- 1 Połączyła ich miłość do jedzenia (35 opinii)
- 2 W maju króluje zielony afrodyzjak (86 opinii)
- 3 10 najlepszych trójmiejskich restauracji (72 opinie)
- 4 Zmiany w kulinarnym zagłębiu na Elektryków (49 opinii)
- 5 Jemy na mieście: Garden Food&Cafe (61 opinii)
- 6 Ranking restauracji w Trójmieście (46 opinii)
Browarnicze święto w Stacji Food Hall. Premiera nowego piwa
W Trójmieście organizowanych jest coraz więcej imprez z piwem w roli głównej. Jedno z takich świąt piwa odbyło się w piątek, 10 września w Stacji Food Hall. Skosztować można było specjalnie na tę okazję uwarzonego przez Nowy Browar Gdański pilznera, spróbować nowego kraftowego produktu - yerby brazylijskiej parzonej z chmielem, wziąć udział w zawodach beerponga oraz posłuchać prelekcji o zastosowaniu piwa w koktajlach, historii tego trunku i początkach browarnictwa w Gdańsku. Niestety, zabrakło najważniejszego - browarniczej atmosfery towarzyszącej takim wydarzeniom.
Dokąd na piwo? Trójmiejskie browary
Wielkimi krokami zbliża się Oktoberfest - najstarsze, największe i najważniejsze dożynki piwne na świecie. Prawdopodobnie idąc tropem oczekiwań za wydarzeniami, które w tym czasie odbywają się nie tylko w Monachium, ale również - w znacznie skromniejszej formule - w wielu browarach i pubach, także trójmiejskich, postanowiono w Stacji Food Hall w Galerii Metropolia zorganizować namiastkę tego typu imprezy - święto piwa Septemberfest. Niestety, wydarzenie nie przyciągnęło ani tłumów miłośników piwa, ani nie odbyło się w atmosferze zwykle towarzyszącej celebrowaniu złotego trunku.
Nowe piwo Stacji: Pospieszny Pils
Przez cały dzień można było spróbować nowego piwa Stacji, uwarzonego przez Nowy Browar Gdański w specjalnej cenie 8 zł. To pilzner, czyli piwo dolnej fermentacji w stylu niemieckim. Piwowarzy z Nowego Browaru Gdańskiego użyli do jego produkcji szlachetnych odmian chmielu, przez co ma ono złożony, słodowy smak i wyróżnia się orzeźwiającymi kwiatowymi nutami połączonymi ze średnią goryczką.
W piątkowy wieczór rozstrzygnięto konkurs na nazwę tego piwa. Od końca sierpnia można było zgłaszać swoje propozycje za pomocą mediów społecznościowych. Zwyciężyła nazwa: Pospieszny Pils, nawiązująca do dworcowo-pociągowego wystroju Stacji. Autor tego pomysłu zostanie nagrodzony bonem o wartości 100 zł do wykorzystania w Stacji Food Hall oraz zaproszeniem do Nowego Browaru Gdańskiego na oprowadzanie po browarze, połączone z degustacją.
Nadchodzące imprezy kulinarne
Prelekcje i degustacje
Premierowo można było napić się nie tylko nowego piwa Stacji, ale także innego kraftowego produktu: yerby brazylijskiej parzonej z chmielem. Bezalkoholowy napój sprzedawano w promocji 1+1 gratis w cenie 12 zł. Nowością był także specjalny koktajl na bazie Beer Mate.
Zorganizowano także możliwość zagrania w beer ponga, czyli piwnego ping ponga. Ta klasyczna, studencka zabawa znana przede wszystkim z amerykańskich filmów polega na trafianiu piłeczką do kubka z piwem. Gdy to się uda, przeciwna drużyna musi wypić jego zawartość. Choć podczas zabawy leją się strumienie piwa i jest śmiechu co niemiara, chętnych do wzięcia udziału w takich zawodach nie było. Być może potencjalnych uczestników odstraszyła opłata (50 zł) za udział w zabawie.
Zobacz także: Najtaniej w Trójmieście - piwo poniżej 10 zł w lokalu
Na ten wieczór przewidziano także dwie prelekcje. Pierwsza, wygłoszona przez Makarego, barmana z Funky Monkey dotyczyła zastosowania piwa w koktajlach. Słuchacze nie tylko poznali pomysły na ciekawe przepisy, które można było od razu przetestować, korzystając z umiejętności barmanów, ale także odbyli literacką podróż w świat takich trunków, spisanych na kartach powieści, np. przez Anthony'ego Burgessa w "Mechanicznej pomarańczy".
- To szeroki temat i bardzo ciekawy. Może wydawać się przerażający, aczkolwiek polecam, bo koktajle piwne mogą być naprawdę smaczne i ciekawe - zachęcał Makary, dzieląc się wieloma ciekawostkami ze świata koktajli piwnych.
Barman opowiadał, czym różnią się, skąd wywodzą i jakie są receptury przygotowania takich piwnych koktajli jak: flipy, Black Velvet czy U-Booty. Można było także spróbować koktajlu będącego połączeniem ciemnego piwa stout z szampanem.
Z kolei o tym, skąd wzięło się piwo, o jego historii i o tym jak trafiło do Gdańska opowiadał Tomasz Biegański z Nowego Browaru Gdańskiego. Browarnik pokazał także wizualizacje tego nowego browaru, który ma odtwarzać najlepsze gdańskie tradycje piwowarskie. Od końca przyszłego tygodnia lokal otwiera swoje wrota, będzie można go zwiedzać i próbować warzonych tam wedle tradycyjnych metod trunków.
Wydarzenie zapowiadaliśmy w Kalendarzu imprez i cyklu Planuj Tydzień .
Czytaj także: Nowe miejsca, w których pobawisz się do białego rana
Wydarzenia
Miejsca
Zobacz także
Opinie (65) ponad 10 zablokowanych
-
2021-09-10 23:34
Ciężko
Być i pić w galerii. To już nie jest modne.
- 15 2
-
2021-09-10 22:32
Najlepsze piwo jakie piłem
To w kuflu Corgoń, na Słowacji. Piana była do ostatniego łyka, palce lizać
- 9 9
-
2021-09-10 22:04
Czemu mnie nie ma
- 2 5
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.