• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Sezon na jagodzianki. W Trójmieście mnóstwo rodzajów i zróżnicowane ceny

Joanna Skutkiewicz
21 lipca 2021 (artykuł sprzed 2 lat) 
Jagodziance trudno się oprzeć, zwłaszcza latem, gdy jest wypiekana z wykorzystaniem świeżych jagód. Jagodziance trudno się oprzeć, zwłaszcza latem, gdy jest wypiekana z wykorzystaniem świeżych jagód.

Sezon na jagody trwa niemal całe lato, a wraz z nim - zatrzęsienie jagodzianek w sklepach, kawiarniach i piekarniach. Wilgotne, pachnące, maślane, z chrupiącą kruszonką - o ile mamy szczęście albo wiemy, gdzie szukać. Sprawdzamy, gdzie w Trójmieście zjeść pyszną bułeczkę z jagodami, której nigdy nie będzie dość.



Gdzie zjeść w Trójmieście? Wybierz coś dla siebie



Czy lubisz jagodzianki?

Jagody oprócz smaku mają wiele cennych wartości odżywczych. Są przede wszystkim skarbnicą witaminy C oraz przeciwutleniaczy. Obniżają poziom "złego" cholesterolu. Na pewno wielu z nas słyszało również o ich dobroczynnym działaniu na wzrok - nie bez powodu są składnikiem większości suplementów diety wspomagających zdrowie oczu.

Te fioletowe, przepyszne owoce nazywane są też czasem roślinną insuliną - mimo tego, że same są dość słodkie, pomagają regulować poziom cukru we krwi. Bywają też traktowane jako środek przeciw biegunce i chorobom pasożytniczym układu pokarmowego. I wreszcie: widziano w nich także odtrutkę na wszelkie toksyny. Nic dziwnego, że Gumisie piły sok z gumijagód!

Zimne zupy na lato. Gdzie w Trójmieście zjeść chłodnik?



Letni przysmak



Jagodzianka to wspaniała przekąska do kawy albo pomysł na drugie śniadanie i podwieczorek. Ci, których lata dzieciństwa przypadły na lata 90., na pewno doskonale pamiętają babcine bułeczki z jagodami, najczęściej popijane mlekiem. Dziś możemy zrobić je sami, a o przepis nie musimy nawet prosić ukochanej babci - możemy posłużyć się jednym z wielu dostępnych w internecie. Wielu z nas zdecyduje się jednak na kupno gotowych jagodzianek - i nic w tym dziwnego, bo aktualnie oferuje je wiele trójmiejskich lokali: piekarni, cukierni i kawiarni, a także osiedlowych sklepów.

Jagodzianki 2022. Ceny w Trójmieście



  • Jagodzianki w Sopockim Młynie dostaniemy za 12 zł za sztukę.
  • Piekarnia Zakwasowni wita gości świeżo wypiekanymi jagodziankami.
  • Świeże bułeczki z nadzieniem w postaci fioletowych owoców można znaleźć również w cukierniach Szydłowski.
  • Jagodzianki mogą mieć najróżniejsze kształty. To, co liczy się w nich najbardziej, to nadzienie.

Jagodzianki - w jakiej cenie?



Ci, którym narobiliśmy już apetytu na pyszną bułkę z jagodami, zastanawiają się pewnie, ile w tym roku trzeba zapłacić za ten rarytas. Z naszych poszukiwań wynika jeden główny wniosek: ceny są szalenie zróżnicowane i różnią się od siebie o kilkaset procent.

W cukierni W-Z jagodziankę dostaniemy już za 4,50 zł, w cukierni EL Eugeniusz Lipiński za 5,50 zł, w B&M Wenta za 6,50 zł, w piekarni Mielnik 7,50 zł, a w Deserowni za 8,90 zł. W tej samej cenie - 8,90 zł - dostaniemy jagodziankę z Kultura Smaku Thelikatesy.

Goście chwalą też jagodzianki, które można znaleźć w piekarniach-cukierniach Szydłowski w cenie 8 zł za sztukę. W Deserowni zapłacimy 8,90 zł. W Śliwce w cieście za ten rodzaj drożdżówki zapłacimy 9 zł, a w Sopockim Młynie oraz mikropiekarni Nowy Chleb - 10 zł.

Must Bake każdego poranka wita klientów świeżo wypiekanymi jagodziankami, pełnych świeżo zebranych jagód z lokalnych lasów. Sztuka kosztuje 11 zł. Smakosze chwalą też inne wypieki dostępne obecnie w lokalu, m.in. ciastko letnie i marizotti. Piekarnia restauracji Zakwasownia organic food & cafe serwuje jagodzianki również w ramach śniadań oferowanych codziennie od 8 do 12.

  • Jak zapewnia piekarnia Must Bake, ich jagodzianki to 100 proc. jagód i tyle samo zaangażowania.
  • Jak zapewnia piekarnia Must Bake, ich jagodzianki to 100 proc. jagód i tyle samo zaangażowania.
  • Jak zapewnia piekarnia Must Bake, ich jagodzianki to 100 proc. jagód i tyle samo zaangażowania.
  • Jak zapewnia piekarnia Must Bake, ich jagodzianki to 100 proc. jagód i tyle samo zaangażowania.

Czasem jagodzianki mogą zaskoczyć smakoszy. Mieszkańcy Trójmiasta chwalą niewielkie lokale w różnych miejscach metropolii, m.in. niedaleko przejścia podziemnego przy Bohaterów Monte Cassino w Sopocie czy w Gdańsku-Osowej.

Jagodzianka DIY



Jagody możemy zebrać lub kupić, a ich nadwyżkę zamrozić na zimę. Dzięki temu będziemy mogli rozkoszować się nimi także poza sezonem. Pamiętajmy jednak, że w przypadku samodzielnych zbiorów powinniśmy zwrócić szczególną uwagę nie tylko na samo miejsce zbiorów - unikać miejsc zakurzonych, brudnych, w bezpośredniej bliskości ulic - lecz także na to, aby bardzo dokładnie je umyć.

Dusze kulinarnych eksperymentatorów mogą pokusić się o przygotowanie jagodzianek w wersjach niestandardowych, np. z ciastem francuskim albo w formie muffinek. A miłośnicy odkrywania nowych miejsc poszukać ich po mieście. Podpowiemy: w kawiarni Tłok dostaniemy je w wersjach zarówno klasycznej, jak i wegańskiej. Może znajdziecie też inne podobne miejsca?

Gnoczi, modżajto i duże ekspresso z mlekiem, czyli gość kontra restauracyjne menu



Gdzie znajdziemy tę jedyną?



Jagodzianka jagodziance nierówna. Ten szczególny wypiek, przez wielu uznawany za obowiązkowy do spałaszowania każdego lata, może przynieść nam wiele kulinarnej rozkoszy lub... wielki zawód. Jedną z najważniejszych cech dobrej jagodzianki jest oczywiście proporcja jagód do ciasta. Jagodziankom można wybaczyć, gdy nadzienie wyleje się na koszulkę lub sukienkę, ale na pewno nie to, gdy słodkich "wnętrzności" trzeba tam ze świecą szukać.

Czy cena idzie w parze z jakością? Podobnie jak w przypadku innych przysmaków, można się tego spodziewać. Im wyższa cena, tym zwykle krótszy skład bułki: mniej zbędnych dodatków i sztucznych ulepszaczy. Czy to znaczy, że w poszukiwaniu najbardziej "napakowanej" owocami jagodzianki powinniśmy tak po prostu szukać tej najdroższej?

Niekoniecznie. Jak wynika z naszych obserwacji, każdy ma swój ideał jagodzianki. Jedni wolą taką, w której owoce leją się z każdej strony, inni wolą bardziej zrównoważony stosunek poszczególnych składników. Niektórzy oczekują słodkiej bułki z dodatkami typu kruszonka, inni są wierni okrągłej, nieco kwaśnawej w smaku jagodziance, w której próżno szukać jakichkolwiek "bonusów". Trudno więc jednoznacznie ocenić, które z lokali oferują te "naj" - musicie spróbować sami. A potem podzielcie się z nami swoją opinią w komentarzach!

Miejsca

Opinie (157) 10 zablokowanych

  • Pyszne jagodzianki są w cukierni na Wyspiańskiego róg Danusi za jedyne 3.90zl

    • 1 2

  • Najlepsze jagodzianki są na ul.Kartuskiej w sklepie firmowym piekarni Pana Wojtka Gazinskiego Polecam i cena przystępna

    • 2 0

  • Kupiłem dziś jagodzianke za 2,79 zl (1)

    Czyli bez podatku od glupoty

    • 28 4

    • Taaa.. Chyba z biedry

      • 2 0

  • Piekarnia Gaziński Kartuska (1)

    Mają super jagodzianki za około 4 zł. Zresztą wszystko mają bardzo smaczne i w sensownych cenach.

    • 11 4

    • A strucle jakie pyszne

      Palce lizać i można zamówić wszystko co w piekarni. Pozdrawiam przesympatyczne Panie.

      • 0 2

  • Ja robię samemu (7)

    Za 20 zł m litr jagód z tego litra zrobię 15 jagodzianek wiec podziękuję za kupne

    • 73 7

    • kolejna co sie musi głupota pochwalić borówka jest po około 20-25zł kg a jagody są po 40-50 zł za kg

      I litr jagód to nie jest ich kilogram

      • 1 0

    • (3)

      Pewnie. Nikt Ci nie broni.
      Lubię gotować, większość ciast wolę swojego wypieku niż z cukierni, ale akurat w tym przypadku wydaje mi się to nie najlepszym "dealem".
      Robiłam ostatnio "jagodzianki" - tyle że z nadzieniem z porzeczek, ale wg przepisu jagodziankowego.
      Ciasto drożdżowe z dodatkiem ubitych jajek = brudzę mikser i brudzę maszynę do wyrabiania drożdżowych ciast. Bez takiej maszyny dobre 5-10 minut miętolenia ciasta w rękach. Zostawić do wyrośnięcia. Uformować buły, nałożyć. Zostawić do wyrośnięcia. Łącznie: 1,5 h. Licząc przygotowanie składników, odmierzenie, umycie etc. - 2 h zabawy.
      Do tego pieczenie ok. 20 min (cena energii elektrycznej, doglądanie).
      Wyjmujemy, lukrujemy (chyba że robiło się z kruszonką, to nie, ale to jest +5 zł do kosztu, bo do kruszonki dajemy dodatkowe masło).
      2,5 h z życia, żeby zrobić 16 jagodzianek (zwykle jednak parzyście takie ciastka wychodzą). Jeśli masz dobry przepis i umiesz piec, wyjdą równie dobre, jak z piekarni, lub lepsze (zależy, z której). Przy braku wprawy połowa nadzienia wypłynie lub będzie zakalec.
      Kwestia kosztów...
      Jagody - 18 zł (ok. 600 g jest potrzebne), masło, jajka, mąka, cukier - ok. 10 zł.
      28 złotych + koszt energii elektrycznej i wody do mycia naczyń.
      Następnego dnia najpyszniejsze jagodzianki nie są smaczne, czyli albo masz dużą rodzinę, albo robisz dla gości, albo zjadasz sama... Z połowy porcji nie opłaca się robić. Ja robiłam, bo miałam gości, więc przy licznej gromadzie opłaca się faktycznie bardziej niż kupić.
      Ale jeśli masz ochotę sama zjeść jagodziankę, to raczej warto wydać tę kasę w cukierni i się nie bawić w coś takiego.

      • 21 14

      • (2)

        Od razu parcie na szkło i podawanie swoich d**ilnych przepisów. Nikogo to nie obchodzi kuchto. XD

        • 2 11

        • Właśnie, ze obchodzi

          Dokładnie opisane ile to jest pracy. Ludzie nie zdają sobie z tego sprawy, że robione w domu też kosztuje i zajmuje dużo czasu.

          • 3 1

        • Gdzie masz przepis? Jest wyliczenie czasu i ile wysiłku.

          • 7 0

    • (1)

      jagody po 10 zł za kg - wiec litr to 5 zł

      • 7 8

      • Daj cynk, gdzie tak tanio kupujesz, bo ja od lat za tyle nie ustrzeliłam...

        • 8 2

  • Trzeba nie mieć szacunku do klienta, żeby sprzedawać jagodziankę (7)

    za 10 zł i więcej.

    • 129 8

    • w biedronce za 1kg dorodnych winogron płacę 6-7zł tak więc nie kupuję "jagodzianek" (2)

      .....ale jak są klienci na takie ciastka to szacunek dla sprzedawców i producentów .....ludzie po prostu nie oszczędzają bo dostają pieniądze/zasiłki .....

      • 2 2

      • co ty bredzisz porównujesz winogrona do jagody?

        • 2 0

      • Jeśli jesz owoce z biedronki, to nie wiesz, co dobre. Porównaj sobie z dobrego warzywniaka a z biedry...

        • 4 2

    • (2)

      W tym roku jest bardzo droga jagoda w zakupie. Jest jej mało stąd wysoka cena. Pozdrawiam

      • 4 15

      • (1)

        Chyba nie wiesz co piszesz byłem na jagodach nie raz i tyłu owoców jagody to jeszcze w życiu nie widziałem

        • 12 3

        • Chyba w zeszłym roku;)

          • 2 2

    • Przymusu nie ma

      Nie musisz kupować jak są dla ciebie za drogie. I cena nie ma to nic wspólnego z szacunkiem dla klienta! !!

      • 2 2

  • Jagody są tak drogie ze musiała by kosztowac minimum 20 zł szt Wszystkie inne to tylko masa jagodopodoba!

    Za PRLu były jagodzianki z prawdziwymi jagodami bo wtedy były tanie .Sąsiadka pracowała w cukierni piekarni i wdziałem jak robią.Zacznijmy od tego ze jagody to nie borówki!Jagody sa kosmicznie drogie obecnie.Wiec niech nie opowiadaja bajek ze droga to tylko kruszonka bo czesto są tam prawdziwe jagody a nie masa o aromacie jagodowym.Czyli glukozowa chemia z barwnikiem i wzmacniaczem smaku

    • 2 0

  • Prosimy o jagodzianki bez lukru (3)

    Problem w tym ,że b. trudno znależć jagodziankę bez LUKRU !!! Smaczne bo z jagodami ale cały smak zabija lukier-zupełnie niepotrzebny. Jednocześnie niezdrowy i zabroniony dla walczących z poziomem cukru we krwi. No ale taka głupia moda bo większość drożdżówek też z lukrem. Tu chyba chodzi o forsowanie ceny bo z drogim cukrem cena skalkulowana dużo wyżej.???

    • 23 4

    • Piekarnia Kolbudy

      Jagodzianka z kruszonką, 4,20zł. Sprzedają je m.in na Osowej, na Balcerskiego. Polecam

      • 1 0

    • na Grabówku vis a vis kauflandu jest spoko Jagodziani bez lukru :)

      • 2 0

    • Ja właśnie lubię z lukrem a nie taka sucha bule :)

      • 5 1

  • XXX (2)

    Jagodzianka - piekarnia Kolbudy 4,20zł - znakomita. Litr jagód na rynku 12zł.

    • 29 2

    • Tak

      Też u nich kupuję. 4,20 za jagodziankę to przyzwoita cena. A jagodzianki smaczne. Polecam z piekarni Kolbudy. Nie dajcie się ograbiać płacąc po 10zł. Wariactwo

      • 4 0

    • Pamietaj Stachu ze litr jagod to jedynie 60deko!

      • 6 4

  • Robiłam dziś sama i polecam każdemu! Można więcej jagod napakowac niż w tych kupnych ;)

    • 18 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane