- 1 Remont "Słoneczka". Będzie nowy wystrój (106 opinii)
- 2 Trzydniowa kulinarna Feta na stoczni (61 opinii)
- 3 Moja Gruzja karmi dobrze i tanio (110 opinii)
- 4 Mieszkańcy ruszyli z pomocą małej lodziarni (246 opinii)
- 5 Kto ma szansę na gwiazdkę Michelina? (53 opinie)
- 6 Piją piwo na stadionie. Hevelka ruszyła (105 opinii)
Tłusty czwartek: usmaż sobie tradycyjnego pączka
Tłusty czwartek obchodzono na Pomorzu od stuleci. Poszukując smaku tradycyjnych pączków i faworków, postanowiliśmy odwiedzić i przepytać prawdziwe ekspertki od tradycyjnej kuchni: gospodynie z kół wiejskich.
- W Gdańsku pączki jadano już w XVII wieku - opowiada prof. Andrzej Januszajtis, historyk, prezes Stowarzyszenia Nasz Gdańsk - Prawdopodobnie nie smakowały jednak tak, jak dzisiejsze. Jędrzej Kitowicz, XVIII-wieczny historyk, nie był nimi zachwycony. Pisał, że ich konsystencja jest zbita, kleista i że można nimi podbić oko.
Albo Kitowiczowi trafiły się naprawdę parszywe pączki, albo te, na które przepis można znaleźć w XIX-wiecznej Gdańskiej Książce Kucharskiej, przeszły prawdziwą ewolucję. Skład brzmi smakowicie: jaja, mąka, masło, śmietanka, skórka cytrynowa.
- Tradycyjne kaszubskie pączki robi się z mąki, drożdży, mleka, masła, cukru i kilkunastu żółtek, często dodaje się też jeden lub dwa kieliszki wódki - wylicza Maria Birr ze Stowarzyszenia "Kaszubianki" - Nadziewa się je dżemem lub konfiturą, na przykład truskawkową albo różaną.
- Na Kociewiu bardzo popularne są pączki z twarogu wymieszanego z mąką i jajami - opowiada Krystyna Gierszewska, autorka książek o tradycyjnej kuchni Kociewia - Smaży się je bez nadzienia. Regionalną wersją tradycyjnych pączków dla leniwych są "pączki rogate", które rosną tylko raz i nie wymagają lepienia, po prostu nakłada je się łyżką na rozgrzany tłuszcz. Nazwa "rogate" wzięła się z tego, że podczas smażenia na pączkach powstają charakterystyczne, nieregularne różki.
Oczywiście, tłusty czwartek to nie tylko pączki. Są wśród nas tacy, którym ten dzień kojarzy się przede wszystkim z faworkami.
- W naszym regionie często przyrządza się tak zwane grochowinki kociewskie - opowiada Krystyna Gierszewska, dzięki której ten przysmak znalazł się na Liście Produktów Tradycyjnych - To takie nasze faworki, chociaż różnią się od tych znanych w całej Polsce. Robi się je z ciasta babkowego, są chrupiące, grubsze od klasycznych. Dawniej smażyło się je wyłącznie na smalcu, dziś smalec miesza się z olejem.
- Dawniej w sobotę przed tłustym czwartkiem zabijało się świniaka, by potem w czwartek gromadzić się i ucztować przy zastawionym mięsem i słodkościami stole - wspomina Dorota Czerwińska, sołtys, przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich w Rokitnicy (Żuławy Gdańskie) - Spotykały się całe rodziny, ludzi było całe mnóstwo, a pączki jadło się do upadłego.
Obżarstwo, jedzenie bez umiaru słodkich, kalorycznych pączków czy faworków... Tłusty czwartek musi być dniem przeklinanym przez wszystkich dietetyków.
- Jeden mały pączek zjedzony w tłusty czwartek nie powinien nam zaszkodzić - uspokaja dietetyczka Magdalena Olszówka z poradni Zalety Diety - Gorzej, jeśli nie potrafimy na tym poprzestać. Wtedy warto przygotować sobie alternatywę, na przykład pieczone rogaliki albo parzaczki, zwane też pampuchami, czyli ciasto drożdżowe z owocem, ugotowane na parze. Jeden parzaczek z sosem waniliowym na jogurcie to około 210 kcal, a klasyczny pączek - 480.
Zjedzenie pączka zajmuje niecałą minutę, a ile czasu i energii trzeba poświęcić na spalenie zbędnych kalorii? Tego i kilku innych ciekawych informacji na temat tradycyjnego tłustego czwartku dowiesz się z naszego materiału filmowego. A poniżej przepisy: dwa tradycyjne, jedna dietetyczna alternatywa. Smacznego!
Przepis Krystyna Gierszewskiej
Składniki:
25 dag twarogu
1 ½ szklanki maki
3 jaja
łyżeczka proszku do pieczenia
½ litra oleju do smażenia
Cukier puder do posypania
Przygotowanie: Twaróg zmielić, wymieszać z jajami i mąką z proszkiem. Otrzymane ciasto kłaść łyżeczką od herbaty na rozgrzany tłuszcz. Smażyć z obu stron i zaraz po wyjęciu z tłuszczu posypać cukrem pudrem.
1 kg mąki tortowej lub krupczatki
1/2 dkg drożdży
15 dkg cukru pudru
1/2 l mleka lub śmietany
od 7 do 10 żółtek, 1 całe jajko
sól, 12 dkg masła lub margaryny
cukier waniliowy
2 łyżki spirytusu
1,5 kg tłuszczu do smażenia
40 dkg marmolady do nadziewania
Przygotowanie: Drożdże rozrobić z cukrem, mlekiem i mąką. Gęstość drożdży jak gęsta śmietana, pozostawić rozczyn w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Utrzeć żółtka z cukrem, dodać cukier waniliowy i wlać do rozczynu, a także dosypać resztę mąki. Ciasto wyrabiać aż samo będzie odchodziło od ręki. Dodać tłuszcz, wyrabiać jeszcze 10 minut i pozostawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu formować pączki, nadziewać marmoladą i smażyć na gorącym tłuszczu.
Przepis Magdaleny Olszówki
Składniki:
50 g drożdży
0,5 kg mąki pszennej
2 jajka
2 łyżki oliwy z oliwek
1 szklanka ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru, sól
Mrożone owoce (wg. upodobania: maliny, truskawki, jeżyny itp.)
Przygotowanie: Drożdże rozmieszaj w ciepłym mleku. Odstaw do wyrośnięcia. Gdy drożdże wyrosną, rozmieszaj je z rozmąconymi jajkami, solą, cukrem i mąką pszenną. Dodaj oliwę. Ciasto powinno być troszkę lżejsze niż ciasto na drożdżówkę. Odstaw je do ponownego wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi, objętość możesz zacząć formować parzaczki. Wybieraj porcje ciasta wielkości małej bułeczki. Do środka każdej wciskaj po jednej truskawce i zaklejaj. Szeroki garnek napełnij do połowy ciepłą wodą, a na jego wierzchu umieść kilkakrotnie złożoną gazę. Gazę należy dokładnie obwiązać sznurkiem dookoła garnka (powinno powstać coś w rodzaju sitka nad garnkiem z wodą). Wodę w garnku doprowadzamy do wrzenia. Na tak przygotowanym garnku układamy nasze parzaczki. Przykrywamy całość wysoką pokrywką (lub miską) i "parujemy" ok 5 - 7 min (w zależności od wielkości parzaczków). Można podać z sosem wykonanym jogurtowo-waniliowym (szklanka jogurtu naturalnego, łyżeczka cukru pudru, wanilia do smaku).
- Justyna Spychalskaj.spychalska@trojmiasto.pl
Miejsca
Opinie (265) ponad 10 zablokowanych
-
2012-02-16 15:19
(1)
a ja wlasnie wrocilem z cukierni gdzie robilem paczki dla was, i chociaz sie nacharowałem jak wół to i tak lubie tłusty czwartek. Spory utarg był w cukierni
- 5 0
-
2012-02-16 16:58
gdzie to?
- 0 0
-
2012-02-16 12:29
A czy ktoś kupował w Bajaderze? (2)
Chyba cukiernia się trochę zepsuła
- 3 0
-
2012-02-16 16:56
ja dziś kupilam
stałam 15 min w kolejce..a pączki takie sobie - od razu po zakupie mogą być, ale po paru godzinach guma..no i nadzienie różane już zupełnie nie to co kiedyś. Cena koszmar - 2,30 zł (u Bliklego w Wawie są po 2,90 )
- 3 0
-
2012-02-16 12:33
Kiedyś kilka lat temu mieli dobre, nie wiem jak teraz
- 1 0
-
2012-02-16 16:51
Wsadzić Budynia do pączka
I dać psu.
- 7 1
-
2012-02-16 08:51
Jak zrobić lukier na pączki ? - tylko proszę jak chłop krowie na rowie napisać (10)
- 4 2
-
2012-02-16 14:35
(2)
kwasek cytrynowy tak mniej więcej 2 łyżeczki rozpuścić w 1/4 szkl ZIMNEJ wody, do tego tak na oko dodać cukru pudru,byle nie było za rzadkie,dobrze wymieszać,a następnie zetrzeć nieco skórki z dobrze umytej y sparzonej pomarańczy. lepszego lukru nie ma,zwłaszcza do pączków-wiem bo sama właśnie zakończyłam domową produkcję :)
- 0 2
-
2012-02-16 14:59
a nie lepiej użyć świeżego soku z cytryny (1)
zamiast jakiegoś sztucznego kwasku w proszku? Ja tam kwasku cytrynowego używam do odkamieniania czajnika :)
- 5 0
-
2012-02-16 16:48
nie,z tego względu że wtedy będzie inna konsystencja, a dodatkowo nie uzyska się odpowiedniego smaku-wierz mi,już testowałam na wiele sposobów i ten jest najlepszy-spróbuj a się przekonasz :)
- 0 1
-
2012-02-16 10:22
Cukier puder + woda.
Ja nienawidzę lukru na pączkach, drożdżówkach itp. a na 95% wyrobów go kładą :/
- 4 0
-
2012-02-16 08:58
(2)
1 łyżka masła
1 łyżka cukru pudru
2 łyżki mleka- 0 6
-
2012-02-16 09:36
(1)
a po kiego tam masło?...
- 7 0
-
2012-02-16 10:15
i mleko???
- 6 0
-
2012-02-16 10:15
cukier puder i sok z cytryny
ale proporcje na oko :) aż będzie bardzo gęste, ale na tyle płynne, żeby dało się rozsmarować
- 6 0
-
2012-02-16 09:06
(1)
szklanka cukru pudru
dwie łyżki gorącej wody- 5 1
-
2012-02-16 09:39
Mozna dodac lyzeczke oleju silnikowego dla lepszej konsystencji
- 5 4
-
2012-02-16 16:46
paczki u Sowy - niesmaczne ;/
Dzis ciastkarnia Sowa nie zabłysła swoimi pączkami suche twarde jak by je od tygodnia przygotowywali lecę na pączka od Lipińskiego :) może on nie zawiedzie :)
- 8 1
-
2012-02-16 16:30
Płończak - SKANDALICZNIE NIEDOBRE PĄCZKI
Wydałem niepotrzebnie tylko 10,20 na 6 pączków, które są ohydne, surowe w środku. Rodzina się ze mnie nabija. D... nie cukiernik.
- 9 0
-
2012-02-16 16:25
Pączki ,pączki a potem bączki ...
- 3 3
-
2012-02-16 16:16
Najlepsze pączki w Gdyni to u RENKIEGO w Chyloni !!!
- 1 2
-
2012-02-16 16:11
jak pączki to tylko z advocatem :)
- 1 0
-
2012-02-16 09:58
Pączki tylko 0,69 gr. (4)
Czy ktoś jadł pączki z Lidla za 0.69 gr. ???
Zastanawiam się nad zakupem większej ilości.- 1 6
-
2012-02-16 16:09
sa z ciasta mrożonego-shit
- 1 1
-
2012-02-16 10:20
wygladaja jakby byly robione z plastiku (1)
nie kupilem bo mnie ich wyglada zniechecił
- 4 2
-
2012-02-16 15:53
Z Lidla są pyszne.
ja nie obchodzę Tł. Czw. ale w Lidlu kupuję pączki i oponki czasem. Pączki mają pyszne nadzienie, takie gładkie, owocowe i są lżejsze od tradycyjnych.
- 1 2
-
2012-02-16 10:09
Kup sto jak świętować to świętować.
Bo jutro piątek i trzeba rybę jeść.
- 3 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.