- 1 Mieszkańcy ruszyli z pomocą małej lodziarni (238 opinii)
- 2 Kto ma szansę na gwiazdkę Michelina? (50 opinii)
- 3 Grzechy gastronomii: kto winny? (206 opinii)
- 4 Jemy na mieście: Garden Food&Cafe (61 opinii)
- 5 10 najlepszych trójmiejskich restauracji (72 opinie)
- 6 Połączyła ich miłość do jedzenia (58 opinii)
5 miejsc z najlepszymi bułeczkami bao w Trójmieście
Bułeczki bao wciąż zyskują na popularności. Nie powinno to dziwić, bo danie można urozmaicić na wiele sposobów. Wybraliśmy pięć miejsc w Trójmieście, do których warto się wybrać, by spróbować tego azjatyckiego przysmaku.
Azjatycki "burger" w bułce na parze
Łatwo można zrobić je samemu w domu, zwłaszcza że bułeczki często są dostępne w sklepach z żywnością orientalną.
Zanim jednak przygotujemy je własnoręcznie, warto poszukać inspiracji w restauracjach, które się w tym temacie wyspecjalizowały. Poniżej nasze propozycje.
Najlepsze miejsca na bułeczki bao w Trójmieście
Pierwszym miejscem jest Hewelke Restaurant & Bakery, która mieści się na terenie historycznego gdańskiego browaru. W stałej karcie menu dobroci oferowanych z rąk Marcina Popielarza znajdziemy wiele pozycji streetfoodowych, w tym także bułeczki bao. W nowym wiosennym menu Hewelke dostaniemy bułeczki bao w formie przystawki za 29 zł. Bao w restauracji zawiera chlebowiec (owoc jackfruit) i sos yakitori.
Sklepy z gotowymi daniami na wynos w Trójmieście
Kolejnym lokalem, do którego warto się wybrać, by spróbować azjatyckich bułeczek, jest restauracja Niewinni Czarodzieje TrzyZero w Gdyni. Dostaniemy tu bułeczki w dwóch wariantach smakowych: z krewetką w cieście kataifi, wakame, sweet chill, majonezem, frytkami z batata i ogórkiem za 46 zł, a także pozycję bezmięsną z halloumi, salsą awokado, jackfruitem, kolendrą i ogórkiem za 41 zł.
Bao zamówimy również w gdyńskim Neonie. W znanej z azjatyckiego street foodu restauracji bao dostępne jest w trzech wariantach smakowych. Pierwszy z długo pieczonym boczkiem w korzennej glazurze z imbirem, przyprawami, świeżym ogórkiem i sezamem za 25 zł lub 38 zł w zestawie (frytki, azjatycki majonez i surówką colesław). Drugi z grillowanym bakłażanem, wegańskim majonezem, piklowanym porem i prażonymi orzechami za 24 zł lub 37 zł w zestawie, a także trzeci wegetariański z halloumi, pastą z awokado, majonezem limonkowym i prażoną cebulką za 24 zł (w zestawie 37 zł).
Bułeczki znajdziemy również w gdańskim lokalu Jungla, który znajduje się w Galerii Forum. W lokalu bułeczki bao podawane są w zestawie z frytkami z batatów i dipem paprykowo-czosnkowym. Dostępne są trzy rodzaje: wegetariańska z boczniakiem w panko, sosem chipotle, sałatą, marynowaną cebulą, salsą awokado i kiełkami rzodkiewki za 32 zł. Wśród mięsnych pozycji mamy do wyboru: z szarpaną wołowiną, sosem paprykowo-czosnkowym, sałatą, marynowaną cebulą, salsą awokado, kiełkami rzodkiewki i parmezanem za 36 zł lub z kaczką w pięciu smakach z sosem teriyaki mayo, sałatą, marynowaną cebulą, kiełkami rzodkiewki i sezamem za 36 zł.
Prawdziwym królestwem bao w Trójmieście jest Woosabi. Bułeczki dostępne są tu w wersji mięsnej i wege. Bułeczki serwowane są tu z m.in. z marynowaną wołowiną po koreańsku, marynowanym tofu, szarpaną wieprzowiną, czy choćby z domowej roboty kimchi. Dostaniemy je w cenie od 34 zł do 40 zł za dwie bułeczki bao lub od 42 zł do 48 zł za trzy bułeczki.
Ciekawymi pozycjami w menu lokalu są: bułeczki z marynowaną wołowiną po koreańsku z domowej roboty kimchi, piklowane ogórki, czerwona cebula, szczypiorek, orzeszki ziemne i majonez Woosabi (37 zł za dwa bao), bułeczki z kaczką ananasową, sałatą, czerwoną cebulą, marchewką sezamowo-imbirową, papryką, kolendrą i majonezem chili (37 zł za dwa bao). Dodatkowo dostępna jest również oferta śniadaniowa z bao w roli głównej, np. z hummusem, jajkami w koszulce, świeżym ogórkiem, papryką, granatem i prażonym słonecznikiem za 17 zł, czy też bao z frankfurterką za 19 zł (frankfurterka w pikantno-słodkim sosie, papryka, czerwona cebula, ogórek marynowany, majonez gochujang, szczypiorek, sezam i kolendra).
Miejsca
Opinie (67) ponad 10 zablokowanych
-
2023-05-08 22:56
Opinia wyróżniona
Bao (1)
Byłam kiedyś na warsztatach kuchni azjatyckiej na których uczyliśmy się robić bao. Takie proste, a takie dobre. Fajnie, że można je zjeść w Trójmieście. Dla mnie to lepsza alternatywa od burgerów, w których połowa dania to zwykła bułka.
- 10 4
-
2023-05-09 06:43
Mój termomix tez umie bułeczki bao
- 0 4
-
2023-05-08 11:06
Opinia wyróżniona
Jak dla mnie to jest to bardziej przystawka niż główny posiłek, a jeśli tak to ceny spore (5)
jak na pyzę z farszem :)
- 90 4
-
2023-05-08 19:39
I pewnie masz brzuch jak bęben...
- 2 5
-
2023-05-08 11:34
(2)
Zgadzam się z komentarzem, ale chyba wymaga on doprecyzowania, bo na Pomorzu może być niezrozumiany ;) Autorowi chodziło zapewne o pyzę drożdżową, popularną np. w Wielkopolsce, gdzie "pyzami" nazywa się właśnie lekki, niezrumieniony wypiek drożdżowy, a nie o pyzy ziemniaczane, które tutaj są o wiele bardziej popularne, jeśli chodzi o skojarzenia z wyrazem "pyza".
- 32 0
-
2023-05-08 21:21
w sklepach to jest sprzedawane jako kluski śląskie
w sumie to chyba takie małe knele czeskie :O)
- 1 3
-
2023-05-08 13:38
W łódzkiem " pampucha" :P
- 20 0
-
2023-05-08 11:14
Gdzie tam widzisz pyze?
- 2 26
-
2023-05-08 14:06
Opinia wyróżniona
Bao
Najlepsze bao są w Przyganiał Kocioł Wokowi :)
- 8 7
Wszystkie opinie
-
2023-05-14 17:29
Przed chwilą
wróciłem z rodzinnego obiadu na mieście. Wszyscy są głodni, ja wściekły, bo znowu naciągnięto mnie na spory grosz. Najgorsze jest to, że znowu dodano jakiejś przyprawy, która jechała g*wnem.
- 0 0
-
2023-05-09 17:21
Street food z Azji
i po 30 zł za kęs? Kpią z nas.
- 2 0
-
2023-05-08 22:25
49 złotych za bule? (1)
Powariowali
- 4 0
-
2023-05-09 14:35
Jaką bułę? Dwie małe pyzy gotowane na parze. Koszt razem z farszem może 5 złotych. Przebita 800%, ale najważniejsze, że u 60letniego nastolatka Kuby i jego plakat tam wisi haha
- 3 0
-
2023-05-09 08:34
W biedronce za 8 sztuk 10zl.wystarczy napchac np kaszanki i mamy vege bao dla lewaka (1)
- 2 0
-
2023-05-09 14:32
Te całe bao by musiały być napchane biedronkami lub pasikonikami aby były zjadliwe dla lewaka.
- 1 0
-
2023-05-09 14:31
2 gotowane pyzy na parze z farszem za ponad 40 zyli. Dużymi krokami zbliża się rekord absurdów cenowych. Ciągle top topów to tost z mango za 42 zyle.
- 2 0
-
2023-05-08 12:41
Woosabi to pomyłka (2)
Używają gotowych pampuchów zamiast robić własne buły.
- 15 0
-
2023-05-09 09:38
Jak dla mnie ok, przynajmniej dostaję coś więcej niż pampucha.
- 0 0
-
2023-05-08 20:47
Łazabi? a MOMO bywa czasem?
- 0 0
-
2023-05-08 11:05
(5)
Cena powala,kajzerka z pasztetem to jakieś 2 złote ale 35zł za bułkę to gruba przesada.
- 36 12
-
2023-05-08 11:13
(2)
No coś Ty. Dla hipsterki w brudnych snikersach i modnisiach w brylach "tommi" to grosze..
- 16 5
-
2023-05-09 07:27
to oni jedzą brudne batony??
- 0 0
-
2023-05-08 19:39
co to są dzbanu snikersy? to ma polską nazwę.
bo dla mnie to obrzydliwie słodkie batony są
- 2 4
-
2023-05-08 12:39
Żryj sobie kajzerki z pasztetem i nie stresuj się czytaniem artykułów o gastronomii
- 6 6
-
2023-05-08 12:25
Otwórz budę z kajzerkami z pasztetem po 2 zł. Czekamy :) Będziemy smakować i zobaczymy ile wytrzymasz na rynku :)
- 8 5
-
2023-05-08 22:56
Opinia wyróżniona
Bao (1)
Byłam kiedyś na warsztatach kuchni azjatyckiej na których uczyliśmy się robić bao. Takie proste, a takie dobre. Fajnie, że można je zjeść w Trójmieście. Dla mnie to lepsza alternatywa od burgerów, w których połowa dania to zwykła bułka.
- 10 4
-
2023-05-09 06:43
Mój termomix tez umie bułeczki bao
- 0 4
-
2023-05-09 05:56
Ciekawe
Muszę spróbować. Na zdjęciach wyglądają apetycznie.
- 0 0
-
2023-05-08 22:06
Nie lubię bułeczek.
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.