• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Specjały XIX-wiecznej kuchni w gdańskich restauracjach

Magda Mielke
6 stycznia 2023 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (55)
W albumie kulinarnym "Smaki Gdańska" zamieszczono setkę przepisów na dania, jakie przygotowywali dawni gdańszczanie. Teraz potraw tych można spróbować w kilku gdańskich restauracjach. W albumie kulinarnym "Smaki Gdańska" zamieszczono setkę przepisów na dania, jakie przygotowywali dawni gdańszczanie. Teraz potraw tych można spróbować w kilku gdańskich restauracjach.

Udko z kaczki, ciasto śliwkowe, zielona zupa ziołowa, masło sardelowe czy poncz - to tylko niektóre z dań, które można znaleźć w "Gdańskiej książce kucharskiej" z 1858 r. Dzięki projektowi "Smaki Gdańska" tych XIX-wiecznych potraw spróbujemy w kilku gdańskich restauracjach.



Polecane restauracje w Gdyni, Sopocie i Gdańsku


Czy lubisz smakować dań kuchni regionalnej?

Zaczęło się od książki kucharskiej "Smaki Gdańska" autorstwa Katarzyny FiszerAleksandry Kucharskiej. Autorki przypomniały i dostosowały do dzisiejszych możliwości XIX-wieczną gdańską książkę kucharską. Publikacja stała się podstawą szlaku kulinarnego, który swoją premierę miał podczas ubiegłorocznego Jarmarku św. Dominika.

Projekt jednak nie zakończył się wraz z Jarmarkiem. Dzięki wspólnej akcji Gdańskiej Organizacji Turystycznej Visit Gdansk oraz Międzynarodowych Targów Gdańskich "Smaki Gdańska" jako szlak kulinarny zostały wprowadzone jako pakiet w ramach Karty Turysty.

Kulinarna archeologia, czyli jak odtworzono 100 dań kuchni dawnego Gdańska Kulinarna archeologia, czyli jak odtworzono 100 dań kuchni dawnego Gdańska

Wyjątkowy szlak kulinarny



W projekcie udział bierze kilka lokalnych restauracji, znajdujących się zarówno w pobliżu Głównego Miasta, jak i w dalszych częściach miasta: restauracja Ducha66, Winestone (restauracja hotelu Mercure Gdańsk Stare Miasto), Elephant Club, Mercato, BonŻur, Horizon oraz restauracja Vidokówka w Olivia Star. Lokale te podjęły wyzwanie, aby odtworzyć dawne gdańskie przepisy. W każdym z tych miejsc znajdziemy nowe pozycje w menu - specjalne potrawy nawiązujące do gdańskiej tradycji.

Aby skorzystać ze specjalnego menu inspirowanego książką "Smaki Gdańska", wystarczy zakupić pakiet w ramach Karty Turysty. Do wyboru są trzy opcje: pakiet solo, duet albo kwartet.

  • Dla posiadaczy pakietu "Smaki Gdańska" lokalne restauracje przygotowały specjalne zestawy dań, inspirowane XIX-wieczną gdańską kuchnią.
  • Dla posiadaczy pakietu "Smaki Gdańska" lokalne restauracje przygotowały specjalne zestawy dań, inspirowane XIX-wieczną gdańską kuchnią.
  • Dla posiadaczy pakietu "Smaki Gdańska" lokalne restauracje przygotowały specjalne zestawy dań, inspirowane XIX-wieczną gdańską kuchnią.
  • Dla posiadaczy pakietu "Smaki Gdańska" lokalne restauracje przygotowały specjalne zestawy dań, inspirowane XIX-wieczną gdańską kuchnią.
  • Dla posiadaczy pakietu "Smaki Gdańska" lokalne restauracje przygotowały specjalne zestawy dań, inspirowane XIX-wieczną gdańską kuchnią.
  • Dla posiadaczy pakietu "Smaki Gdańska" lokalne restauracje przygotowały specjalne zestawy dań, inspirowane XIX-wieczną gdańską kuchnią.
W ramach opcji Solo (120 zł) mamy do wykorzystania jeden zestaw "Smaki Gdańska" w wybranej restauracji partnerskiej. W pakiecie Duet (216 zł) otrzymujemy do wykorzystania dwa zestawy "Smaki Gdańska". Można zjeść je samemu w dwóch wybranych restauracjach partnerskich albo zabrać ze sobą osobę towarzyszącą na kolację do jednej restauracji. W ostatniej opcji - Kwartet (411 zł) - mamy do wykorzystania cztery zestawy "Smaki Gdańska". W tym przypadku również można zjeść je samemu w czterech spośród restauracji partnerskich, zabrać ze sobą na kolację do dwóch restauracji osobę towarzyszącą albo zabrać ze sobą trójkę przyjaciół i zjeść wszystkie cztery zestawy w jednej restauracji. Pakiety ważne są 30 dni od daty zakupu.


Potrawy inspirowane XIX-wiecznymi przepisami



Restauracja Vidokówka w ramach "Smaków Gdańska" przygotowała menu składające się z kalafiora w sosie śmietanowym z rakami, klarowanego rosołu z parmezanem oraz zrazów z cielęciny z piklowanym burakiem i kaszą gryczaną. W Ducha66 zestaw "Smaki Gdańska" obejmuje: pasztet z gęsich wątróbek, polędwiczkę wieprzową oraz ciasto ze śliwkami. W Elephant Club spróbujemy sałatki śledziowej na inny sposób, kaczki z kasztanami, tortu jabłkowego i lemoniady po Gdańsku. Zaś menu Mercato składa się ze śledzia, rosołu z ogonów wołowych, udka z kaczki i grzańca.

Wydarzenia kulinarne w Trójmieście


Specjalny zestaw dań, inspirowany XIX-wieczną gdańską kuchnią, znajdziemy też w Winestone. W jego skład wchodzą: zielona zupa ziołowa, pieczone młode kurczę w sosie agrestowym oraz poncz. Restauracja Horizon w ramach Smaków Gdańska proponuje zestaw: jabłka faszerowane migdałami, zieloną zupę ziołową i brązową duszoną kaczkę. W BonŻur spróbujemy zaś bażanta z wątróbką drobiową, babki z ponczem owocowym i ananasem oraz ozora cielęcego.

  • Dla posiadaczy pakietu "Smaki Gdańska" lokalne restauracje przygotowały specjalne zestawy dań, inspirowane XIX-wieczną gdańską kuchnią.
  • Dla posiadaczy pakietu "Smaki Gdańska" lokalne restauracje przygotowały specjalne zestawy dań, inspirowane XIX-wieczną gdańską kuchnią.
  • Dla posiadaczy pakietu "Smaki Gdańska" lokalne restauracje przygotowały specjalne zestawy dań, inspirowane XIX-wieczną gdańską kuchnią.
  • Dla posiadaczy pakietu "Smaki Gdańska" lokalne restauracje przygotowały specjalne zestawy dań, inspirowane XIX-wieczną gdańską kuchnią.
  • Dla posiadaczy pakietu "Smaki Gdańska" lokalne restauracje przygotowały specjalne zestawy dań, inspirowane XIX-wieczną gdańską kuchnią.
  • Dla posiadaczy pakietu "Smaki Gdańska" lokalne restauracje przygotowały specjalne zestawy dań, inspirowane XIX-wieczną gdańską kuchnią.

Co jadali dawni gdańszczanie?



Książka "Smaki Gdańska" została wydana przez wydawnictwo Bernardinum. Książka "Smaki Gdańska" została wydana przez wydawnictwo Bernardinum.
W wyniku spotkania dwóch gdańszczanek: fotografki Katarzyny Fiszer oraz muzealniczki i rekonstruktorki kulinarnej Aleksandry Kucharskiej, ich zamiłowania do jedzenia, historii i piękna powstała książka, która łączy w sobie smaki i aromaty dawnego mieszczańskiego życia.

Dowiemy się z niej m.in.: czym są "biedni rycerze", jak przyrządzić ryżowe kąski albo pieczone młode kurczęta w sosie agrestowym czy skąd w kuchni gdańskiej wzięły się lody z ananasa. Przepisy dostosowano do dostępnych dziś składników, natomiast zilustrowano je zdjęciami nawiązującymi stylistyką do XVII- i XVIII-wiecznych martwych natur. Dania z XIX-wiecznej książki kucharskiej można samemu odtworzyć w domowym zaciszu albo udać się do jednej ze wspomnianych restauracji. Wszystko po to, aby na własnym podniebieniu sprawdzić wyjątkowość dawnej gdańskiej kuchni.

Miejsca

Opinie (55) 2 zablokowane

Wszystkie opinie

  • mam tę książkę

    jak dotąd zrobiłam jedno danie, było pyszne.

    • 0 0

  • Raki były kiedyś tradycją w Gdańsku. (4)

    Raki ze Stogów. Dziś próżno by łowić raki w tak zanieczyszczonych wodach gdańskich.

    • 21 0

    • Bzdura, Martwa Wisła z roku na rok w lepszej kondycji.

      • 0 0

    • (1)

      Wiślinka nieopodal, to o raka nietrudno.

      • 8 4

      • Bzdury powielasz.

        • 2 4

    • teraz też są tradycją. Najwięcej raków w Polsce

      • 6 3

  • Opinia wyróżniona

    (3)

    Mięsko z rączka mniamm. 30 lat temu jeździliśmy na raki gdzieś nad jezioro pomiędzy Żukowem a Borkowem/Borowem. No a kilkadziesiąt lat temu na stogach były... Kraby!

    • 23 1

    • Były i są!

      • 0 0

    • Taki w kanale Raduni

      Mój ojciec ~60 lat temu kąpał się i łowił raki w kanale Raduni na wysokości Zaroślaka/Biskupiej Górki.
      Ja sam poławiałem je w jez. dąbrowskim koło Gołubia. Bardzo smaczne, ale szkoda odbierać im życie dla małego kawałka mięsa.

      • 6 0

    • I rekiny

      • 0 6

  • Gdańska kuchnia, to na pewno nie kresowa kutia tak jak niektórzy myślą.

    • 1 0

  • Tylko niech mi ktoś wyjaśni po co tak komplikować zakup tych dan? Karta turysty potem zakup pakietu potem do restauracji itp. Ciekaw jestem ile z tego dostają restauracje a ile operator tego pomysłu

    • 0 0

  • Pasztet, udko, lub sałatka za 120zł. - na bogato (2)

    Bo w końcu, kto biednemu zabroni bogato żyć

    • 3 1

    • Raczej 3 dania za 120 zł. I takiego zestawienia nie ma w żadnej z restauracji

      • 0 0

    • Na gaz zarabiają

      • 0 1

  • A gdzie słynny deser mleko gdańskie?

    no gdzie ?

    • 0 0

  • Karta Turysty? (1)

    Hmmm. Zestawy można zakupić posiadając kartę turysty. A jak się jest z Trójmiasta to z menu jeszcze drożej? Pięknie.

    • 1 1

    • Możesz także przez kartę mieszkańca lub odebrać kartę turysty. Nie rób problemów

      • 0 0

  • Kaszubi to ino kartofle jedli (1)

    To niedobry naród

    • 1 2

    • Śledzia po kaszubsku tez jedli.

      • 0 0

  • Specjal gdanski zupa bursztynowa z morsztynem. Kluski z kaszy mannej w zupie.

    • 1 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane