- 1 Remont "Słoneczka". Będzie nowy wystrój (130 opinii)
- 2 Moja Gruzja karmi dobrze i tanio (112 opinii)
- 3 Trzydniowa kulinarna Feta na stoczni (63 opinie)
- 4 Mieszkańcy ruszyli z pomocą małej lodziarni (253 opinie)
- 5 Kto ma szansę na gwiazdkę Michelina? (53 opinie)
- 6 Połączyła ich miłość do jedzenia (58 opinii)
Tradycja i przyszłość na talerzu. Zbliża się Noc Restauracji
26 maja 2015 (artykuł sprzed 9 lat)
Motyw przewodni tegorocznej Nocy Restauracji w Gdańsku to połączenie kulinarnej tradycji z kuchnią przyszłości. W imprezie 29 maja weźmie udział kilkanaście restauracji, których szefowie kuchni przygotowali specjalne, nocne menu.
Impreza odbędzie się w Gdańsku po raz trzeci. Dwie poprzednie edycje cieszyły się sporym zainteresowaniem - mieszkańcom Trójmiasta spodobał się pomysł, aby spotkać się wieczorem przy stole i dobrym posiłku. Motywem przewodnim tegorocznej odsłony jest połączenie tradycji z przyszłością.
- Kuchnia tradycyjna odnosić się może do historii miasta, regionu czy kraju pochodzenia serwowanych dań. W temat wpisują się dawne przepisy, zapomniane receptury, wielowiekowe tradycje kulinarne, a także dania naszych babć, które wspominamy z czasów młodości - wyjaśnia Piotr Benowski z firmy Landbrand, organizatora imprezy. - Kuchnia przyszłości to z kolei pole popisu dla szefów kuchni specjalizujących się w kuchennych eksperymentach, podążających za najnowszymi trendami i poszukujących nowych połączeń smaków. Oprócz nieczęsto spotykanych połączeń składników, gości zaskoczy nowoczesna technika kulinarna, na przykład wykorzystanie ciekłego azotu czy kuchnia molekularna.
W imprezie weźmie udział kilkanaście restauracji, m.in.: Bohemia, Cała Naprzód, Czekoladowy Młyn, DaMario Ristorante, Dom Sushi, Restauracja Filharmonia, Grand Cru, Inspiracja w Pałacu Kościeszy, Kokieteria, Lao Thai, Long Island, Mon Balzac, Szafarnia 10 i Zappio. W każdej z nich dostępne będzie specjalne, nocne menu oraz popisowe "nocne danie".
Będzie można spróbować m.in. jagnięciny z kalafiorem, pietruszką i sosem miętowym (49 zł, Restauracja Filharmonia); łosia z fasolowym brownie i głogiem (48 zł, Zappio); schabu z dzika sous vide z kaszanką z pesto z czosnku niedźwiedziego i karmelizowaną marchewką (38 zł, Kokieteria); sandacza sous vide z rabarbarem w cukrze fiołkowym (39 zł, Cała Naprzód); sushi z krabem soft shell smażonym w tempurze, chilli oraz papayą, obtoczony w kawiorze z ryby latającej (34zł, Dom Sushi) czy tajskiego kocioła shabu shabu (41 zł, Loa Thai).
- Wszystkie zaproszone restauracje charakteryzują się autorskim podejściem do sztuki kulinarnej. Gotują w nich doświadczeni, kreatywni szefowie kuchni, korzystający z jakościowych, sezonowych, często lokalnych produktów, a tworzone przez nich kreacje zasługują na miano małych kulinarnych dzieł sztuki - tłumaczy Benowski.
W większości restauracji degustacjom towarzyszyć będą pokazy live cooking serwowanych potraw. Nocne menu zacznie obowiązywać o godz. 19 do godz. 2 lub ostatniego klienta. Lista restauracji biorących udział w imprezie wciąż jest aktualizowana.
Więcej informacji można znaleźć tutaj.
Wydarzenia
Miejsca
Opinie (24) 8 zablokowanych
-
2015-05-26 15:51
Dlaczego mam iść do restauracji w nocy?!
- 19 3
-
2015-05-26 15:03
Życzę wam srogiej kontroli ile pracowników jest na "lewo" lub na "pół etatu".
Kontrole i kary... To jest program mojej partii. Brak wam kasy w budżecie??? To zróbcie porządek ze złodziejami pracodawcami!!
- 19 2
-
2015-05-26 10:22
Fajna sprawa.
Byłem rok temu - faktycznie inaczej niż zwykle w znanych mi restauracjach.
- 9 15
2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.