- 1 Mieszkańcy ruszyli z pomocą małej lodziarni (238 opinii)
- 2 Połączyła ich miłość do jedzenia (58 opinii)
- 3 Kto ma szansę na gwiazdkę Michelina? (50 opinii)
- 4 Zmiany w kulinarnym zagłębiu na Elektryków (49 opinii)
- 5 10 najlepszych trójmiejskich restauracji (72 opinie)
- 6 Grzechy gastronomii: kto winny? (206 opinii)
5 miejsc z najlepszymi bułeczkami bao w Trójmieście
Bułeczki bao wciąż zyskują na popularności. Nie powinno to dziwić, bo danie można urozmaicić na wiele sposobów. Wybraliśmy pięć miejsc w Trójmieście, do których warto się wybrać, by spróbować tego azjatyckiego przysmaku.
Azjatycki "burger" w bułce na parze
Łatwo można zrobić je samemu w domu, zwłaszcza że bułeczki często są dostępne w sklepach z żywnością orientalną.
Zanim jednak przygotujemy je własnoręcznie, warto poszukać inspiracji w restauracjach, które się w tym temacie wyspecjalizowały. Poniżej nasze propozycje.
Najlepsze miejsca na bułeczki bao w Trójmieście
Pierwszym miejscem jest Hewelke Restaurant & Bakery, która mieści się na terenie historycznego gdańskiego browaru. W stałej karcie menu dobroci oferowanych z rąk Marcina Popielarza znajdziemy wiele pozycji streetfoodowych, w tym także bułeczki bao. W nowym wiosennym menu Hewelke dostaniemy bułeczki bao w formie przystawki za 29 zł. Bao w restauracji zawiera chlebowiec (owoc jackfruit) i sos yakitori.
Sklepy z gotowymi daniami na wynos w Trójmieście
Kolejnym lokalem, do którego warto się wybrać, by spróbować azjatyckich bułeczek, jest restauracja Niewinni Czarodzieje TrzyZero w Gdyni. Dostaniemy tu bułeczki w dwóch wariantach smakowych: z krewetką w cieście kataifi, wakame, sweet chill, majonezem, frytkami z batata i ogórkiem za 46 zł, a także pozycję bezmięsną z halloumi, salsą awokado, jackfruitem, kolendrą i ogórkiem za 41 zł.
Bao zamówimy również w gdyńskim Neonie. W znanej z azjatyckiego street foodu restauracji bao dostępne jest w trzech wariantach smakowych. Pierwszy z długo pieczonym boczkiem w korzennej glazurze z imbirem, przyprawami, świeżym ogórkiem i sezamem za 25 zł lub 38 zł w zestawie (frytki, azjatycki majonez i surówką colesław). Drugi z grillowanym bakłażanem, wegańskim majonezem, piklowanym porem i prażonymi orzechami za 24 zł lub 37 zł w zestawie, a także trzeci wegetariański z halloumi, pastą z awokado, majonezem limonkowym i prażoną cebulką za 24 zł (w zestawie 37 zł).
Bułeczki znajdziemy również w gdańskim lokalu Jungla, który znajduje się w Galerii Forum. W lokalu bułeczki bao podawane są w zestawie z frytkami z batatów i dipem paprykowo-czosnkowym. Dostępne są trzy rodzaje: wegetariańska z boczniakiem w panko, sosem chipotle, sałatą, marynowaną cebulą, salsą awokado i kiełkami rzodkiewki za 32 zł. Wśród mięsnych pozycji mamy do wyboru: z szarpaną wołowiną, sosem paprykowo-czosnkowym, sałatą, marynowaną cebulą, salsą awokado, kiełkami rzodkiewki i parmezanem za 36 zł lub z kaczką w pięciu smakach z sosem teriyaki mayo, sałatą, marynowaną cebulą, kiełkami rzodkiewki i sezamem za 36 zł.
Prawdziwym królestwem bao w Trójmieście jest Woosabi. Bułeczki dostępne są tu w wersji mięsnej i wege. Bułeczki serwowane są tu z m.in. z marynowaną wołowiną po koreańsku, marynowanym tofu, szarpaną wieprzowiną, czy choćby z domowej roboty kimchi. Dostaniemy je w cenie od 34 zł do 40 zł za dwie bułeczki bao lub od 42 zł do 48 zł za trzy bułeczki.
Ciekawymi pozycjami w menu lokalu są: bułeczki z marynowaną wołowiną po koreańsku z domowej roboty kimchi, piklowane ogórki, czerwona cebula, szczypiorek, orzeszki ziemne i majonez Woosabi (37 zł za dwa bao), bułeczki z kaczką ananasową, sałatą, czerwoną cebulą, marchewką sezamowo-imbirową, papryką, kolendrą i majonezem chili (37 zł za dwa bao). Dodatkowo dostępna jest również oferta śniadaniowa z bao w roli głównej, np. z hummusem, jajkami w koszulce, świeżym ogórkiem, papryką, granatem i prażonym słonecznikiem za 17 zł, czy też bao z frankfurterką za 19 zł (frankfurterka w pikantno-słodkim sosie, papryka, czerwona cebula, ogórek marynowany, majonez gochujang, szczypiorek, sezam i kolendra).
Miejsca
Opinie (67) ponad 10 zablokowanych
-
2023-05-08 13:55
Brawdziwe BAO robi się ręcznie a nie kupuje gotowca.. (1)
Prawdziwe BAO jest niezwykle delikatne i puszyste. Te "bao" serwowane w lokalach to gotowy, masowy wyrób z masy piekarniczej, średnio miękki (lub niejadalny jeśli wystygnie). Napycha się to farszem i opyla w lokalach. Ktoś kto nie jadł prawdziwych BAO nawet nie jest świadom jak to odbiega od oryginału.
- 9 0
-
2023-05-08 15:55
Przecież nawet w Chinach jest to street food. Sprzedają ze straganów.
- 2 0
-
2023-05-08 14:06
Opinia wyróżniona
Bao
Najlepsze bao są w Przyganiał Kocioł Wokowi :)
- 8 7
-
2023-05-08 14:12
OO
Cuda na kiju coraz lepsze wymyślunki ale cóż marketing jest drapieżny.
Nad wszystkimi reklamami, muzyką w sklepie,zapachami pod nos pracują całe tabuny ludzi by wabić klienta jak zwierzynę dosłownie.- 6 3
-
2023-05-08 14:56
Tak, jak w satrym "Misiu" byla scena ze sztuccami na na lancuchu, tak w nowoczesnej wersji mogloby byc czytanie tego typu artykulow :)
- 5 0
-
2023-05-08 15:33
Moja dziewczyna ma najlepsze bułeczki bao.
- 7 2
-
2023-05-08 18:17
Bao w Neonie to tak tylko na zdjęciu wygląda
Byłem na początku istnienia lokalu i się starali. Byłem ostatnio i tragedia. Nie polecam. Za to polecam Woosabi s Gdańsku. Przepyszne jedzenie
- 7 4
-
2023-05-08 19:34
Omijam przybytki azjatyckie z daleka. (2)
Nie wiadomo co oni tam dają. U siebie zrą nawet psy i koty i pająki więc nie nie mam zaufania do ich jedzenia.Nawet sushi japońskie mi nie smakuje.
- 3 7
-
2023-05-08 20:19
Omijam przybytki polskie z daleka. (1)
Nie wiadomo co oni tam dają. U siebie żrą nawet kiszkę stolcową świni wypchaną kaszą zmieszaną z krwią. Nawet flaki polskie mi nie smakują.
- 5 3
-
2023-05-08 21:57
Omijam przybytki kaszubskie z daleka.
Nie wiadomo co oni tam dają. U siebie żrą nawet końskie mięso faszerowane zmieszane zylcem z wódką. Nawet ich ferkase mi nie smakuje.
- 4 2
-
2023-05-08 19:38
czy bółeczki bao są w Emblągu? (3)
- 2 1
-
2023-05-08 19:41
(2)
Pojeć i zobatrz
- 2 0
-
2023-05-08 19:57
Dokuadnie.
- 2 0
-
2023-05-08 20:38
mam za durzą łótkę, czekam na tor wodny żądowy do emblaga
- 0 0
-
2023-05-08 19:41
Najlepsze bao jest na placu Pigalle
Zuzanna lubi je tylko jesienią
- 3 1
-
2023-05-08 20:13
Szkoda, że nie w Gdyni (2)
Pierwszy raz słyszę, ale chętnie bym spróbowała, szkoda że nie ma w Gdyni.
- 0 0
-
2023-05-08 20:39
W Gdyni to już pozostał tylko do kupienia bilet do Gdańska, sorry.. (1)
Opcja to cham bórger z maka jedzony w podestowym ogródku na starowiejskiej przy upadłej knajpie.
- 1 0
-
2023-05-08 20:44
albo cham bÓrger w klimatycznym podeście przy upadłej knajpie na Starowiejskiej, z menelami wśród betonowych zapór czołgowych...
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.