- 1 10 najlepszych trójmiejskich restauracji (69 opinii)
- 2 Ranking restauracji w Trójmieście (46 opinii)
- 3 Jemy na mieście: Garden Food&Cafe (55 opinii)
- 4 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (40 opinii)
- 5 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (152 opinie)
- 6 Trójmiejscy restauratorzy wyróżnieni (34 opinie)
Trójmiejskie restauracje rozdają zakwas na chleb
Zagrożenie koronawirusem sprawia, że klienci masowo wykupują produkty pierwszej potrzeby, trudno np. zdobyć drożdże. Właściciele niektórych trójmiejskich lokali zdecydowali się pomóc i rozdają za darmo zaczyn zakwasu chlebowego, aby mieszkańcy sami mogli samodzielnie w domu upiec chleb.
Piekarnie i cukiernie w Trójmieście
Niepewny czas związany z rozprzestrzenianiem się koronawirusa częściej popycha ludzi do sklepów, gdzie robią większe zakupy. Nie wszyscy jednak chcą kupować gotowe produkty, część lubi upichcić coś samodzielnie. Niestety jednym z produktów, który trudniej w ostatnich dniach dostać, są drożdże suche i surowe. Na szczęście z pomocą przybywają lokalne restauracje, które postanowiły podzielić się zakwasem na chleb, i to za darmo.
Chleb i inne wypieki
Rozpocznij quizZakwas rozdaje Machina Eats&Beats, znajdująca się przy ul. Chlebnickiej w centrum Gdańska. Zachęca do poczęstowania się wystawionym na ulicę zakwasem oraz do nauczenia wypieku chleba.
Zamieszczony został również przepis na chleb.
Przepis:
500 g wody połącz z 200 g zaczynu (łyżeczkę odłóż w zamkniętym słoiczku do lodówki na następny chleb), wszystko wymieszaj. Dodaj 500 g mąki (typ 2000 to razowa, a 720 biała - można dowolnie wymieszać), 18 g soli, ziarna, jeśli lubisz. Wymieszaj porządnie i przełóż do lekko natłuszczonych czarnych keksówek do połowy wysokości. Wyrównaj wilgotną dłonią. Wierzch możesz posypać ziarnami i docisnąć.
Zakryj foremki folią aluminiową i uzbrój się w cierpliwość. Chleb musi wyrosnąć do krawędzi, co zajmie mu 4-8 godzin w zależności od temperatury. Piekarnik nagrzej do 220 stopni, bez termoobiegu - góra i dół. Nie zdejmuj folii, wstaw chleb do nagrzanego pieca na 40 minut. Po tym czasie zdejmij folię, zmniejsz temperaturę do 200 stopni i piecz jeszcze 30 min. Upieczony chleb wyjmij z foremek i wystudź na kratce. Ostudzony dobrze zawinąć w folię aluminiową i zostawić do rana, ale jeśli nie wytrzymasz - krój.
Swój zakwas rozdaje również Tomasz Deker z Tomasz Deker Bakery na Przymorzu przy ul. Obrońców Wybrzeża. Każdego zainteresowanego prosi o kontakt z restauracją.
Zakwas otrzymamy także we wrzeszczańskim Avocado Vegan Shop.
- Przygotowaliśmy zakwas żytni, na bazie którego będziecie mogli wypiekać swoje własne chleby. Zakwas będziecie mogli odbierać bezpłatnie. Prosimy, abyście przynosili własne słoiki, bo my już nie mamy. Do słoiczków z zakwasem dołączać będziemy bardzo prosty przepis na pszenny chleb oraz instrukcję obchodzenia się z zakwasem, aby wystarczył wam na długo i abyście mogli dzielić się nim dalej - informuje Avocado Vegan Shop z Wrzeszcza.
Lokal informuje również, że w przypadku niemożności wypieku chleba we własnym domu jedna z pracowniczek zadeklarowała chęć wypiekania bezglutenowego chleba, różnego rodzaju ciast (m.in. agawnika) oraz innych wypieków. O wszystkim Avocado ma informować na bieżąco.
Koronawirus w Trójmieście - wszystkie ważne informacje
Przygotowywane są także dodatkowe możliwości składania zamówień, aby jak najbardziej zminimalizować kontakty bezpośrednie. Planowane jest włączenie możliwości zamówienia pełnego cateringu online oraz możliwość zamówienia paczek produktów z Avocado Vegan Shop z bezkontaktową dostawą do domu.
Bio Piekarnia Ziarno z Gdyni również rozdaje zakwas klientom, a przy okazji dowozi chleb do domów.
Jedzenie na telefon w Trójmieście - aktualizacja na bieżąco
Gdańsk - jedzenie na wynos
Gdynia - jedzenie na wynos
Sopot - jedzenie na wynos
Miejsca
Opinie (74) 4 zablokowane
-
2020-03-20 11:45
Fajna inicjatywa
- 1 0
-
2020-03-20 05:32
Pieczenie chleba, to nie budowa bomby atomowej. (4)
200 ml wody, 100 ml mleka, łyżeczka soli i cukru, 1/3 kostki drożdży, mniej więcej 500 gr mąki pszennej, 1/3 kostki masła, jedno rozbełtane jajko.
Wodę z mlekiem, cukrem i solą podgrzać w mikrofali przez minutę, dodać drożdże, wymieszać, dodać łyżeczkę mąki, wymieszać, poczekać aż zaczyn dostanie pianki (10min). Mąkę przesiać, wlać zaczyn, miksować ze dwie-trzy minuty, dodać roztopione masło, miksować, aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie się kleić do palców. Zostawić do wyrośnięcia (20-30min). Później znowu miksować 2-3 minuty. Uformować chleb, położyć na blachę na papierze do pieczenia, posmarować jajkiem, piec 30 minut w 200C. Ostatnie 5 minut mozna włączyć termoobieg, to się skórka przypiecze. Ot i cała filozofia. Piekę chleb codziennie od dwóch lat, więc możecie temu przepisowi zaufać.- 2 13
-
2020-03-20 10:26
Powodzenia w kupowaniu drożdży
nigdzie nie można teraz kupić
- 2 1
-
2020-03-20 07:13
Jajko i masło do chleba? Po co? (1)
Chyba, że po upieczeniu.
- 7 0
-
2020-03-20 08:42
I jeszcze mleka tam dodał. Oj chleba z tego nie będzie.
- 2 0
-
2020-03-20 08:08
To nie przepis na chleb tylko ciasto ! Mąki na chleb Nigdy się Nie Miksuje , Brednie Piszesz !
- 2 0
-
2020-03-19 18:03
Rząd oddala składki i nic w zamian, a sami pensje z naszych podatków biorą (10)
Za 3 miesiace te oddalone płatnosci i tak nas doprowadzą do bankructwa a np. włoski rzad oddał cała pensje na walkę z wirusem. Może w tym roku nie przelać setek milionów na fundusz koscielny tylko dać ludziom aby uratowali swoje rodziny i firmy. My chcemy zaniechania poborów podatków i składek a nie odłożenia w czasie.
- 100 16
-
2020-03-19 18:46
(1)
naucz sie, ze nie ma darmowych pieniedzy, bedziesz je splacal podwojnie
- 15 4
-
2020-03-20 09:55
Jak to nie ma?
Jak nie ma, to niech nie ma dla konkordatowych. Tę całą patologię od nieweryfikowalnych obietnic raju po śmierci zagonić najzwyczajniej do roboty, niech im się skończy raj za życia.
Pieniądze na konkordat dostaną po śmierci, jak będą mieli zasługi. Rozliczajmy się w zaświatach, skoro tego chcą.- 2 3
-
2020-03-19 18:33
rząd (1)
Czas zrozumieć że rząd ma obywateli w d*pie.
- 21 8
-
2020-03-20 09:50
romańskie pasożyty jeszcze bardziej
czary za kasę, a jak mają płacić, to Bóg zapłać!
- 1 1
-
2020-03-19 19:30
Nie jątrz, siedź w domu, myj ręce. (4)
- 7 11
-
2020-03-19 23:09
Myję i będę jątrzył (3)
W piątek 13 byliśmy z... ście przygotowani. Szpitale zaopatrzone na maksa. W niedzielę lekarze z fartuchów szyli sobie maski żeby na dyżur wejść. Kto przez sobotę na alegroszu ten sprzęt sprzedał?? Dziś Mateuszek Pinokio w CNN już uprawiał czarnowidztwo bo wiedział że nikt rozsądny na świecie na jego pi....dolenie się nie nabierze. Takie są realia. Nakryj głowę kołdrą umytymi rękoma.... Jesteśmy w czarnej d....pie tylko nikt nie ma odwagi elektoratowi i reszcie myślącej tego społeczeństwa powiedzieć tego wprost....
- 15 7
-
2020-03-20 09:11
kamysz tez morde drze o umorzeniu ,on wogole mysli ?
-umorzyc ,a skladki ,a lata skladkowe ,nie ma darmowych obiadow za wszystko trzeba bedzie zaplacic.
- 1 0
-
2020-03-19 23:15
(1)
socjalista, tylko daj, daj
pracować, a nie ...!- 4 9
-
2020-03-20 07:42
nikt nic nie chce tylko żeby nam oddali to co nasze - podatki i pozwolili pracować
nie jesteśmy socjalistami ale czemu my nie zarabiamy a oni mają pensje z naszych podatków?
- 6 1
-
2020-03-20 09:08
za kolegow bienkowskiej
uslyszal bys:sorry taki mamy klimat:koronawirus"
- 4 4
-
2020-03-20 09:45
Tacy ludzie dają nadzieję
Wspaniały pomysł!
- 0 0
-
2020-03-20 09:42
Super !
- 0 0
-
2020-03-20 09:12
Zakwas to żadna tajemna mikstura
mieszasz mąkę żytnią z wodą i codziennie żywisz ją dodatkową porcją mąki i wody i tak można bez mycia naczynia dziesiątki lat
- 3 0
-
2020-03-20 09:01
Super:)
Barwo:) Jestescie Kochani:)
- 2 0
-
2020-03-20 00:15
zakwas to ściema!!!!! (1)
wystarczy 1kg mąki żytniej typ 720 dodaj 0,8l wody o temp 35-40 stopni, wymieszaj do uzyskania jednolitej masy , odstaw na 6 godzin. Po 6 godzinach dodaj 2dkg soli i wymieszaj ponownie, nie czekając uformuj bochenki i odstaw do wyrośnięcia, Piec w piekarniku 1 godzinę temp 220 c
Ps. foremka standard (keksowa) waga ciasta 750dkg piec 1 h temp 220c
Ciasto z 1kg mąki czyli całośc 1,8 kg ciasta piec 1,5h temp początkowa 220c po 40 min zjechać do 200c oczywiście forma większa według uznania.
Pozdrawiam mistrz-piekarz- 5 5
-
2020-03-20 01:15
A co z nacinaniem chlebków?
A co ze smarowaniem wodą?
- 2 1
-
2020-03-19 18:23
Super.... ale ja czekam aż będą rozdawać spiryt do dezyfekcji.... zewnętrznej..:) (2)
A tak na marginesie...skoro wszystko jest wg informacji rządu... wszystko w sklepach wszystko w szpitalach to czemu słyszę z dołu i sam widze co innego? Czy ja mam problem ze wzrokiem czy ktoś tu kłamie? A może po prostu oni nie chodzą na zakupy i leczą się w kancelarii?
Ps... Paa prezydencka poddała się badania na koronawirusa.a kilka godzin temu Pan Dworczyk mówił że jeśli nie ma objawów czyli gorączka kaszel itd. to się nie robi badań. Więc jak? Są równi i równiejsi?- 60 15
-
2020-03-20 00:03
nowe czasy....
- 2 0
-
2020-03-19 22:28
Zawsze tak było w Polin
- 2 4
-
2020-03-19 20:21
(1)
Dodaj 500 g mąki (typ 2000 to razowa, a 720 biała - można dowolnie wymieszać),
takiej mąki nie kupisz- 5 4
-
2020-03-19 23:15
Dzisiaj kupiłem..
Auchan ( Rumia)
Typ 2000- 3 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.