• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Uwarzono piwo jopejskie. W niedzielę premiera

Łukasz Stafiej
22 stycznia 2018 (artykuł sprzed 6 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Odtworzyli piwo jopejskie: pracowali nad nim 16 lat
Premiera piwa jopejskiego z browaru Olimp odbędzie się 28 stycznia w pubie Pułapka. Będzie można je kupić z nalewaka i w butelkach. Premiera piwa jopejskiego z browaru Olimp odbędzie się 28 stycznia w pubie Pułapka. Będzie można je kupić z nalewaka i w butelkach.

Dwóm trójmiejskim piwowarom udało się odtworzyć recepturę historycznego piwa jopejskiego. Premiera jednego z nich odbędzie się w niedzielę w pubie Pułapka, na drugie piwosze poczekają jeszcze kilka miesięcy.



Jopejskie w piwowarskiej branży to niemalże legenda. Kilku współczesnych piwowarów zabierało się za jego odtworzenie, w warunkach domowych kilku się ten proces powiódł, ale komercyjnie jak dotąd żaden browar się tego nie podjął.

Jego ojczyzną jest Gdańsk, a pierwsze warzenie datuje się na pierwszą połowę XV wieku. Napój ten wyraźnie odróżniał się od znanych obecnie piw. Był to gęsty syrop piwny o ekstrakcie dochodzącym do ponad 50 stopni Ballinga.

- Popularne piwa sklepowe mają 12 stopni Blg, portery około 22 stopni, niektóre risy dochodzą do 30. W przypadku jopejskiego brzeczka jest prawie dwukrotnie gęstsza - tłumaczy trójmiejski piwowar Łukasz Szynkiewicz.
Obecnie Szynkiewicz posiada własny browar rzemieślniczy Absztyfikant. Wcześniej pracował w browarze Olimp, dla którego opracował recepturę piwa jopejskiego. Informacji szukał w starych zapisach kronikarskich. Na efekty jego pracy trzeba było czekać prawie dwa lata.

- To bardzo wymagający styl. Po pierwsze, bo nikt współcześnie go nie uwarzył, więc nie można do niczego się odnieść. Po drugie, wysoka gęstość utrudnia filtrację. Po trzecie, długi czas fermentacji i leżakowanie winduje koszty - browary nie chcą na kilkanaście miesięcy wyłączać jednego tanka z codziennej produkcji - tłumaczy Szynkiewicz.
Jopejskie z browaru Olimp ma 8 proc. alkoholu, oleistą konsystencję i smak kojarzący się z suszonymi owocami czy pumperniklem. Będzie można go spróbować w niedzielę w gdańskim pubie Pułapka podczas ogólnopolskiej premiery. Start o godz. 18.

- Mamy jedną 10-litrową beczkę. Porcja 50 ml będzie kosztować około 10 zł. Dostępne będą również butelki o pojemności 100 ml. Warto pamiętać, że jest to typowo degustacyjne piwo - mówi Tomasz Krupa z Pułapki.
Piwo jopejskie uwarzono również w browarze restauracyjnym PG4, ale dostępne będzie za kilka miesięcy. Nz. piwowar Johannes Herberg. Piwo jopejskie uwarzono również w browarze restauracyjnym PG4, ale dostępne będzie za kilka miesięcy. Nz. piwowar Johannes Herberg.
To będzie jednorazowe wydarzenie, browar Olimp nie planuje bowiem na razie produkcji drugiej partii jopejskiego. Dobra wiadomość dla piwoszy jest jednak taka, że gdańskiemu browarowi restauracyjnemu PG4 również udało się uwarzyć takie piwo.

Prace nad nim trwały od początku działalności lokalu, czyli od półtora roku. Zajmował się nimi główny piwowar lokalu - Niemiec Johannes Herberg.

- Johannes jest nie tylko piwowarem, ale i mikrobiologiem, co ułatwiło mu opracowanie receptury na podstawie niemieckich starodruków - tłumaczy Ewa Siuda z PG4. - Piwo jest gotowe, obecnie czekamy na zatwierdzenie papierów, bo ze względu na wysoki ekstrakt wymaga specjalnej akcyzy.
W PG4 piwo jopejskie powinno być gotowe w ciągu kilku miesięcy.

Miejsca

Opinie (93) 6 zablokowanych

  • Kja

    • 2 1

  • nikt tego nie spróbował nawet nie zobaczył a już jatka trwa

    nie chcesz nie pij, nie masz nic w głowie to nie pisz, sam nie lubię craftów bo są przereklamowane wole specjala i wspomnienia z browaru gdańskiego. ale bynajmniej daleko mi do zawodów w pluciu

    • 2 2

  • (1)

    Nie ma podejścia do czarnej kobry...
    Czarna kobra zawsze dobra!

    • 4 2

    • amen

      • 5 0

  • A Jewrejskie będzie ?

    • 3 0

  • 10 pln za 50 ml czyli 100 pln za pol litra ?

    To ja za 100 pln mam grila dla calej ekipy. 40 kustoszy z biedronki, kielbasa, musztarda i swieze buleczki.

    • 6 2

  • Pakowanie w ładne kartoniki to ostatnio sposób na sprzedaż słabego piwa. (1)

    • 9 3

    • Dobry text hihhi

      • 3 0

  • Z opisu wnioskuję, ze to będzie straszliwy zajzajer... :/

    • 3 0

  • piwosz

    To będzie prawdziwy mozgotrzep

    • 1 0

  • Juz nie moge sie doczekac

    Mam nadzieje ze na buteleczki tez sie zalapie. Ciekawe jak z dostepnoscia. Mam nadzieje ze bedzie lepiej niz z imperium prunum

    • 1 0

  • Ja protestuje !Niedziela -nie jest wcale zadnego premiera.Niedziela bedzie dla nas.

    • 3 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane