- 1 Mieszkańcy ruszyli z pomocą małej lodziarni (214 opinii)
- 2 Kto ma szansę na gwiazdkę Michelina? (43 opinie)
- 3 Grzechy gastronomii: kto winny? (206 opinii)
- 4 Piją piwo na stadionie. Hevelka ruszyła (105 opinii)
- 5 W maju króluje zielony afrodyzjak (95 opinii)
- 6 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (152 opinie)
Trójmiejskie lokale gotowe na przyjęcie gości
Przekonaj się, jak trójmiejskie lokale dostosowały się do wytycznych sanepidu
Odpowiednia odległość między stolikami, dezynfekcja stołów i krzeseł po wizycie każdego gościa, kelnerzy obsługujący w maskach i rękawiczkach czy stosowanie jednorazowych sztućców. Trójmiejskie restauracje, bary i puby skrupulatnie dostosowały się do zasad, które należało spełnić przed ich ponownym otwarciem w poniedziałek, 18 maja. Właściciele lokali z szeroko otwartymi ramionami - i czystym sumieniem - czekają teraz na powrót gości.
Sprawdź listę lokali gastronomicznych w Trójmieście
Wiele osób wciąż ma obawy o swoje zdrowie i unika wychodzenia z domu. Wizyta w restauracji w celu skosztowania wykwintnych potraw czy wypicia drinka w ulubionym lokalu odkładana jest na później. Przedstawiciele branży gastronomicznej mają jednak cichą nadzieję, że mieszkańcy Trójmiasta, zachowując od siebie bezpieczną odległość zaczną w końcu przychodzić do miejsc, w których bywali.
Spełnienie ściśle określonych norm
Pandemia koronawirusa radykalnie zmieniła naszą codzienność. W celu zapobieżenia kolejnym zakażeniom, odpowiednie wytyczne sanitarne zostały wdrożone np. w naszych zakładach pracy, komunikacji miejskiej i sklepach. Nie inaczej było w przypadku restauracji, barów i pubów, które ponownie otworzyły swoje podwoje po okresie "zamrożenia".
Ministerstwo Rozwoju w porozumieniu z Głównym Inspektorem Sanitarnym opracowało szereg ściśle określonych obostrzeń, które bez wyjątku musiały zostać spełnione przed ponownym otwarciem lokali.
Jak to wygląda w praktyce?
Odwiedziliśmy z kamerą wybrane lokale w Gdańsku, Sopocie i Gdyni, aby na własne oczy przekonać się, jak wygląda zastosowanie ministerialnych nakazów w praktyce. Wyniki naszej wizytacji można podsumować krótko. W celu ochrony zdrowia zarówno pracowników, jak i klientów, skrupulatnie zastosowano się do wszystkich zmian. Dzięki temu, właściciele lokali mogą z czystym sumieniem ponownie zaprosić gości pod swój dach.
Czytaj również: Nowe menu, prezenty i promocje. Restauracje wracają po przerwie
- Otworzyliśmy się już w poniedziałek, gdyż na bieżąco śledziliśmy wszystkie wytyczne sanepidu i od razu zastosowaliśmy się do nich. Między innymi rozstawiliśmy stoły z zachowaniem między nimi odległości czterech metrów, stworzyliśmy specjalne strefy dezynfekcji, stoliki będą dezynfekowane po każdym gościu, a kelnerzy będą nosić maski i rękawiczki. Mamy nadzieję, że dzięki temu nasi goście będą czuć się bezpiecznie. Jesteśmy ogromnie podekscytowani, że wreszcie możemy ponownie się otworzyć. Serdecznie zapraszamy i informujemy, że mamy nowe menu, w którym znalazło się wiele zdrowych pozycji - zachęca Anna Wylężek z restauracji Muszla Gdynia przy pl. Grunwaldzkim 1.
Szerokie zastosowanie artykułów jednorazowych
Większość z dotychczas używanych przez gości przedmiotów będzie przeznaczonych do jednorazowego użytku. Jednorazowe będą np. sztućce, nakrycia na stoły czy karty dań. Tym samym, po każdym użyciu będą one lądować w koszu na śmieci, a kolejni goście będą otrzymywać nowe komplety.
- Ze zdwojoną siłą i motywacją my również otworzyliśmy się już w poniedziałek. Mając na uwadze bezpieczeństwo gości wdrożyliśmy wszelkie, niezbędne obostrzenia. Stoliki i krzesła będą ustawione w odpowiedniej odległości i dezynfekowane po każdej wizycie. Dezynfekowane będą także toalety. W nich, a także przed wejściem do restauracji, pojawiły się dozowniki z płynem dezynfekującym. Kelnerzy będą pracować wyłącznie w maseczkach i rękawiczkach. Ruszamy teraz z nową, letnią kartą dań, w której nie zabraknie, np. pierogów z gęsiną, zupy rybnej czy żeberek. Zapraszamy serdecznie i zapewniamy, że dokładamy wszelkich starań, aby pobyt u nas pozostawił wyłącznie miłe wspomnienia - zachęca Roland Mettel z restauracji M15 przy ul. Mamuszki 15 w Sopocie.
Zaproszenie do odświeżonego wnętrza
Właściciele niektórych lokali wykorzystali miniony okres nie tylko na dostosowanie się do nałożonych obostrzeń, ale również na przeprowadzenie odświeżenia czy kapitalnego remontu wnętrza. Z tego powodu, otwarcie rzemieślniczego browaru i restauracji w podziemiach zabytkowego Central Hotelu w Gdańsku, odbędzie się w piątkowe popołudnie.
- Intensywnie przygotowujemy się i zmieniamy naszą restaurację. Dostosowaliśmy się do wszystkich wytycznych sanepidu. W trosce o bezpieczeństwo gości, m.in. przed i po każdym gościu stoły i krzesła będą dezynfekowane, będziemy używać jednorazowych sztućców i nakryć, a kelnerzy będą obsługiwać ubrani w odzież ochronną. Jesteśmy bardzo pozytywnie nastawieni i czekamy na wszystkich od piątku 22 maja, od godz. 16 - zaprasza Katarzyna Bogucka z browaru PG4 przy ul. Podwale Grodzkie 4 w Gdańsku.
Ludziom brakowało wyjść "na miasto"
Trudno oczekiwać, aby ruch w lokalach szybko wrócił do poziomu sprzed wybuchu pandemii. Z drugiej strony, nasi rozmówcy zgodnie podkreślają, że zainteresowanie nie jest tak słabe, jak można było się spodziewać.
- Wśród naszej załogi panują bardzo pozytywne nastroje. Chcemy, aby goście w naszym lokalu miło spędzili czas i nie czuli dyskomfortu związanego z tą całą sytuacja. W związku z tym nie zrezygnowaliśmy z muzyki granej na żywo w weekendy w naszym ogródku. Poniedziałek był bardzo spokojny, ale w środę mieliśmy prawie komplet gości. Wielu z nich mówiło, że wręcz tęskniło za możliwością powrotu i spędzenia czasu przy naszych stołach. Wcześniej działaliśmy w formie dowozów, ale to przecież nie to samo - relacjonuje Katarzyna Laskowska z restauracji Brovarnia Gdańsk przy ul. Szafarnia 9.
Czytaj również: Ruszają dodatkowe ogródki gastronomiczne w całej Gdyni
- Mieliśmy to szczęście, że już w poniedziałek mieliśmy zajęte kilka stołów, czego - szczerze mówiąc - nie spodziewaliśmy się. Goście byli stęsknieni i ciekawi nowych smaków, które przygotowaliśmy z okazji ponownego otwarcia. Odnotowaliśmy tez spory odzew w naszych mediach społecznościowych. Co rusz spływały do nas pytania, kiedy ponownie otwieramy się. Widać, że stali bywalcy chcą wracać. Na koniec wspomnę, że otworzyliśmy już letnie patio z widokiem na Motławę - uzupełnia Magda Kołada z restauracji Zafishowani przy ul. Tokarskiej 6 w Gdańsku.
Oddech dla lokalnej gospodarki
Na koniec warto wspomnieć o jeszcze jednym aspekcie. Chęć miłego spędzenia wolnego czasu to nie jedyny powód, dla którego warto rozważyć odwiedziny ulubionej restauracji czy baru. Trójmiasto to aglomeracja, w której branża gastronomiczna stanowi istotną gałąź gospodarki. Jej "podcięcie" przełoży się na znaczne zmniejszenie się wpływów z podatków, które odczują wszyscy mieszkańcy.
Wszak pieniądze nie rosną na drzewach, a każda publiczna inwestycja jest przecież finansowana z tego, co niemal każdy z nas - i każdy gastronom - jest zobowiązany zapłacić fiskusowi. Innymi słowy, możliwość złapania głębokiego oddechu przez właścicieli lokali gastronomicznych jest w interesie nas wszystkich.
Miejsca
Opinie (127) ponad 10 zablokowanych
-
2020-05-22 18:07
Skrupulatnie zastosowano się do wszystkich zmian? (1)
To zapraszam do baru piwnego przy Żwirki i Wigury na Zaspie. Klienci (podchmieleni) bez maseczek i nie trzymający dystansu. Stoły stoją jak stały, a w lokalu brak wentylacji
- 2 1
-
2020-05-26 12:28
Bo to jakiś bar piwny na Zaspie a nie porządna restauracja..nie ma co się dziwić. w wielu takich miejscach nikt nie przestrzega zaleceń
- 0 0
-
2020-05-22 15:30
Gotowe na gości...a gości ni widu ni słychu. (1)
- 0 0
-
2020-05-26 12:26
W weekendy pełno, nie można wolnego stolika znaleźć.
- 0 0
-
2020-05-22 10:37
W życiu nie pojde teraz do knajpy. (2)
Drogo i nie mam żadnej gwarancji co do higieny o jakiej wspominają.
Mam grila elektrycznego i wole z niego karkówe z mlodymi ziemnikami, mizeria i koperkiem.
Wiem co jem i jakie produkty.
Buzaczki Restauratorzy... reszta branza Beauty tez nie ruszyla... Ludzie kase oszczedzaja.- 6 5
-
2020-05-26 12:25
Współczuję zmarnowanego życia
- 0 0
-
2020-05-22 11:29
"Wiem co jem"
Ale czy aby na pewno wiesz wszystko o tej karkówce :)?
- 3 1
-
2020-05-22 10:20
Serio? (1)
Jedzenie w restauracji drewnianym widelcem i picie z plastikowego kubka? O nie. Dopóki ten cały cyrk się nie skończy moja noga nie postanie w tego typu miejscach.
- 9 1
-
2020-05-26 12:25
Tylko niektóre miejsca mają jednorazówki. Nie ma takiego obowiązku, są wypażarki.
- 0 0
-
2020-05-22 07:45
Wirus to najlepsze co mogło się przydarzyć gastronomii (3)
Ludzie będą bardziej patrzeć na higienę i porządek. Słabi i drodzy odpadną. Może zmniejszy się syf który panuje w 60% barów i restauracji zaraz za wejściem na zaplecze
- 23 2
-
2020-05-26 12:23
Masakra, po jakich restauracjach Wy chodzicie?!
- 0 0
-
2020-05-23 00:42
Dlaczego drodzy mają odpaść? (1)
Ja jak widzę że w knajpie jest tanio w ogóle tam nie wchodzę, porządne składniki muszą kosztować
- 0 3
-
2020-05-23 07:24
Drożyzna
Twoim zdaniem tyskie za 13 czy 15 zł w gdańskich pubach czy restauracjach to ok? W Niemczech w knajpach jest taniej nie mówiąc już o jakości...
- 1 0
-
2020-05-22 07:13
Czy tylko ja? (5)
Bardzo chętnie korzystałbym z knajp.
Ale ile razy byłem oszukany?
Stare jedzenie, jakość produktów mająca wiele do życzenia, ceny z kosmosu.
Może przyszedł czas aby to zmienić?
Moze wreszcie zrozumiecie ze bez stałych klientów nie da się prosperować.- 69 10
-
2020-05-26 12:21
hehe
Może po prostu wybierasz kiepskie knajpy
- 0 0
-
2020-05-22 21:21
W Gdansku (1)
Wszystko robione jest pod turystów... przyjadą, zjedzą, wyjadą...
- 3 1
-
2020-05-23 09:40
Zgadzam się.
I niestety wspomniane w artykule M15 to kwintesencja dziadostwa. Zjadłam tam najgorsza pizzę w mieście, obsługa dramat, czas oczekiwania dramat.
- 0 0
-
2020-05-22 08:36
To widocznie wybierasz nie te restauracje co powinieneś ! Idź do dobrej restauracji a napewno jakość będzie .
- 6 8
-
2020-05-22 07:50
Jak to nie da?
Całe lata to działało.
- 5 0
-
2020-05-23 23:16
ok
- 0 0
-
2020-05-23 14:05
muszla gdynia?
Wstyd!Wszystkich zwolnili z dnia na dzien. Stawki dla zaogi mieszne.
- 0 0
-
2020-05-23 12:39
Hehe
"Ze zdwojoną siłą i motywacją my również otworzyliśmy się już w poniedziałek".. a zero gosci. chyba sie pan manager zapedzil :)
- 0 0
-
2020-05-23 09:48
nie pojde
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.