• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Zjemy za pół ceny w Gdańsku i Sopocie

Łukasz Stafiej
31 marca 2015 (artykuł sprzed 9 lat) 
W imprezie weźmie udział kilkadziesiąt restauracji z Gdańska i Sopotu. W imprezie weźmie udział kilkadziesiąt restauracji z Gdańska i Sopotu.

Weekend za pół ceny odbędzie się w dniach 18-19 kwietnia w Gdańsku i tydzień wcześniej w Sopocie. W Gdyni podobna duża impreza kulinarna zaplanowana jest na wrzesień.



Weekend za pół ceny to bardzo dobrze znana mieszkańcom Trójmiasta impreza. Co roku w wybrane soboty i niedziele gdańscy i sopoccy restauratorzy oferują w swoich lokalach specjalne menu w cenie obniżonej o 50 proc. Początkowo impreza powstała jako oddolna inicjatywa gastronomów, ale od kilku edycji koordynowana jest przez urzędników i wyrosła na największą kulinarną ucztę w Gdańsku i Sopocie. W tym pierwszym mieście za pół ceny zjemy 18 i 19 kwietnia, w drugim - 11 i 12 kwietnia.

Co myślisz o imprezie "Weekend za pół ceny"?



Podobnie jak w latach poprzednich, do akcji przystąpi kilkadziesiąt restauracji, m.in. Barbados, Restauracja Gdańska, Gdański Bowke, Naleśnikowo, Południk 18, Kos, Szafa, Bohemia, Pierogarnia u Dzika, Mon Balzac czy A la Francaise.

Oprócz tego specjalne rabaty otrzymają klienci wybranych hoteli, salonów fryzjerskich i kosmetycznych. Zniżki przewidziano również m.in. w muzeach, instytucjach kultury oraz na Fun Arenie przy stadionie PGE Arena zobacz na mapie Gdańska. Ponadto podczas gdańskiej odsłony na Długim Targu zobacz na mapie Gdańska przy fontannie Neptuna w godz. 11-17 odbędzie się dwudniowy Wielki Show Kulinarny.

- Największą atrakcją będzie konkurs kulinarny dla zawodowych kucharzy, którzy będą musieli przygotować potrawy na podstawie wybranego składnika - mówi Anna Zbierska z biura promocji gdańskiego urzędu. - W programie znajdą się również między innymi warsztaty kulinarne dla dzieci i dorosłych oraz pokaz wciąż mało znanej w naszym regionie kuchni żuławskiej.

Wstęp na wszystkie wydarzenia towarzyszące imprezie jest wolny. Zobacz szczegółowy program.



W Gdyni Weekend za pół ceny nie odbędzie się, ponieważ miasto ma swój pomysł na promocję w tematyce kulinarnej - 26-27 września zaplanowano kolejną odsłonę Weekendu Kulinarnego. Największą jego atrakcją jest możliwość spróbowania w wybranych restauracjach (w ubiegłym roku wzięło udział 20 lokali) specjalnych mini-dań, które są próbką umiejętności ich szefów kuchni.

- Nową atrakcją tegorocznej edycji będzie tzw. questing kulinarny, czyli gra miejska z gotowaniem na żywo oraz specjalnymi zadaniami kulinarnymi - zdradza Witold Okun z Agencji Rozwoju Gdyni, która koordynuje Weekend Kulinarny.

Program przewiduje również m.in. pokazy gotowania, warsztaty kulinarne czy emisje filmów. Szczegóły nie są jeszcze znane.

Weekend Kulinarny, czyli gdyński odpowiednik Weekendu za pół ceny. Film z ubiegłego roku

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (45) 1 zablokowana

  • nic dodać nic ująć

    Płacisz 50% dostajesz połowę porcji...Jedynie w Pikawa na Piwnej zarąbistej kawy napiłem się z dziewczyną. Ścisk jak diabli i kolejki dla naiwnych
    w tym roku podziękuje za takie dni...

    • 9 0

  • gda--gda,,metopolia???,,wow (1)

    18-19 kwietnia--trza omijać wszelkie knajpy!... :)

    • 4 0

    • Dla Ciebie dzień,jak codzień.

      • 0 0

  • Gdyby te ceny zostawili to frekwencja na co dzien bylaby duzo wieksza i w sumie zysk ....

    • 7 0

  • Byłem,widziałem,wiem (3)

    I wylała się beczka goryczy ludzi który z niczego nie są zadowoleni, specjalistów maści wszelakiej, wszystko wiedzących i wszędzie będących. Taka akcję robi się żeby ludzie który normalnie omijają takie miejsca mogli przyjść spróbować i wrócić. średnia marża w gastronomi to ok 500% a są takie dania jak np naleśniki gdzie marża sięga 5000% więc nie twórzcie teorii spiskowych że to ze jedzenie ze śmieci i resztek, wietrzenie magazynu i takie tam. Nie chcecie nie idźcie ale nie zniechęcajcie innych swoją wieczną mina s.r.a.j.ą.c.e.g.o kota.

    • 8 6

    • (2)

      "Marża na naleśnikach 5000%" policzona po cenie mąki i wody, bo smaży , podaje, zmywa naczynia i ogrzewa się lokal "samo" ;)

      • 3 2

      • (1)

        ... no i co w ten sposób udowodniłeś? Że nie 5000% a np. 400%? I co to zmienia?

        • 1 0

        • Hm, no jakieś 12 razy ;)

          • 1 0

  • Super super

    szkoda, że nie mam z kim sie wybrać :(

    • 6 0

  • nie, dziękuję

    zapewne w te dni ma miejsce "wietrzenie magazynów" , czyli wszystko co stare i zalega w zamrażarkach od zeszłego roku opchniemy za pół ceny.

    • 4 0

  • Tytuł artykułu " Zjemy za pół ceny w Gdańsku i Sopocie "

    i główne zdjęcie . Wszystkie kawy -50 %. Panie Łukaszu , ogarnij się Pan

    • 1 2

  • Jakie pół ceny

    skoro na głupiej kawie z automatu mają 600% marży. Torba fryt kosztuje kilkanaście zł, a za ledwie 100gr płacisz 5 zł - jakie pół ceny?

    • 7 1

  • Za pół ceny, połwa dania

    • 4 1

  • a zatem jak by się solidnie nawpychać w Sopocie 11 i 12 kwietnia to człowiek jakoś dociągnie z pustym żołądkiem

    przez tydzień nic nie jedząc do 18 kwietnia i w Gdańsku znowu się naje do syta.
    A więc jak pisał Balzac czasem trzeba umieć 3 dni nic nie jeść aby się najeść czwartego....albo siódmego w naszym wydaniu...a na serio o tym pisać nie będę...

    • 7 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane