• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Świąteczne piwa z browarów restauracyjnych

Łukasz Stafiej
12 grudnia 2019 (artykuł sprzed 4 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Gdzie wyrzucić choinkę po świętach
Specjalne piwo świąteczne to pole do popisu dla trójmiejskich piwowarów. Specjalne piwo świąteczne to pole do popisu dla trójmiejskich piwowarów.

Browary restauracyjne prześcigają się w pomysłach na piwa okolicznościowe. Browar Miejski Sopot, PG4 i Brovarnia przygotowały specjalne trunki z okazji świąt Bożego Narodzenia.



Wigilie firmowe w Trójmieście


Czy śledzisz premiery piwne w Trójmieście?

Każda okazja jest dla piwowara dobra, aby pobawić się mieszaniną chmieli, słodów i dodatków, które chciałby zawrzeć w trunku. W okresie świąt Bożego Narodzenia browary celują głównie w piwa cięższe, treściwsze. Zgodnie z zasadą: skoro jest zimno, warto się piwem rozgrzać.

Adam Żemetro, główny piwowar restauracji Browar Miejski Sopot, tłumaczy: - Co roku staramy się zaskoczyć naszych klientów jakimś nietypowym piwem. W zeszłym roku był to porter bałtycki, w tym roku będą to aż trzy piwa w edycji limitowanej. Każde w zupełnie odmiennym stylu.
Pierwszy to Bourbon Barrel Aged Baltic Porter, czyli czarno-rubinowa perła polskiego browarnictwa - w tym przypadku wzmocniona półrocznym leżakowaniem w beczce po bourbonie. Kolejny to Imperial Stout - starszy, jeszcze ciemniejszy, mocniejszy i bardziej rozgrzewający brat porteru znad Bałtyku. Na koniec prawdziwa ciekawostka - Wine Barrel Aged Smoked Double Bock.

Browary restauracyjne w Trójmieście


- Nietypowy mariaż klasycznego piwa niemieckiego (Koźlak) z klasycznym piwem belgijskim (Flanders Red Ale). Ta alchemiczna mieszanka została wzbogacona aromatami typowymi dla alkoholi leżakowanych w dębowych beczkach - wanilia, dębina, sherry czy rum. Piwo to leżakowało ponad pół roku w beczce po czerwonym winie i w aromacie właśnie bardziej wino niż piwo przypomina - opowiada Żemetro.
Piwo, które ze świętami kojarzyć może się wręcz dosłownie, a więc piernikowe, przygotowała Brovarnia. To trunek, który ma przywoływać smaki świątecznego deseru - znajdziemy w nim charakterystyczne nuty marcepanu, migdałów, wanilii czy cynamonu.

Główny piwowar PG4 Johannes Herberg przygotował specjalne piwo Gdańskie Mocne. Główny piwowar PG4 Johannes Herberg przygotował specjalne piwo Gdańskie Mocne.
- Podbudową piwa świątecznego jest styl Brown Ale - piwo górnej fermentacji o delikatnie słodkim, słodowym, czekoladowo-ciasteczkowym profilu. Piwo pełne, deserowe, dobrze komponuje się ze świątecznymi wypiekami i tradycyjnymi specjałami świątecznej kuchni staropolskiej - informuje Krzysztof Stieler z Brovarni.
Warto dodać, że świątecznemu piwu w Brovarni towarzyszy specjalne, sparowane z nim menu. Można zjeść m.in. wigilijny barszcz z nutą malin, konfitowane udo gęsie czy filet z karpia w migdałach i sosie piernikowym.

Także w browarze PG4 uwarzono warkę świątecznego piwa. Gdańskie Mocne, bo tak się trunek nazywa, jest najbardziej klasycznym spośród wszystkich świątecznych przygotowanych przez trójmiejskie browary.

- To nawiązanie do Gdańskiego Piwa Stołowego (Tafelbier), jego mocna odmiana - tłumaczy główny piwowar PG4 Johannes Herberg. - Tak jak w przeszłości jest to piwo górnej fermentacji, zawiera różne gatunki zbóż, m.in. jęczmień, pszenicę, orkisz i żyto i jest bardzo mocno chmielone. Posiada bogaty smak, a przyjemną gorycz doskonale balansuje nuta suszonych owoców.

Miejsca

Opinie (79) ponad 10 zablokowanych

  • idą Święta, ida Święta

    I to mi się podoba, dla każdego coś miłego. I tak trzymać. Nawiasem mówiąc właśnie miałem okazję próbowac piwka świąteczne z dwóch browarów z różnychn krancow Polski - Korzenne z browaru Bytów i Pilsvar Świąteczne (!, nomen omen! :-) z browaru Pilsweizer. Oba fajne.

    • 3 3

  • Co jest lepsze od piwa? (3)

    Dwa piwa

    • 33 11

    • Kwas chlebowy jest lepszy

      • 2 3

    • za co te minusy? (1)

      • 8 5

      • kobiety minusują, myślą że lepsze od piwa jest żarcie czekoladek i wino w towarzystwie kota ;)

        • 7 3

  • Jaki jest napój na "K"?

    Krzynka piwa.
    A na "E"?
    Ewentualnie druga krzynka piwa.

    • 3 4

  • uwaga uwaga- tylko i wyłącznie

    Harnaś z puchy Harnaś z puchy

    • 3 5

  • artykul o piwie i wiadomo, ze bedzie pg4. szkoda tylko, ze jakosc piwa mialka

    • 3 5

  • No brodaci hipsterzy w jajościskach do dzieła:)

    • 16 4

  • Zacznijmy od tego, że piwo w tych przybytkach... (1)

    ...serwowane jest za zimne. Rozumiem pszeniczne, rozumiem jeszcze pilsa, ale wszystkie bardziej treściwe i zwłaszcza złożone w smaku gatunki ciemne, powinny być podawane na start w 12 a nawet 14 st. C.
    Pierwsze co robię nawet ze zwykłym lagerem, zamiast cieszyć się jego smakiem, to przez dobre 2-3 minuty ogrzewam szklankę dłońmi. Za niska temperatura zabija smak, ale większości pewnie to odpowiada, bo oni i tak smaku nie czują, skoro wyskakują co rusz na fajkę przed lokal.

    • 32 6

    • Święta prawda.

      • 8 4

  • Kiedyś wypiłem piwo

    Powiem więcej było ono w butelce ! Ah co to był za smak , łechtało moje podniebienie niczym szprota pelikana

    • 18 11

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane