- 1 Ranking restauracji w Trójmieście (18 opinii)
- 2 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (26 opinii)
- 3 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (142 opinie)
- 4 Grill wege: 7 bezmięsnych propozycji (89 opinii)
- 5 Trójmiejscy restauratorzy wyróżnieni (33 opinie)
- 6 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (40 opinii)
Ulica Świętojańska pełna kulinariów
Kilkadziesiąt restauracji z Gdyni zaprezentuje swoją ofertę w sobotę 20 sierpnia, podczas festiwalu Kulinarna Świętojańska. Najbardziej znana gdyńska ulica zamieni się na kilka godzin w deptak z gastronomicznymi stoiskami i sceną, na której odbywać się będą pokazy gotowania.
Świętojańska w Gdyni to jedna z najbardziej znanych w Polsce ulic, a także gastronomiczne zagłębie miasta - przy głównym śródmiejskim trakcie znajduje się kilkadziesiąt lokali. Nic więc dziwnego, że stanie się ona również osią pierwszej edycji festiwalu Kulinarna Świętojańska.
W sobotę 20 sierpnia odcinek pomiędzy ulicami Wybickiego oraz Żwirki i Wigury zostanie wyłączony z ruchu samochodowego, a Świętojańska zamieni się w deptak. Na chodnikach zostaną rozstawione stoiska, w których będzie można spróbować oferty gdyńskich restauracji oraz kupić produkty spożywcze.
- Chcemy pokazać kulinarny przegląd Gdyni - tłumaczy Julia Dziedziul z Agencji Rozwoju Gdyni, która organizuje imprezę. - W akcji weźmie udział ponad czterdzieści lokali: barów, restauracji, food trucków, cukierni i lodziarni. Na stoiskach będzie można spróbować dań, które są wizytówkami danego miejsca. Swoje stoiska będą mieli regionalni producenci oraz sprzedawcy z hali targowej.
Zjeść i zrobić zakupy będzie można w godz. 12-17. Wstęp na imprezę jest bezpłatny, ale za każde danie będzie trzeba zapłacić cenę ustaloną przez restauratorów. W trakcie imprezy odbywać się będą również pokazy gotowania na żywo, które o godz. 12:30 i 13:45 poprowadzą: Mariusz Pieterwas z restauracji Krew i Woda, Jacek Koprowski ze Sztuczki oraz Jolanta Słoma i Mirosław Trymbulak z Atelier Smaku. W programie zaplanowano również koncerty muzyki jazzowej oraz zabawy dla dzieci.
- Niecodzienną atrakcją będzie bieg kelnerów z tacami i kieliszkami wina. Zawody odbędą się w dwóch odsłonach: profesjonalnej o godz. 13:15 i amatorskiej o godz. 14:30. Warto dodać, że to nawiązanie do gdyńskiej tradycji - podobne kelnerskie biegi odbywały się tutaj już w latach 30. - dodaje Dziedziul.
Wydarzenia
Miejsca
Opinie (76)
-
2016-08-17 12:11
Przyjadę jak co roku
lubię te weekendy kulinarne
- 8 4
-
2016-08-17 11:52
fajnie
na pewno wpadnę zobaczyć a może i skosztować. Mam nadzieję że restauratorzy przygotują degustacje w rozsądnych cenach.
- 3 8
-
2016-08-17 11:31
My snobujemy w wyrobach z Biedronki
- 17 0
-
2016-08-17 11:14
drogo
znowu będzie drogo i małe porcje tak żeby wycisnąć jak najwięcej kasy,przy tym jakość serwowanych potraw daleka od zadowalających.
- 36 11
-
2016-08-17 11:07
Znów pieterwas
- 18 10
-
2016-08-17 11:03
dede
no i fajno pożrem
- 17 11
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.