- 1 Ranking restauracji w Trójmieście (25 opinii)
- 2 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (142 opinie)
- 3 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (26 opinii)
- 4 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (40 opinii)
- 5 Trójmiejscy restauratorzy wyróżnieni (34 opinie)
- 6 Grill wege: 7 bezmięsnych propozycji (89 opinii)
Uwarzono piwo jopejskie. W niedzielę premiera
Dwóm trójmiejskim piwowarom udało się odtworzyć recepturę historycznego piwa jopejskiego. Premiera jednego z nich odbędzie się w niedzielę w pubie Pułapka, na drugie piwosze poczekają jeszcze kilka miesięcy.
Jopejskie w piwowarskiej branży to niemalże legenda. Kilku współczesnych piwowarów zabierało się za jego odtworzenie, w warunkach domowych kilku się ten proces powiódł, ale komercyjnie jak dotąd żaden browar się tego nie podjął.
Jego ojczyzną jest Gdańsk, a pierwsze warzenie datuje się na pierwszą połowę XV wieku. Napój ten wyraźnie odróżniał się od znanych obecnie piw. Był to gęsty syrop piwny o ekstrakcie dochodzącym do ponad 50 stopni Ballinga.
- Popularne piwa sklepowe mają 12 stopni Blg, portery około 22 stopni, niektóre risy dochodzą do 30. W przypadku jopejskiego brzeczka jest prawie dwukrotnie gęstsza - tłumaczy trójmiejski piwowar Łukasz Szynkiewicz.
Obecnie Szynkiewicz posiada własny browar rzemieślniczy Absztyfikant. Wcześniej pracował w browarze Olimp, dla którego opracował recepturę piwa jopejskiego. Informacji szukał w starych zapisach kronikarskich. Na efekty jego pracy trzeba było czekać prawie dwa lata.
- To bardzo wymagający styl. Po pierwsze, bo nikt współcześnie go nie uwarzył, więc nie można do niczego się odnieść. Po drugie, wysoka gęstość utrudnia filtrację. Po trzecie, długi czas fermentacji i leżakowanie winduje koszty - browary nie chcą na kilkanaście miesięcy wyłączać jednego tanka z codziennej produkcji - tłumaczy Szynkiewicz.
Jopejskie z browaru Olimp ma 8 proc. alkoholu, oleistą konsystencję i smak kojarzący się z suszonymi owocami czy pumperniklem. Będzie można go spróbować w niedzielę w gdańskim pubie Pułapka podczas ogólnopolskiej premiery. Start o godz. 18.
- Mamy jedną 10-litrową beczkę. Porcja 50 ml będzie kosztować około 10 zł. Dostępne będą również butelki o pojemności 100 ml. Warto pamiętać, że jest to typowo degustacyjne piwo - mówi Tomasz Krupa z Pułapki.
To będzie jednorazowe wydarzenie, browar Olimp nie planuje bowiem na razie produkcji drugiej partii jopejskiego. Dobra wiadomość dla piwoszy jest jednak taka, że gdańskiemu browarowi restauracyjnemu PG4 również udało się uwarzyć takie piwo.
Prace nad nim trwały od początku działalności lokalu, czyli od półtora roku. Zajmował się nimi główny piwowar lokalu - Niemiec Johannes Herberg.
- Johannes jest nie tylko piwowarem, ale i mikrobiologiem, co ułatwiło mu opracowanie receptury na podstawie niemieckich starodruków - tłumaczy Ewa Siuda z PG4. - Piwo jest gotowe, obecnie czekamy na zatwierdzenie papierów, bo ze względu na wysoki ekstrakt wymaga specjalnej akcyzy.
W PG4 piwo jopejskie powinno być gotowe w ciągu kilku miesięcy.
Miejsca
Opinie (93) 6 zablokowanych
-
2018-01-23 10:06
(1)
Cena uzasadniona, poniewaz to piwo ma bardzo duzo ekstraktu i bardzo dlugo lezakuje. Konwencjonalne piwo powstaje na drozdzach.jopejskie powstaje przez zarazenie plesniakami, dlatego stworzenie tego piwnego syropu wiaze sie Z ryzykiem ze piwo sie nie uda.jopejskie od zawsze zwiazane z gdanskiem, az do 1945r.pisanie ze to wynalazek czy hipsterski napoj to ignorancja i skrajny brak wiedzy o historii gdanska.wstyd
- 5 1
-
2018-01-23 14:02
Trollowi trójmiasto.pl nie wytłumaczysz. On ma swoją stałą śpiewkę....
Cena - drogo, kraft - piją hipsterzy w rurkach z brodą. Koledzy jego kłócą się do jakiego pubu iść, bo w jednym jest więcej kraftu, a w drugim mniej, a on chce tylko spokojnie piwko zwykłe wypić.
- 1 1
-
2018-01-22 13:16
(2)
Nie, no to tanio wychodzi. 0,5 litra za 100pln. Nie lepiej poczekać do sezonu na turystów ze skandynawii? Swoją drogą można kupić 5 czarnych Specjali, odparować te 2500ml do 500ml, dodać szczeniaczka parkowej. Wyjdzie na to samo i taniej.
- 41 22
-
2018-01-22 23:22
(1)
no to zrób tak człowieku ! na co czekasz ?
- 2 0
-
2018-01-23 12:16
Nie mam syfonu.
- 3 0
-
2018-01-22 19:08
po pierwsze skąd pewność, że oddtworzono recepturę? (1)
- 15 0
-
2018-01-23 10:20
Receptura znana ze starych zapiskow.jednak w zapiskach nie ma mowy o tym jaki konkretnie grzyb czy plesniak fermentuje to piwo.za czasow heweliusza wazylo sie je w szopach czy stodolach, gdzie plesniaki i grzyby wystepujace na dziko doprowadzaly do fermentacji
- 4 0
-
2018-01-22 13:40
(2)
A znafca Michal Saks bedzie?
- 17 3
-
2018-01-22 23:15
do znafcy bezimiennego... (1)
można kogoś nie lubieć,ale to szyderstwo jest żałosne i nie na miejscu.Bezimienny i bezznakowy trollu - jesteś małym człowieczkiem,który zapewne nie ma się czym poszczycić w swoim życiu i ma wyrażne komplexy. ZERO
- 5 6
-
2018-01-23 08:07
Jesteś chłopakiem Saksa?
- 6 0
-
2018-01-22 14:35
solidna dycha (3)
Za pięćdziesiątke to liczymy że za setke będzie trzeba wyłożyć dwie i pół dyszki warto spróbować kolosalne pieniądze to nie są a tradycja musi iść w końcu to nasz Freje Stadt Danzig
- 6 3
-
2018-01-22 15:54
(1)
Danzig Frajer Stadt
- 4 2
-
2018-01-23 00:36
frajer to jesteś ty
Jełopo bo żal ci ściska d... że nie masz tego co inni i to jest właśnie twoje myślenie na temat innych nie bronie tej osoby co napisała ten komentarz podpisem niemieckim tylko stwierdzam taki sam fakt że zasmarkane 10złoty to nie są żadne grube pieniądze jeżeli ma ktoś sprubować czegoś co wcześniej nie miał okazji
- 1 2
-
2018-01-22 17:54
Dziadkowie większości "Gdańszczan" przed wojną na wiosce pod Wilnem czy innym Lwowem żyli. Nagle ich potomkowie, 73 lata później poczuli się spadkobiercami Hansestadt Danzig.
Potomkowie obywateli Freie Stadt Danzig to dziś za Odrą żyją.- 6 2
-
2018-01-22 15:02
Prawdziwe historyczne jopejskie było fermentowane szlachetnymi odmianami pleśni. (1)
Jakie to były gatunki pleśni dzisiaj nie wiadomo, to po pierwsze.
Po drugie żaden sanepid nie wydałby zgody na taką fermentację.
Po trzecie ekstrakt jopena był wysoki, zatem zawartość alkoholu też była wyższa, Olimpowi udało się uzyskać tyle ile ma klasyczny porter albo RIS.
Czyli odtworzenie receptury można między bajki włożyć.- 25 1
-
2018-01-22 23:29
Prawdziwe historyczne jopejskie
Oczywiście masz racje to co zrobiono to jest erzac a nie jopejskie.
jopejskie robiono w browarze Fszera w n.porcir sa tam jeszcze piwnice w ktorych piwo dojrzewało.
MASZ RACJE ze wiadomośc tę między bajki wysłać
Wiadomośc taką przedstawił mi jeden z piwowarów latem wyśmiałem go- 4 0
-
2018-01-22 15:51
(3)
ale i mikrobiologiem, co ułatwiło mu opracowanie receptury na podstawie niemieckich starodruków
co ma piernik do wiatraka?- 11 3
-
2018-01-22 23:06
Tylko mikrobiolog może fachowo zdjąć pleśń z niemieckich starodruków.
- 5 0
-
2018-01-22 16:44
Zmusił (1)
Bakterie do czytania za niego...
- 8 0
-
2018-01-22 17:45
I to po niemiecku !
- 9 0
-
2018-01-22 21:25
(1)
Chyba się uwalę tym piwem. To będzie prawdziwa pułapka.
- 2 0
-
2018-01-22 21:59
Nerki ci sie zapchaja
- 2 0
-
2018-01-22 21:58
Jeden tank
I tak zabraknie
- 2 0
-
2018-01-22 13:13
świetna wiadomość (1)
na pewno pójdę spróbować, warto, bo to rzadka sprawa i wydarzenie w browarnictwie
- 25 15
-
2018-01-22 20:40
Fajna sprawa
Ale na razie to tylko jednorazowa akcja dla nowobogackich. Czekam aż piwo będzie (o ile) bardziej dostępne i tańsze.
- 3 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.