- 1 Remont "Słoneczka". Będzie nowy wystrój (84 opinie)
- 2 Trzydniowa kulinarna Feta na stoczni (58 opinii)
- 3 Moja Gruzja karmi dobrze i tanio (110 opinii)
- 4 Mieszkańcy ruszyli z pomocą małej lodziarni (245 opinii)
- 5 Kto ma szansę na gwiazdkę Michelina? (53 opinie)
- 6 W maju króluje zielony afrodyzjak (95 opinii)
Tradycyjne smaki Pomorza: pstrąg na zdrowie
Pstrąg to rybny rarytas. Jego delikatne mięso smakuje świetnie zarówno po ugotowaniu, usmażeniu, jak i uwędzeniu czy grillowaniu. Duża ilość pomorskich hodowli sprawia, że jest powszechnie dostępny w naszym regionie. A kupować go warto, bo jest nie tylko smaczny, ale też wyjątkowo zdrowy.
- Pstrągi lubią wartką, zimną, czystą wodę, dlatego szybko przyjęły w naszym regionie - tłumaczy Anna Pyć, członkini Zarządu Stowarzyszenia Producentów Ryb Łososiowatych (SPRŁ) z siedzibą w Lęborku. - Pomorze skupia największą ilość hodowców pstrągów, jest ich około 100, co w skali kraju stanowi aż 60 procent.
Zadomowione w naszym regionie pstrągi szybko stały się lokalnym przysmakiem. Już w XIX-wiecznej książce kucharskiej można znaleźć zapożyczony z kuchni francuskiej przepis na "pstrąga błękitnego" gotowanego w wywarze z cebuli i octu, podawanego z masłem, pietruszką i koperkiem.
- Pstrąga jadano też w biedniejszych, kaszubskich rejonach, uchodził tam za rarytas - opowiada Krzysztof Szulborski, prezes Pomorskiej Akademii Kulinarnej. - Bardzo ceniono pstrągi wędzone, przygotowywano z nich pyszny mus z twarogiem.
- Na Kociewiu pstrągi od lat spożywa się podczas rodzinnych uroczystości, na przykład wesel - dodaje Krystyna Gierszewska, regionalistka i autorka książek o tradycyjnej kociewskiej kuchni - Stanowią zawsze danie główne, podaje się je bez dodatków, najczęściej w galarecie, albo smażone w całości.
Mimo kulinarnych tradycji i niewątpliwych walorów smakowych, dziś pstrągi na nasze stoły trafiają stosunkowo rzadko, dużo częściej pojawiając się na stołach naszych niemieckojęzycznych sąsiadów. Ich spożycie w porównaniu z popularnym karpiem, nie wspominając o azjatyckich pangach czy tilapiach, jest znikome.
O przywrócenie tej niedocenianej ryby do łask dbają organizatorzy medialnej akcji "Teraz pstrąg".
- Mimo dostępu do morza, licznych jezior i rzek, spożywamy bardzo niewiele ryb, jedynie 11-13 kg na osobę rocznie. W porównaniu z mieszkańcami innych europejskich państw, jesteśmy daleko w tyle. Pstrąg, którego na Pomorzu hoduje się dużo, jest w dużym stopniu eksportowany - zaznacza Anna Pyć ze Stowarzyszenia Producentów Ryb Łososiowatych - Nasza medialna akcja "Teraz pstrąg" ma na celu uświadomienie konsumentom, że jest to nie tylko jedna z najsmaczniejszych, ale też najzdrowszych ryb.
Trzeba przyznać, że pstrąg oprócz wspaniałego smaku kusi też walorami odżywczymi.
- Pstrąg to bogactwo minerałów i witamin, między innymi selenu, czyli pierwiastka hamującego rozwój miażdżycy, fosforu i wapnia wpływających korzystnie na układ kostny, żelaza, które zapobiega anemii - wymienia dietetyczna Małgorzata Jabłońska z poradni La Mariposa - Jest świetnym źródłem łatwo przyswajalnego białka, jak na rybę słodkowodną ma całkiem sporo cennych kwasów tłuszczowych omega-3, które wpływają korzystnie na układ krążenia i zapobiegają chorobom serca. Co ważne, jest niskokaloryczny, zawiera niewiele tłuszczu.
Nabraliście ochotę na zdrowego i pysznego pstrąga? Proponujemy Wam smaczne zestawienie tej ryby z owocowo-warzywną sałatką. Autorem przepisu jest kuchmistrz Krzysztof Szulborski.
Składniki na 2 porcje:
Pstrąg filet 150 g
Arbuz 50 g
Pomarańcze 50 g
Grapefruit 50 g
Cykoria 20 g
Sałata rzymska 30 g
Pieprz czerwony
Mięta
Sos :
Wódka Żubrówka 50 mil
Miód gryczany 30 g
Pieprz czarny młotkowany
Przygotowanie: Filet z pstrąga oczyścić z ości i skóry zamarynować w soli , pieprzu , bazyliowej oliwie, oraz soku z cytryny i odstawić w chłodne miejsce na około 1,5 godz. Owoce oczyścić ze skór pokroić w cząstki. Pstrąga oprószyć mąką i usmażyć na maśle. Wódkę Żubrówkę wlać do rondelka i zagotować, aby ulotnił się alkohol, następnie dodać miód i czarny pieprz. Sos wymieszać z cząstkami owoców i sałatami oraz cykorią i ułożyć na talerzu razem ze smażonym pstrągiem. Danie udekorować świeża mięta oraz czerwonym pieprzem.
- Justyna Spychalskaj.spychalska@trojmiasto.pl
Miejsca
Opinie (58) 5 zablokowanych
-
2012-01-17 13:47
Cieszonko, 12 km za Kartuzami, tam są wspaniałe pstrągi świerze i wędzone (1)
wprost od gospodarza!
- 5 1
-
2012-01-17 21:31
proszę odświeżyć ortografię
- 5 1
-
2012-01-17 11:30
chyba w Dolinie Radości maja jakieś ryby w hodowli i sprzedaży-pewnie pstrągi też (2)
więc można podejść albo podjechać
- 9 1
-
2012-01-17 21:24
polecam
polecam jako kucharz mają najlepsze pstrągo w trójmieście IMHO
- 0 0
-
2012-01-17 16:55
Można jak najbardziej...
sam tam kupowałem. Rybka pierwsza klasa i nie tylko pstrąg, choć pstrąg prosto z wody żywy wyciągany. No i spacer można po lesie zaliczyć :)
- 2 0
-
2012-01-17 14:36
UWAGA PRZECZYTAJCIE TO !!!! (2)
Artykul na 100 % sponsorowany ! Moja zona pracuje w hurtowni weterynaryjnej i jeszcze nie slyszalem o chodowli w ktorej nie pakuje sie do stawu chemii. Witaminy,dotleniacze,antybiotyki itp...... to, to co jemy w tych rybkach. Polecam ryby dalekomorskie. Pozdrawiam smakoszy ryb.
- 3 4
-
2012-01-17 20:55
Taa szczególnie polecasz PANGE i Maślaną??
świezytko złowiona jeszcze wczoraj pływała w śmieciach
- 0 0
-
2012-01-17 15:23
naucz się pisać
hodowli samo "h"
- 1 0
-
2012-01-17 13:52
Ale mi (1)
smaka narobili na rybkę :)
- 7 0
-
2012-01-17 19:56
A że rybka lubi pływac! Lecę do sklepu będzie bosko!!!!
- 3 0
-
2012-01-17 12:35
(2)
zastanawiam sie czemu mieszkamy nad morzem a ryby sa takie drogie.Nawet będąc na południu Polski jadłem pstrąga świeżego który był tańszy niz w Gdańsku.
- 8 0
-
2012-01-17 19:20
pstrag nie jest rybą morską, rosnie parę lat zeby urósł do wielkości handlowej, moze dlatego ?
- 0 1
-
2012-01-17 12:42
A co ma morze do pstrąga?
- 2 3
-
2012-01-17 19:13
Rumia pstragi prosto ze stawu !
a ja polecam pstragi z hodowli z Rumi Zagórza, kupuję tam od wielu lat. Bardzo dobre i maja piekny kolor miesa ! moje dzieci je uwielbiaja
- 1 0
-
2012-01-17 14:59
Wrzeszcz Rynek
ja zawsze ryby kupuję na ryneczku we Wrzeszczu,jest dużo stoisk i świeże rybki mają:))
- 0 0
-
2012-01-17 12:40
I jeszcze jedna miejscówka (1)
Przypomniałem sobie, że bardzo smacznego pstąrga (a także wędliny) można kupić lub zjeść na miejscu w zupełnie przyzwoitej i przestronnej restauracji w niepozornym Kleszczewie, zjazd z drogi w kierunku na Starogard, zaraz za krzyżowką prowadzącą na pole golfowe w Elganowie (takie są tam oznaczenia). Jak ktoś mieszka blisko obwodnicy, to 20 minut i jest się na miejscu.
- 5 0
-
2012-01-17 13:06
Polecam również!
Jadąc z Gdyni, ostatni zjazd przed autostradą na Kościerzynę - mijamy Wojanowo, Świńcz i w Jagatowie na rondzie kierujemy się na Trąbki Wielkie, kilka kilometrów i już jesteśmy w Kleszczewie - Gościniec dla Przyjaciół - pyszne jedzenie, świeże ryby, wędliny, pierogi itp. Polecam serdecznie!
- 2 0
-
2012-01-17 11:52
Pstrąg to moja ulubiona ryba
pod każdą postacią, polecam pstrąga wędzonego z hodowli pstrąga w Mylofie k/Rytla
- 6 2
-
2012-01-17 11:22
Wędzony pstrąg - bardzo dobry
Polecam wyroby firmy Rafa z Władysławowa. Sklep firmowy oczywiście najlepszy, ale można kupić także w delikatesach. A od pstrąga jeszcze lepszy jest świeżo wędzony dorsz...
- 9 3
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.