• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Test Smaku: przyjemne bistro Na Talerzu

Beata Testsmaku
13 stycznia 2016 (artykuł sprzed 8 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Test Smaku: niebanalne i smaczne Dwie Zmiany

W kolejnym odcinku cyklu Test Smaku odwiedzamy bistro Na Talerzu zobacz na mapie Gdyni w Gdyni. Ostatnio pisaliśmy o Bocianie Morskim w Sopocie. Za dwa tygodnie w środę opiszemy restaurację Azzurro w Gdańsku (już tam byliśmy). Nasze recenzje są subiektywne, ale szczere - wszystkie restauracje odwiedzamy anonimowo, bez zapowiedzi i na własny koszt.



Na Talerzu to niewielkie bistro, które powstało przy ul. Kilińskiego w Gdyni w miejscu dawnej Luki. Lokalik jest maleńki. Zaaranżowany bardzo skromnie, wręcz ascetycznie. Czy się może podobać? To szczerze mówiąc kwestia indywidualna, ale z pewnością jest to miejsce kameralne. Jednak Na Talerzu to przecież lokal, do którego idzie się tylko w jednym celu - aby zjeść szybko i dość tanio. Dla osób, które chcą uciec od zgiełku sąsiedniej ulicy Świętojańskiej, bistro to będzie oazą spokoju.

Menu jest bardzo krótkie, a gdy jeszcze nie ma kilku dań, to wybór jest naprawdę niewielki. Zwłaszcza dla osób pozostających na diecie bezmięsnej. Do dyspozycji gości są dwie sałatki, trzy zupy i cztery dania główne. Co ważne, ceny są naprawdę niskie, a porcje obfite. Myślę, że sprostają oczekiwaniom każdego. Codziennie przygotowywany jest dwudaniowy lunch w cenie 20 zł.

Zamówiliśmy:
- Zupę krem z cebuli (9 zł);
- Zupę krem z pomidorów (9 zł);
- Makaron tagliatelle z grzybami (21 zł);
- Polędwiczki wieprzowe z kopytkami (24 zł);
- Sernik kajmakowy (8 zł);
- Kompot (4 zł);
- Wodę (4 zł);
- Herbatę (7 zł).

Zupy nie zostały podane w malutkich miseczkach, tylko w porządnych, "domowych" talerzach. Krem z cebuli był gęsty, lekko pikantny, o wyrazistym, ale nie goryczkowym smaku. Świetna zupa, idealna na mroźne dni. Pomidorowa była równie smaczna. Słodko-kwaśna, z dodatkiem mozzarelli. Obie zupy sycące i nieprzekombinowane.
 
Polędwiczki wieprzowe podano z kopytkami, buraczkami i sosem grzybowym. To takie domowe, proste połączenie smaków, które zna chyba każdy. Najważniejsze, że było bardzo przyzwoicie. Mięso miękkie, nieżylaste, z odpowiednią ilością przypraw. Kopytka z chrupiącą skórką i miękkim środkiem, czyli tak, jak lubimy. Buraczkom przydałoby się więcej słodyczy. Ogólne wrażenie jest naprawdę pozytywne.
 
Niestety makaron tagliatelle nie był dla mnie już tak przyjemny. Makaron zbyt al dente, niedostatecznie oblepiony grzybowym sosem, który był całkiem niezły, uczciwy, z dużymi kawałkami grzybów. Mam nadzieję, że zazwyczaj makaron gotowany jest w punkt i goście są zadowoleni.
 
Przyznam szczerze, że sernik kajmakowy mnie zaskoczył. Często jadałam przesłodzone jego wersje. W Na Talerzu okazało się, że masa serowa jest idealnie wyważona, kremowa, ma delikatny posmak kajmaku i nie jest wściekle słodka. Doskonały do gorzkiej herbaty.
 
Na Talerzu to miejsce, które zdecydowanie polecamy na szybki, niedrogi, domowy posiłek. Na potrawy nie czeka się długo, a smaki są naprawdę zadowalające. Myślę, że to doskonała alternatywa, gdy nie mamy czasu na gotowanie w domu, a nasza rodzina nie przepada za skomplikowanymi daniami.

Ocena 4.0

Cykl "Test Smaku" powstaje we współpracy z serwisem testsmaku.pl. Odwiedzając restauracje, bez zapowiedzi i na własny koszt, chcemy prezentować szczere spojrzenie na trójmiejską gastronomię. Doradzimy, gdzie warto się wybrać, a które miejsca omijać. Nowa recenzja co drugą środę!
Beata Testsmaku

Miejsca

Opinie (92)

  • lampy z garnków emaliowanych mnie rozbawiły. fajny pomysł

    • 28 2

  • Szybkie śniadanka na mieście,

    szybkie lunchy na mieście w modnym przez chwilę bistro. Czyli samo wyżywienie miesięcznie wychodzi przynajmniej z 1500zł i płacz, że słabo zarabiają. Na to szklanka wody za 4zł i biały tablet lub ajfon. Naprawdę macie trudną sytuację umysłową.

    • 37 19

  • Na tak (1)

    Jestem pozytywnie zaskoczona. Ceny przyzwoite, wielkość dań również, zgodnie z recenzja, smak również OK. Może tam zajdę w piątek. Jeśli tak samo serwują ryby, to podzielę się moimi wrażeniami.

    • 38 6

    • Woda 4zł

      nic tylko cztery poprosić z przyzwoitości .

      • 8 8

  • Myślę, że gdyby można zamówić same kopytka z sosem grzybowym i burakami bez polędwicy w cenie powiedzmy 10-12 zł to wyszłoby temu miejscu na dobre i znaleźliby się na to klienci. W bistro ma być szybko i tanio.

    • 37 10

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane