- 1 Ranking restauracji w Trójmieście (29 opinii)
- 2 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (143 opinie)
- 3 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (28 opinii)
- 4 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (40 opinii)
- 5 Grill wege: 7 bezmięsnych propozycji (89 opinii)
- 6 Trójmiejscy restauratorzy wyróżnieni (34 opinie)
Śniadanie w centrum handlowym i na Hali Targowej
Śniadania na mieście, szczególnie w weekendy, jemy coraz chętniej. Zazwyczaj w restauracji, ale czemu nie przenieść tego zwyczaju do centrum handlowego albo na targowisko? Poranne uczty kulinarne w najbliższą sobotę i niedzielę zorganizowane zostaną w Stacji Food Hall oraz na Hali Targowej w Gdyni.
Stacja Śniadaniowa czynna jest codziennie od godz. 10 i tworzą ją głównie trzy koncepty: Stacja Marmolada serwująca gofry wytrawne i słodkie, tosty i bajgle na ciepło; bar z sokami, sałatkami i koktajlami Ale Koper oraz Coffee & Cake by Tomasz Deker z deserami i wypiekami. Po meksykańsku śniadanie zjemy w barze Pinata, mięsne kanapki serwuje Belly, naleśniki Naleśniki&Pancakes.
- Restauracje prezentują nie tylko okazjonalne menu, ale także oferują możliwość kupna własnych produktów na wynos, takich jak: chleb, przetwory, wypieki na słodko, smarowidła do kanapek, dżemy - mówi Larysa Sałamacha ze Stacji Food Hall.
W każdą sobotę i niedzielę w godz. 9-15 odbywają się również animacje dla dzieci. Oprócz tego w każdą niedzielę w godz. 12-14 odbywają się warsztaty dla dzieci w studiu kulinarnym The Kitchen. Udział w animacjach jest bezpłatny, zaś warsztaty kosztują od 60 zł.
Z kolei na Hali Targowej w Gdyni zorganizowano Mistrzostwa Śniadaniowe. To pomysł urzędników na zachęcenie mieszkańców do robienia zakupów na halach, u lokalnych handlarzy, z którymi o każdym produkcie można porozmawiać.
- O tytuł mistrza zmierzy się pięć drużyn, w każdej od dwóch do pięciu osób. W określonym czasie poproszone zostaną o zakup wybranych produktów na hali, które chcą wykorzystać, by zaproponować autorskie śniadanie. Liczy się kreatywność, szybka reakcja i estetyka na talerzu. Przede wszystkim uczta śniadaniowa będzie musiała dotyczyć kilku istotnych haseł: lokalność produktu, niemarnowanie jedzenia, ekonomika produktu, zdrowe śniadanie i różnorodność - tłumaczy Marta Jakubowska z Agencji Rozwoju Gdyni, która organizuje wydarzenie.
Najlepszą drużynę czekają nagrody, a wszystkich uczestników i widzów - degustacja przyrządzonych smakołyków. Impreza odbędzie się w sobotę w godz. 9:30-11 na Hali Łukowej. Ponadto o godz. 11:30 rozpocznie się spacer kulinarno-rzemieślniczy z przewodnikiem, który przybliży ciekawostki i osobliwe historie rodzinnego, wielopokoleniowego biznesu kupieckiego na halach. Podczas spaceru będzie można skosztować regionalnych smaków. Wstęp wolny.
Miejsca
Wydarzenia
Zobacz także
Opinie (70) 1 zablokowana
-
2019-11-27 07:26
W którym koncepcie
serwują autorskie sniadania? Szczególnie zależy mi aby użyte były bio-ekologiczne produkty, kraftowe soki i koniecznie rzemieślnicze jogurty na bazie odtłuszczonego mleka z kóz andaluzyjskich. Preferowana bezkofeinowa kawa sojowa dosładzana nierafinowanym cukrem trzcinowym. Byłoby mega gdyby do tego lokalu można dojechać hulajnogą tylko nie za daleko bo sól się wżera w gole kostki
- 12 0
-
2019-11-27 06:05
Pizzeria skrzypek
Śniadania serwują od 11.00 :-)))) powodzenia
- 2 0
-
2019-11-26 22:12
tobbys carvery 4,5gbp za all you can eat breakfast
Jajka fasola pieczone puree kielbaski pieczarki pomidory bekon kaszanka frytki do tego tosty drzemy i kawa herbata ile chcesz.
Bez szału nic specjalnego ale duzo tanio i kalorycznie.
Polecam- 0 0
-
2019-11-26 22:01
W Hali
Na hali? Czy co, będą siedzieli na dachu??? Czy tu chodzi o halę w górach?
- 4 0
-
2019-11-26 21:59
śniadanie na mieście od 09:00???!!!
mam na .08:00, jak zreszta dużo innych ludzi pracy tez. a wielu nawet wcześniej. to dla kogo to jest??? chętnie bym chwycił w locie bule i kawę, lecz nie dla mnie te frykasy
- 3 0
-
2019-11-26 18:57
Tak wszyscy narzekają, że na mieście śniadania są drogie, a jak się pójdzie do marmolady w garnizonie albo alei 44 to nie ma szans na stolik nawet w tygodniu. Popyt jednak jest.
- 2 1
-
2019-11-26 13:48
(1)
polecam jajecznicę na boczku w słonecznym. do tego bułeczka z masłem i komopcik. pycha!
- 10 0
-
2019-11-26 18:47
Chyba z podniecenia nie napisałeś boczusiu.
- 1 0
-
2019-11-26 15:21
(1)
Kto pamięta śniadania w Kosakowie na ul Swietojanskiej u gory. Kakao w kubkach barowych, jajecznicę, bułka z masłem. Wysokie taborety.
Albo obiad w na 10 Lutego w sklepie z rybami. Obiad rybny ze świeżych ryb.- 15 0
-
2019-11-26 18:29
Przykrość
solidaruchom czynisz !
- 1 0
-
2019-11-26 14:00
Ja na śniadanie (2)
niezmiennie od lat: zupa chmielowa w SKM i dokładka przed bramą zakładu.
- 20 5
-
2019-11-26 18:28
Co z trząsawką rąk ?
Wiązesz ,trzymasz w kieszeni , czy przestałeś już zwracać uwagę .
- 2 1
-
2019-11-26 15:07
Tak bez papieroska?
Prawdziwe wiedeńskie śniadanie wymaga nieco ulotnego aromatu
- 12 0
-
2019-11-26 16:45
A kiedy Kolacje -)
- 3 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.