Warsztaty kulinarne. Gdzie w Trójmieście nauczysz się gotować?

Kuchnia śródziemnomorska i azjatycka, wegańska i bezglutenowa. Dla małych i dużych, profesjonalistów i amatorów. W Trójmieście warsztatów kulinarnych nie brakuje. Na zdjęciu: uczestnicy warsztatów z Kamilem Sadkowskim, pomysłodawcą i założycielem K5 Akademii Kulinarnej.
Kuchnia śródziemnomorska i azjatycka, wegańska i bezglutenowa. Dla małych i dużych, profesjonalistów i amatorów. W Trójmieście warsztatów kulinarnych nie brakuje. Na zdjęciu: uczestnicy warsztatów z Kamilem Sadkowskim, pomysłodawcą i założycielem K5 Akademii Kulinarnej. mat. prasowe/K5 Akademia Kulinarna

Kuchnie świata, warsztaty tworzenia sushi, degustacje wina, miksowanie profesjonalnych drinków czy kursy pieczenia tortów. W Trójmieście nie brakuje firm, restauracji i barów, oferujących wiele ciekawych warsztatów, które pomagają szlifować kulinarne umiejętności i dostarczają nie lada zabawy.



Kursy kulinarne w Trójmieście


Czy lubisz gotować?

tak, bardzo - to jedna z moich największych pasji 32%
raczej tak 37%
gotuję, bo muszę 21%
raczej nie 2%
nie, unikam gotowania 8%
zakończona Łącznie głosów: 249
Pandemia spowodowała, że każdy z nas więcej czasu spędza w domu. Przez to też wielu z nas, którzy do tej pory stronili od samodzielnego przygotowywania posiłków, zajęło się gotowaniem. Dla jednych to wielka przyjemność, dla drugich przykry obowiązek. Choć w Trójmieście w ofertach jedzenia na wynos możemy przebierać do woli, szlifowanie kulinarnych umiejętności pod okiem ekspertów, odkrywanie tajników gotowania i poznawanie sekretów kuchni świata przyda się każdemu.

Warsztaty kulinarne czy degustacje organizowane przez specjalizujące się w tym firmy, ale również przez restauracje i bary pozwalają nie tylko rozwinąć swoje kulinarne czy barmańskie zdolności, ale także są dobrą okazją do nietypowego spędzenia czasu z przyjaciółmi, gwarantującą przeżycie razem czegoś ciekawego bądź zupełnie nowego.

Warsztaty barmańskie



Z pomocą przychodzi tu Eliksir. Lokal będący połączeniem restauracji, koktajlbaru i cigar roomu specjalizuje się w foodpairingu, czyli sztuce łączenia smaków: wykwintnych dań ze specjalnie dopasowanymi koktajlami. Eliksir to jedna z najlepszych restauracji w Gdańsku, trzykrotnie wyróżniona przez żółty przewodnik Gault&Millau oraz jeden z topowych koktajlbarów.

Organizowane przez Eliksir degustacje i warsztaty barmańskie online mogą być oparte o Eliksir w butelce - gotowe, bezalkoholowe mieszanki, umożliwiające w łatwy sposób przygotowanie koktajlu jak z najlepszego baru, ale też o dowolny alkohol: whisky, wódkę, rum, wino, szampana itp. Degustacje i warsztaty organizowane są kompleksowo - uczestnikom wysyłane są wcześniej wszystkie niezbędne elementy takie jak: alkohol, dodatki, sprzęt barmański i live streaming.

Zobacz także: Wirus zmienia biznes. Eliksir w butelce sposobem na kryzys

Szkolenia kulinarne



W Trójmieście zgłębiać można sekrety japońskich mistrzów kuchni. Restauracja Hashi Sushi organizuje profesjonalne lekcje gotowania, na których można dowiedzieć się, czym różnią się poszczególne rodzaje sushi, jakie ryby, warzywa i owoce stosować do przygotowania różnych jego odmian oraz jak powinna przebiegać ceremonia przyrządzania i spożywania tej potrawy. Koszt takich warsztatów dla jednej osoby to 249 zł za etap (warsztaty składają się z dwóch etapów). Ich poziom można wybrać podczas dokonywania rezerwacji terminu.



Czytaj także: Kulinarne trendy 2021 roku

Pracownia kulinarna Atelier Smaku, prowadzona przez Jolę Słomę i Mirka Trymbulaka, jest kameralną szkołą gotowania, która została stworzona po to, aby pokazywać, że bezglutenowa kuchnia wegańska nie musi być trudna i nudna. Organizowane tu warsztaty przeznaczone są zarówno dla amatorów, jak i profesjonalistów. Pokazują, jak przyrządzać zdrowe i pyszne potrawy na co dzień.

Podczas kameralnych, około czterogodzinnych spotkań przybliżone zostają podstawy kuchni bezglutenowej i wegańskiej. Pokazywane jest, jak łatwo można wprowadzić do swojej diety niezbędne wartości odżywcze oraz czym zastąpić nabiał, jaja oraz inne produkty często wykorzystywane podczas gotowania. Na warsztatach realizowane są takie tematy jak: podstawy bezglutenowej kuchni wegańskiej, mięsna kuchnia bezmięsna bez glutenu, bezglutenowe chleby i wegańskie pasty oraz pasztety czy rozgrzewające zupy.

Warsztaty cukiernicze



Warsztaty cukiernicze - zarówno indywidualne, jak i grupowe - organizuje Akademia WypiekAna. Kierowane są one do wszystkich, niezależnie od posiadanego doświadczenia w pieczeniu. Nawet jeśli ktoś nigdy nie wykonywał samodzielnie toru, może wziąć udział w zajęciach i zobaczyć krok po kroku, jak wygląda taki proces. Swobodę w tworzeniu pyszności zapewnia kameralna grupa. W trakcie warsztatów pracuje się nad takimi wypiekami jak tort piętrowy czy babeczki z kremem. To dużo wiedzy nie tylko praktycznej, ale i merytorycznej. Czas trwania takich warsztatów to 5-6 godz., a koszt 390 zł.

Takie warsztaty mogą być również oryginalnym pomysłem na prezent. WypiekAna oferuje vouchery, które zakupić można na dowolną kwotę i - po wcześniejszym zapisie - wykorzystać na dowolny warsztat.

Z K5 Akademią Kulinarną można wspólnie gotować w swoim domu.
Z K5 Akademią Kulinarną można wspólnie gotować w swoim domu. fot. K5 Akademia Kulinarna/Facebook.pl

Gotowanie online



Z wielu różnorodnych szkoleń kulinarnych słynie K5 Akademia Kulinarna. To miejsce przeznaczone dla pasjonatów kuchni i fanów dobrego smaku - bez względu na poziom zaawansowania technik kulinarnych. W czasie pandemii kursy gotowania przeniosły się do sieci i prowadzone są online. Kolejne części transmitowane są za pośrednictwem Facebooka. W potrzebne produkty można zaopatrzyć się osobiście - na Facebooku publikowana jest wcześniej lista potrzebnych produktów - lub zakupić pakiet dla czterech osób, dostępny na stronie K5. Do tej pory ukazało się już 15 odcinków, w trakcie których na warsztat wzięte zostały dania z drobiu, krewetki, burgery czy dziczyzna.

Gastrobanda: wszystkie przepisy


Kolejne stacjonarne szkolenia planowane są na marzec. Do wyboru są m.in. wege uczta, ABC wina hiszpańskiego lub francuskiego, prezentacja na talerzu, azjatycki street food, sushi, kuchnia francuska czy chińska.

Degustacja win to okazja do poznania nie tylko wyjątkowych smaków z różnych stron świata, ale także historii ich powstania.
Degustacja win to okazja do poznania nie tylko wyjątkowych smaków z różnych stron świata, ale także historii ich powstania. fot. Edyta Steć/Trojmiasto.pl

Degustacja win



Również degustacje win odbywają się w formie online. Sklep Zielone Butelki organizuje spotkania, podczas których w 60 minut można poznać smaki z całego świata. Degustacja online to sześć win z sześciu krajów: Argentyny, Australii, Francji, Hiszpanii, Włoch i RPA. Przebywając w swoich domach, jednocześnie można wybrać się do kilku winnic i poznać tamtejszych winiarzy, historie win oraz tradycje winiarskie. Podczas degustacji odbywa się bezpośrednie łączenie z winiarzami, których wina są wspólnie próbowane.

Degustacje odbywają się w języku angielskim, ale są tłumaczone na język polski. Najbliższe spotkanie odbędzie się w piątek, 19 lutego o godz. 19. W cenie degustacji otrzymuje się próbki sześciu win (100 ml każda). Bilety na degustację, które można zakupić na stronie internetowej sklepu, oferowane są w dwóch wariantach: 100 zł lub 200 zł (w tym wariancie dołączane jest wino z najlepszej półki).

Kursy gotowania dla najmłodszych



Naukę gotowania rozpocząć można w każdym wieku. Warsztaty kulinarne dla dzieci prowadzi pracownia Rozmaryn i Bazylia. W kameralnym gronie pięciu osób, poprzez zabawę najmłodsi mogą nauczyć się robić domowy makaron czy karnawałowe przekąski.

Jedzenie na telefon w Trójmieście

Opinie (20) 1 zablokowana

  • Pomysł fajny. (2)

    Ale 200 stówki za to co można na youtubie ogarnąć ? Trochę dużo.

    • 26 4

    • Taka wiedza jest bezcenna

      • 1 1

    • Ogarnąć można wzrokiem , a ty wracaj do podstawówki

      • 1 4

  • Po warsztatach to możesz się nauczyć przyrządzić 2-3 potrawy ktore własnie zobaczyłeś (1)

    Nie ma szans na "nauczenie się gotować". Po pierwsze to proces, szereg zależności, a po drugie jak ktos przypala wodę to dalej będzie ją przypalał, za wyjątkiem tych 2-3 dań najwyżej.

    • 17 1

    • Toć chodzi o odejście prawa...

      • 0 0

  • 3 lata po 3 dni w tyg po 8 godz - to i tak za mało.

    To trzeba czuć , rozumieć i mieć wiedze praktyczną min 10 lat pracy w kuchni a i tak nie ogarniesz nigdy wszystkiego . ale podstawy owszem.
    szkolenia :) no bedzie o czym pogadac przy win%%%ku :))

    • 6 1

  • jeśli wszyscy zaczną gotować w domu - smaczniej i taniej,

    to gastronomia już zupełnie padnie

    • 8 3

  • Ja gotować nauczylem sie od mojej Mamy

    a resztę ogarniam z internetu. Nie w głowie mi wywalanie pieniedzy na jakieś "warsztaty"

    • 11 2

  • mnie gotować nauczyli rodzice, gotowała moja mama i gotował mój tata (3)

    uczestnicy tych warsztatów nie wynieśli niczego z domu?

    • 11 9

    • (2)

      ja też, zaczynałem od obierania ziemniaków i gotowania na 15,żeby tato jak z pracy wróci miał co jeść, miałem wtedy z 10 lat, potem odsmażało się kotlety, jak mama chorowała to młodszemu rodzeństwu musiałem smażyć schabowe, gotować ziemniaki i robić mizerię i tak jakoś poszło, na studiach wyprowadziłem się od rodziców i od 19 roku życia gotuję sam, choć nie powiem, początki były i ciężkie, i śmieszne :)

      • 7 0

      • po powrocie ze szkoły miałem podobne obowiazki, obierałem ziemniaki siostra sprzatała

        wszystko żeby pomóc rodzicom którzy zmeczeni wracali z pracy. Ciekawe co obecnie robią dzieci po zakończeniu zajęć lekcyjnych.

        • 5 0

      • No tylko pytanie czy nauczyłeś się gotować, czy robić polskie obiady w stylu kotlet, pyry i surówka. Bo to zrobić to żadna filozofia, ciężko to nazwać gotowaniem, to raczej przygotowywanie paszy i na warsztatach tego pewnie nie uczą.

        • 1 5

  • Zamiast internetowych czy telewizyjnych celebrytów, można zatrudnić babcie i dziadków pamiętających przedwojenną kuchnię polską.

    Osobiście widzę jedynie próbę kształtowania nowych trendów kulinarnych i wmawianie konsumentom, że to jedyna właściwa droga.
    Schabowego z kością nikt nie robi, bo to ciężko usmażyć. Jak ktoś mówi o przygotowaniu kaczki czy gęsi, to ma na myśli same piersi lub nogi pomijając zupełnie resztę zwierzęcia, farsz i podroby. Tuk (szpik) był zawsze przysmakiem jako idealna przystawka, a teraz można liczyć na mrożone krewetki z wietnamskiej hodowli.

    • 10 0

  • w trójmiescie to chyba nie bardzo jest od kogo sie uczyc

    wiecie czemu robi sie warsztaty z kuchni srodziemnomorskiej i sushi? bo nie da się zweryfikować efektów tego nauczania :) mamy sytuację że kuchni włoskiej czy greckiej uczą ludzie, którzy w tych krajach nie byli nawet na wakacjach, a kręcić sushi nauczają osoby które w zyciu nie widziały japończyka na oczy, nie mówiąc o spróbowaniu jedzenia. wszystko tak, jak mały jasio wyobraża sobie wojnę - z obrazków.

    szkoda ze nie ma tu reklamy warsztatów kuchni polskiej, ale któż by to dzisiaj gotował, prawda? :)
    czekam na warsztaty nt. gotowania francuskich klasyków, prowadzone przez ludzi po stażu w osiedlowej pizzeri

    • 5 3

  • Automaty

    Najlepsze jest to że restauracje są surowo zamykane a nielegalnie a automty i tłumy w nich na każdej dzielnicy , dobre co

    • 2 1

  • Halo. Odejście prawa. Covid jest! (1)

    • 3 2

    • Warto przed wyrażaniem opinii przeczytać tekst ze zrozumieniem.

      • 1 1

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

BUFET WŁOSKI Pasta e Vino
BUFET WŁOSKI Pasta e Vino
degustacja
g. 18:00 - 22:30
Sopot, Sheraton
Miesiąc kubański w Oria Magic House
Miesiąc kubański w Oria Magic House
degustacja
wrz 1-13.10
Gdańsk, Oria Magic House
Muzyka na żywo - Restauracja Magiel
Muzyka na żywo - Restauracja Magiel
muzyka na żywo, degustacja
g. 19:00
Gdańsk, Restauracja Magiel

Nowe Lokale

Wkrótce otwarcie