- 1 Remont "Słoneczka". Będzie nowy wystrój (86 opinii)
- 2 Trzydniowa kulinarna Feta na stoczni (58 opinii)
- 3 Moja Gruzja karmi dobrze i tanio (110 opinii)
- 4 Mieszkańcy ruszyli z pomocą małej lodziarni (245 opinii)
- 5 Kto ma szansę na gwiazdkę Michelina? (53 opinie)
- 6 W maju króluje zielony afrodyzjak (95 opinii)
Ważna nagroda dla szefa kuchni z Trójmiasta
Tomek Grota, który kilka dni temu objął kierownictwo w kuchni sopockiego bistro Tu'gether, wygrał prestiżowy, ogólnopolski konkurs Mistrzostwa Młodych Kucharzy, któremu patronuje żółty przewodnik "Gault&Millau".
Tomek Grota ma 21 lat i przez ostatnie pięć lat zdążył już pracować w kilku trójmiejskich restauracjach. Gotował w Dalmaciji, Crudo, Trafiku, Chwila Moment, a ostatnio u jednego z najlepszych trójmiejskich szefów kuchni, Mariusza Pieterwasa w Krew i Woda. W sopockim bistro Tu'gether po raz pierwszy sprawuje samodzielne stanowisko szefa kuchni. Zastąpił Kacpra Maziuka.
- Kacper postanowił rozwijać się w innej sopockiej restauracji. Tomek gotuje u nas od września, a od kilku dni oficjalnie szefuje w kuchni - mówi Jakub Nitka, jeden ze współwłaścicieli Tu'gether. - Nowego szefa szukaliśmy od lipca. Przez dwa tygodnie zgłosiło się sześćdziesiąt osób. Szukaliśmy osoby młodej, kreatywnej i bez ograniczeń. To niezbędne, ponieważ w naszym lokalu szef kuchni ma wolną rękę, codziennie rano musi wymyślić menu lunchowe, często zmieniamy również kartę. Nie może być sztampy.
Jak zapowiadają właściciele, jedzenie w Tu'gether nie ulegnie zmianie. Nadal będzie to kuchnia zaskakująca, czasem tradycyjna, czasem nowoczesna, ale przede wszystkim kreatywna i smaczna. To właśnie takim jedzeniem przez ostatni rok od otwarcia sopockie bistro zdobyło sobie spore grono bywalców.
- To będzie autorska kuchnia bazująca na dobrych, sezonowych składnikach, także produktach premium. Będzie kreatywnie, ale w przystępnym wydaniu. Radykalnych zmian nie planuję - mówi Tomek Grota. - Wciąż będzie można zjeść przez cały tydzień trzydaniowe lunche. Nowością będzie dostępna w godzinach 8-12 karta śniadaniowa, z którą ruszamy 2 listopada.
Grota szefowanie w Tu'gether zaczyna ze sporym sukcesem. Kilka dni temu zajął bowiem pierwsze miejsce w finale Mistrzostw Młodych Kucharzy - ogólnopolskim konkursie adresowanym do kucharzy, którzy nie ukończyli 21. roku życia. Jego organizatorem jest firma Makro Cash and Carry Polska, a głównym partnerem żółty przewodnik Gault & Millau Polska. W nagrodę Grota odbędzie staż we francuskiej restauracji La Grenouillère, którą szefuje Alexandre Gauthier, najlepszy szef kuchni 2016 roku według francuskiego wydania przewodnika Gault & Millau.
- W finale upiekłem comber z sarny w 72 stopniach. Do tego por w emulsji maślanej, ziemniak pieczony w popiele z siana, sos na bazie octu jabłkowego, skorzonera i chrupiący borowik. Na deser przygotowałem pączki z samodzielniej zrobionej ricotty. Ze zredukowanej serwatki zrobiłem piankę z palonej białej czekolady i soli morskiej. Całość podałem z malinami i musem ze śliwki i kawy - opowiada Grota. - Ten zestaw niebawem będzie można zjeść w Tu'gether.
Do tegorocznej edycji konkursu napłynęło około tysiąca zgłoszeń. W czterech etapach uczestników oceniało jury w składzie Paweł Oszczyk, Michał Kuter, Agata Wojda, Michał Bryś, Witek Iwański oraz redaktor naczelna Gault & Millau Polska Justyna Adamczyk.
Miejsca
Opinie (56) 1 zablokowana
-
2016-10-24 17:40
(4)
To ten lokal z psem?
- 4 3
-
2016-10-24 18:09
(2)
Można tam przychodzić z psami, byłam tam z moim Kazikiem. Polecamy
- 3 3
-
2016-10-24 20:08
(1)
a jakiej rasy jest Kazik?
- 1 0
-
2016-10-25 14:17
katolik
- 1 0
-
2016-10-24 20:25
Ten z psem buldozkiem jest na dworcu pkp
- 5 3
-
2016-10-24 17:23
(2)
ziemniak pieczony w popiele z siana - no no - niezła kreatywność...
- 18 1
-
2016-10-24 17:36
(1)
zastanawiam się czy kupują ten popiół czy robią swój - a może pod określeniem pieczony w popiele z siana kryje się pieczony ziemniak z pieca popyspany szczyptą popiołu...
- 10 0
-
2016-10-25 14:16
za drewutnią ognisko jest i tam latają po te kartofle
tylko mały Emil siedzi i pilnuje
- 3 0
-
2016-10-25 10:05
Nie chodzę (1)
Nie lubię tego miejsca, za każdym razem jak odwiedzałem Tu'gether, coś było nie tak. Już tam nie chodzę. Swoją drogą, ostatnim szefem kuchni też się chwalili i co się z nim teraz dzieje ? Ten nowy, nie wątpliwie zdolny chłopak , ale skoro pracował w tak młodym wieku w kilku już restauracjach to tak dobrze ? "Dalmaciji, Crudo, Trafiku, Chwila Moment, Krew i Woda".
Raczej nie do końca.- 8 10
-
2016-10-25 10:51
Idź na kebaba
- 4 3
-
2016-10-25 10:11
szalom panie kucharzu,ja zycze powodzenia!
A czy pan umiesz robic hummus?albo choc jakie koszerne placki?Ja ciebie mowie ty to zrob w wasze menu,to jest dobre!
Moja mame zawsze w Beer-Szewa robila swietny hummus- 3 5
-
2016-10-25 01:03
Perfekcjonista
Młody, skromny kucharz. Mieliśmy okazję porozmawiać z Tomaszem podczas menu degustacyjnego. Bardzo dojrzały kucharz, wie czego chce, świetne połączenia smakowe. Dziękujemy jeszcze raz, wrócimy na pewno nie raz!
- 7 4
-
2016-10-24 20:27
(1)
Jakos tam pusto zawsze .tlumow nie ma
- 10 4
-
2016-10-24 23:22
Pss
Dlatego jest nowy szef kuchni logiczne
- 6 1
-
2016-10-24 17:54
To dziecko nie szef kuchni (4)
Pracowałem z tym chłopcem, ludzie śmiechu warte. Nikt dobry w tym fachu nie skacze z kwiata na kwiatek i nie zmienia knajp tak szybko.!! Zresztą wystarczy zapytać poprzedników czemu tak było !!!!!! Odpowiedz jest jasna.
- 16 10
-
2016-10-24 21:05
Zazdrościsz!
- 3 3
-
2016-10-24 20:39
Jeden z najlepszych kucharzy jakich miałam przyjemność mieć w zespole. Zawsze z olbrzymią pokora podchodzil do pracy i zdobywania wiedzy. Młody, ambitny i z perspektywa na grono najlepszych szefow kuchni w Polsce. Absolutnie nie dziwia mnie głosy zazdrości starszych kolegow po fachu. Juz kilka lat temu wiedziałam, ze utrze Wam nosa ;) Brawo Tomasz !
- 13 9
-
2016-10-24 18:01
Właśnie ze się grubo mylisz. Rozszady w gastronomi to naturalna kolej rzeczy. Kucharze zmieniają lokale aby poduczyć się różnych technik i stylów. Nikt za free nagrody nie daje. Ach ten trójmiejski hejt....
- 12 11
-
2016-10-24 18:01
.....
wg Ciebie lepiej siedziec z tylkiem 20 lat w tym samym miejscu i klepac schabowe...????
Brawo Ty- 10 9
-
2016-10-24 18:54
Polecam
Bardzo lubię to miejsce. Miła obsługa oraz ciekawa oferta. Serdecznie gratuluje szefowi kuchni wybitnego osiągnięcia! Oby tak dalej!
- 5 2
-
2016-10-24 18:40
Gault&Millau?
to ta pani z parciem na szkło i nic więcej? Biedny człowiek współczuję.
- 5 2
-
2016-10-24 16:01
Gratulacje ! Takich nam potrzeba zdolnych i kreatywnych. (1)
a nie ' pisiewiczkow '
- 20 10
-
2016-10-24 18:21
Stop Debilom.
Od tych POdskoków we łbie się tobie miesza.
- 4 7
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.