• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Osiem lokali, które powinieneś odwiedzić

Łukasz Stafiej
28 grudnia 2018 (artykuł sprzed 5 lat) 

Nasz cykl Nowe Lokale to jedne z najchętniej czytanych tekstów na portalu. Jeśli przegapiłeś któryś z odcinków, ten tekst jest właśnie dla ciebie. Wybraliśmy osiem najciekawszych restauracji i barów, które otwarto w Trójmieście w tym roku.



Meso Ramen (Gdańsk Przymorze)



Meso Ramen to jedyna restauracja z japońską zupą w Trójmieście. Meso Ramen to jedyna restauracja z japońską zupą w Trójmieście.
Pierwszy i jak dotąd jedyny bar z ramenem, czyli w skrócie - japońskim rosołem - w Trójmieście. Warto też dodać: jeden z lepszych w całym kraju. Wywary i dodatki przygotowywane są tutaj z największą dbałością, a co najważniejsze zupy są bezbłędnie skomponowane. Świetny przykład na to, że moda na jakieś danie (a ramen to obecnie jeden z najgorętszych trendów w polskiej gastronomii) może iść w parze z pasją i prawdziwym zaangażowaniem ze strony właścicieli. Zjemy za około 30 zł.


Meat Shack (Gdańsk Wrzeszcz)



W Meat Shack najlepiej zamówić zestaw degustacyjny. W Meat Shack najlepiej zamówić zestaw degustacyjny.
Raj dla mięsożerców. Pierwsza w mieście (i prawdopodobnie jedyna w Polsce) restauracja specjalizująca się w amerykańskim barbecue. Wieprzowina i wołowina są tutaj marynowane w autorskich mieszankach przypraw i długo pieczone w dymie w wielkim piecu opalanym drewnem. Do tego prosty amerykański lager, domowe pikle czy mac&cheese. Prosto, konkretnie i niezwykle smacznie. Warto zamówić zestaw degustacyjny za 40 zł.


Nie/mięsny (Gdańsk Dolne Miasto)



Nie/mięsny ma dwie bliźniacze karty - mięsną i roślinną. Nie/mięsny ma dwie bliźniacze karty - mięsną i roślinną.
Lokal, gdzie kompromis znajdą zarówno zwolennicy kuchni roślinnej, jak i mięsnej. Karta w tym kameralnym bistro ma bowiem dwa niemal bliźniacze wcielenia. Łączy je jedno - miłość właścicieli do kuchni bliskowschodniej. Możemy się tutaj zajadać hummusami, szakszukami, pitami z baraniną, grillowanym halloumi, falafelami czy różnymi kiszonkami. Do tego piwo rzemieślnicze czy kieliszek wina, także polskiego. Najemy się za 30 zł.

Lubisz jeść na mieście? Czytaj cykl Nowe Lokale


Zurna (Gdańsk Oliwa)



Bar Zurna specjalizuje się w kuchni kaukaskiej. Bar Zurna specjalizuje się w kuchni kaukaskiej.
Nie ma lepszego miejsca w mieście, aby spróbować bogactwa kuchni kaukaskiej. Owszem, lokalizacja oraz wystrój może nie są największymi atutami Zurny, ale nie można tego powiedzieć o jedzeniu. Jest tutaj wyjątkowo smacznie, a ceny są przystępne. Warto spróbować niemalże każdej pozycji z krótkiej karty. Obowiązkowo: czebiurieków z mięsem, pierogów chinkali, szaszłyków z pieczonej baraniny z domowym sosem adźyka czy lagmana - uzbeckiego, gęstego gulaszu mięsno-warzywnego. Zjemy za kilkanaście złotych.


Dodo Roti (Gdynia Śródmieście)



Dodo Roti to jedyne miejsce w Polsce z tradycyjną kuchnią z Mauritiusa. Dodo Roti to jedyne miejsce w Polsce z tradycyjną kuchnią z Mauritiusa.
Lokal, który powinien odwiedzić każdy poszukiwacz nowych smaków. Choćby dlatego, że innej restauracji z kuchnią z Mauritiusa w Polsce nie ma. Tamtejsza kuchnia to tygiel przeróżnych wpływów i smaków - kreolskich, chińskich, indyjskich czy francuskich. W menu znajdziemy przeróżne dania: gulasze, falafele, sałatki i makarony, ale jeśli mielibyśmy spróbować jednego, to musi to być narodowy symbol kulinarny: roti - zapiekany naleśnik podawany z różnymi nadzieniami i dodatkami. Zjemy za około 30 zł.


Szczęśliwy Lis (Gdańsk Przymorze)



W Szczęśliwym Lisie zjemy prawdziwe rzemieślnicze słodkości. W Szczęśliwym Lisie zjemy prawdziwe rzemieślnicze słodkości.
Prawdziwie rzemieślnicza cukiernia (i kawiarnia), gdzie wszystkie słodkości przygotowywane są na miejscu od podstaw przez właścicielką. Koniecznie trzeba spróbować tutaj eklera ze słonym karmelem i zefirów. Te ostatnie to białoruska specjalność cukiernicza - lekkie pianki przygotowywane z owocowego musu, białek jajka, cukru i agaru. Nie zdziwcie się, gdy w środku spotkacie przyjaznego corgiego - psiak właścicieli to pełnoprawny rezydent lokalu. Ciastko i kawę zamówimy za kilkanaście złotych.



Fino (Gdańsk Śródmieście)



Fino to autorska restauracja byłego szefa kuchni w Sztuczce. Fino to autorska restauracja byłego szefa kuchni w Sztuczce.
Kameralna restauracja z autorską kuchnią Jacka Koprowskiego, do niedawna szefa kuchni cenionej wśród smakoszy Sztuczki. W Fino Koprowski nadal gotuje kreatywnie i na wysokim poziomie, jednak jest to kuchnia odrobinę lżejsza w swojej formie niż ekskluzywny fine-dining. Karta jest krótka i skupiona na sezonowych produktach, więc często się zmienia. Coś dla siebie znajdą też weganie. Ceny wyższe, zjemy za kilkadziesiąt złotych.


Manna 68 (Gdańsk Śródmieście)



Manna 68 to restauracja z kuchnią roślinną z prawdziwego zdarzenia. Manna 68 to restauracja z kuchnią roślinną z prawdziwego zdarzenia.
Wegetariańska i wegańska restauracja z prawdziwego zdarzenia. Jedyna taka w mieście, bo choć lokali z kuchnią bezmięsną czy roślinną nie brakuje, to są to bary i bistra. Do Manny wybrać powinni się również mięsożercy, bo tutejsze karta to wspaniała podróż przez smaki z różnych stron świata - głównie bliższej i dalszej Azji. Co ciekawe, każda z potraw jest dokładnie opisana, aby ułatwić decyzję mniej zorientowanym w kuchniach świata. Naprawdę smacznie i kreatywnie, a zarazem bezpretensjonalnie. Dobrze zjemy za niecałe 50 zł.

Miejsca

Opinie (136) 7 zablokowanych

  • Manna to jakiś dramat, czemu w ogóle jest brana pod uwagę?
    Meso ramen bez szału totalnie, w ping pongu cyz izakaya jest o niego lepszy.
    Niemiesny.... średniawka, frytki ok ale reszta średniawka...

    • 8 2

  • napiszcie i podajcie adresy knajp w Trójmieście z kuchnią ... (5)

    Kościerską ,Kartuską ,Szemudzką , Sierakowską itd... tak gdzie można skonsumować wysokiej klasy grochówke , kartofle ze schabowym i zasmazaną kapustą , kartofle z kaszaneczką na boczku z cebulką , żurek z białą kiełbasą , placki kartoflanne i kartoflanka ! a do tego wszystkiego i to wszystko mozna zawsze zapić kubkiem zchłodzonego zsiadłego mleka !

    • 28 3

    • Schłodzonego! A nie - Zchlodzonego

      • 2 0

    • Stary spichlerz. Sierakowice

      • 4 0

    • Jezu, czytam twój wpis i od razu mi się ciężko na żołądku robi, wątroba kuje. Jak można tak tłusto i ciężko jeść. Ale jeśli już to proponuję Mestwin i Kaszubską Marinę.

      • 0 2

    • Bar Kmar

      Polecam

      • 0 0

    • tego tez szukam

      • 0 0

  • Bezglutenowy (1)

    Ze względów medycznych jestem na diecie bezglutenowej. Polecacie jakis lokal w Trójmieście ktory ma menu bezglutenowe?

    • 0 7

    • Tak. polecam jedzenie w domu. Ze względów medycznych oczywiście, jak będziesz już w jakiejś restauracji nie zapomnij wziąć zaświadczenia od lekarza, że mąki żreć nie możesz, na pewno ułatwi to wszystkim życie.

      • 5 0

  • Meso ramen na Nie

    Nie zgodzę się z ooinią, że Meso Ramen jest godny polecenia. Zupy proponowane w restauracji są ubogie. Normalnie ramen to danie, który potrafi zastąpić cały obiad. Tutaj ledwo można zaspokoić pierwszy głód. I niestety trzeb adojeść gdzie indziej...

    • 11 1

  • wymyślają gruszki na wierzbie !- a żarcie ma być dobre , smaczne , niedrogie i Polskie !

    a te wszystkie innostranne wynalazki to się jada podczas bytności w tamtych stronach i tamtych krajach np. podczas podróży służbowych lub spędzanych tam urlopów !

    • 12 3

  • Niemięsny, dobra kuchnia

    za przyzwoitą cenę.
    Zupy pycha.

    • 5 2

  • (3)

    Meat shack jedyny w Polsce z kuchnią BBQ? Czy autor artykułu zadał sobie trud żeby zrobić research, a potem publikować takie teksty? Swoją drogą byłem tam i mięso faktycznie niezłe, ale wielkość porcji to dramat. To chyba taka wersja demo amerykańskiego BBQ, bo porcje w USA są 3x większe.

    • 8 3

    • Oo kolega widzę w temacie (1)

      A jaki znasz inny lokal który robi mieso w smokerze. ? Bo nie wiem czy wiesz ale BBQ w nazwie to nie chodzi o sos. Znawco z pupy hehe

      • 0 3

      • Użyj Google, bo jak widzę mózgu używać nie lubisz.

        • 1 0

    • i ludzie 2 a nwet 4x więksi niż u nas, takie spasione świnie na tanim żarciu

      • 2 1

  • Zurna coraz gorzej niestety.Byliśmy 3 razy ,więc mamy uczciwą skalę porównawczą. Obsługa też coraz bardziej obojętna. Więcej nie odwiedzimy tego miejsca.

    • 5 1

  • Dodo roti (1)

    Dodo roti nie warte ceny, dużo przypraw ale szału nie ma. Jednak najgorszy jest brak wentylacji.

    • 2 0

    • ja wole chodzić do Idziemydo. super knajpa

      • 0 0

  • Meso ramen to porażka

    ożna się tylko domyślić, czemu autor nazwał Meso Ramen pierwszym tego typu lokalem w Trójmieście i jednym z najlepszych w Polsce. Pierwsze jest kłamstwem (co już inni wytknęli), drugie w najlepszym wypadku objawem dość dziwnego smaku. Trzy różne rameny jadłem w tym lokalu i wszystkie trzy były najgorszymi, jakie w życiu jadłem. O wiele smaczniejsze i bogatsze w skladniki można dostać w chińskiej wersji w Lee's Chinese czy do niedawna w Mandarynie, a poza Trójmiastem polecam zajrzeć chociażby do Atelier Mugi w Szczecinie. Na marginesie dodam, że podanie przy pustym lokalu fastfoodu/street foodu (tym w Japonii jest ramen) 60-90 minut po otrzymaniu zamówienia to nieśmieszny żart obsługi Meso Ramen.

    • 13 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane