- 1 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (16 opinii)
- 2 Ranking restauracji w Trójmieście (6 opinii)
- 3 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (137 opinii)
- 4 Grill wege: 7 bezmięsnych propozycji (89 opinii)
- 5 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (40 opinii)
- 6 Trójmiejscy restauratorzy wyróżnieni (33 opinie)
Świąteczne piwa z browarów restauracyjnych
Browary restauracyjne prześcigają się w pomysłach na piwa okolicznościowe. Browar Miejski Sopot, PG4 i Brovarnia przygotowały specjalne trunki z okazji świąt Bożego Narodzenia.
Wigilie firmowe w Trójmieście
Adam Żemetro, główny piwowar restauracji Browar Miejski Sopot, tłumaczy: - Co roku staramy się zaskoczyć naszych klientów jakimś nietypowym piwem. W zeszłym roku był to porter bałtycki, w tym roku będą to aż trzy piwa w edycji limitowanej. Każde w zupełnie odmiennym stylu.
Pierwszy to Bourbon Barrel Aged Baltic Porter, czyli czarno-rubinowa perła polskiego browarnictwa - w tym przypadku wzmocniona półrocznym leżakowaniem w beczce po bourbonie. Kolejny to Imperial Stout - starszy, jeszcze ciemniejszy, mocniejszy i bardziej rozgrzewający brat porteru znad Bałtyku. Na koniec prawdziwa ciekawostka - Wine Barrel Aged Smoked Double Bock.
Browary restauracyjne w Trójmieście
- Nietypowy mariaż klasycznego piwa niemieckiego (Koźlak) z klasycznym piwem belgijskim (Flanders Red Ale). Ta alchemiczna mieszanka została wzbogacona aromatami typowymi dla alkoholi leżakowanych w dębowych beczkach - wanilia, dębina, sherry czy rum. Piwo to leżakowało ponad pół roku w beczce po czerwonym winie i w aromacie właśnie bardziej wino niż piwo przypomina - opowiada Żemetro.
Piwo, które ze świętami kojarzyć może się wręcz dosłownie, a więc piernikowe, przygotowała Brovarnia. To trunek, który ma przywoływać smaki świątecznego deseru - znajdziemy w nim charakterystyczne nuty marcepanu, migdałów, wanilii czy cynamonu.
- Podbudową piwa świątecznego jest styl Brown Ale - piwo górnej fermentacji o delikatnie słodkim, słodowym, czekoladowo-ciasteczkowym profilu. Piwo pełne, deserowe, dobrze komponuje się ze świątecznymi wypiekami i tradycyjnymi specjałami świątecznej kuchni staropolskiej - informuje Krzysztof Stieler z Brovarni.
Warto dodać, że świątecznemu piwu w Brovarni towarzyszy specjalne, sparowane z nim menu. Można zjeść m.in. wigilijny barszcz z nutą malin, konfitowane udo gęsie czy filet z karpia w migdałach i sosie piernikowym.
Także w browarze PG4 uwarzono warkę świątecznego piwa. Gdańskie Mocne, bo tak się trunek nazywa, jest najbardziej klasycznym spośród wszystkich świątecznych przygotowanych przez trójmiejskie browary.
- To nawiązanie do Gdańskiego Piwa Stołowego (Tafelbier), jego mocna odmiana - tłumaczy główny piwowar PG4 Johannes Herberg. - Tak jak w przeszłości jest to piwo górnej fermentacji, zawiera różne gatunki zbóż, m.in. jęczmień, pszenicę, orkisz i żyto i jest bardzo mocno chmielone. Posiada bogaty smak, a przyjemną gorycz doskonale balansuje nuta suszonych owoców.
Miejsca
Opinie (79) ponad 10 zablokowanych
-
2019-12-13 11:46
idą Święta, ida Święta
I to mi się podoba, dla każdego coś miłego. I tak trzymać. Nawiasem mówiąc właśnie miałem okazję próbowac piwka świąteczne z dwóch browarów z różnychn krancow Polski - Korzenne z browaru Bytów i Pilsvar Świąteczne (!, nomen omen! :-) z browaru Pilsweizer. Oba fajne.
- 3 3
-
2019-12-12 17:58
Co jest lepsze od piwa? (3)
Dwa piwa
- 33 11
-
2019-12-13 10:37
Kwas chlebowy jest lepszy
- 2 3
-
2019-12-12 20:37
za co te minusy? (1)
- 8 5
-
2019-12-13 09:43
kobiety minusują, myślą że lepsze od piwa jest żarcie czekoladek i wino w towarzystwie kota ;)
- 7 3
-
2019-12-13 10:08
Jaki jest napój na "K"?
Krzynka piwa.
A na "E"?
Ewentualnie druga krzynka piwa.- 3 4
-
2019-12-13 08:33
uwaga uwaga- tylko i wyłącznie
Harnaś z puchy Harnaś z puchy
- 3 5
-
2019-12-13 08:04
artykul o piwie i wiadomo, ze bedzie pg4. szkoda tylko, ze jakosc piwa mialka
- 3 5
-
2019-12-13 07:03
No brodaci hipsterzy w jajościskach do dzieła:)
- 16 4
-
2019-12-12 22:49
Zacznijmy od tego, że piwo w tych przybytkach... (1)
...serwowane jest za zimne. Rozumiem pszeniczne, rozumiem jeszcze pilsa, ale wszystkie bardziej treściwe i zwłaszcza złożone w smaku gatunki ciemne, powinny być podawane na start w 12 a nawet 14 st. C.
Pierwsze co robię nawet ze zwykłym lagerem, zamiast cieszyć się jego smakiem, to przez dobre 2-3 minuty ogrzewam szklankę dłońmi. Za niska temperatura zabija smak, ale większości pewnie to odpowiada, bo oni i tak smaku nie czują, skoro wyskakują co rusz na fajkę przed lokal.- 32 6
-
2019-12-12 22:56
Święta prawda.
- 8 4
-
2019-12-12 17:21
Kiedyś wypiłem piwo
Powiem więcej było ono w butelce ! Ah co to był za smak , łechtało moje podniebienie niczym szprota pelikana
- 18 11
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.