• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Barobusy kończą sezon. Ostatni zlot food trucków

Łukasz Stafiej
30 września 2016 (artykuł sprzed 7 lat) 
Na ostatni w tym roku Festiwal Smaków Food Trucków przyjedzie 25 barobusów. Impreza odbędzie się w weekend, w godz. 10-20 na parkingu przy centrum handlowym w Matarni. Na ostatni w tym roku Festiwal Smaków Food Trucków przyjedzie 25 barobusów. Impreza odbędzie się w weekend, w godz. 10-20 na parkingu przy centrum handlowym w Matarni.

Ostatni w tym roku zlot food trucków odbędzie się w weekend przy centrum handlowym na Matarni zobacz na mapie Gdańska. - Na trójmiejskiej scenie wciąż jest miejsce na nowe barobusy z pomysłem - mówi organizator VIII Festiwalu Smaków Food Trucków.



Na początek odrobina historii. Wiosną 2013 roku w Trójmieście ruszyły pierwsze bary na kółkach. Food truckowa rewolucja zaczęła się klasycznie, bo od burgerów i frytek belgijskich. Te ostatnie pod szyldem Belgijki sprzedawać zaczął Damian. Scena barobusowa rosła z tygodnia na tydzień, więc po kilku miesiącach Damian zorganizował pierwszy zlot foodtruckowców

Po trzech i pół roku Festiwal Smaków Food Trucków wciąż się odbywa i jest największą w Trójmieście imprezą poświęconą jedzeniu na kółkach. Na weekend 1-2 października zaplanowano jego ósmą odsłonę. Świętować zakończenie letniego sezonu food trucki przyjadą na parking pod centrum handlowym Matarnia.

- Zainteresowanie food truckami nie maleje, ale niespecjalnie też rośnie - ocenia Damian. - Na wielu imprezach barobusy nie są już tylko zapleczem kulinarnym, jak na początku, ale promowane są jako główna atrakcja. Z jednej strony to nakręca rynek, ale z drugiej - powoduje, że ludziom zaczyna się to przejadać. Choć jeśli ktoś posiada dobry produkt i jest konsekwentny, nie może narzekać na brak zainteresowania. W Trójmieście nadal jest miejsce na nowe barobusy z pomysłem.
Bo frytki, zapiekanki i burgery - choć wciąż przyciągają najwięcej głodnych klientów - już dawno przestały być najmodniejsze. Teraz na topie jest m.in. azjatycki street food, niecodzienne przysmaki z różnych stron świata, owoce morza czy kulinarne ciekawostki, jak ramen-burger. W Trójmieście nadal brakuje na przykład furgonetek z autorskimi hot-dogami, langoszami, kuchnią koreańską czy wietnamską. Food truckowcy rzadko również wybierają kuchnię polską.



Na terenie zlotu stanie namiot z setką miejsc przy stołach. Na terenie zlotu stanie namiot z setką miejsc przy stołach.
- Może i na koncertach ludzie wolą zjeść bułkę z kotletem, ale pod biurowcami, gdzie parkujemy na co dzień, wygrywamy w przedbiegach. W przerwie obiadowej ludzie po prostu chcą zjeść zwykły, polski obiad, a nie kanapkę - mówi Katarzyna Kotlenga, która razem z mężem Maciejem prowadzi barobus z domowymi pierogami Pierogi z Drogi. - Jesteśmy przekonani, że nawet jeśli moda osłabnie, food trucki z dobrym jedzeniem przetrwają. My na pewno nie narzekamy na brak zainteresowania i w zimie nie zamierzamy zwalniać tempa.
Belgijki i Pierogi z Drogi będzie można spotkać na weekendowym zlocie. Oprócz nich na Matarni w godz. 10-20 parkować będzie ponad dwadzieścia innych barobusów. Zjemy m.in. włoskie makarony, dania z krewetek, tosty, dania kuchni tybetańskiej i meksykańskiej, klasyczne zapiekanki, kanapki oraz burgery. Na miejscu postawiony będzie namiot z setką miejsc do siedzenia przy stołach.

Wstęp na imprezę jest wolny. Warto zaopatrzyć się w gotówkę, ponieważ nie wszystkie mobilne bary akceptują płatność kartą.

Z Gdyni na teren centrum handlowego w Matarni dojedziemy autobusem linii 4a na lotnisko w Rębiechowie, a następnie autobusem linii 110. Z Gdańska Głównego autobusem 210, z Gdańska-Wrzeszcz autobusami 110, 126, 157.

Relacja ze zlotu food trucków w ubiegłym roku.

Wydarzenia

VIII Festiwal Smaków Food Trucków (12 opinii)

(12 opinii)
zlot

Miejsca

Opinie (83) 7 zablokowanych

  • (1)

    Jedyny truck z burgerami jak trzeba - czyli Musztarda Po Obiedzie już nie działa. Cała reszta sprzedaje psy mielone razem z buda w bułce piance, jak np Surf.

    • 13 3

    • MAREK się ucieszy..,

      • 1 0

  • drogo? (1)

    Niech organizator powie ile bierze od postawienia foodtrucka,to będzie odpowiedz dlaczego to żarcie jest takie drogie

    • 6 1

    • No pewnie bierze dużo. ..

      • 1 0

  • Mrożonki Mrożonki Mrozonki

    Tyle w temacie

    • 7 3

  • zloty barowozów (4)

    tak często o nich słyszę, że odnoszę wrażenie, iż w sezonie są mniej więcej co miesiąc.

    • 64 6

    • A przy kazdym artykule o nich jest zlot hejterów w komentarzach (1)

      • 7 5

      • To jest tak zwana kontrola obywatelska

        Przypominają ,że smród, brud i ubóstwo

        • 6 3

    • oj chyba częściej...

      • 5 0

    • Chyba kiepsko przędą

      bo to forma reklamy!

      • 11 4

  • mi brakuje takiego z brytyjskim śniadaniem i brak ryby z frytkami

    • 5 0

  • (3)

    Powie mi ktoś o co chodzi z tymi foodtruckami? Żarcie z nich ani zdrowe, ani smaczne ani tanie. Spróbowałem i od zejścia z kibla aż do dziś się zastanawiam czemu to takie drogie skoro utrzymanie samochodu jest tańsze niż lokalu oraz jakim cudem sanepid tego nie zamyka skoro wymogi dotyczące wyposażenia lokali gastronomicznych są nie do spełnienia w takim busiku.

    • 52 14

    • Chodzi o to, że podjeżdżają pod firmy w porze lunchu.

      • 4 0

    • (1)

      To jest moda. Moda nie musi być i często nie jest racjonalnie wytłumaczalna.
      Podobnie jak z brodą - gęba mizia i gila a oni je noszą

      • 13 1

      • Tak jak z kokiem na głowie i rurkami

        Teraz jeszcze czytam że obowiazkowo w ponczo...
        Mam na to wszystko wy...ne

        • 16 0

  • Trucki się koncza

    Nadchodzi koniec tego pichcenia w przyczepie lepiej w domu zjeść niż przepłacać a później lecieć w krzaki hehe hipsterska i te mrożone belgijki fujjj

    • 13 0

  • Festiwal Foodtrucków okiem amatora (?)

    Zdecydowałem się na udział w festiwalu foodtrucków, który miał miejsce przed wakacjami (jakoś kwiecień-maj) przy AmberExpo. Nastawiony byłem pozytywnie - przyznaję, że lubię od czasu do czasu "wrzucić na ruszt" dobrego burgera, dobre fryty czy po prostu spróbować czegoś nowego.
    Niestety mocno się zawiodłem - ludzi peeeeeeełłnoooooo, stania w kolejce po 30 minut, czas oczekiwania na złożone zamówienie około godziny (?!?!), a ceny z księżyca.
    Więcej nie zawitam aczkolwiek będąc na festiwalu dowiedziałem się o istnieniu kilku lokali, które używają food trucka do celów promocyjnych. Do lokali zawitałem po festiwalu, a wizyty mogę zaliczyć do pozytywnych.

    • 13 0

  • Ostatnio jak coś zjadłem z takiej budy (3)

    to o mało minie nie rozerwało.
    Gdyby nie krzaki to by było kiepsko.

    • 43 13

    • haha

      Hahahaha

      • 3 1

    • d*py nie urywa. (1)

      -Jak smakuje panu nasz kebab?
      -d*py nie urywa.
      -Cierpliwości!
      :-)

      • 26 1

      • Prawdziwy kebab szczypie dwa razy.

        • 22 2

  • Pamiętam jak pewnej Pani zwisał dosłownie gil z nosa! (2)

    Przede mną para tego nie widziała jak cosik skapnęło do ich jedzonka..:)Albo gościu wydłubuje biały proszek z uszu mówiąc,że to mąka..

    • 11 7

    • dobre hehe

      • 2 1

    • ty jesteś chory. Masz poważne problemy, zgłoś sie do psychiatry

      • 2 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane