- 1 Ranking restauracji w Trójmieście (29 opinii)
- 2 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (143 opinie)
- 3 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (28 opinii)
- 4 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (40 opinii)
- 5 Grill wege: 7 bezmięsnych propozycji (89 opinii)
- 6 Trójmiejscy restauratorzy wyróżnieni (34 opinie)
Szef kuchni z gwiazdkami Michelin otworzy lokal w Gdańsku
Hiszpan Paco Pérez, szef kuchni nagrodzony sześcioma gwiazdkami Michelin w czterech europejskich restauracjach poprowadzi restaurację na 33. piętrze Olivia Star - najwyższego budynku kompleksu Olivia Business Centre w Gdańsku. Otwarcie Arco by Paco Pérez zaplanowano na przyszły rok.
Paco Pérez to znany kataloński szef kuchni, który w swoim dorobku ma aż sześć gwiazdek Michelin w czterech ekskluzywnych restauracjach w Europie. Dwie z nich w restauracji Miramar w Llança i dwie kolejne w restauracji Enoteca w Hotel Arts w Barcelonie. Jedną gwiazdką może pochwalić się restauracja 5 - Cinco w hotelu Das Stue w Berlinie oraz - raptem od kilku tygodni - otwarta na początku tego roku Terra w Gironie.
Pérez firmuje również trzy inne barcelońskie lokale: specjalizujące się w jajkach L'Eggs, Bao Bar z autorskimi azjatyckimi bułkami bao oraz słynącą z burgerów i koktajli La Royale. Co więcej, kilka miesięcy temu otworzył we współpracy z topowym trenerem piłkarskim Pepem Guardiolą restaurację Tast Catala w Manchesterze.
W Gdańsku Pérez będzie współtworzył restaurację Arco by Paco Pérez na 33. piętrze najwyższego budynku Olivia Business Centre - Olivia Star. Warto dodać, że piętro niżej znajdować się będzie otwarty dla wszystkich taras widokowy, a piętro wyżej - centrum konferencyjne.
- Jego kuchnia to autorskie spojrzenie na kuchnię śródziemnomorską, opartą na najlepszym produkcie regionalnym. W każdym lokalu wielką wagę przywiązuje się również do łączenia dań z winami i innymi alkoholami - mówi Maciej Dobrzyniecki, prezydent Polskiej Akademii Gastronomicznej, który miał okazję jadać w restauracjach Péreza. - Jestem przekonany, że Arco by Paco Pérez w OBC będzie jedną z ciekawszych restauracji w tej części Europy.
Jak się dowiedzieliśmy, szef kuchni przez ostatnie miesiące był częstym gościem w Gdańsku, gdzie dopracowywał koncepcję lokalu i menu. Lokal ma być urządzony ze swobodną elegancją. Kluczowe elementy jego koncepcji są już gotowe. Przy tworzeniu restauracji pracować będą najlepsi, zaufani współpracownicy Péreza, którzy są współodpowiedzialni za rozwój i sukces innych jego restauracji. Sam Pérez również ma regularnie rezydować w Gdańsku i doglądać swojego lokalu.
Otwarcie planowane jest w przyszłym roku, być może już w jego połowie.
Miejsca
-
Arco by Paco Pérez Gdańsk, al. Grunwaldzka 472C
Miejsca
Zobacz także
Opinie (144) ponad 20 zablokowanych
-
2018-12-11 23:51
Dziwny jest ten świat. (1)
Jeszcze nikt dokładnie nic nie wie o projekcie. Ludziska ogólnie coś słyszeli. Nie znają tematu. A piszą same głupoty.
- 7 2
-
2018-12-12 01:20
Dokładnie,
domyślam się że większość nigdy nie jadła nic w jego restauracji, ba w ogóle nie byli w restauracji na tym poziomie. Widzą tylko to co pokazują w tv w programach kulinarnych i na tej podstawie wydają opinię. Ja mogę szczerze przyznać, że nigdy w takiej restauracji nie jadłem bo mnie na tę chwilę na to nie stać. Ale chciałbym spróbować i przekonać się czy warto. Ludzie negują, a nie mają bladego pojęcia o temacie. Nikt nie napisał, byłem w jego restauracji w ... i było słabo. Poza tym, czy ktoś ich zmusza do chodzenia w takie miejsca? Ludzie dajcie na luz.
P S. I tak jestem w lekkim szoku, że nie ma nic o PiS i PO pod tym artykułem :)
Pozdrawiam- 4 2
-
2018-12-11 21:18
Czy można już rezerwować stoliki ? Biorę dwa, przy oknie ! (1)
- 6 0
-
2018-12-12 00:36
Można. Jest wolny termin na 16 kwietnia 2020. Czy pasuje Panu godzina 18 czy raczej nieco później?
- 4 0
-
2018-12-11 19:44
(2)
I tak do Maxx Pizzy na zaspie nic nie ma podjazdu :D
- 18 4
-
2018-12-12 00:33
..
I do kebaba na Wrzeszczu. Ciekawe kiedy pierwsza gwiazdka.
- 3 1
-
2018-12-11 23:37
Chyba MaxPicza rozjechana. Bo na pewno nie ma tam dobrej pizzy.
- 4 0
-
2018-12-11 23:51
Dziwny jest ten świat.
Jeszcze nikt dokładnie nic nie wie o projekcie. Ludziska ogólnie coś słyszeli. Nie znają tematu. A piszą same głupoty.
- 4 1
-
2018-12-11 17:51
Długo nie pociągnie, zje go dzierżawa , mało kto da za potrawę 50 zł ( +-). Można stoper włączyć... (10)
i odliczać czas zamknięcia :( ile to już lokali się pootwierało z pompą...pół roku do roku...i zamkniete. W jej miejsce nowa...a potem znowu coś innego.
Taka prawda smutna- 21 25
-
2018-12-11 20:35
wiesz misiu nie każdy robi w sądzie za 2000 miesięcznie ; są tacy którzy bez bólu położą kilka tysi za dobry obiad (2)
- 6 13
-
2018-12-11 23:37
I ile takich osób jest w Trójmieście?
- 3 1
-
2018-12-11 21:58
Na pewno tacy jak ty.
- 10 0
-
2018-12-11 18:13
W Gdańsku jest wiele drogich restauracji i znakomicie funkcjonują. (2)
Niektóre potrawy kosztują tam znacznie więcej niż 50zł. Chętni są.
- 8 4
-
2018-12-11 18:25
(1)
wiecej się pozamykało przez ostatnie 3-4 lata, niż otworzyło. Już widzę te tłumy jadące na N-te piętro aby dostac szczypte brokułów , kawałek drobiu w sosie ze złota za jedyne 69zeta
- 9 6
-
2018-12-11 23:28
Tłumów nie będzie
To nie bar mleczny na Stągiewnej
- 2 1
-
2018-12-11 23:26
To nie bar dla korposzczurków
- 5 0
-
2018-12-11 23:24
człowieku
On nie jest marnym dorobkiewiczem ,nie musi tak jak Ja i Ty,On chce i to stworzy stać Go na to ,to nie jest następny kebab albo pizza .
- 2 1
-
2018-12-11 22:26
Prawda ha ha
- 0 0
-
2018-12-11 19:50
Raczej da radę
Zakładam, ze skoro będzie współtworzył to dzierżawa go ominie... Raczej bedzie udziałowcem woekszego przedsięwzięcia
- 4 2
-
2018-12-11 23:28
Paco kojarzy mi się z jakimś niemieckim pocieraczem. Serialnie.
- 1 1
-
2018-12-11 16:49
Będzie petarda! :) (1)
- 44 7
-
2018-12-11 23:26
Chyba w toalecie
:D
- 2 0
-
2018-12-11 23:20
Czyli 2 pomidorki koktajlowe przekrojone na 4 na lisciu salaty i polane jakims octem balsamicznym w cenie 80 zl jako starter do dania glownego za 150 zyli. Wychodzisz glodny, wk... i z lzejszym kontem. Pozdro hipstery.
- 14 2
-
2018-12-11 23:06
Miesiąc po otwarciu
będą tam Kuchenne Rewolucje, bo ludzi mało przychodzi
- 3 2
-
2018-12-11 22:21
marszczy homara w sosie czostkowym?
- 4 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.