamtąd pochodzi (stąd też jej nazwa). Kompozycje smakowe ogranicza w zasadzie tylko kreatywność pizzaioli, ale za pierwszym razem warto poszukać takiej z ziemniakami i rozmarynem. W Trójmieście pizzę rzymską znajdziemy w gdańskim 01 Pizzarium oraz gdyńskim Andiamo a Roma.
Pizza nowojorska
To mutacja pizzy włoskiej na cienkim cieście i amerykańskiego przepychu. Uważa się, że powstała dzięki staraniom neapolitańskich imigrantów, którzy chcieli dostosować swoje danie do podniebień Amerykanów. Nowojorska pizza jest wypiekana na cienkim cieście, jest chrupiąca, a zarazem posiada multum składników. Jest też zazwyczaj naprawdę spora. W Trójmieście spróbujemy jej przede wszystkim w pizzerii New York Pizza Department na Przymorzu, w której menu znajduje się blisko czterdzieści pozycji. Aby doznać pełni wrażeń, warto zamówić NYPD Ultimate z pepperoni, mięsem mielonym wieprzowo-wołowym, szynką, cebulą, papryką, pieczarkami i oliwkami.
Pinsa romana
Nazwa pinsa choć brzmi podobnie do słowa pizza, nie jest wariacją na jego temat. To nawiązanie do łacińskiego czasownika pinsere, który oznacza rozciągać. Bo pinsa nie jest okrągłym plackiem, ale właśnie owalnym, rozciąganym pierwotnie na kamieniu. Powinna być pieczona nie tylko z mąki pszennej, ale z dodatkiem innych mąk, np. owsianej czy sojowej. Dzięki temu jest bardziej chrupiąca i przypomina foccacię albo podpłomyk. W Trójmieście wariacje na temat pinsy przygotowuje specjalizująca się w kuchni toskańskiej sopocka restauracja Chianti Grill Bar.
Ranking: najlepsze pizzerie w Trójmieście
Pizza ekstremalna
Nieformalna kategoria, do której trafić powinien każdy z placków serwowanych w lokalu Pizza Boyz w Gdyni. To chrupiący, gruby placek w stylu pizzy amerykańskiej przeładowany do maksimum składnikami, które z tym daniem raczej się nie kojarzą. Jakimi? Np. zapiekanką mac'n'cheese, frytkami, chrupkami cheetos albo krewetkami w sosie mango z kolendrą. Dla pizzowych ekstremistów.
Pizza po gdyńsku
To oczywiście żart, bo takiego rodzaju pizzy oficjalnie nie ma. A szkoda, bo placek z Gdynianki jest jedyny w swoim rodzaju od ponad 30 lat i na wyróżnienie zasługuje. Choć tak naprawdę z włoskim protoplastą wiele wspólnego nie ma. To raczej płaska drożdżówka na wytrawnie. Pulchna, obficie polana sosem i obsypana majerankiem i pieprzem ziołowym. Najlepiej w wersji dwuskładnikowej: tylko z serem i świeżą cebulą. Pyszna, ale pizzowi radykałowie powinni trzymać się z daleka.
A jaką wy pizzę lubicie najbardziej? Czekamy na wasze komentarze.
Miejsca
Opinie (121) ponad 20 zablokowanych
-
2019-09-19 19:42
Najlepsza w Pizzeria Quattro Gusti - ujescisko
Pizzeria Quattro Gusti najlepsza pizza no i pierogi :>
- 2 4
-
2019-09-19 19:44
W latach 70/80 XX wieku na ul. Piwnej była prawdziwa pizza. (1)
Smaczna była. W tym lokalu była też zupa cebulowa i makaron spa...
- 3 3
-
2019-09-20 01:44
i piwo Grodziskie
ech...
- 1 0
-
2019-09-19 19:53
Dagrasso, U Skrzypka, PizzaHut (1)
najlepsze piccerie w mojej okolicy.
- 1 32
-
2019-09-20 10:00
Na gastro fazie ewentualnie
- 3 0
-
2019-09-19 19:56
Nieistniejący bar 'Sternik' przy Świętojańskiej w Gdyni. Nie zdążyłem zapytać o recepturę.
- 1 0
-
2019-09-19 19:57
Ogniem i Piecem w Gdyni (1)
- 3 5
-
2019-09-20 18:43
Dla mnie taka se, bardzo zwyczajna. Wolę Viva la pizza lub Francesco
- 0 1
-
2019-09-19 19:59
Wszystko fajnie tyle pizzerii a jak do tej pory najlepszą pizze jadłem...w Ustce (na ul. Wilczej - polecam)
Aczkolwiek nie wszystkie pizzerie w Trójmieście znam więc może kiedyś znajdę lepszą na miejscu
- 0 2
-
2019-09-19 20:00
maćko tutejszy (1)
jest pizza neapolitańska, jest pizza nowojorska. Ale jest też pizza gdyńska, i jest mega
- 5 2
-
2019-09-19 21:29
To nie pizza.
Tylko placek dla gdynian- 1 4
-
2019-09-19 20:36
nie ma takiej pizerii i już nie będzie (1)
robertino to było to ,początki pizzy w Trójmieście szukam smaku podawanej tam specjalności zakładu czyli robertino cz smaku frutti di mare nie znajdziesz dzis nigdzie t
- 9 1
-
2019-09-20 17:46
Tak, to prawda...
Szkoda, że nie zjem juz tam np Calzone..
- 0 0
-
2019-09-19 21:30
Dla mnie wypas to była pizzahut w drugiej połowie lat 90tych.
Do tego bar sałatkowy.- 12 2
-
2019-09-19 21:35
Najlepsza pizza (2)
Kupujesz blaty 2 cm grubości,na to przecier pomidorowy, ser morski, kukurydza, cebula, szynka konserwowa, ogórek kiszony i wszystko polane sosem hamburgerowym. Pychota.
- 3 20
-
2019-09-19 21:50
(1)
Niezły szajs.
Na etapie studenciaka pewnie ok.- 2 0
-
2019-09-20 10:06
Prowokacja
Prowokacja tania jak ta pizza.
- 1 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.