- 1 Trzydniowa kulinarna Feta na stoczni (45 opinii)
- 2 Moja Gruzja karmi dobrze i tanio (110 opinii)
- 3 Mieszkańcy ruszyli z pomocą małej lodziarni (246 opinii)
- 4 Kto ma szansę na gwiazdkę Michelina? (53 opinie)
- 5 Piją piwo na stadionie. Hevelka ruszyła (105 opinii)
- 6 Zmiany w kulinarnym zagłębiu na Elektryków (49 opinii)
Święto piwa rzemieślniczego na Straganiarskiej
Na imprezę Craft Beer Fiesta wybrać się powinien każdy smakosz piwa rzemieślniczego. Od piątku do soboty w pubach i specjalnym namiocie przy ul. Straganiarskiej będzie można spróbować ponad siedemdziesięciu piw z jedenastu browarów z całej Polski. Jednym z głównych bohaterów na kranach będzie porter bałtycki, którego ogólnopolski dzień świętować będzie w weekend również wrzeszczański pub Browar Spółdzielczy.
- Impreza udała się rewelacyjnie i od razu wiedzieliśmy, że zrobimy zimową odsłonę. Tym razem zaprosiliśmy 11 browarów, które łącznie przywiozą ponad siedemdziesiąt piw - opowiada Tomek Krupa z pubu Pułapka, który imprezę organizuje razem z właścicielami Lawendowej 8 i Cafe Lamus. - Piwo lać się będzie zarówno z kranów w naszych lokalach, jak i z czternastu nalewaków w ogrzewanym namiocie, który na czas imprezy stanie na ulicy Straganiarskiej.
Uczestnicy będą mogli napić się specjalnie wyselekcjonowanych trunków, a w związku z porą roku organizatorom zależało na silnej reprezentacji cięższych i mocniejszych stylów. Prym wieść będą więc imperialne stouty i ipy, portery, portery bałtyckie czy barley wine. Tzw. "sztosów" o mocy około 10 proc. będzie aż czterdzieści.
- Będzie też kilka piw lżejszych, ale stawiamy przede wszystkim na piwa degustacyjne, w tym kilka premier przygotowanych przez browary specjalnie na nasz festiwal - mówi Krupa. - Warto spróbować m.in. wymrażanego portera, który przygotował browar Podgórz, wymrażanego stouta z tonką od Absztyfikanta, leżakowanego w beczkach po bourbonie imperialnego żytniego portera z browaru Golem, legendarnego Samca Alfa dojrzewającego w beczkach po rumie i bourbonie czy specjalnych wersji piw z browaru Zakładowego, m.in. RIS-a warzonego z kawą, kakao i migdałami czy barley wine z bakaliami.
Impreza potrwa w piątek od godz. 15 oraz w sobotę w godz. 12-2. Ceny piw zaczynać będą się od około 11 zł. Średnia cena tych niszowych to około 15 zł za szklankę 0,3l. Za najdroższe zapłacimy ponad 50 zł za pół litra. Niektóre trunki dostępne będą też w butelkach. Na miejscu będzie można kupić jedzenie w food trackach, zjeść grochówkę i bigos z kuchni polowej oraz prażone kasztany. Zmarzniętym rozdawana będzie darmowa herbata.
W tym samym czasie w pubie Browaru Spółdzielczego we Wrzeszczu odbędzie się weekend z porterem bałtyckim. Wydarzenie organizowane jest z okazji ogólnopolskiego dnia tego wyjątkowego stylu piwnego.
- To piwo ciemne, gęste, bardzo treściwe, mocne i bardzo rozgrzewające. W smaku czekoladowe, ale zbalansowane pomiędzy słodyczą a goryczką - tłumaczy menedżer pubu Czarek Łuczak. - Historycznie jest to styl, który warzono w całym basenie Morza Bałtyckiego, ale według mnie te z polskich browarów są najlepsze. Nie bez powodu mówi się, porter bałtycki to polskie czarne złoto.
We wrzeszczańskim lokalu od piątkowego popołudnia do końca niedzieli będzie można spróbować kilku takich porterów z różnych browarów. Będzie m.in. dwuletni trunek z Kraftwerka, trzecia warka Imperium Prunum z suską sechlońską z Kormorana czy kilka pozycji butelkowanych, także z zagranicznych browarów.
Miejsca
Opinie (99) ponad 10 zablokowanych
-
2018-01-17 12:25
zimą to sie wódkę pije (1)
a nie jakieś piwa w namiocie, zimne piwko tylko latem :)
- 2 9
-
2018-01-17 15:47
A kto Ci powiedzial ze piwo na Fiescie bedzie zimne?
- 1 1
-
2018-01-18 09:12
piwko
Brawo brawo Gdańsk takich imprez brakuje jeszcze fikające panienki i występ kabareciarzy. Dla kogo te imprezki dla ciężko zarabiających gdańszczan co 1600 w fabryce u Niemca i Szweda tyrają.Tylko komercja i sznyt dla kogo pytam się.Staliśmy się wyrobnikami w własnym mieście. A przepraszam bo tak zachwalacie juz Danzig nie Gdańsk.
- 2 2
-
2018-01-18 12:16
Co to jest food track?
Ścieżka dźwiękowa jedzenia? W trakcie przygotowywania czy spożywania?
- 1 1
-
2018-01-19 12:09
polacy jak zwykle złośliwi i niezadowoleni (1)
jak w temacie.
- 3 0
-
2018-01-20 07:46
Naucz się ortografii a Polaków zostaw w spokoju, nie matrtw się, damy radę bez Ciebie
Heh
- 0 0
-
2018-02-01 19:01
Piwo
Bardzo lubie piwa rzemieslnicze ale znacznie bardziej wole moja ulubiona Perle. Znacznie tansza a i lepsza wg mnie
- 0 2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.