- 1 10 najlepszych trójmiejskich restauracji (69 opinii)
- 2 Jemy na mieście: Garden Food&Cafe (55 opinii)
- 3 Ranking restauracji w Trójmieście (46 opinii)
- 4 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (40 opinii)
- 5 Trójmiejscy restauratorzy wyróżnieni (34 opinie)
- 6 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (34 opinie)
Sposób na zaparzenie najlepszej kawy. Od czego zależy?
Wielu z nas nie wyobraża sobie bez niej dnia. Kawa budzi emocje i - według większości źródeł - ludzkie umysły. Miłośnicy tego napoju mają zwykle swoje ulubione sposoby na zaparzanie go i potrafią się nawet na ten temat pokłócić. Czy istnieje jeden, uniwersalny sposób przygotowania, który przekona wszystkich, nawet kawosceptyków?
Ekspresy ciśnieniowe i przelewowe, kapsułki, kawiarka, french press, aeropress, chemex, kawa rozpuszczalna i sypana... Sposobów na zaparzanie tego napoju jest wiele. To, jak smakuje nam napój przygotowany w konkretny sposób, zależy głównie od naszych osobniczych upodobań, czyli po prostu tego, jak odbieramy dany smak.
Ta sama kawa, inny smak
Co ciekawe, nasza ulubiona kawa każdego dnia może smakować nam odrobinę inaczej. Dlaczego?
- Dużym wyzwaniem dla baristów jest wypracowanie powtarzalności - mówi Marcin Harabin, roastmaster z Cafe Ina. - Smak kawy zależy od wielu czynników, na które mamy wpływ w trakcie procesu przygotowania jej. Z tego względu nawet ta sama kawa zaparzona tą samą techniką może smakować inaczej w zależności od tego, jak zostanie przyrządzona.
- Kawa zaparzona np. w ekspresie przelewowym będzie smakowała inaczej niż w ekspresie ciśnieniowym - mówi Marcin Potkański, właściciel palarni kawy Mitte Cafe. - Ta z "przelewu" będzie łagodniejsza w smaku, z kolei ta z ciśnieniowego, gdzie będziemy parzyć głównie espresso jako bazę naszego naparu, będzie bardziej wyrazista, czyli idealna gdy łączymy kawę z mlekiem.
- Na smak naparu z kawy wpływa wiele czynników tj. region, gatunek, metoda obróbki ziarna zielonego, stopień palenia, umiejętność, jak i metoda przygotowania naparu - mówi Piotr Durlik z Palarni Skład Kawy. - Ta sama kawa parzona w różny sposób będzie smakowała inaczej. Kawy jasno palone - proper roast - dobrze odnajdą się w większości metod alternatywnych np. Drip, Aeropress, Chemex, Kalita. Dzięki dobraniu odpowiedniej metody możemy uzyskać inne efekty: większą słodycz, gładsze body (cielistość) czy przyjemną owocową kwasowość. Kawy palone ciemniej - espresso roast - dobrze odnajdą się w ekspresach kolbowych, automatycznych, kawiarce czy frenchpressie, dając zupełnie inne odczucia sensoryczne.
Kawa. Jak wpływa na nasz organizm?
Ranking najlepszej kawy
A co z samymi ziarnami kawy? Czy kawę można zaklasyfikować jako lepszą od innej? Okazuje się, że tak - istnieją w miarę obiektywne sposoby oceny.
- Jeśli szukamy ziaren najlepszej jakości, z segmentu specialty, możemy natknąć się na ich punktację (od 80 do 100 punktów) - mówi Weronika Orzechowska z palarni kawy Kawana. - Żeby punktacja była obiektywna, kawy muszą być parzone według tych samych procedur, niezależnie od tego, czy oceniane są ziarna z Meksyku czy z małej plantacji w Kenii. Metodą cuppingu, czyli testowania zaparzonej kawy, jest zalewanie jej gorącą wodą w odpowiedniej proporcji (6 g kawy na 100 ml wody). Taki napar jest oceniany pod kątem aromatów i smaków. Zatem ten sposób wielu ekspertów uznaje za najlepszy, bo najbardziej miarodajny.
Ekspres do kawy do domu
Jeśli decydujemy się na zakup ekspresu do kawy do domu, stajemy przed szerokim wyborem urządzeń. Intuicyjnie możemy stwierdzić, że podobnie jak ma to miejsce w przypadku wielu innych sprzętów, im wyższa cena, tym lepsza jakość. Warto wiedzieć, że w kwestii kawy sprawa jest nieco bardziej skomplikowana.
- W przypadku ekspresów jakość i smak parzonej kawy nie zależą wprost od ceny urządzenia - mówi Marcin Harabin. - Wysoka cena ekspresów stawianych np. w biurach, wynika głównie z ich wysokiej wydajności.
- Stawiałabym na prostotę: ekspres z kolbą, regulowany młynek, samodzielne pienienie mleka i tym podobne funkcje - doradza Weronika Orzechowska. - Automatyczne ekspresy potrafią przelać kawę w 5-10 sekund, ale będzie ona wodnista, płaska w smaku, a do tego zawierająca naprawdę mało kofeiny. Warto zainwestować te dwie minuty więcej, żeby otrzymać kawę rodem z najlepszej kawiarni. Są jednak osoby, którym brakuje czasu i chcą dwoma przyciskami stworzyć poranne cappuccino. Wówczas konserwujmy ekspres regularnie, odkamieniajmy go, ale przede wszystkim nie miejmy pretensji do palarni kaw lub producentów, że kawa nie spełnia naszych oczekiwań i wcale nie smakuje jak sugeruje opis.
- Wiadomo jednak, że z ceną bardzo często idzie jakość wykonania poszczególnych podzespołów, elementów obudowy czy design - dodaje Piotr Durlik. - Czasami za wyższą ceną idzie marka albo przekombinowany sprzęt z wieloma niepotrzebnymi funkcjami. Ja osobiście stawiam na solidność, prostotę i dobry filtr do wody.
A jeśli nie ekspres, to co?
Jeśli nie jesteśmy wcale przekonani, że to właśnie kawa z ekspresu smakuje nam najlepiej, warto abyśmy rozważyli też alternatywy.
- Co do zasady, najlepsze kawy na świecie zaparzamy metodami alternatywnymi, w tym głównie tzw. ręcznymi - poprzez dripper (przelew) bądź aeropress - przyznaje Marcin Potkański.
- Do domu polecam zaopatrzyć się w solidny ekspres automatyczny albo podstawowy zestaw do metod alternatywnych, czyli: drip, chemex lub kawiarkę, czajnik, dobry młynek żarnowy oraz dobre ziarno kawy - mówi Piotr Durlik.
- Joanna Skutkiewiczj.karjalainen@trojmiasto.pl
Miejsca
Opinie (138) 5 zablokowanych
-
2021-05-09 17:56
Ziarno kawy , mielone przed parzeniem (1)
Moja kawa jest na świeżo mielona i zalewana w stożku plastikowym przez filtr, polecam, zapach i smak boski. Kawa z lidla , bio
Ta sama kawa przez expres ciśnieniowy jest ochydna.- 0 0
-
2021-05-09 18:56
eee straciłem węch. wieki temu, żeby nie było
- 0 0
-
2021-05-09 18:40
Ja to proszę Państwa wsypuję dwie łyżeczki kawy, zalewam wrzątkiem, czekam 3 min 40 sekund, zalewam mlekiem, czekam 53 sekundy, zasiadam i piję. Do tego śniadanie, krosant, jajecznica, potem brandy i na miasto.
- 9 3
-
2021-05-09 18:56
piję Inkę !
- 3 0
-
2021-05-10 11:20
(1)
Dziś z każdej dziedziny życia można stworzyć naukę. Można doktoryzować się z jazdy rowerem, wędkarstwa podlodowego więc również z parzenia kawy. Właśnie wykorzystanie nauki pozwala potem żądać za 0,15 litra wody z kranu i naparstek mielonej kawy 12 złotych. Gdy nie stosowano nauki kawa w kawiarni "Morska" albo "Kameralna" / obie już nie istnieją / kosztowała 3 zł , mniej więcej tyle co bochenek chleba albo małe piwo w sklepie czyli porównywalnie tak jak dziś. Naukowo zrobiona kawa musi zwrócić w ciągu tygodnia koszt studiów kawoznawstwa, bo koszt surowca zwraca się dziesięciokrotnie.
- 1 0
-
2021-09-09 16:43
a ile to jest koszt surowca?
- 0 0
-
2021-05-10 13:18
A ja piję rozpuszczalne siki i też mi smakują
- 0 1
-
2021-05-10 18:10
Kamwangi
Szanowni Państwo
dla mnie najlepsza kawa to Kenya Kamwangi z miasta Embu w regionie Kirinyaga , 1800m npm odmiana: AA, SL34, Washed, 88 w punktacji. Zaparzona w Chemex 32g/520ml/ 3:18, temp 92.
Profil ciemnych czerwonych owoców i ziół.- 0 1
-
2021-05-11 14:05
Ziarna sa najwazniejsze
Takiej kawy jaka pilem od ulicznego sprzedawcy w Brazylii nie pilem nigdy wiecej, a bylem wszedzie. USA, Italy,Indonesia,Jamaica , Polska ....
- 1 1
-
2021-05-11 19:25
Hahaha, najlepsza kawa?
Nikt nie potrafi zrobić tak pysznej kawy jak ja!
Na dnie kubka syf, na to kawa i zalać wrzątkiem, na to napluć i podać nielubianym gościom tak by ze smakiem wypili i niczego się nie domyślili ;)
Specjalna wersja dla teściowej jest jeszcze z białą wkładką, ale o tym to gdzie indziej.
Dla siebie mam kawiarkę siemens, kawa wychodzi pyszna...
A w szkole na stołówce to parzyli zbożową w wiadrze metalowym ..- 0 0
-
2021-05-12 15:35
Kawal schaba i kawa. d**ile niech intenpretuja, kwestionuja i przywoluja cieczke.
- 0 0
-
2021-05-15 16:52
A my pijemy Dallmayr z automatu Krups.
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.