Wiadomości

Smacznie, zdrowo, kolorowo. Ekorynki w Trójmieście

Ekobazary nie okazały się chwilową modą, jak przepowiadali niektórzy sceptycy tych inicjatyw - wręcz przeciwnie - cały czas powstają nowe projekty tego typu, jak np. uruchomiony 27 marca EkoRynek w Sopocie.
Ekobazary nie okazały się chwilową modą, jak przepowiadali niektórzy sceptycy tych inicjatyw - wręcz przeciwnie - cały czas powstają nowe projekty tego typu, jak np. uruchomiony 27 marca EkoRynek w Sopocie. fot. EkoRynek/Facebook.pl

Pomimo ostatnich zaskakujących opadów śniegu i gradu trudno nie dostrzec oznak budzącej się do życia przyrody. Wraz z nastaniem wiosny wzrasta ochota na wypełnienie kuchni, a następnie talerza pachnącymi ziołami, sezonowymi owocami, nowalijkami i innymi kolorowymi warzywami. Wszystko to, co regionalne, ekologiczne i zdrowe, znaleźć można na ekorynkach i targowiskach, których w Trójmieście nie brakuje.



Trójmiejskie targowiska


Czy robisz zakupy na ekorynkach?

tak, bardzo często 17%
czasami - najczęściej w weekendy lub przed świętami 13%
rzadko - chciał(a)bym częściej, ale ceny są dla mnie zbyt wysokie 51%
nie, wolę robić zakupy gdzie indziej, np. w marketach czy osiedlowych sklepach 19%
zakończona Łącznie głosów: 572
Klienci targowisk to już nie tylko seniorzy, lecz także ludzie młodzi, którzy cenią sobie produkty "bio" i "eko". Ryneczki stanowią prawdziwy raj również dla chętnie odwiedzających je szefów kuchni, miłośników kulinariów i poszukiwaczy źródła zdrowej, regionalnej oraz ekologicznej żywności.

W tych miejscach często możemy też spróbować wielu produktów przed zakupem, poznać ich pochodzenie, dowiedzieć się, jak są wyrabiane. Wystawcy chętnie dzielą się swoją wiedzą, zdradzają składy produktów, podają sprawdzone przepisy czy proste tricki na ich zastosowanie. Często też udzielają porad żywieniowych i zdrowotnych. Targi zdrowej żywności są czymś znacznie więcej niż tylko miejscem robienia zakupów - to okazja do sąsiedzkich spotkań, spajania lokalnej społeczności i nawiązywania kontaktów. To sprawia, że zakupy w takich miejscach nie tylko diametralnie różnią się od wizyt w marketach, ale mają swój niepowtarzalny, przyjemny klimat, do którego chce się wracać.

Na ekorynkach znajdziemy produkty pochodzące bezpośrednio z kaszubskich upraw i wyroby małych, lokalnych producentów - prawdziwych pasjonatów naturalnego i zdrowego jedzenia - powstające z najwyższej jakości składników. Sposób wytwarzania ekologicznej żywności sprzyja ochronie środowiska. Dzięki bioproduktom nie tylko dbamy o swoje zdrowie, ale także troszczymy się o planetę. Robiąc zakupy w takich miejscach jak ekorynki, wspieramy polską gospodarkę w tym trudnym okresie.

Gdański Bazar Natury



Gdański Bazar Natury, który dwa razy w tygodniu otwiera się na terenie osiedla Garnizon w Gdańsku-WrzeszczuMapka, to największe i najpopularniejsze tego typu miejsce w Trójmieście. Co tydzień można tu spotkać wielu lokalnych dostawców oferujących regionalną i ekologiczną żywność, m.in. warzywa pochodzące z wiejskich ogródków, sery zagrodowe czy wiele rodzajów pieczywa. Na miejscu można wypić świeżo wyciskane soki, a także kawę. Bazar Natury oferuje produkty od sprawdzonych dostawców z rodzinnych, często wielopokoleniowych gospodarstw, a także przysmaki z całego świata.

Zobacz także: Małe galerie sztuki, czyli sklepy z rękodziełem

Można tu zakupić m.in.: wegańskie wypieki bez cukru od Miód Malina Sadki, garmaż, zakwasy i kiszonki od Zakwasowni, sery i przetwory mleczne od Mleczarni Mały Gil oraz Serowarskiego Gospodarstwa Ekologicznego Malinowy Chruśniak, produkty na wagę (np. orzechy i suszone owoce) od Ziemiosfery oraz włoskie sery i wędliny z Farmy Parmy. Tradycyjnie wytwarzane wędliny przywożą J.M. Spychalscy, przetwory, wypieki, pasty, owoce i warzywa zapewnia Oficyna, warzywa, jajka, miody i kasze Ostoja Natury, a syropy, octy i kosmetyki - Wyroby z mniszka.

Są też przetwory w słoikach, świeże soki, ryby, pieczywo z Wypieków Gracjana, pierogi, krokiety i naleśniki z Kuchni Smaków oraz kremy czekoladowe, praliny, owoce w czekoladzie i czekolady wegańskie z Esencji Smaku. Pracownia zupy i chleba Babette przywozi swoje przetwory, chleby i pasty, piekarnia Eres - świeże pieczywo, a Polskie Eko Zagrody - ekologiczny drób. W strefie lokalnych inspiracji co tydzień można spotkać nowych rzemieślników.

W trakcie pandemii uruchomiono też Bazar Natury online. Dzięki temu zdrowe zakupy można zrobić bez wychodzenia z domu. Ulubione produkty od lokalnych dostawców w dogodnym terminie mogą zostać dostarczone pod same drzwi. Zakupy są rozwożone na terenie całego Trójmiasta.

Bazar Natury odbywa się w każdy czwartek w godz. 11-18 oraz w każdą sobotę w godz. 9-15 na terenie Garnizonu (osiedle we Wrzeszczu, ul. Słowackiego 19). Wjazd od ul. Chrzanowskiego przy Starym Maneżu.

EkoRynek w Sopocie



Od 27 marca w każdą sobotę można zrobić zakupy na EkoRynku w Sopocie. Ten nowy cykl targów przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom naturalnych wyrobów od regionalnych wystawców - rolników, gospodarzy, sprzedawców i gastronomów.

Na cotygodniowym targowisku można zaopatrzyć się m.in. w warzywa, owoce, pieczywo, mięso, wędliny, ryby, wysokiej jakości przetwory czy farmerskie sery z różnych zakątków Polski i Europy - z mleka krowiego, koziego, owczego i bawolego. Znaleźć można tutaj szeroki wybór bardzo popularnych w ostatnim czasie kiszonek i zakwasów. Spróbować można także soków z różnych rodzajów jabłek od producenta Stary Sad i miodów z Pasieki Miody Kaliny z Braniewa.

EkoRynek to nie tylko żywność. Nabyć można tutaj naturalne kosmetyki, świece, akcesoria do ćwiczeń i wyroby rękodzieła artystycznego CorlinnArt, takie jak: eleganckie torebki ze sznurka robione szydełkiem, bransoletki wykonane ze szklanych, japońskich koralików na sznureczku czy bawełniane filtry do ekspresów do kawy i dripów.

Poza częścią typowo targową znajduje się tu też przestrzeń gastronomiczna, w której sopoccy restauratorzy proponują specjalną ofertę gotowych dań na wynos. Dla tych, którzy lubią dobrze i zdrowo zjeść, ale niekoniecznie uwielbiają stać przy garach, albo szukają odpoczynku od codziennego gotowania, takie rozwiązanie polegające na połączeniu sobotnich zakupów z zaopatrzeniem się w obiad może być bardzo wygodne.

Czytaj także: Polska gastronomia cofnęła się o sto lat. I jest to powód do dumy!

Tych, którzy zawitają na EkoRynek po raz pierwszy, może zdziwić widok food trucków. W jednym z takich - Holaola Pizzatruck - w piecu opalanym drewnem wypiekana jest pizza na zakwasie. Miłośnicy włoskiego placka na pewno będą zachwyceni możliwością skonsumowania takiego sobotniego śniadania.

Wystawcy EkoRynku czekają na wszystkich miłośników naturalnych wyrobów w każdą sobotę w godz. 8-14 na Sopockim Rynku przy ul. Polnej 8/10Mapka. EkoRynek również oferuje możliwość dostaw. Zamówienia pod wskazany adres bezpiecznie przewożone są w specjalnych samochodowych chłodniach.

Jadłostajnia Kolibki



Ekologiczne produkty od regionalnych dostawców i gospodarstw, własnoręcznie robione przetwory oraz sery zagrodowe - m.in. te produkty - również co sobotę - można nabyć w Jadłostajni Kolibki. Kameralne przedsięwzięcie zlokalizowane w zabytkowej stajniMapka na terenie zespołu pałacowo-parkowego w Kolibkach od ośmiu lat w każdą sobotę przyciąga wielu smakoszy. Atrakcyjna jest już sama lokalizacja - przy okazji zakupów można wybrać się na przyjemny spacer.

Okiem dietetyka: wegańskie odpowiedniki nabiału



Kilkunastu rzemieślników i rolników sprzedaje tu swoje sery, soki, kiszonki, wędliny, ryby, wypieki oraz samodzielnie uprawiane warzywa i owoce. Wszystko naturalne i wysokiej jakości. Na małym targu produktów regionalnych znaleźć można produkty nie tylko smaczne, ale także bogate w walory zdrowotne, które w czasie wzmożonego dbania o siebie i swoją odporność są niezwykle potrzebne. Prosto z ekologicznych upraw trafiają tu pierwsze nowalijki. Po wielkanocnym obżarstwie można uzupełnić witaminy w postaci świeżych owoców i warzyw, shotów, zakwasów i kimchi.

Coś dla siebie znajdą także ci, którym jeszcze mało świątecznych bab, serników i mazurków - jest tu równie duży wybór ciast i czekolad, co kalorycznych serów z mleka krowiego i koziego, gotowych pizz do pieczenia w domu, masła swojskiego wyrobu i produktów mięsnych. Wróciły też wina, nalewki i likiery z owoców i ziół Royal Nature oraz wyroby do spa, pielęgnacji twarzy i ciała Prostej Kostki z Gdyni.

Zakupy w Jadłostajni zrobimy w każdą sobotę w godz. 10-15.

Bazar Bo Ze Wsi



W Gdyni popularnością cieszy się też bazarek Bo Ze Wsi. Dwa razy w tygodniu w zabytkowym budynku po kinie Goplana kilkunastu wystawców oferuje świeże, rzemieślnicze i w 100 proc. naturalne produkty z regionalnych gospodarstw.

W samym centrum miasta nabyć można takie produkty jak: wiejskie jaja, niepryskane warzywa i owoce, kaszubskie sery, wędzone ryby czy rzemieślnicze chleby - np. z pomidorami, orkiszowy, żytni z żurawiną oraz z czarnuszką. Na bazarku czeka pani Renia z domowymi wypiekami, są wyroby garmażeryjne przygotowywane przez Ekolotnię Od Kuchni: domowe pierogi i smaczne zupy, a także wegetariańskie pasty. Kiełbasa z gęsi, indyka i himalajska szara to flagowe produkty z masarni J.M. Spychalscy. Wędliny wytwarzane w tradycyjny sposób, wedle dawnych receptur nie zawierają żadnych konserwantów, wzmacniaczy smaków czy innych chemicznych dodatków.

Czytaj także: Aplikacje, które ograniczają marnowanie jedzenia

Szeroki wybór olejów i kwasów pomagających na różne dolegliwości kusi już od wejścia. W najbliższych dniach także ostatnia okazja, aby zaopatrzyć się w sok z brzozy, na który powoli kończy się sezon. Ciężko przejść obojętnie również obok stoiska z suszonymi owocami i orzechami. Dostać tu można suszone figi przysypane mąką ryżową, różne odmiany daktyli, suszone plastry ananasa, lekko kwaskowate suszone maliny, stanowiące idealny dodatek do herbaty na nadal chłodne wiosenne wieczory, czy tzw. superfoods, np. miechunkę, morwę, chia.

Bazar Bo Ze Wsi czynny jest w czwartki w godz. 12-17 i soboty w godz. 10-14 w budynku przy skwerze Kościuszki 10/12 - wejście od ul. ŻeromskiegoMapka.

Opinie wybrane


wszystkie opinie (115)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najnowsze

więcej artykułów »

29

maja

Supernova: Otwarcie Square Gdańsk, Ulica Elektryków

09

czerwca

Restaurant Week Trójmiasto,

Rozrywka

"Nie ma lepszego miejsca na imprezę". Tłumy na otwarciu Ulicy Elektryków
Tłumy na otwarciu Ulicy Elektryków

Kultura

Art Inkubator Goyki 3. Zobacz, jak wygląda odrestaurowana willa
Willa Goyki 3 została odrestaurowana
"Mewia trylogia", kultowa powieść o "mewkach" z Nowego Portu powraca
Mewki z Nowego Portu wracają!

Nowe lokale

Kulinarny Motyw

Restauracje
Sopot
Bohaterów Monte Cassino 14/16

Mexeat

Restauracje
Gdynia
Świętojańska 30