• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Wigilijny stół znanych osób z Trójmiasta

Aleksandra Wrona
24 grudnia 2016 (artykuł sprzed 7 lat) 
Katarzyna Figura Katarzyna Figura

Kolacja wigilijna to jeden z najbardziej magicznych momentów roku. Związanych jest z nią wiele tradycji i obyczajów, jednak w każdym domu Wigilię obchodzi się trochę inaczej. Zapytaliśmy znane osoby z Trójmiasta o ich świąteczne zwyczaje oraz o potrawy, jakie w tym roku zagoszczą na ich wigilijnym stole.



Katarzyna Figura - aktorka Teatru Wybrzeże

Aktorka podkreśla, że w jej odczuciu Święta Bożego Narodzenia są najważniejszym momentem całego roku. W jej domu przebiegają spokojnie i bardzo rodzinnie. To dobry czas na wyciszenie i kontemplację. Wigilijne potrawy są wyrazem pokory i wdzięczności za to, że możemy spędzać Święta razem i dzielić się tym, co najważniejsze, bo są pokarmem nie tylko dla ciała, ale też dla duszy.

- Na naszym wigilijnym stole na pewno znajdzie się śledź, nie tylko w oliwie, ale też w śmietanie. Podawany z gotowanymi ziemniaczkami był ulubioną potrawą mojego taty, więc jest to danie, które przywołuje wiele wspomnień. Na pewno zjemy też smażoną rybę - dorsza lub sandacza, raczej nie karpia. Na stole musi pojawić się też jedna z ulubionych potraw mojej mamy, czyli ryba po grecku. Co roku przyrządzam też fasolę Jaś z oliwą, czosnkiem i pietruszką, w stylu śródziemnomorskim. Do tego postny barszcz, pierogi i ciasta z makiem.
Katarzyna Figura podkreśla, że na wigilijnym stole nie może zabraknąć też dodatkowego nakrycia dla niespodziewanego gościa oraz dla bliskich, którzy odeszli. Jednym z ważniejszych elementów jest muzyka, oczywiście kolędy, lecz nie tylko. Wszystko jednak sprowadza się do tego, co dzieje się przy wspólnym stole: do rozmów albo ciszy, która staje się przestrzenią do kontemplacji i ponownego stania się człowiekiem.

Zofia Cudny - blogerka, autorka Make Cooking Easier, wydała dwie książki kulinarne

Święta w domu blogerki kulinarnej muszą pachnieć i smakować naprawdę wyjątkowo. Wigilijny stół Zosi Cudny to przede wszystkim tradycyjne, przekazywane z pokolenia na pokolenie przepisy. Wśród nich znajdziemy jednak kilka oryginalnych akcentów.

- Okres Świąt Bożego Narodzenia to czas, w którym królują na stole tradycyjne potrawy, przyrządzane według skrzętnie przechowywanych przepisów rodzinnych. Barszcz na prawdziwym zakwasie, tort makowy, który wymaga dwóch dni leżakowania w chłodnym pomieszczeniu, Tiramisu z kilkunastu żółtek i pierogi, dużo pierogów! Bezkonkurencyjnie królem wszystkich potraw jest karp, który przygotowuje od lat nasza mama. Oczywiście jest również kapusta z grzybami, które zbieraliśmy i suszyliśmy wczesną jesienią. Nie zabraknie naszych bałtyckich śledzi, do których podaję jeszcze ciepły wieniec drożdżowy z czosnkiem, pietruszką, orzechami włoskimi i serem gorgonzola.
Zosia Cudny Zosia Cudny
Stefan Chwin - ceniony pisarz, profesor Uniwersytetu Gdańskiego

Święta w domu Stefana Chwina celebrowane są zgodnie z tradycją. W przygotowaniach uczestniczy cała rodzina, która potem wspólnie zasiada przy wigilijnym stole. Część potraw zaczerpnięta jest z tradycji litewskiej.

- Wigilia jest u nas przygotowywana zgodnie z trzema zasadami. Po pierwsze, mimo tolerancji Kościoła w tej kwestii, kolacja wigilijna zawsze jest bez potraw mięsnych. Po drugie, wszystkie dania przygotowujemy wspólnie. Ja odpowiadam za dzwonki karpia w panierce oraz śledzie po wileńsku, czyli podawane z duszonymi pomidorami z cebulą. Razem z całą rodziną mielemy mak. Starszy syn zawsze robi domowe kluski, a ja z żoną przygotowujemy placek z jabłkami. Po trzecie, pilnujemy tego, żeby na wigilijnym stole znalazło się dwanaście potraw, czyli pstrąg w galarecie, smażony karp, dorsz po grecku, śledź po wileńsku, sałatka warzywna, śledź z cebulką w oleju, kluski z makiem, barszcz po wileńsku, czyli przyrządzony na słodko z cukrem i cytryną, podawany z uszkami lub ziemniakami, pierogi, placek z jabłkami, makowiec i sernik.
Stefan Chwin Stefan Chwin
Jakobe Mansztajn - poeta, bloger, współtwórca Make Life Harder

Jak wiadomo, świąteczny nastrój skłania do refleksji. Jedną z nich podzielił się z nami trójmiejski bloger i poeta, Jakobe Mansztajn.

- W tym roku, jak co roku, Święta spędzę przed telewizorem, oglądając "Szklaną Pułapkę" i zastanawiając się między bon motami Johna McLane'a, czy w wieku 34 lat nie powinienem mieć już przypadkiem żony, dzieci i siedzieć w fotelu przebrany za św. Mikołaja. Na moim stole będzie można znaleźć tradycyjnie: Muszyniankę, czitosy i parę mandarynek, które wcześniej podprowadzę rodzicom.
Jakobe Mansztajn Jakobe Mansztajn
Michał Starost - projektant

Projektant przyznaje, że jest "typowym Kaszubem wychowanym na męża", dlatego przed Świętami niewiele czasu spędza w kuchni. Nie oznacza to, że na jego wigilijnym stole brakuje przysmaków, wręcz przeciwnie.

- Święta w moim domu mają wiele kaszubskich akcentów. Podczas wigilijnej kolacji jemy wszelkie odmiany śledzi w przeróżnych formach, jest też dorsz po grecku, szprotki i zupa z suszonych owoców, która w smaku przypomina czerninę, ale nie zawiera krwi. Wbrew pozorom, nie jemy karpia, ponieważ nikt z mojej rodziny za nim nie przepada. Jest sporo sałatek, sałatka warzywna, sałatka z rodzynkami... Oczywiście, są też pierogi! Moja mama gotuje różne rodzaje barszczu: taki, który można pić z kubka oraz w tradycyjnej formie, sama lepi do niego uszka. Są też białoruskie pielmieni i dużo słodkości: serniki pieczone, serniki na zimno, makowce. W moim domu nie ma zbyt wiele potraw wegetariańskich, na stole znajdziemy więc klopsy, mielone z pieczarkami, zrazy wołowe z boczkiem i ogórkiem. Ogólnie, kaszubska kuchnia jest mocno smażona i ziemniaczana.
Michał Starost podkreśla, że dla jego rodziny ważniejsze jest spotkanie się ze sobą niż przestrzeganie tradycji, dlatego nikt nie przykłada wagi do liczby dań na stole. Święta określa bardziej jako "kaszubskie" niż "katolickie", choć większość członków rodziny jest wierząca. Dodaje też, że nie ma u nich zwyczaju obdarowywania się prezentami, obecność wszystkich przy stole jest dostatecznym prezentem. Dodaje, że jego pierwsza od kilku lat Wigilia w Polsce, dlatego te Święta będą wyjątkowe.

Michał Starost Michał Starost

Opinie (67) ponad 20 zablokowanych

  • Jakobe (8)

    to raczej Chanuki obchodzi ?

    • 103 9

    • no ale (2)

      Teraz juz wiemy ze łon znana osoba jest. Coraz wiecej upychaja starozakonnych jakk celebrytow czy tez ekspertow, korespondentow patrz Samuel Pereira TVP, matthew tyrmand DO RZECZY.Ten drugi w szczegolnosci znawca od wszystkiego i wszystkich zna.

      • 36 10

      • Szechter (1)

        jw

        • 19 2

        • Szechter

          gw

          • 10 0

    • (2)

      Jakie tu są znane osobowości? Oprócz pani K. Figury to nie znam nikogo.

      • 45 7

      • (1)

        Oczywiście pisanie blogu kulinarnego musi odbywać się pod anglojęzyczną nazwa bo polski język to wstyd.Mam żal do trójmiasto. pl że promuje te zachodnie zwyczaje nazewnictwa.

        • 51 0

        • Jeden taki mówił że Polskość to wstyd,ale on rudy jest,to mu nie wierzę.

          • 10 1

    • Chcesz mieć łatkę nazisty? Nie nabijaj się...hahahahaha.

      • 3 10

    • powinen spróbować tym razem skutecznie przebić się do Stalingradu

      • 3 0

  • (4)

    Tak jak czytam, to większość potraw wigilijnych pochodzi zza wschodniej Polski tzw. Kresów. Potem jest kuchnia regionalna i na koniec obcy akcent np. śródziemnomorski. Wesołych Świąt wszystkim !

    • 41 1

    • tak, zza Polski

      Znad Wołgi i dalej z Mongolii

      • 3 5

    • Ot Gdańszczanie (2)

      Skąd oni mają znać tradycje naszej kuchni gdańskiej i jedzą to co przejęli od swoich rodziców ze wschodu, dla nas to cudaczne jak kuchnia chińska.

      • 1 3

      • tak wiem, tradycje twojej kuchni

        to hamburgery w mc donaldzie w gdansku glownym na dworcu.

        • 2 0

      • Ot gdańszczanie

        Czytaj Danzinger ze zrozumieniem.To nie byl tytul -Kuchnia Gdańska lecz tytul
        Wigilijny stól znanych osób z Trójmiasta. Jeżeli ktoś w Trójmieście mieszka 72 lata to nie jest w/g Ciebie gdańszczaninem? A skąd Twoi przodkowie? Też przyjechali zapewne kiedyś tutaj... Zapamietaj ,że na Kresach też byla Polska !
        A te Twoje Danzinger to brzmi mi podejrzanie

        • 1 0

  • A ja tam na wigilię strzelę sobie schaboszczaka i parę piewi i to mi pasuje!!! (3)

    • 20 30

    • (1)

      Tylko piankę z wąsa zetrzyj

      • 17 0

      • dobrze zetrę z wąsa

        • 8 2

    • Oj świnia ,świnię żre.

      To jest debilizm i świniokanibalizm.

      • 0 0

  • (5)

    a kto poza ew. Figurą jest z tych osób znany? chyba że w redakcji. wraz z kolejnymi "celebryckimi" rautami nastąpiło odrealnienie... "blogerzy" jako znane postacie - wyżyny żartu...

    • 129 13

    • a Figura to od kiedy jest z trójmiasta? (1)

      • 7 4

      • juz sporo lat

        jesli sluchasz radia gdansk to mniej wiecej wtedy kiedy nagrala dzingle do radia zamieszkala w Orlowie.

        • 7 0

    • (1)

      Stefan Chwin to bardzo znany pisarz, widać że nie jesteś czytający ;)

      • 11 3

      • nie znam

        • 3 4

    • jakbyś czytał tobyś znał....Stefan Chwin

      • 4 2

  • Figura to taki mieszkaniec trojmiasta jak ja Warszawiak (1)

    ;)

    • 93 13

    • wiekszy niz niejeden sloik student tutaj

      bo mieszka tu juz ponad 6 lat

      • 4 0

  • Jakobe

    Mam ochotę Cię przytulić. Sama przeżywam trudny czas w święta, chociaż to jednocześnie najpiękniejszy czas w roku. Pozdrawiam wszystkich, którzy mają tak samo.

    • 19 27

  • Jakobe Mansztajn-ale Pan musi byc smutnym czlowiekiem,wspolczuje z calego serca i zycze jednak wesolych,rodzinnych Swiat

    • 32 24

  • Zamawiam catering! (4)

    Nie muszę nic robić a robią za mnie! Swoim pracownikom złożyłem życzenia z Miami Beach a w podzięce za pracę podarowałem kubek z napisem"szanuj szefa swego bo możesz mieć gorszego" oraz bon 10zł.

    • 27 23

    • (1)

      tylko dzięki tym pracownikom wygrzewasz się w Miami, powinieneś im bardziej podziękować a nie jakieś 10 zł i kubek !

      • 7 5

      • Ja moim dałem kubek i smycz firmową.

        • 0 0

    • Justyna

      Sama jestem pracodawcą i z czystym sumieniem stwierdzam że jesteś smutnym ,sfrustrowanym człowiekiem.Żal mi Ciebie ...

      • 1 1

    • nie karmcie trola !

      tosz widać że to trol-ejbus :D ale Justyna pracodawca uwierzyła:D

      • 1 0

  • (3)

    figura z trójmiasta haha ale ubaw

    • 50 13

    • (2)

      Figura mieszka w Gdyni, pracuje w Gdańsku

      • 9 4

      • (1)

        i bywa w rytmie rumi

        • 3 2

        • A w Pruszczu zmienia koła letnie na zimówki

          I odwrotnie

          • 3 1

  • figura hmmm

    Slawna to jest ale nie wiem czy to jest poziom do artykułu!

    Poziom na święta powinien być a jak nie umiecie to wrzućcie kolende . Bez odbioru szKODniki z trm pl

    • 14 13

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane