- 1 Zuchwała kradzież w restauracji Tabun (78 opinii)
- 2 Czy Polacy piją latem więcej alkoholu? (95 opinii)
- 3 Bistro u Misia w Gdyni: imponujące porcje (90 opinii)
- 4 Od karczmy Wikingów po polską kuchnię (53 opinie)
- 5 Bitwa na talerzu: schabowy czy stek? (95 opinii)
- 6 Azja na talerzach. Otwarcie A.N.N.A by Fong (48 opinii)
Wegetarianie w Polsce: Trójmiasto w czołówce
20 marca obchodzimy "Międzynarodowy Dzień bez Mięsa" (Meatout Day). To dobra okazja, by zastanowić się nad swoim odżywianiem. W artykule Kulinarne trendy na 2021 rok pisaliśmy, że kuchnia roślinna przybiera na sile i trend ten wzmacnia się od lat. Powstaje coraz więcej lokali serwujących wyłącznie dania roślinne, a te dla mięsożerców w menu również starają się mieć coś smacznego dla wegetarian i wegan. To, że jemy coraz mniej mięsa, potwierdzają też kolejne raporty i statystyki.
Restauracje wegetariańskie w Trójmieście. Sprawdź, co oferują
- Dla mnie wegetarianizm to coś więcej niż tylko dieta, w ogóle nie patrzę na to w tym kontekście. Wykluczenie mięsa z jadłospisu to tylko pierwszy krok do dalszych zmian i postrzegania świata. Jako wegetarianka z bardzo długim stażem, bo nie jem mięsa od 25 lat, mogę powiedzieć, że dziś mamy się naprawdę nieźle w porównaniu z tym, co było jeszcze nawet kilka czy kilkanaście lat temu. Wtedy zjedzenie posiłku na mieście graniczyło z cudem. W latach 90. to było dziwactwo, na początku lat dwutysięcznych w Trójmieście działała już sieć Green Way, gdzie można było tanio i smacznie zjeść. Dopiero później zaczęły pojawiać się pierwsze niesieciowe wege knajpki. Teraz jest w czym wybierać, aczkolwiek do wegetariańskiego Eldorado nam jeszcze daleko - twierdzi Ania, wegetarianka z Gdańska.
Jemy coraz mniej mięsa
W ostatnich latach wzrasta ponadto świadomość społeczna w kwestiach, takich jak: zmiany klimatyczne, dobrostan zwierząt, zdrowie osobiste, które skłaniają do zmian nawyków żywieniowych i przechodzenia na diety wegetariańskie. Wegetarianizm kiedyś stanowił odsetek marginalny, dziś jest mocno znaczący i znajduje się w trendzie wzrostowym, co można również zaobserwować po rosnących liczbach restauracji oraz produktów wege w supermarketach. Potwierdzają to kolejne badania statystyczne i rankingi. O tym, że jemy coraz mniej mięsa pisaliśmy również w artykule: Raport GUS: jemy coraz mniej mięsa.
Najbardziej wegetariańskie miasta w Polsce
Według niedawno opublikowanego Rankingu najbardziej wegetariańskich miast Trójmiasto jest na 5. miejscu wśród tych najbardziej wege. Zespół analityczny Maczfit przeprowadził badanie nawyków żywieniowych mieszkańców Polski, tworząc przy tym ranking najbardziej wegetariańskich miast oraz porównując profil i nawyki wegetarian w stosunku do osób spożywających dania mięsne. Badanie odbyło się w listopadzie oraz grudniu 2020 roku, udział w nim wzięło 1415 respondentów w 10 największych miastach Polski, tj.: Warszawa, Kraków, Poznań, Lublin, Szczecin, Trójmiasto (Gdynia, Gdańsk, Sopot), Bydgoszcz, Łódź, Wrocław i Białystok.
Badanie pokazuje, że już co 5 respondent to wegetarianin. Na 1415 ankietowanych, 295 potwierdziło, że nie je mięsa. To daje procentowy wynik na poziomie prawie 21 proc.. Z przeprowadzonego badania wynika, że miastem skupiającym najwięcej wegetarian jest Wrocław. Na drugim miejscu uplasowała się Warszawa z wynikiem 23,11 proc. wegetarian, a czołówkę zamyka Kraków, gdzie mieszka 21,60 proc. respondentów niejedzących mięsa. Czwartą pozycję zajmuje Poznań, który osiągnął niewiele niższy wynik w porównaniu do Krakowa (21,14 proc.). Zaraz za stolicą Wielkopolski, na piątym miejscu, znalazło się Trójmiasto, gdzie mieszka 20,98 proc. wegetarian, którzy wzięli udział w badaniu.
Kupuj zdrową żywność. Zobacz, gdzie w Trójmieście możesz ją dostać
- Nie dziwi mnie wynik tego rankingu. Jako osoba, która trochę jeździ po Polsce, obserwuję ten trend od lat. Przede wszystkim jako wegetarianka dawniej zawsze miałam ze swoją rodziną (też wegetariańsko-wegańską) problem, gdzie zjeść. Jedynym wyjątkiem był zawsze Wrocław. Już w pierwszej dekadzie dwutysięcznego roku było tam całe mnóstwo barów i restauracji wegetariańskich, co przyprawiało o zawrót głowy. Gorzej w tym temacie było wtedy w Warszawie, ale to od kilku lat się mocno zmieniło. Podobnie w Trójmieście - obecnie istnieje sporo miejsc nawet dla wegan, co bardzo się chwali - mówi Kasia z Sopotu.
Kim jest statystyczny wegetarianin?
Z opublikowanego raportu możemy się również dowiedzieć, kim jest statystyczny wegetarianin. Okazuje się, że najwięcej respondentów, którzy zadeklarowali wegetarianizm, mieści się w przedziale wiekowym 18-25 lat. Ta grupa to aż 70,71 proc. z wszystkich osób ankietowanych niejedzących mięsa. Można więc wnioskować, że im jesteśmy młodsi, tym łatwiej przychodzi decyzja o zmianie diety na bezmięsną. Jeśli chodzi o wykształcenie, to ankietowani, którzy zadeklarowali wegetarianizm, to głównie osoby z wyższym i średnim wykształceniem, zatem wykształcenie i wiedza mogą mieć istotny wpływ na styl życia, w tym decyzje związane z dietą.
Przeczytaj także: Kuchnia wegetariańska z dowozem do domu
Pod względem demograficznym to kobiety są bardziej skłonne do rezygnacji z mięsa - ponad 86,10 proc. spośród ankietowanych wegetarian to właśnie płeć piękna. Z ankiet wynika ponadto, że mięsożercy częściej rezygnują z aktywności fizycznej niż osoby odmawiające sobie mięsa w diecie. Co czwarty wegetarianin uprawia sport regularnie, a największy odsetek wśród wegetarian stanowią osoby, które sport uprawiają okazyjnie. Sprawdzono również, jak wielu badanych cierpi z powodu nietolerancji laktozy (wegetarian: 27,46 proc.; niewege: 18,04 proc.) oraz zmaga się z nietolerancją glutenu (wege: 12,20 proc.; niewege: 17,95 proc.).
Wegetariańskie Trójmiasto
O wyniki raportu oraz o to, czy większa popularność wegetarianizmu jest przez nich odczuwalna, zapytaliśmy przedstawicieli kuchni roślinnej w Trójmieście.
- Gdańsk jest jednym z większych miast w Polsce i ta pozycja w ogóle mnie nie dziwi, nad morzem żyje się spokojniej, wolniej, dlatego w łatwy i prosty sposób można być wegetarianinem i weganinem. Jest kilka knajp wegetariańskich i wegańskich, w kilku knajpach mięsnych można dostać dania wegańskie, mamy też kilka dobrych sklepów z produktami wegańskimi. My również z roku na rok mamy coraz więcej klientów, rozwijamy się. Polecam każdemu spróbować diety wegetariańskiej lub wegańskiej chociaż na 30 dni i poczuć, jak to jest być roślinożercą - zachęca Daniel Jaroć z Falovca Kuchnia Roślinna.
Szef Falovca zwraca też uwagę na to, że wegetarianizm dla społeczeństwa stał się czymś normalnym, akceptowalnym oraz przede wszystkim dość łatwym, dlatego odżywianie wegetariańskie obecnie jest bardzo proste. Wiele marketów ma bardzo dużo gotowych dań obiadowych, przekąsek itd., które są dostępne na wyciągnięcie ręki.
Okiem dietetyka: czym zastąpić mięso w diecie?
Jak zauważa z kolei szefowa Manny - Anna Orzech, przez epidemię wiele osób zaczęło bardziej dbać o swoją dietę i być może dlatego w jej odczuciu lokale wegetariańskie mają się całkiem dobrze w porównaniu do problemów innych restauratorów.
- To bardzo miłe, że tyle osób decyduje się na dietę roślinną. Myślę, że świetna oferta wegańska w Gdańsku sprzyja takiej tendencji. Nie tylko chodzi mi o Mannę, ale także inne lokale wegetariańskie. Znam wielu gości, którzy zainspirowani naszym jedzeniem, postanowili zmienić swoje nawyki żywieniowe. Jakoś wcześniej tego nie zauważałam, niemniej rzeczywiście częściej odwiedzają nas kobiety lub kobiety w towarzystwie panów. Panie wydają się bardziej dbać o swoją dietę. Ale sądzę, że zmiana nawyków żywieniowych wśród mężczyzn również będzie zmierzać w stronę zbilansowanej kuchni roślinnej. To kwestia czasu - przekonuje Anna Orzech z restauracji manna 68.
Pozytywy z bycia wege
Nasi rozmówcy dodają również, że mimo iż większość gości stanowią kobiety w różnym wieku (od 10 lat do 90 lat, bo i takie klientki się zdarzają), to jednak najbardziej cieszy widok całych rodzin z dziećmi, co również jest często obserwowane. Wszyscy, również sami wegetarianie, podkreślają, że poza rosnącą liczbą lokali, tj. np.: Avocado czy Nie/mięsny, cieszy także wzrost liczby ekosklepów. Najlepsze z nich wg naszego rankingu to: EkoSpichlerz.pl, Owoce do domu by Gastro Food oraz Przystań Natury. Wszystkie znajdziecie TUTAJ.
- Życie wegan w Trójmieście jest coraz łatwiejsze. Nie tylko przybywa restauracji oferujących dania wyłącznie wegetariańskie i wegańskie, ale nawet w innych lokalach osoby odpowiedzialne za menu najczęściej uwzględniają takie potrzeby. Chyba jedyna słabsza strona tego rozwoju to dziwna nierównowaga geograficzna - w niektórych częściach Trójmiasta, jak np. gdański Wrzeszcz, do wyboru jest nawet kilka "zielonych" lokali, a w innych oferta jest mocno ograniczona. Ale, biorąc pod uwagę obecne warunki, trudno na to narzekać, bo wszystkie restauracje i bistra przerzuciły się na dowóz, a niektóre - które dowoziły już wcześniej - zrezygnowały z ograniczeń co do stref dowozu, także zamawiać można jedzenie niemal z całego Trójmiasta - mówi Paweł, weganin od 2 lat, wcześniej wegetarianin przez 10 lat.
Warto na koniec powiedzieć, że według wielu przeprowadzonych na całym świecie badań wegetarianizm pozytywnie wpływa na nasz stan zdrowia i długość życia, zmniejszając ryzyko wystąpienia wielu chorób. Naukowcy potwierdzili, że osoby, które nie spożywają dań mięsnych, cierpią na mniejszą liczbę dolegliwości. Wegetarianie są w grupie niskiego ryzyka jeśli chodzi o: choroby serca (poziom cholesterolu we krwi), cukrzycę, otyłość, nadciśnienie tętnicze, choroby układu krążenia, nowotwory, kamicę nerkową, zapalenie pęcherzyka żółciowego, zaparcia i hemoroidy, próchnicę zębów. Być może to jest jeden z wielu czynników, który ma wpływ na rosnący trend wegetarian w Polsce i na świecie. Cały omawiany raport dostępny jest TUTAJ.
Dzień bez mięsa
20 marca obchodzony jest Międzynarodowy Dzień bez Mięsa (Meatout Day). Święto zostało zapoczątkowane w 1985 roku w Ameryce Północnej przez Farm Animal Rights Movement (FARM) i z każdym rokiem zyskuje coraz większe zainteresowanie na całym świecie. Hasło tegorocznych obchodów to "Change Your Diet - Change the World!", czyli "Zmień swoją dietę - zmień świat!". Organizowane są z tej okazji różne inicjatywy, takie jak rozdawanie zdrowej żywności i ulotek informacyjnych, prezentacje wegetariańskich dań, odczyty na temat praw zwierząt.
Również w Trójmieście odbędzie się tego dnia impreza Dzień bez mięsa - Trójmiasto, w trakcie której lokale biorące udział w akcji przekazują na rzecz Stowarzyszenia Otwarte Klatki 10 procent ze sprzedaży bezmięsnych dań. Lokale biorące udział w akcji to: Warzywina, Patison, Pierogarnia Mandu, Hot Doggie, Pizza&Pasta Napoli oraz Oficyna z Gdyni. Celem organizacji jest efektywne działanie na rzecz zwierząt hodowanych na fermach przemysłowych. Do współpracy włączyli się producenci i dystrybutorzy roślinnej żywności, a także aż 58 restauracji w 9 miastach w całej Polsce.
Wydarzenia
Miejsca
Opinie wybrane
-
2021-03-20 08:10
Polecam choćby ograniczyć mięso (6)
Ja zrezygnowałem z mięsa bo po prostu w tym kraju mnie ono brzydzi. Wszystkie te afery z pompowaniem mięsa wodą, albo przypadkowe skierowanie chorego mięsa do produkcji wędlin. Porównajcie skład polskiej szynki, a podobnej np. włoskiej. No i kwestia zdrowotna - znaczący spadek cholesterolu i przede wszystkim lepsze samopoczucie.
- 61 46
-
2021-03-20 17:03
Wszedzie pompuja woda i pisza to wyraznie na opakowaniu.
- 1 0
-
2021-03-20 11:42
gupek
- 3 0
-
2021-03-20 10:34
Ja też ograniczam
Ale po prostu dlatego, że ile można tego zjeść? I kiedy szykować? A nie ze względów prozwierzęcych.
O jakość się nie martwię, bo wybieram z dobrych źródeł.- 6 1
-
2021-03-20 10:13
Włoska szynka (1)
Ma masę konserwantów i innej chemii. Widać, że nie czytasz etykiet.
Wszystko z zagranicy jest ok a w Polsce syf. Niezły tok rozumowania- 20 2
-
2021-03-20 10:24
Dokladnie
- 8 1
-
2021-03-20 09:30
Smacznego!
"Glifosat składowa środka chwastobójczego Roundup w kaszy gryczanej zbulwersował Polaków w 2019 r., jednak badania kaszy jaglanej nie okazały się bardziej optymistyczne. Nowotworowy wpływ glifosatu był wielokrotnie poruszany w mediach. O ile w kaszy gryczanej na 10 znanych marek aż w 40 proc. wykryto przekroczone normy glifosatu, tak najnowsze badania Programu FoodRentgen i Fundacji Konsumentów nie pozostawiają złudzeń musimy mądrze kupować także kasze jaglaną.?
- 13 1
-
2021-03-21 13:13
(3)
Jestem wegetarianką od ponad roku i niestety przytyłam. Wyniki pogorszone - glukoza i lipidy podwyższone. Nie jem słodyczy ani cukru, ale niestety potrawy mączne zrobiły swoje, a przecież na samej sałacie nie da się na dłuższą metę. Do mięsa na pewno nie dałabym rady wrócić ale nie wiem co jeść, czym zastąpić mąkę a próbowałam różnych nie tylko przennej.
- 4 2
-
2021-03-22 09:44
Kasze, strączki? Polecam chociaż jedną konsultację z dobrym dietetykiem, który podpowie jak budować prawidłowy jazdlospis.
- 1 1
-
2021-03-22 02:59
No mąki pszennej
nie polecam, ale jest wiele innych zdrowych rodzajów. Poza tym dieta roślinna to nie tylko warzywa i mąka ;) a skoro wyniki są jakie są, to znaczy, że uboga ta Twoja dieta, nieważne czy roślinna, czy mięsna, każdą trzeba choć trochę urozmaicać i wzbogacać, by wyniki były przyzwoite. Zdrówka!
- 3 1
-
2021-03-21 13:38
makarony, ciasta i chleb można zrobić bez mąki
- 0 3
-
2021-03-20 21:58
Jestem wege od 3 lat (1)
Wyniki krwii i samopoczucie są super, nie zjem mięsa już do końca życia. Polecam przynajmniej ograniczyć.
- 6 8
-
2021-03-21 10:14
Ale tylko poco chwalisz sie głupotą?Wyniki nawet niemasz pojecia onich.
- 1 2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.